Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2019.

PREDSJEDNIK SUDA BiH GOVORIO KAKO FORMIRATI VLAST, OHR MOŽE DATI KONAČNU RIJEČ

Predsjednik Suda govori kako formirati vlast, OHR može dati konačnu riječ

Predsjednik Suda govori kako formirati vlast, OHR može dati konačnu riječ
Image result for politicar milan dunovic fotos
Nakon što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o načinu popune federalnog Doma naroda, otvoreno je pitanje ko je nadležna institucija koja treba da definiše način raspodjele mandata, odnosno da li Uputstvo CIK-a BiH treba predočiti u zakon ili ne, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Milan Dunović

"Upravo ovo pitanje stoji na snazi više od godinu dana. Naime, vidjeli smo tumačenje predstavnika HNS-a da jedino Parlament BiH može mijenjati Izborni zakon BiH. Međutim, ne mora se Izbornim zakonom definisati popuna Doma naroda FBiH. Vrlo dobro znamo da postoji ustavna obaveza da federalni Parlament donosi zakon o broju mandata i popuni Doma naroda. No, to se nikada nije desilo, jer isti taj HDZ BiH nikada nije htio doći na sjendicu i razgovarati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata", napominje Dunović. 
 
Mišljenja je kako Uputstvo CIK-a BiH ne treba predočiti u zakon, budući da nalaže primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine, što je u suprotnosti sa Ustavom FBiH, gdje eksplicitno stoji da se popis iz 1991. godine primjenjuje do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
"Prema tome, ovo nije dobro rješenje, a šta će se dalje dešavati u političkoj areni - ostaje da se vidi", kaže naš sagovornik.  
 
Na pitanje da li je OHR institucija nadležna za rješavanje novonastale problematike, Dunović potcrtava da visoki predstavnik ima mandat da donese konačni sud. 
 
"OHR je tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustav BiH je dio Dejtonskog sporazuma. Aneks VII, na koji se poziva Ustav FBiH, aneks je Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, OHR ima mandat, no da li će išta uraditi? Prema dosadašnjem načinu rada visokog predstavnika, koji je organičen odlukama PIC-a, nisam siguran da će se išta desiti po tom pitanju", smatra potpredsjednik FBiH. 
 
Ipak, nada se da će se OHR uključiti u rješavanje ove situacije i to smatra neophodnim.
 
"OHR može dati određene smjernice i donijeti odluke kako bi se proces otkočio na način da se poštuju ustavi, kako BiH, tako i FBiH", naglašava Dunović.
 
Kako ističe, u konačnici ga čudi što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH, ali konstatuje da neće ulaziti u način odlučivanja ove pravosudne instance.
 
"Očigledno je to nešto što je konačno", dodaje naš sagovornik.
 
Osvrnuo se i na konstataciju predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da kantoni treba da dovrše proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju.
 
"Nezahvalno je komentarisati ono što radi Ustavni sud BiH, no čudno je da predsjednik ove institucije komentariše da li se, na koji način i kada treba formirati vlast. Rekao bih da to nije nadležnost Ustavnog suda BiH", rekao je Dunović.
 
(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404753

Powered by Blogger.ba