Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.02.2019.

OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE SAD: OPASNOST OD NASILJA NA BALKANU

01.02.2019.

ČUDESNI SVIJET SRPSKE OPOZICIJE

01.02.2019.

RATNI ZLOČINCI IZ RATOVA DEVEDESETIH KAO HEROJI...

01.02.2019.

DIŽE LI AKADEMSKA ZAJEDNICA GLAS PROTIV VLASTI U SRBIJI?

01.02.2019.

NOVI DAN NOVI GAF HRVATSKE OREDSJEDNICE: OSVANUO SNIMAK POLJUPCA KOLINDE S OTMIČARKOM AVIONA U AMERICI

NOVI DAN, NOVI GAF HRVATSKE PREDSJEDNICE: Osvanuo snimak poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u martu prošle godine bila na promociji knjige "Tko je ubio Zvonka Bušića".


NOVI DAN, NOVI GAF HRVATSKE PREDSJEDNICE: Osvanuo snimak poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi

.........................

Knjigu je napisao ekstremno desni publicist Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara. Bio je tu drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski poslanik Željko Glasnović, ali i Zdravko Tomac.

Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Brajana Mareja.

Danas je ova tema ponovo aktualna jer se pojavio snimak s promocije knjige, a na kojoj se vidi predsjednica Hrvatske kako ljubi Bušićevu ženu, Julienne Bušić.

Julienne Bušić je u SAD-u učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

(Index.hr/SB)

01.02.2019.

ILI DA STARI SAZIV USVOJI BUDžET ILI OHR PRIVREMENO FINANSIRANJE, U PROTIVNOM BLOKADA

Ili da stari saziv usvoji budžet ili OHR privremeno finansiranje, u protivnom blokada

Ili da stari saziv usvoji budžet ili OHR privremeno finansiranje, u protivnom blokada
Nažalost odluka Ustavnog suda je bila očekivana, uzimajući u obzir da je gotovo kompletna međunarodna zajednica odigrala sramotnu ulogu pokazujući da je imala spremna saopštenja podrške i prije nego što je CIK zvanično usvojio upustvo, kazao je za Vijesti.ba delegat u Domu naroda Federacije BiH Ane Žuljević.

On dodaje kako je njemu lično bilo jasno „da će se sakriveno od javnosti, svi učesnici u ovom katastrofalno diskriminatornom postupku potruditi da sačuvaju svoj krediblitet gurajući Ustavni sud prema nenadležnosti.

„Ocekivao sam puno više mudrosti i vjerodostojnosti od onih koji štite EU vrijednosti, da to pokažu i na djelima u BiH omogućavajući mojoj djeci ista prava kao i svojoj u zemljama iz koje dolaze“, kaže Žuljević.

Međutim, smatra Žuljević, žalosno je da na ovako važnim i suštinskim pitanjima politički pragmatizam pobjedi ljudsku savjest i moral, te da Ustavni sud odabere formalizam u smislu nenadležnosti, naspram aktivnog djelovanja u sprečavanju činjenice da smo sa ovakvim uputstvom dobili nove diskriminacije i segregacije u društvu i napravili sto koraka nazad na evropskom putu.

„Posebno je neodgovorno da predsjednik Ustavnog suda sebi daje za pravo da sugeriše ili tumači potrebu za brzim formiranjem vlasti po diskriminatornom i neustavnom uputstvu, nakon što je instituciju koja je posljednja linija odbrane ljudskih prava kukavički odveo u standby poziciju“, kaže Žuljević.

On kaže kako je za očekivati da uskoro kantoni koji nisu predložili delegate za Dom naroda to učine, a da će građani biti žrtve neodgovorne politike.

„Svima koji su dugo u politici je jasno kako se radi o završenoj stvari za ovaj izborni ciklus, jer je već pola skupština završilo izbore u Dom naroda i očekivati je da i ostale to završe. Nesmotreno i neodgovorno je od OHR da rastumači kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet, a da pri tome ne ponudi rješenje u kojem građani neće ponovno biti žrtva finansijske blokade za koju su najmanje krivi“, mišljenja je on.

Žuljević smatra da su rješenja jednostavna ako ima volje, a to je da ili stari saziv održi sjednicu i usvoji budžet odmah sutra, ili da OHR u skladu sa svojom prethodnom praksom proglasi odluku o privremenom finansiranju.

„U protivnom blokada će i dalje trajati dok se ne završe procesi u svim skupštinama, plus drugi krug što je faktički u ovom momentu i neizvjesno prognozirati“, zaključio je Aner Žuljević.

(Vijesti.ba)01.02.2019.

TALAČKU KRIZU RIJEŠITI SMANJIVANJEM OVLASTI DOMU NARODA FBiH

Talačku krizu riješiti smanjivanjem ovlasti Domu naroda FBiH

Talačku krizu riješiti smanjivanjem ovlasti Domu naroda FBiH
Nihad Čolpa, zastupnika u Zastupničkom domu FBiH i predsjednik Građanskog saveza, oglasio se povodom odluke Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim u odnosu na apelaciju 27 poslanika SDA u Parlamentu FBiH, kojom je zatražena ocjena ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o popuni federalnog Doma naroda. Saopštenje prenosimo u cjelini:

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neustavnim uputstvom za raspodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom kontroverznom odlukom da nije nadležan u slučaju ocjenjivanja ustavnosti te CIK-ove odluke kao i strani faktor u Bosni i Hercegovini svojim nepodržavanjem aktuelnog i legitimnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta su proizveli pravnu nesigurnost i političko-ekonomsku talačku krizu u Federaciji Bosne i Hercegovine koju demokratska Europa nije vidjela do sada.

Koliko je pogubno kada dvojac Dodik - Čović kontrolišu institucije Bosne i Hercegovine do sada smo svjedočili više puta, ali posljednje odluke CIK-a i Ustavnog suda su najjači pucanj u demokratiju i budućnost građana Bosne i Hercegovine.

Ono sto čudi je veliki propust stranih diplomata koji su osporili legitimitet trenutnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH da može potvrditi Budžet za 2019. godinu, iako postoji ranija odluka Ustavnog suda BiH kojom se osigurava kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta.

Podsjećam da Milorad Dodik stalno osuđuje strane sudije u Ustavnom sudu BiH, a upravo su te sudije jučer podržale odluku da Dragana Čović može provoditi teror nad većinom u Federaciji BiH. Takav pritisak Dodika, pokazalo se, je bacanje dimne zavjese, sa ciljem smanjenja vidljivosti na ono što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini, a to je pokušaj razgradnje Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države.

U cilju rješavanja političke i ekonomske talačke krize u kojoj se nalaze građani FBiH neophodno je pokrenuti proces smanjenja ovlasti Domu naroda Parlamenta FBiH na nivo kakav je u entitetu Republika Srpska. To je minimum kojem trebamo težiti kako bi osigurali opstojnost demokratije na ovom dijelu Europe a građane Bosne i Hercegovine izbavili iz političkih kandži Dragana Čovića.

Očekujem i od stranog faktora da podrži tu inicijativu, jer ako i ovaj put izostane pomoć međunarodne zajednice, naša borba za demokratiju je izgubljena pred naletom nacionalizma i fašizma."

(Vijesti.ba)

01.02.2019.

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BiH OSUĐUJE POKUŠAJE PREKRAJANJA HISTORIJE

Islamska zajednica u BiH osuđuje pokušaje prekrajanja historije

Islamska zajednica u BiH osuđuje pokušaje prekrajanja historije
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje nasrtaje tzv. „Stvaralaca Republike Srpske“ i presuđenih ratnih zločinaca na Mustafu ef. Cerića, reisu-l-ulemu u periodu 1993 - 2012. godine i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

- Nedopustivo je da ljudi koji su presuđeni za ratne zločine nastavljaju braniti zločinački projekt koji je rezultirao stradanjem ove zemlje i njenoga naroda – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.
 
Dodaje se da taj posljednji napad na svakog onoga ko se usudi govoriti o zločinima i zločinačkom karakteru politika koje još brane pojedinci u BiH i okruženju samo je još jedan dokaz da se radi o orkestriranoj kampanji prekrajanja istine.
 
Dio te kampanje je i sramno povlačenje Izvještaja o Srebrenici i pokušaj prekrajanja istine o stravičnom zločinu genocida ne samo u Srebrenici nego i čitavom Podrinju i BiH.
 
- I jučerašnja vijest o potpisivanju protokola o saradnji javnog servisa jednog bh. entiteta koji bi trebao biti na usluzi svim građanima i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u kojem se nedvosmisleno kaže da će se raditi samo na istraživanju zločina nad jednim narodom s ciljem „razbijanja stereotipa o Srbima“, je samo još jedan nasrtaj na istinu koji vrijeđa žrtve i njihove porodice – naglašava se u saopćenju.
 
Stoga Islamska zajednica u BiH apeluje na svoje pripadnike, domaću i međunarodnu javnost da budu svjesni kampanje koja se organizirano vodi i kojoj je cilj prekrajanje istine i amnestiranje zločinaca i rezultata zločina, a povjerenje se ne može graditi na prekrajanju istine nego na suočavanju s njom, prenosi MINA.

 

(Vijesti.ba)
01.02.2019.

JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA

Je li osuđeni ratni zločinac Krajišnik zlokobni vjesnik novog genocida nad Bošnjacima

Je li osuđeni ratni zločinac Krajišnik zlokobni vjesnik novog genocida nad Bošnjacima
Da, osuđeni srpski ratni zločinac Momčilo Krajšnik je zlokobni vjesnik novog genocida nad Bošnjacima/Bosancima.

Zato što negira Genocid i zato što ga se u srpskoj politici i kulturi doživljava, kao uostalom i sve druge osuđene srpske ratne zločince od Biljane Plavšić do Radovana Karadžića, kao nacionalnog junaka i daje mu se medijska i druga mogućnost u Bosni i Srbiji da svoja ratno-zločinačka djela pravda kao srpski nacionalni trofej. To je isto kao kad bi osuđeni ratni zločinac Adolf Ajkman (Eichmann) nekim slučajem vaskrsnuo iz "Inferna", gdje mu je mjesto, da okupi stvaraoce "Trećeg Rajha" ("Drittes Reich" 1933-1945) kako bi zaprijetio Hanni Arent (Hannah Arendt) da će se njezinom narodu, Jevrejima, ponovo dogoditi Holokaust ako nastavi izvještavati iz Jerusalema o njegovom i zločinu drugih stvaraoca "Trećeg Rajha" (Hannah Arendt, "Ajhman u Jerusalemu: izvještaj o banalnosti zla; ["Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil"]). 
 
Dakako, ne može se dogoti da Ajhman vaskrsne iz "Inferna", niti da okupi stvaraoce nacističke ideologije zato što su odgovorni Nijemci samovoljno proveli nad sobom denacifikaciju i ogradili se od stvaraoca "Trećeg Rajha", ali i zbog toga što su Jevreli vigilanti, budni i oprezni na svaki zlokobni znak antisemitizma. Ovdje se, nažalost, može dogoditi da iz "Inferna" vaskrsne osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajšnik i da serbes okuplja stvaraoce genocidne ideologije zato što srpska pamet i politika uporno odbijaju da nad sobom provedu degenocidifikaciju te odbijaju da se ograde od stvaraoca "Republike Srpske", kao nositelja i provoditelja te zlokobne ideje. Ali, vaskrsavanje osuđenih srpskih ratnih zločinaca, stvaraoca "Republike Srpske", te ratne tvorevine iz koje su Bošnjaci/Bosanci protjerani i masovno poubijani, o čemu svjedoče na stotine otkrivenih i neotkrivenih masovnih grobnica, nije moguć samo zato što su susrpska pamet i politika neodgovorne, već i zato što Bošnjaci/Bosanci nisu vigilanti, budni i oprezni na zlokobni znak za novi genocid, koji evo Momčilo Krajšnik javno najavljuje. 
 
Da, tako je. Panična reakcija Momčila Krajšnika na moje otvoreno pismo Miloradu Dodiku i Srbima u Bosni i Srbije rezultat je njegovog i iznenađenja stvaralaca srpske genocidne ideologije, jer su očekivali da su se Bošnjaci/Bosanaci umirili i pomirili sa njihovim ala Čosićevskim kreativnim i inovativnim lažima, jer im se učinilo da im niko više ne stoj na putu da nastave institucionalno restvarati započeto zlo kroz "Republiku Srpsku". Ali, i ne samo to. Mi, Bošnjaci/Bosanci, smo suočeni sa snažnom srpskom subverzijom, a to je demoralizacija našeg naroda, posebno žrtava Genocida na način negiranja, minimiziranja i izjednačavanja žrtve i džellata. Srpska politika ne prihvata jednakost Bošnjaka/Bosanaca, kao uostalom ni Hrvata ni ostalih ne-Srba u manjem bosanskom entitetu sa srpskom većinom nakon Genocida, ali srpska politika silno želi da Bošnjaci/Bosanci budu jednaki s njima u njihovom zlu Genocida. Oni samo u tome vide Bošnjake/Bosance jednake s njima i nigdje više. To je to što danas radi osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajšnik, kao udruženi zločinački poduhvat kroz asocijaciju takozvanih stvaraoca "Republike Srpske".  Krajšnikova retorika 1992-1995. god. nije se promjenila ni za jotu. Nasreću, svi Krajšnikovi navodni argumenti i razlozi za srpski zločin Genocida nad Bošnjacima/Bosancima kroz stvaranje "Republike Srpske", koje je Krajšnik iznosio na sudu u Hagu ne samo da su pobijeni, već su bili dokoz da ga se osudi za ratni zločin protiv čovječnosti. Ali, kao što kaže arapska poslovica: "Osramljeni se ne stidi svoje sramote" (Al-Rezilu la jurzelu"), pa tako ni osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajšnik nema stida ni pred Bogom ni pred svijetom, koji ga je osudio za njegovo sramno djelo zločina protiv čovječnosti. Umjesto priznanja, kajanja i stida pred samim sobom i svijetom za svoj ratni zločin protiv čovječnosti, Momčilo Krajšnik prijeti da će se Srbi udaljiti od Bosne ako mi nastavimo da njega i njegov udruženi zločinačko-stvralački poduhvat osporavamo. A kao da se već ti takozvani stvaraoci zla u Bosni nisu udaljili od Bosne i bosanskog komšijskog duha? I kao da već nisu izdali Bosnu i sve što ovu zemlju krasi? I kao da već nisu učinili sve što su mogli da nas unište, kao što su nekad uništavali Babune, Patarene i Bogumile?  Ima li išta još što ti stvaraoci zla Genocida u Bosni nisu nad nama Bošnjacima/muslimanima probali kako nas više ne bi bilo ovdje i sada? Nema ništa. I zato bi osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajšnik i njegovi takozvani stvaraoci-hajduci trebali znati da nema ništa više čime nas mogu zaplašiti, ucjeniti i obeshrabriti. Sve smo prošli i doživjeli što živ čovjek može pročii doživjeti. Ali, što je najbitnije nisu nam, niti će nam ikada oteti riječ istine, niti su, nite će nam ikad osjeći naš bosanski jezik, kao što su to htjeli našim precima. 
 
Bošnjaci/Bosanci moji,
 
Neka se na mom nišanu napiše ovo:  
 
Sine moj, 
 
Treba da živiš međ ljudima!
 
 Riječ imaš!
 
Treba da živiš međ vucima!
 
zZbe imaš!
 
I treba da znaš razlikovati čovjeka i vuka!
 
Vuka i čovjeka!  
 
 
 
Piše: Mustafa Cerić

(Vijesti.ba)


01.02.2019.

ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI NAZIVA RS BIT ĆE POSLAN ZA ŠEST MJESECI USTAVNOM SUDU

Bakir Izetbegović potvrdio : ‘Zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva RS bit će poslan za šest mjeseci Ustavnom sudu’

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovićpotvrdio je u četvrtak kako zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske neće biti poslan Ustavnom sudu u idućih šest mjeseci, jer je to rok kojega su u stranci odredili kako bi vlastima tog entiteta dali priliku dokazati žele li popraviti položaj nesrpskog stanovništva koje tamo živi i kane li prestati s njihovom diskriminacijom.

“Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i tko će i kada predati priziv za promjenu imena Republike Srpske”, kazao je Izetbegović u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT 1, čiji su izvatci objavljeni na mrežnim stranicama te kuće.

Kako navodi Hina najava o pokretanju postupka pred Ustavnom sudom, kojim bi se utvrdila ustavnost naziva RS, dodatno je zaoštrila političke odnose u BiH, a predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji su je osudili kao nepotrebno izazivanje novih napetosti.

Izetbegović je, komentirajući te osude, kazao kako je ova inicijativa imala za cilj potaknuti one snage koje imaju mogućnost zaustaviti diskriminiranje Hrvata i Bošnjaka kakvo postoji u RS-u. Ne bude li takvih pomaka priziv će biti poslan Ustavnom sudu, a SDA je, kako je kazao, spremna cijeli slučaj voditi sve do Europskog suda za ljudska prava s ciljem da se sadašnji naziv RS izmijeni tako da u njemu bude jasno kako su sva tri konstitutivna naroda u tom entitetu ravnopravna, što je i ustavna norma.

Izetbegovićevo je stajalište kako međunarodna zajednica na nedopustivo pasivan način promatra provokacije i secesionističke istupe koji dolaze iz RS, uključujući tu izjave sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podsjetio je kako Dodik bez ikakvih posljedica vrijeđa visokog predstavnika međunarodne zajednice, američke veleposlanike, dodjeljuje odličja osuđenim ratnim zločincima, a uz sve to promiče ideju o otcjepljenju RS od BiH.

“To su nezamislive stvari na koje se svi polako naviknu”, upozorio je lider najveće bošnjačke stranke dodajući kako je stoga došlo vrijeme da se povuče crta i kaže kako tako dalje više ne može.

Kazao je kako je minimum očekivanja u SDA da se srpska strana drži ustava BiH i zakona te da poštuje ranije donesene odluke, što uključuje i onu o tome da je članstvo BiH u NATO-u strateški vanjskopolitički cilj države.

Bude li tako, kazao je Izetbegović, nema nikakvih zapreka da se novo Vijeće ministara BiH ne uspostavi u roku od dva tjedna, a cjelokupan proces uspostave vlasti na svim razinama okonča do kraja marta.

Uspostava novog Vijeća ministara BiH je trenutačno blokirana jer je Dodikov kandidat za predsjedatelja Zoran Tegeltija najavio kako neće sudjelovati u donošenju odluka čiji je cilj približavanje BiH članstvu u NATO-u.

“Dakle, do njih (srpske strane) je. Zaustavit će se europski put BiH ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na europskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na upitnik Europske komisije”, kazao je Izetbegović.

Potvrdio je i kako ima ambicije nastaviti voditi najveću bošnjačku stranku jer će se ponovo kandidirati za predsjednika SDA na stranačkom kongresu, najavljenom za maj. Kazao je da planira provesti promjene kako bi se našao način da u SDA uđe i što veći broj Srba i Hrvata.

“Morat ćemo kroz neke kvote otvoriti prostor za mlade ljude i za nebošnjake. Ta stranka mora ličiti na ovu zemlju”, poručio je Izetbegović

01.02.2019.

HRVATSKA U RALJAMA HDZ-OVIH AFERA, SKANDALA, GAFOVA...

01.02.2019.

RAT ZA NAROD MIR ZA NAS

Nedzad Bašić: RAT ZA NAROD MIR ZA NAS
Image result for simbol mirai rata

„Laži se razumu često čine mnogo privlačnijim nego stvarnost…ali uvijek se dolazi do tačke kad laganje daje suprotne rezultate.“  (Hana Arent).

Tripartitna korupcionaško-nepotistička koalicija vodećih nacionalnih stranaka, koja ljude ove zemlje drži u smrtnom strahu od novog razaranja, protjerivanja i masovnih egzekucija više od 20. godina, sasvim sigurno zna da ih svaka njihova proizvoljna promjena Dejtonskog mirovnog ugovora vodi direktno u rat protiv međunarodne zajednice, prije svega sa USA, EU i NATO, u kojem bi bila veliki gubitnik. Ipak liderima ove koalicije ne smeta da iz dana u dan provokativno istupaju sa zahtjevima koji su u direktnoj suprotnosti sa ovim ugovorom o miru, kojim je prekinut rat u kojem je više od 100.000 ljudi izgubilo život, sa ogromnim razaranjima i patnjama više od 2.5 miliona ljudi koji su protjerani iz svojih domova. Da li je u pitanju njihova iracionalnost u kojoj se gubi svaki osjećaj za realnošću u kojoj se nalaze, ili je pak u pitanju njihova zabluda o  mogućem pozitivnom ishodu u njihovom eventualno novom ratu, ili je pak nešto treće u pitanju. Sve je to teško dokučivo za običnog čovjeka sa ovih prostora, što ga čini podobnim za svaku providnu manipulaciju i podvalu.

Samo prije nekoliko mjeseci činilo se da se neke stvari u ovom balkanskom „crnom vilajetu“ napokon počinju mijenjati i da se obrisi svijetla izlaska iz tunela sumraka dugog više od 20 godina napokon počinju pojavljivati na horizontima. Politička opozicija u Republici Srpskoj, i pored dosta ubjedljivog poraza na nedavnim izborima, uglavnom je ostala na koridoru zahtjeva za promjenom političke klime i definitivnim odlaskom vrhovnog spletkaroša i korupcionaša i njegove nepotističke svite kojom je ovaj entitet doveden na samo dno najmizernijeg ljudskog življenja na ovim prostorima na početku 21 stoljeća. Pokret građana „PRAVDA ZA DAVIDA“, mada oslabljen i donekle dezorjentiran brutalnim nasrtajem policije i prinudnim bjekstvom roditelja nasilno umorenog djeteta, otvorio je nove stranice realne nade u političkom životu ovog entiteta i BiH. Otvorena je nada u sposobnost građana da uzdrmaju i da pomjere iz ravnoteže i najkorumpiraniju i najbrutalniju političku postrojbu, kao što su to korumpirani i kriminalizirani režimi vladajućih stranka u BiH. S druge strane, politička opozicija u drugom entitetu (FBiH), mada umnogome rascjepkana i dezorjentirana zbog nedostatka zajedničkog političkog programa i podijeljenosti između  različitih interesa brojnih korupcionaških grupa i povlašćenih porodica, činilo se da je ipak definitivno našla modus kako sa političke scene potisnuti najkorumpiraniju i najpogubniju porodično-političku mafijašku grupaciju i otvoriti prostor za nove ideje i nove inspiracije koje bi nosile novi sistem vrijednosti u kojem bi se zadah siromaštva, mržnje i potištenosti postupno gubio.

Ovi procesi i sa jedne i sa druge strane razdvajanja davali su tračak nade da će se građani BiH napokon ujediniti bar po pitanju zaštite ljudskog života, te da će ih to pokrenuti iz dugogodišnje letargičnosti i da će sa političke scene biti potisnut lokalni nacionalizam struktuiran u korupcionaško-nepotističkim kriminalnim gangovima, koji neometano inspirišu međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, strah i bijedu, na ovim prostorima više od 20 godina. Međutim, ta nada koja je mogla probuditi nove generacije iz njihove duboke političke hibernacije i duhovne utrnulosti, stvorila je veliki nemir i strah kod nacionalističkih kriminalnih gangova, i s jedne i s druge  linije razdvajanja. Ulog je bio prevelik da bi se olako dopustilo širenje heretičkih ideja među-nacionalnog razumjevanja, približavanja i stvaranja novog sistema vrijednosti na temeljnim vrijednostima čovjeka.

I tek što se pojavila neka nada o mogućnostima definitivnog odlaska  ovog „triumvirata zla“ sa političke scene, što je bilo na rubu da inspiriše nove generacije na pobunu protiv nepismenosti, korupcije, nepotizma, straha, mržnje, manipulacija, spletkarenja, laži i siromaštva, potpisan je historijski „pakt o napadanju“ i novoj invaziji ovog triumvirata protiv probuđenog naroda. Zajednički proglas triumvirata je izdat: Rat za narod, mir za nas.

Potpisivanjem ovog „pakta o napadanju“ ovaj triumvirat je sasvim jasno poslao poruku da je to rat za njihov opstanak na vlasti, da je to rat za podizanje novih hermetičkih pregrada između naroda, da je to rat ne za odbranu teritorija već za održavanje strukture njihove vlasti koja počiva na strahu, mržnji i slijepoj poslušnosti u hermetički zatvorenim nacionalnim oborima. Poruka koja se iščitava iz ovog „pakta“ i koja je upućena međunarodnoj zajednici je kristalno jasna: ovo je rat za dalji opstanak kronično neefikasne, indolentne i nesposobne birokratske strukture međunarodne zajednice da prekine sa agonijom umiranja ovog naroda. Poslata je jasna poruka da i jedni i drugi mogu opstati samo  u stanju permanentnog rata koji nikad ne može i neće biti završen. „Pakt o napadanju“ samo je stanje stalnog nezavršenog rata kojem nama kraja i u kojem nema pobjednika, u kojem nema nikakve odgovornosti, i to je to što čini „među-nacionalni triumvirat“ najsnažnijim promotorom društva bez odgovornosti, bez budućnosti, bez nade.

Ovim proglasom stvorena je klima ratne psihoze u kojoj je sva politička moć prenijeta u ruke nacionalnih vođa i njihove korupcionaško-nepotističke svite koja ima glavnu zadaću međunacionalne tenzije podići do same ivice ratne histerije i mržnje prema onima preko linije razdvajanja kao najomraženijeg neprijatelja, gdje ne ostaje prostora za razmatranje sudbine običnog čovjeka. Pitanje slobode i prava čovjeka, njegovog života, zaposlenja, sreće, zdravlja, obrazovanja… sve je potisnuto na margine koje ostaju u memli dubokog mraka i zabrana. Sve što je ostalo za običnog čovjeka to je patriotska obaveza biti fanatik koji samo osjeća mržnju prema onim drugima na liniji razgraničenja sa osjećanjem ratnog trijumfa osvete sa  razvijanjem mentaliteta silovanja, pljačkanja, ubijanja i međusobnog protjerivanja

U hermetički zatvorenim nacionalnim oborima bez ikakvog međusobnog dodira ili komunikacije, izuzev međusobne mržnje i straha, „pakt o napadanju“ izrasta u posebnu filozofiju permanantnog nasilja, u kojem se na emocijama mržnje i straha, bijesa i rezignacije, eliminira svaki oblik demokracije kao dominacije razuma nad emocijama i strašću.

 „Dok ne postanu svjesni, neće se nikad pobuniti, a dok se ne pobune, neće moći da postanu svjesni“ (Džordž Orvel)

01.02.2019.

TOMISLAV JAKIĆ: MI I ONI

01.02.2019.

USTAVNI SUD BiH JE TREBAO REĆI KOJA INSTITUCIJA JE NADLEŽNA ZA UPUSTVO CIK-A

Ustavni sud je trebao reći koja institucija je nadležna za Uputstvo CIK-a

Ustavni sud je trebao reći koja institucija je nadležna za Uputstvo CIK-a
Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić kazao je za Vijesti.ba da bi dobro bilo da je Ustavni sud kazao koja je to institucija koja je nadležna za ovaj slučaj.

„Ovdje treba napomenuti jednu činjenicu, možda je Ustavni sud trebao da kaže koja je institucija dalje nadležna da preispita samo uputstvo CIK-a, obzirom da ono, po većini stručnjaka koji se bave ustavnim pravom, nije usklađeno sa Ustavom Federacje BiH“, kaže Karajbić.

On dodaje kako sada imamo dokument koji niko ne može preispitati, te da bi dobro b bilo da je Ustavni sud naveo koja bi institucija trebala to prispitati.

„Pretpostavka je da će nakon ovoga većina kantonalnih skupština postupiti po tom uputstvu, ali ostaje još otvoreno pitanje svih apelanata da preispitaju i vide situaciju kojoj instituciji da se žale, odnosno ko će moći revidirati i provjeriti taj dokument, da li je usklađen sa zakonskim propisima Federacije BiH“, zaključio je Karajbić.

(Vijesti.ba)


01.02.2019.

PREDSJEDNIK SUDA BiH GOVORIO KAKO FORMIRATI VLAST, OHR MOŽE DATI KONAČNU RIJEČ

Predsjednik Suda govori kako formirati vlast, OHR može dati konačnu riječ

Predsjednik Suda govori kako formirati vlast, OHR može dati konačnu riječ
Image result for politicar milan dunovic fotos
Nakon što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o načinu popune federalnog Doma naroda, otvoreno je pitanje ko je nadležna institucija koja treba da definiše način raspodjele mandata, odnosno da li Uputstvo CIK-a BiH treba predočiti u zakon ili ne, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Milan Dunović

"Upravo ovo pitanje stoji na snazi više od godinu dana. Naime, vidjeli smo tumačenje predstavnika HNS-a da jedino Parlament BiH može mijenjati Izborni zakon BiH. Međutim, ne mora se Izbornim zakonom definisati popuna Doma naroda FBiH. Vrlo dobro znamo da postoji ustavna obaveza da federalni Parlament donosi zakon o broju mandata i popuni Doma naroda. No, to se nikada nije desilo, jer isti taj HDZ BiH nikada nije htio doći na sjendicu i razgovarati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata", napominje Dunović. 
 
Mišljenja je kako Uputstvo CIK-a BiH ne treba predočiti u zakon, budući da nalaže primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine, što je u suprotnosti sa Ustavom FBiH, gdje eksplicitno stoji da se popis iz 1991. godine primjenjuje do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
"Prema tome, ovo nije dobro rješenje, a šta će se dalje dešavati u političkoj areni - ostaje da se vidi", kaže naš sagovornik.  
 
Na pitanje da li je OHR institucija nadležna za rješavanje novonastale problematike, Dunović potcrtava da visoki predstavnik ima mandat da donese konačni sud. 
 
"OHR je tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustav BiH je dio Dejtonskog sporazuma. Aneks VII, na koji se poziva Ustav FBiH, aneks je Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, OHR ima mandat, no da li će išta uraditi? Prema dosadašnjem načinu rada visokog predstavnika, koji je organičen odlukama PIC-a, nisam siguran da će se išta desiti po tom pitanju", smatra potpredsjednik FBiH. 
 
Ipak, nada se da će se OHR uključiti u rješavanje ove situacije i to smatra neophodnim.
 
"OHR može dati određene smjernice i donijeti odluke kako bi se proces otkočio na način da se poštuju ustavi, kako BiH, tako i FBiH", naglašava Dunović.
 
Kako ističe, u konačnici ga čudi što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH, ali konstatuje da neće ulaziti u način odlučivanja ove pravosudne instance.
 
"Očigledno je to nešto što je konačno", dodaje naš sagovornik.
 
Osvrnuo se i na konstataciju predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da kantoni treba da dovrše proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju.
 
"Nezahvalno je komentarisati ono što radi Ustavni sud BiH, no čudno je da predsjednik ove institucije komentariše da li se, na koji način i kada treba formirati vlast. Rekao bih da to nije nadležnost Ustavnog suda BiH", rekao je Dunović.
 
(Vijesti.ba)
01.02.2019.

NENAD PEJIĆ: 'SLOBODNA EVROPA' JE POTREBNIJA NEGO IKAD

01.02.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: "AKO SNSD BUDE POŠTOVAO USTAV I ZAKON, IMAMO NOVO VIJEĆE MINISTARA U ROKU OD 15 DANA"!

IZETBEGOVIĆ GOVORIO ZA BHT: "Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana"!

– Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i ko će i kada predati apelaciju za promjenu imena Republike Srpske – kazao je u intervjuu za emisiju “Jedan“ BHT-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.


IZETBEGOVIĆ GOVORIO ZA BHT: 'Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana'!


............

Lider SDA je precizirao kako je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Ako to ne uspije, ne preostaje im, kako tvrdi, ništa drugo nego da se obrate Ustavnom sudu BiH i Sudu u Strazburu sa zahtjevom da se u imenu Republike Srpske unesu i druga dva konstitutivna naroda. 

– Gospodin Dodik je robusan, sposoban političar; drzak, hrabar, koji polako isprobava dokle može ići, vrijeđajući OHR, američkog ambsadora, odlikujući ratne zločince, pozivajući Srbiju da podrži otcjepljenje Republike Srpske. To su nezamislive stvari na koje se polako svi naviknu. Sad gospodin Dodik očekuje da mi podržimo čovjeka koji će biti njegov instrument u Vijeću minsitara (Zoran Tegeltija op.a.), a otvoreno kaže da neće raditi po Ustavu i zakonu. Vrijeme je da podvučemo crtu i kažemo da ne može tako. Svi će napraviti neki kompromis. Ono što očekujemo od srpske strane jeste ni manje ni više nego da se drže Ustava BiH i zakona.“

Izetbegović smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.

– Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana! Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca“.

Na pitanje hoće li SNSD dobiti mjesto u Federalnoj vladi, Izetbegović je rekao da je to povezanno s Vlladom RS.

– Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda ( PSBiH op. a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa, evo, vidjet ćemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji.

Bakir Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika SDA. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.

– Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata, koji su rivali, uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke – kaže Izetbegović.

Izetbegović u intervjuu “Jedan” govori i o Deklaraciji HNS-a, pregovorima sa strankama o formiranju vlasti, izboru glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, reformi SDA.

– Morat ćemo naći način da u SDA uđu i Srbi i Hrvati. Imate vi ljudi koji jesu SDA, koji su simpatizeri SDA, koji su sa nama odrasli, koji su bili u Armiji R BiH, Srba i Hrvata, koji bi bili prirodni dio SDA. Naravno, u unutrašnjoj konkurenciji zatvara se prostor, pokušavaju stari kadrovi SDA. Teško je i ženi i mladom čovjeku da se probije, ali mi ćemo morati kroz neke kvote da otvorimo prostor za mlade ljude i za nebošnjake. Ta stranka mora da liči na ovu zemlju – smatra Izetbegović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940408

Powered by Blogger.ba