Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2019.

USTAVNI SUD BiH JE TREBAO REĆI KOJA INSTITUCIJA JE NADLEŽNA ZA UPUSTVO CIK-A

Ustavni sud je trebao reći koja institucija je nadležna za Uputstvo CIK-a

Ustavni sud je trebao reći koja institucija je nadležna za Uputstvo CIK-a
Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić kazao je za Vijesti.ba da bi dobro bilo da je Ustavni sud kazao koja je to institucija koja je nadležna za ovaj slučaj.

„Ovdje treba napomenuti jednu činjenicu, možda je Ustavni sud trebao da kaže koja je institucija dalje nadležna da preispita samo uputstvo CIK-a, obzirom da ono, po većini stručnjaka koji se bave ustavnim pravom, nije usklađeno sa Ustavom Federacje BiH“, kaže Karajbić.

On dodaje kako sada imamo dokument koji niko ne može preispitati, te da bi dobro b bilo da je Ustavni sud naveo koja bi institucija trebala to prispitati.

„Pretpostavka je da će nakon ovoga većina kantonalnih skupština postupiti po tom uputstvu, ali ostaje još otvoreno pitanje svih apelanata da preispitaju i vide situaciju kojoj instituciji da se žale, odnosno ko će moći revidirati i provjeriti taj dokument, da li je usklađen sa zakonskim propisima Federacije BiH“, zaključio je Karajbić.

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403521

Powered by Blogger.ba