Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.02.2019.

LJUDSKA PRAVA, LJUDSKA NEPRAVDA

Ljudska prava, ljudska nepravda
Image result for Ljudska prava, ljudska nepravda

Davanje medijskog prostora fašistima ne doprinosi pomirenju. To samo doprinosi produbljivanju sukoba. A sukoba na Balkanu je nama, običnom narodu, i preko glave.  

Međunarodni festival dokumentarnog filma Human Wrong Human Wrongs u Oslu organizira debatu u kojoj će između ostalih učestvovati Branko Lukić, Mladićev advokat. Neprihvatljivo, smatraju bh-građani u Norveškoj.

Film Suđenje Ratku Mladiću govori o sudskim postupcima protiv čovjeka osuđenog za najteže zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Teme koje organizatori debate žele da obrade su uloga suda u ovom maratonskom procesu, značaj presude 20 godina nakon počinjenih zločina te o tome kako je presuda uticala na proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Sve ovo su važna i ispravna pitanja koja treba postaviti, ali u bosanskom miljeu u Norveškoj izazivaju bujicu protesta. Razlog je u tome što je jedan od debatanata i advokat Ratka Mladića, Branko Lukić. Uključivanje branioca u raspravu o sudskom procesu te o istorijskoj ulozi suda možda i ne zvuči tako nenormalno. Ali jeste.

Problem je u tome što Lukić nije običan advokat. On je sebe pozicionirao kao branioca onima koje je zastupao, već i kao branitelj jednog političkog koncepta. Podsjećanja radi, Lukić je osim Mladića pred sudom u Haagu zastupao više drugih optuženika. Optuženika za zločine koji se, prema njegovim riječima, nikada nisu dogodili. Negirajući zločine, on se iz uloge advokata postavio u ulogu glasnogovornika.

Nepotrebno je navoditi sve ono što se dogodilo tokom rata u Bosni. Međunarodni sud u Haagu ima nekoliko kilometara sudskih zapisnika koji stavljaju izvan svake sumnje da je “etničko čišćenje” bilo ratni cilj. Dakako, ovaj termin je samo eufemizam za masovna ubijanja, teroriziranje i masovne deportacije civila, otvaranje koncentracionih logora za one koji pripadaju drugoj etničkoj grupi. Cilj rata potpuno besmislen iz civilizacijske perspektive.

Lukićeve izjave o zločinima i o Tribunalu za ratne zločine pokazuju nedvojbeno njegova ideološka stajališta. I to je razlog zašto je Lukićevo prisustvo u norveškoj debati velikom broju ljudi iz BiH uvredljivo.

A evo i da postavimo malo stvari u perspektivu. Ovo je kao kada bi se branilac, recimo najvećem masovnom ubici u Norveškoj,  pojavio u medijima i rekao da je ono što se dogodilo 22. jula čin samoodbrane izazvan od strane svih drugih osim njegovog klijenta.

Ovde se ne radi ni o čemu nego o pristojnosti. Svako ko je bio u vojsci zna šta je Ženevska konvencija. Mladić je dobro znao da će ga njegova djela, kao i djela počinjena pod njegovom komandom koštati dugogodišnje zatvorske kazne pod uslovom da ne dobije rat. A rat nije dobio. Rat se završio neriješeno i svi moraju odgovoriti za svoja nedjela. U Haagu su osuđeni i srpski, bošnjački i hrvatski lideri. Što je dobro. Ipak brojevi su nemilosrdni, a i sve činjenice su davno poznate. Broj civila ubijenih na bošnjačkoj strani predstavlja više od polovine svih žrtava. Većina opština pod srpskom kontrolom sada ima manje od 10% bošnjačke populacije u odnosu na predratni popis stanovništva. Zločin na strani koja je bila pod Mladićevom komandom uz to ima sve karakteristike dobro planiranog i sistematskog djelovanja.

Danas, toliko godina kasnije, konstantno poricanje ovih dobro dokumentovanih događaja iz rata također djeluje dobro planiranim i sistematičkim pokušajem relativiziranja. Neprihvatanje zločina je, kao što je već napisano, pitanje pristojnosti a ne istine. Poricanje turskog genocida nad Armenima održava konflikt zamrznut u 1918. godini. Isto tako je i sa onim što dijelovi srpske elite nastoje da učine sa ratovima na Balkanu. Srećom za čovječanstvo, ima mnogo više Srba koji misle da je to pogrešno, iako se slabo čuju u medijima.

Davanje medijskog prostora fašistima ne doprinosi pomirenju. To samo doprinosi produbljivanju sukoba. A sukoba na Balkanu je nama, običnom narodu, i preko glave.

20.02.2019.

ALI VAEZ: RADIKALIZACIJA SA IRANOM BI POGODILA EVROPU

20.02.2019.

IZAZOVI PRED NOVIM AMBASADOROM SAD-A: NATO PUT, RUSIJA I KINA, BH. POLITIČARI

19.02.2019.

MEĐUNARODNA KOMISIJA ZA NESTALE OSOBE: REVIZIONIZAM NIJE PRIHVATLJIV, GENOCID U SREBRENICI UTVRĐENA ČINJENICA

Međunarodna komisija za nestale osobe : Revizionizam nije prihvatljiv, genocid u Srebrenici utvrđena činjenica

U avgustu 2018. godine Narodna skupština Republike Srpske (RS) poništila je “Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine” koji je sačinjen za Vladu RS-a 2004. godine. Aktuelna Vlada RS-a najavila je osnivanje dvaju novih komisija koje će istražiti događaje u i oko Srebrenice i u Sarajevu za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je duže od dvije decenije na čelu nastojanja da se pronađu osobe nestale tokom sukoba i poštuju prava porodica nestalih na istinu, pravdu i reparacije bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost ili etničko porijeklo. Činjenice iznesene u Izvještaju Vlade RS-a prije 15 godina potvrdili su međunarodni i domaći sudovi, a potkrijepljene su sistematičnim forenzičkim radom koji provodi ICMP, saopćili su iz ove institucije.

“Više od 8.000 osoba prijavljene su nestalima prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Od tog broja, 6.979 osoba je identifikovano na temelju analize DNK, a svega 84 osobe su identifikovane prije nego što je ICMP 2001. godine počeo primjenjivati postupak identifikacije na osnovu analize DNK. Utvrđivanje identiteta se zasniva na pouzdanosti od minimalno 99,95 procenata. Dakle, identitet velike većine osoba nestalih u Srebrenici i Žepi je naučno i definitivno potvrđen”, poručuju iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

ICMP-ovi naučni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice uvedeni su u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

“Ti dokazi su podrobno razmotreni nebrojeno puta. U predmetu ‘Tužilac protiv Radovana Karadžića’, nasumično odabrana, reprezentativna grupa od preko 1.000 članova porodica osoba koje su prijavljene nestalima iz Srebrenice i Žepe dostavila je optuženom svoje genetičke podatke, kao i podatke svojih nestalih srodnika, kako bi omogućili njegovim pravnim i naučnim ekspertima provjeru dokaza na temelju analize DNK o tome da li se njihovi srodnici nalaze među osobama nestalim u padu Srebrenice. Dokazi su dosljedno potvrđeni u sudskom postupku”, navodi se u saopćenju.

U Bosni i Hercegovini je do danas pronađeno i identifikovano oko 75 procenata osoba nestalih u sukobima tokom 1990.-ih. Jedna od najvećih prepreka u procesu pronalaženja i identifikacije preostalih 7.000 osoba nestalih u sukobima u BiH je nedostatak informacija o mogućim lokacijama masovnih i skrivenih grobnica.

“ICMP u potpunosti podržava izdvajanje sredstava za aktivnosti koje bi mogle dovesti do informacija o nestalim osobama. Ovakva nastojanja ne mogu utjecati na utvrđenu historijsku činjenicu, potvrđenu pred MKSJ-em i Međunarodnim sudom pravde – da je u Srebrenici počinjen genocid”, navode.

Kako navode, ICMP sarađuje sa svim državama na području bivše Jugoslavije kako bi podržao njihova nastojanja da pronađu i identifikuju osobe nestale u sukobima tokom 1990.-ih. Više od 70 procenata od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i religijskih grupa pronađeno je uz ICMP-ovu pomoć.

“ICMP je sarađivao i sa svim vladama, kako bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za zaštitu prava svih porodica nestalih osoba, bez obzira na okolnosti njihovog nestanka. Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i kako bi se porodicama i javnosti omogućile pouzdane i tačne informacije”

19.02.2019.

POVRATNIK GRADI ETNO SELO U PLANINAMA KOD SREBRENICE

Povratnik gradi etno selo u planinama kod Srebrenice : Irvinovo putovanje u vrijeme koje mijenja nešto u duši

Irvin Mujačić odrastao je u izbjeglištvu u Italiji i prije pet godina odlučio je da se vrati u Srebrenicu. Ljubav prema rodnom kraju i prirodi koja krasi ovaj kraj motivisala ga je da se intenzivnije bavi turizmom.

Svoje kontakte iz Italije, ali i širom svijeta iskoristio je, pa sada brojni turisti, na njegov poziv, dolaze u Srebrenicu. Prošle godine ovdje je boravilo oko 1.500 turista iz Italije, ali i svih zemalja svijeta. Irvin uskoro počinje graditi i etno selo u planinama kod Srebrenice.

Irvin je proveo djetinjstvo u Italiji, a zatim je završio višu školu u Švicarskoj. Proputovao je nekoliko kontinenata, ali je odlučio da se vrati u rodnu Srebrenicua.

– Motiv da se vratim ovdje bio je što je život kao izbjeglice u tuđoj zemlji nikakav. Nisi tu gdje trebaš biti, što si kao neki list kojeg vjetar nosi. Odlučio sam da se vratim ovdje, odakle potičem, odakle mi je porodica, da se sa iskustvom kojeg sam stekao vratim na svoj nivo, priča Irvin.

Prirodne ljepote Srebrenice Irvin želi iskoristiti na najbolji način.

– Da pokažem ljepote naše okoline, a preko ljepota naše prirode da pokažem sve ono što se desilo ovdje u zadnje dvije hiljade godina. Kada se iziđe pješice iz Srebrenice do Jezera, vidiš odmah minsko polje, onda znaš da je rat bio tu, ali vidiš i staru kulu u Klotjevcu, onda znaš da je tu bilo i tursko doba, turski vakat. Onda ideš na Bijele Vode, vidiš Lovište, ideš gore u Ljeskovik i vidiš najstariji bor u Bosni i Hercegovini, koji je visok, koji je širok, da bog sačuva. Ideš Eminu u Jasenovu, onda vidiš konje, vidiš kako se svira saz, šta su naši običaji. Pogotovo vidiš kako naš narod živi – u skladu sa prirodom. Bit će različitih vrsta sadržaja. Imat ćemo dosta starih bosanskih načina života, kako se peče pogača ispod žara, i slično, ali i umjetnost. Moramo umjetnost vratiti na nivo da bude sa narodom i za narod. Ne da umjetnici rade samo za sebe. Tako ćemo imati razne događaje, radionice slikarstva i ostalog, ali uz život na selu. Što je vrlo zanimljiv život, kaže Mujačić.
P
Povratak prirodi je ono čemu Irvin teži.

– Pogotovo u ovo vrijeme kada imamo dosta problema sa prirodom. Čovjek se skroz odmetnuo od prirode, živi samo za tehnologiju, u gradu. To uništava društvo. Sve vremenske promjene govore da se čovjek mora vratiti prirodi. Mi to ne smijemo zaboraviti, jer mi smo to u Srebrenici vidjeli – od 1992. do 1995. godine samo nas je priroda mogla spasiti, ističe on.

Svoje veze Irvin je iskoristio pa je prošle godine ovdje, na njegovu inicijativu, boravio veći broj turista koji su okolinu Srebrenice prešli pješice.

– Lani smo imali oko 1.500 turista za godinu dana, što je veoma dobro. Nije da svaka grupa dolazi pješke, ali svaka grupa dobije ovu priču, na različit način. I svaka grupa koja dođe kaže: “Mi nismo samo putovali u Bosnu, mi smo putovali u vrijeme i nešto se u duši promijenilo. Kad smo putovali ovamo, kad smo sve vidjeli, prešli sve ovo pješke, nešto se promijenilo.” Oni imaju jedan veoma dobar osjećaj što ostane u njima – od naroda, od gostoprimstva, od ljubaznosti naroda kojeg susretnu, od sačuvane prirode. I onda oni hoće da se vrate i uvijek sobom dovedu još neke prijatelje. I tako se širi neka pozitivna priča, dodaje Irvin.

U blizini Srebrenice, Irvin ima namjeru sagraditi etno selo.

– Ne samo za Italijane. Za sve Evropljane, za cijeli svijet. Izgradit ćemo novo naselje, ali na starinski način, na način poznatih majstora iz Osata, mjesta pored Srebrenice. To je baš poseban stil sa ovih prostora, kojeg smo potpuno izgubili. Koristit ćemo samo prirodne materijale – drvo, kamen, za izolaciju ćemo koristiti ovčju vunu koja se danas baca, a može se koristiti. Pokazat ćemo da imamo sve materijale u prirodi, da možemo graditi kuće koje će ljepše izgledati, biti jeftinije nego ove što se sada grade, kaže Mujačić.

Jahanje konja i splavarenje, novi je sadržaj koji Irvin planira ponuditi turistima.

– Da, to je nova ideja koju smo dogovorili s našim didom Eminom – da isprobamo jednu turu iz Jasenove do Luke, na konjima, da se u Luku dođe na konak na konjima, a poslije, da se čamcem vratimo do Jezera, zaključio je Irvin.

Sadik Salimović (RSE)

19.02.2019.

IMA LI SMISLA?

19.02.2019.

IMA LI JOŠ OPOZICIJE U ENTITETU RS-A?

19.02.2019.

MLADI SA TERETOM RATNE PROŠLOSTI

19.02.2019.

MINHENSKA KONFERENCIJA: ZAPADNA NESLAGANJA UMJESTO JEDINSTVA

18.02.2019.

KO JE NOVI AMERIČKI AMBASADOR I ŠTA MISLI O BOSNI I HERCEGOVINI...

18.02.2019.

CIK BiH OBJAVIO IMENA NOVIH NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA

CIK BiH objavio imena novih načelnika i gradonačelnika

CIK BiH objavio imena novih načelnika i gradonačelnika
CIK BiH je objavio preliminarne rezultate prijevremenih izbora za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u BiH.
 Na izborima je prema prvim rezultatima obrađeno 79.761 glasački listić. Važećih je 78.223, dok je nevažećih 1.538 listića.

Na izbornoj jedinici Domaljevac - Šamac Stjepan Piljić ispred HDZ BiH bio je jedini kandidat, a od 4.601 birača dobio je 605 glasova.

 
Kandidat SDA Mersudin Nanić dobio najviše glasova u Bužimu
 
 Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidat SDA Mersudin Nanić novi je načelnik Bužima.  
 
 On je dobio 50,64 posto glasova, a neovisni kandidat Nedžad Kudelić 48,88 posto.
 

Dejan Prošić dobio najviše glasova za načelnika Bosanskog Petrovca
 
 Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH na prijevremenim izborima za načelnika Bosanskog Petrovca najviše glasova dobio je neovisni kandidat Dejan Prošić (29 posto).
 
 Nakon svih obrađenih biračkih mjesta slijede Senada Mehdin – SDA (23,83), neovisni kandidat Branko Despot (21,01), Rusmir Mujadžić – DF (11,12), Emina Mešić – SNSD (9,68) i Ermin Hajder SDP BiH (5,35). 
 
Boris Jerinić dobio uvjerljivo najviše glasova u Doboju
 
Prema preliminarnim rezultatima CIk-a BIH na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja najviše glasova dobio je neovisni kandidat Boris Jerinić - 89,40 posto.
 
 Iza njega je kandidat SDS-a Nebojša Šajinović koji je osvojio 9,73 posto glasova. Svi ostali kandidati bili su ispod jedan posto.
 
 U Doboju su obrađena sva biračka mjesta.
 
 
Kandidat SDA Aldin Šljivo dobio najviše glasova u općini Kakanj
 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH kandidat SDA Aldin Šljivo dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj.
 
On je nakon obrađenih 96,61 posto biračkih mjesta osvojio 60,78 posto glasova, a slijede ga Eldin Mijoč – SDP (35,02) i Hamza Begić – neovisni kandidat (2,22 posto).  
 
Na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj glasovalo je 34.195 birača.
 
 
Milorad Gligić dobio najviše glasova u općini Bosansko Grahovo

 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, neovisni kandidat Milorad Gligić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Bosansko Grahovo.
 
 On je dobio 58,62 posto glasova, a njegov protukandidat iz SNSD-a Uroš Makić 41,38 posto.
 
U općini Bosansko Grahovo obrađeno je svih šest biračkih mjesta na kojima je glasovao 2.941 birač.  
 
 
Kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio najviše glasova u Trebinju
 

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja.
 
 On je dobio 67,89 posto glasova, a njegov protukandidat iz Trebinje zaslužuje bolje Saša Borjan 32,11 posto.


 
Dušica Runić iz SNSD-a nova načelnica općine Drvar
 
Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić nova je načelnica općine Drvar.
 
 Ona je osvojila 60,01 posto glasova, a njezin protukandidat Darko Kajtez (neovisni kandidat) 39,99 posto.
 
 U Drvaru su obrađena sva biračka mjesta.

 

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat SNSD-a Nebojša Karać pobijedio je na prijevremenim izborima za načelnika opštine Ribnik, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije.
 
Karać je osvojio 2.162 glasova, a njegov protivkandidat Nikola Stojaković iz SP-a 1.160 glasova.
 

 

(Vijesti.ba)

18.02.2019.

TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: BANJALUKA JE RAZBIJENA, NEKA SE PRIPREMI...

TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: Banja Luka je razbijena, neka se pripremi…


Autor


Image result for TEROR U REPUBLICI SRPSKOJ: Banja Luka je razbijena, neka se pripremi…

Sve je manje slobode, sve više terora u najvećem gradu Republike Srpske. Policija kontrolira sve segmente gradskog života, a na vrhu crne top liste su šetnje i pitanja slobodnih građana

Piše: Ozren Kebo- Analiziraj.ba

Omiljena mantra Milorada Dodika je ona da je Republika Srpska uređena i stabilna teritorija i da sve zlo u ovoj zemlji dolazi iz Federacije. Još preciznije, od Bošnjaka. Najpreciznije – iz političkog Sarajeva. Na stranu sad drugi dio ove definicije, pozabavimo se njenom startnom pozicijom, onom koja manji bosanskohercegovački entitet tretira kao politički uređen i stabilan prostor.

Toliko je stabilan i uređen da ljudi otkopavaju kosti ubijene djece i prebacuju ih u inostranstvo. U isto to inostranstvo bježi svako ko je iole ozbiljnije pokušao promišljati stanje u entitetu. Zanimljiv je fenomen da iz materijalno najsituiranijeg republičkosrpskog grada bježe i oni sa zadovoljavajućim prihodima. Razlog je skriven u političkom teroru koji ne jenjava. Niko neće da živi niti da mu djeca rastu u atmosferi narastajućeg straha i sistemske odmazde.

Historija odlazaka ima i svoja viđenija imena. Tekućeg mjeseca iz Banje Luke je morao da pobjegne Srđan Šušnica, jedan od najistaknutijih kritičara režima. Mnogo prije njega to je morao da uradi novinar Slobodan Vasković. Njegov kolega Dragan Bursać nekoliko je puta bio upozoren da iz sigurnosnih razloga privremeno napusti grad, što periodično čini do današnjih dana. Davor Dragičević se izvukao u posljednji tren. Sad odlazak najavljuje i Draško Stanivuković.

Nedavno smo objavili tekst naše banjalučke saradnice Vanje Stokić, koju su tokom jedne večeri dva puta legitimirale „snage reda i mira“ dok je obavljala redovne novinarske zadatke. Najopasnija djelatnost u gradu trenutno je šetnja. Ministar Dragan Lukač kontrolira i po potrebi nedozvoljenim sredstvima suzbija svako paljenje svijeća, svaki transparent ili pitanje Ko je ubio Davida?, svaki pokušaj organizirane šetnje. U Lukača je strah ogroman, sasvim u skladu s njegovom nikad istraženom odgovornošću, ali i s masom i veličinom snaga koje je angažirao na suzbijanju protesta. Ipak, njegove represivne mjere ne smiju da od odgovornosti amnestiraju Milorada Dodika Željku Cvijanović. Dok je Dodik u Sarajevu nenadahnuto govorio o nekakvom olimpijskom duhu (garnirajući taj užasni govor s kojekakvim mačevima historije i pravde), u Banjoj Luci je policija suzbijala čak i šetnju, iako su hodanje, trčanje, pokret uopšte, sloboda govora i tijela, temelj rečenog duha.

U Banjoj Luci poseban krak razočarenja rezerviran je za onaj politički segment koji sebe, evidentno pretenciozno, naziva BH blokom. Blok možda i jesu, ali bosanskohercegovački garant nisu. Kad ste zadnji put čuli da je neko iz Naše stranke, SDP-a ili DF-a ponudio relevantan osvrt na banjalučki teror. Da je prozborio koju o smrti Davida Dragičevića i o represiji nad članovima grupe Pravda za Davida? Da li su ikad uputili prosvjed povodom policijskog legitimiranja novinara i građana, hapšenja, prijetnji, batinanja? BH blok ima važnijeg posla, on se bavi utopijskim građenjem Bosne i Hercegovine za 22. vijek. A do tada, ove sitnice po Banjoj Luci nek sviđaju novinari, rijetki borci za ljudska prava i drugi zaluđenici.

Ništa manje razočarenje nije ni Mladen Ivanić, čovjek o kojem kruže neosnovane glasine da u Republici Srpskoj uživa stanovit ugled. Kakav ugled, čovjek se oglašava jedino povodom sopstvenog gubitka radnog mjesta na fakultetu, a što se tiče građana Banje Luke i njihovih političkih stradanja, tu je nezainteresiran, miran kao bubica.

Policijske prijetnje izrečene Ivanu Begiću skoro da su prošle nezapaženo, ni BH blok, ni Mladen Ivanić, ni ostaci opozicije u Republici Srpskoj nisu tu vidjeli povoda za ozbiljniju političku reakciju. Pobunjeni šetači Banje Luke prepušteni su sami sebi. Naspram njih je policijski aparat, gladan represije. Poštovanja je vrijedan svaki onaj građanin koji i dalje prkosi paljenjem svijeća, pokušajima šetnje i pitanjem Ko je ubio Davida?.

Banja Luka skoro da je pregažena. Šta će raditi vlast kada suzbije, pokori ili otjera i posljednje glasove otpora? Valja nahraniti ono malo naroda što je ostalo, a to je teren na kojem Dodik i ekipa već ne znaju da igraju.

17.02.2019.

DRAGO BOJIĆ : HRVATSTVO PO MJERI HRVATSKOG NARODNOG SABORA

17.02.2019.

KLJUČ ZA RIJEŠENJE PROBLEMA JE U RUKAMA GRAĐANA

Ključ za riješenje problema je u rukama građanaImage result for Ključ za riješenje problema je u rukama građana

Foto: dawn.com

Agonije kroz koje prolazimo nisu slučajne niti im se nazire bliži kraj. Nalazeći plodno tlo u postkonfliktnim društvima  kao što je bosanskohercegovačko, one su mehanizmi uništavanja mobilizacije ljudske volje i stvaranja osjećaja bezperspektivnosti i samozadovoljstva da smo, eto, sretni što smo živi. Anomalije nisu samo tipične za Bosnu i Hercegovinu koliko i za druge postjugoslovenske državice u kojima vlada sistem poremećenih vrijednosti. Prema izvještaju Svijetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji se godišnje desi oko 1.300 samoubistava, kao i da pet odsto populacije pati od depresije, drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina. Da li se može pomoći tamo na brdovitom Balkanu gdje se ratni zločinci slave i pozivaju da budu gosti bh. medija, gdje se historijske činjenice revidiraju bez ikakvih pravnih posljedica, gdje se fašizam slavi a antifašizam zatire, tamo gdje se negira da je u Srebrenici i Jasenovcu počinjen genocid, gdje se TV gledaocima prikazuju rialiti programi koji truju našu svakodnevnicu i gdje gotovo ne prođe dan da se ne počini jedan suicid?  

Slučaj Gačić, kao i svi drugi tragični događaji čiji je epilog plaćen ljudskim životima stvara osjećaj gorčine i frustracije duboke društvene apatije u kome vlada nedostatak volje da se stvari mjenjaju na bolje! U otpusnom pismu Kazneno-popravnog zatvora Bihać iz 2017. godine stojalo je da Gačić boluje od poremećaja ličnosti šizoidno paranoidnog tipa te da je tijekom boravka na navedenom odjelu došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima šizoidno paranoidne slike. Direktor KPZ-a Bihać Edhem Veladžić je zbog Gačićeva izlaska iz zatvora 2017. godine upozorio sve nadležne institucije, ističući u svojemu dopisu kako je “izvjesno da će osuđeni ponovno počiniti krivično djelo”, što se pokazalo apsolutno ispravnom procjenom. Veladžić je ovih dana za medije izjavio da ne zna jesu li institucije koje je upozoravao na Gačića odgovarajuće reagirale na njegov izlazak iz zatvora te jesu li provođene preporučene mjere opreza. Znači sva ubistva nedužnih ljudi mogla su se spriječiti a Gačiću omogućiti preventivna njega da se liječi!

Agonije kroz koje prolazimo nisu slučajne niti im se nazire bliži kraj. Nalazeći plodno tlo u postkonfliktnim društvima  kao što je bosanskohercegovačko, one su mehanizmi uništavanja mobilizacije ljudske volje i stvaranja osjećaja bezperspektivnosti i samozadovoljstva da smo, eto, sretni što smo živi. Anomalije nisu samo tipične za Bosnu i Hercegovinu koliko i za druge postjugoslovenske državice u kojima vlada sistem poremećenih vrijednosti. Prema izvještaju Svijetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji se godišnje desi oko 1.300 samoubistava, kao i da pet odsto populacije pati od depresije, drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina. Da li se može pomoći tamo na brdovitom Balkanu gdje se ratni zločinci slave i pozivaju da budu gosti bh. medija, gdje se historijske činjenice revidiraju bez ikakvih pravnih posljedica, gdje se fašizam slavi a antifašizam zatire, tamo gdje se negira da je u Srebrenici i Jasenovcu počinjen genocid, gdje se TV gledaocima prikazuju rialiti programi koji truju našu svakodnevnicu i gdje gotovo ne prođe dan da se ne počini jedan suicid?

Kako nam se greške stalno ponavljaju onda možemo reći da nam je društvena zajednica duboko načeta posttramatskim sindromom. Apatičnost i ravnodušnost na sve ono što se oko nas događa uz negiranje vlastite i društvene odgovornosti. Domaćim političarima nedemokratskim izbornim zakonom se legitimira pravo kreiranja osjećaja bezperspektivnosti i apatije. Kako to vole reći sve po zakonu! Začarani krug iz koga nema izlaza i u kome se redovno samo konstatiraju posljedice popraćene rijetkom glasom razuma akademske zajednice. Porazno je što nam se račun ispostavlja u ljudskim životima naših najmlađih Mahira, Denisa Mravanjca, Memića, Dragičevića i svih drugih ubijenih, mladih ljudi. Djeca nastradalih policajaca i nedužnog poduzetnika iz Konjica lišena su bezbrižnog odrastanja uz  roditeljsku ljubav oba roditelja. Za smrt njihovih roditelja nije kriv samo Edin Gačić!

Kriva je takođe vlast, krivo je pravosuđe te rascjepkani sistem u kome je važnije sačuvati kantonalne, entitetske i birokratske ovlasti od ljudskih života i sigurnosti građana. Politika se uvukla u policijske, pravosudne i sigurnosne strukture što je naš najveći problem. U decembru 2018. godine Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bh. entiteta RSa i MUP Brčko Distrikta odbili su da potpišu sistem komunikacije radio veza između svih agencija na nivou države. Opravdanje je bilo da nema određenih uporišta za prebacivanje nadležnosti na viši nivo???

Ključ riješenja u svojim rukama drže bh. građani ali i internacionalna zajednica koja nam je nametnula diskriminatorski izborni zakon u službi onih koji ”vječno” vladaju  po ”zakonu”.   Gledajući u spiskove novoizabranih parlamentaraca (među kojima ima i onih sa  kriminalogenim bakgrundom) za sve nivoe bh. vlasti, čini mi se da ćemo još čekati na ”rastjerivače” magle. A  dotle će nam se, kao na filmskoj vrpci, nizati hamletovske tragedije, na koje ćemo, po običaju, nakon 2-3 dana oguglati.

17.02.2019.

ANTIFAŠISTI IZ CIJELW REGIJE U MOSTARU: DODIJELJENE TRADICIONALNE FEBRUARSKE NAGRADE I PLAKATE

Antifašisti iz cijele regije u Mostaru : Dodijeljene tradicionalne Februarske nagrade i plakete

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu te polaganjem cvijeća i vijenaca na Partizanskom spomen-groblju u subotu su završeni Dani antifašizma u Mostaru, organizirani u povodu 14. februara – Dana oslobođenja Grada na Neretvi.

Centralnoj svečanosti, na kojoj su dodijeljene i tradicionalne Februarske nagrade i plakete, prisustvovao je veliki broj antifašista iz svih zemlja bivše Jugoslavije.

kako navodi portal Starmo nagrade su dobili Jasna Merdan Kolar, Interventna spasilačka služba Mostar i Gradimir Gojer, a plakete Nedžad Maksumić, Antonio Campanini, Stefan M. Dietrich, Jasna Rebac, Milan Kapor – Minja i Ahmet Kukrica.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić kazao je u izjavi za medije kako se značajan broj građana BiH želi istinski boriti protiv fašizma, no da imamo vlast “koja sve čini da razvije, oživi i probudi najrazličitije oblike neofašizma”.

“Imamo živi fašizam oko nas, a na neke pojavne oblike smo se toliko navikli da su to postale norme ponašanja pa ih ni ne primjećujemo”, istaknuo je Đulić.

Međutim, dodao je, imamo i značajan broj građana koji se tome opiru.


foto: Fena

Po njegovom mišljenju, sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, pa i sam Mostar imaju jednu od najznačajnijih antifašističkih tradicija u Europi.

“Ovdje smo danas da se bar na trenutak vratimo u Titovo doba kad smo svi bili isti, kad nam je bilo lijepo i kad nije bilo gladi, štrajkova i ostalih problema”, kazala je Đurđica Imamović iz Breze, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Fena.

U sklopu šestodnevne manifestacije, koja se održavala u povodu obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, održane su brojne izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, tribine…

17.02.2019.

SPOMENICI DžELATIMA

16.02.2019.

UZGOJENI DEMONI

16.02.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : MOJ MANDAT ĆE PRESTATI ISTI DAN KADA BUDE USVOJEN PRVI ANP

16.02.2019.

KINA PRETVARA ZAPADNI BALKAN U TROJANSKOG KONJA EU

16.02.2019.

ZAVRŠEN EVROPSKI OMLADINSKI FESTIVAL - EYOF 2019.

15.02.2019.

NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI 600 STRUČNJAKA ZA SIGURNOST

Na Minhenskoj konfereniciji 600 stručnjaka za sigurnost

Na Minhenskoj konfereniciji 600 stručnjaka za sigurnost
U Muenchenu svake godine najmoćniji političari razgovaraju o miru. No Međunarodna konferencija o sigurnosti nije samo pozornica za moćnike, nego je prije svega mjesto bilateralnih susreta iza zatvorenih vrata 35 šefova država i vlada, oko 80 ministara vanjskih poslova i obrane, ukupno 600 stručnjaka za sigurnosnu politiku.

Predsjednik konferencije Wolfgang Ischinger  za ovogodišnju konferenciju kaže da  je „najveća i najvažnija" Međunarodno konferenciji o sigurnosti (MSC) u Muenchenu od njezinog osnutka prije više od 50 godina, prenosi DW.

Danas poslije podne ne počinje samo 48-satni program s brojnim predavanjima i diskusijama u kojima sudjeluju predsjednici i ministri – pa i iz sukobljenih tabora. Tu se istovremeno otvara i laboratorij diplomatskih mogućnosti u kojem se ispituju pozicije i utvrđuju dodirne tačke, iza kulisa, što je moguće diskretno i neometano.

Tome sigurno pogoduje i mjesto održavanja konferencije. Tradicionalni hotel Bayerischer Hof smješten je u zamršenom kompleksu jer je s vremenom nadograđivan. Brojna stepeništa i prolazi omogućuju neometani prilaz sobama – mimo reportera, fotografa i drugih nepoželjnih osoba. Organizatori su rezervirali 100 prostorija samo za povjerljive susrete,  navodi DW.

 „Međunarodna konferencija o sigurnosti je mjesto gdje se mogu testirati ideje, razvijati savezi i obaviti pripreme kako bi se unaprijedili ili tek započeli mirovni procesi", objašnjava Wolfgang Ischinger.

Pri tome ne misli samo na program konferencije. To je samo „vrh ledenog brijega", kaže. Barem isto toliko kao javna izlaganja o politici važni su i brojni diskretni susreti delegacija. Baš oni od sigurnosne konferencije čine platformu za operativnu politiku.

Ischinger u intervjuima kao primjer rado navodi pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja za strateško nuklearno oružje „New START". Kao što je rekao u razgovoru za časopis „Internationale Politik", pregovori o START-u su bili rezultat razgovora na marginama sigurnosne konferencije 2009. godine. Dvije godine kasnije tadašnja američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton i njezin ruski kolega Sergej Lavrov potpisali su ratifikaciju sporazuma na marginama sigurnosne konferencije u Münchenu. Kada na raspolaganju stoje prostorije i prevoditelji, kada se zbog toga ne mora izaći iz zgrade, dolazi i do neobičnih susreta. Ischinger bez navođenja detalja izvještava o Amerikancima koji su iskoristili tu ponudu kako bi jednom „pravo porazgovarali s Irancima".

Dakle, ako će ovoga vikenda i kod nastupa njemačke kancelarke Angele Merkel ili američkog potpredsjednika Mikea Pencea biti malo publike, razlog tome neće biti želja sudionika konferencije da razgledaju znamenitosti Münchena. Oni će vjerojatno sjediti na nekom od važnih bilateralnih sastanaka kakvih je prošle godine, prema navodima MSC-a, bilo oko 2.200.

Ti bilateralni ili ponekad i trilateralni susreti su postali elementarni dio konferencije, naglašava Tobias Bunde, koji je zadužen za sadržaje konferencije.

„Za mnoge vlade je Međunarodna konferencija o sigurnosti vrlo učinkovit način da u najkraćem vremenu susretnu mnoge druge predstavnike vlada. Za to bi inače morali mnogo kilometara putovati avionima", smatra Bunde.

No umjesto suptilne diplomatije, u međuvremenu se smjer vanjske politike često određuje tweetovima. Pogotovo američki predsjednik Donald Trump uvijek iznova iznenadi i saveznike i protivnike time što vanjskopolitičke odluke saopćava putem Twittera. No za Angelu Merkel direktni razgovori s prijateljima i protivnicama na sigurnosnoj konferenciji nisu izgubili na značenju. Pa ni u usporedbi s Hladnim ratom, za vrijeme kojeg je ova konferencija dobila na ugledu. „Jer mi doživljavamo da danas opet postoje brojni sukobi", upozorava kancelarka. Ona ističe da svijet, doduše, više nije podijeljen u dva bloka, ali: „… to je više lokalnih sukoba i novih izazova kao što je primjerice terorizam. I zato je međusobni razgovor barem isto toliko važan kao i u doba Hladnog rata."

Ove godine će u München stići najveća američka delegacija ikada. Pored potpredsjednika Pencea, najavljen je i dolazak ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, vršitelja dužnosti ministra obrane Patricka Shanahana i predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. To budi nadu da se i u Washingtonu traže putevi izvan Twitter-diplomatije, zaključuje DW.


(Vijesti.ba / FENA)
15.02.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : ZVIŽDUCI DRŽAVI

15.02.2019.

KNOCK, KNOCK. WHO IS, WHITE RABBIT? NE, FRANJO TUĐMAN...

15.02.2019.

POMIRENJE I POSLJEDNJI DANI

15.02.2019.

MOSTARKE - OTPOR U ŽICAMA

15.02.2019.

NEŠAD ALIKADIĆ: BiH IMA VREMENA DA ZAUSTAVI GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA

15.02.2019.

NEGIRANJE GENOCIDA NA SAJTU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

15.02.2019.

U SLUŽBENOM LISTU OBJAVLJENI MANDATI ZA DOM NARODA PARLAMENTA FBiH

U Službenom listu objavljeni mandati za Dom naroda Parlamenta FBiH

U Službenom listu objavljeni mandati za Dom naroda Parlamenta FBiH
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine.

Mandati su dodjeljeni sljedećim delegatima:
 

    DELEGATI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA

    Jusić Hadis
    Halilović Hajrudin
    Ahmetović Senad
    Skopljak Fahrudin
    Alić Senad
    Hadžić Dževad
    Isak Ramo
    Duvnjak Jasmin
    Kapić Jasminko
    Musić Nijaz
    Mušanović Elvedin
    Hajdarović Alisa
    Marić Zvonko
    Čampara Aljoša
    Suljević Samir
    Tufekčić Jasenko
    Čeljo Senad

 

 

    DELEGATI IZ REDA HRVATSKOG NARODA

    Šahinović Anel
    Ilić Ilija
    Krešić Boris
    Tadić Ivo
    Fejzić Edim
    Saraf Marko
    Džambas Zdenka
    Nakić Ilija
    Martinović Tomislav
    Džeba Damir
    Raguž Iva
    Iličić Marija
    Bešlić Zdravko
    Mandić Tomislav
    Marjanović Damir
    Ivić Ivan
    Šarac Stipan

 

 

    DELEGATI IZ REDA SRPSKOG NARODA

    Ilić Slađan
    Vujović Žarko
    Simić Mladen
    Milović Daliborka
    Atanasijević Ljubinka
    Saradžić Vesna
    Dujmović Zora
    Viteškić Smiljana
    Stojanović Igor
    Radun Duško
    Broćeta Goran
    Damjanović Dragana
    Tanović Velemir
    Puzigaća Drago

 

 

    DELEGATI IZ REDA OSTALIH

    Kantarević Rasim
    Trepanić Mirela
    Imširović Sandra
    Srna Bajramović Segmedina
    Handžić Vibor

 

Dva preostala nedodijeljena mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon pravosnžnosti odluka o raspodjeli mandata delegatima iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine broj 06-1-07-1-61/19  i 06-1-07-1-64/19 od 11.02.2019. godine.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav  (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 38/14,90/16, 8/17 i 91/18).

Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata  za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine objavljena je danas u „Službenom glasniku BiH“ i u skladu sa članom 1.3a Izbornog zakona BiH, mandat izabranim delegatima počinje teći od danas. Odluka sa pratećom dokumentacijom je dostavljena u Dom naroda Paralementa FBiH i na taj način su se stekli uslovi za konstituiranje Doma naroda PFBiH.


(Vijesti.ba)


14.02.2019.

NA TEMELJU ODLUKE PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ 2009. GODINE: MARINA PENDEŠ OČEKUJE OD VIJEĆA MINISTARA USVAJANJE ANP-A

NA TEMELJU ODLUKE PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ 2009. GODINE: Pendeš očekuje od Vijeća ministara usvajanje ANP-a

"Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta"


NA TEMELJU ODLUKE PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ 2009. GODINE: Pendeš očekuje od Vijeća ministara usvajanje ANP-a

...........................

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš oglasila se po pitanju dostave godišnjeg nacionalnog plana (ANP)  NATO-u

„Na dužnosti ministrice obrane, jednako kao i kroz obavljanje dužnosti zamjenice ministra, u kontinuitetu činim sve napore i aktivnosti za ispunjenje zakonske misije i zadataka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali jednako tako i na stvaranju pretpostavki za postizanje primarnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Evropskoj uniji.

Sa zadovoljstvom i s ponosom ističem da kada je u pitanju proces NATO integracije, mjerodavni dužnosnici Saveza i država članica u više navrata su isticali kako su obaveze, zadaci i rezultati čijem ostvarenju su doprinijeli MO i OS BiH, upravo rezultirali dostignutoj razini institucionalnog napretka u pogledu integracije BiH u NATO, što se posebno ogleda u iskazanoj spremnosti Vijeća Sjevernoatlantskog saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) BiH, otvarajući mogućnost da MAP BiH iz uvjetnog dobije aktivni status.

Podsjećam da je, u očekivanju odluke NATO-a o aktiviranju MAP-a, Komisija Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces početkom 2018. godine pristupila izradi nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) BiH za period 2018. - 2019. Nacrt ANP-a BiH 2018. - 2019., koji je kompletiran u oktobru 2018. godine, predstavlja integrirani tekst, sačinjen temeljem priloga koja su, sukladno nadležnostima, izradila i Komisiji dostavila sva nadležna ministarstva i druge institucije Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo odbrane BiH.

Sam dokument strukturiran je u 5 ključnih poglavlja koja obuhvaća MAP:

-    Politička i privredna pitanja,
-    Odbrambena i sigurnosna pitanja,
-    Pitanja resursa,
-    Sigurnosna i
-    Pravna pitanja.

Očekujem da će Vijeće ministara BiH, temeljem Zakona o obrani, Sigurnosne politike BiH, Obrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obaveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Komisije za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH.  

Prvi ANP BiH će potom biti predstavljen Vijeću Sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), čime će po njegovom prihvaćanju od strane NATO-a postati i operativan.   

Time se stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego izravno utječu na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

Primjerice, kroz implementaciju poglavlja o obrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije i uz višu razinu podrške NATO-a implementirati alate partnerske suradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sustava Bosne i Hercegovine u cjelini.

Međutim, MAP ne tretira samo obrambena i vojna pitanja, jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a. 

Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta.

Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima. 

Osobno ću biti počašćena, ukoliko i kada dobijem mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio izaslanstva Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza. 

Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju Ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH", navodi se u izjavi Pendeš.

(NAP)

14.02.2019.

MOSTAR: ODATA POČAST NEVINIM ŽRTVAMA NACIZMA I FAŠIZMA
Vijest dana | Obilježavanje bez gradskih vlasti
Delegacije Centra za mir i multietničku saradnju, Jevrejske opštine, UG Mostarski krug, boračkih organizacija, Udruženja logoraša Mostar, te pripadnici NATO snaga iz mostarske baze, pohodili...
14.02.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ: EVROPSKI PARLAMENT JE U SVOME IZVJEŠTAJU ODBACIO TZV. FEDERALIZACIJU BiH

Komšić: Evropski parlament je u svome izvještaju odbacio tzv. federalizaciju BiH

Komšić: Evropski parlament je u svome izvještaju odbacio tzv. federalizaciju BiH
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je izvještaj Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

Komšić navodi da je posljednji izvještaj tačno utvrdio stanje u Bosni i Hercegovini, odbacivši prijedloge pojedinih hrvatskih europarlamentaraca koji su inisistirali na federalizaciji BiH, odnosno na podijeli države po etničkim linijama.

Navodi da je, kada se usvojeni dokument detaljno pročita, onda sasvim jasno da u njemu postoji niz elemenata koji govore da se ne radi tek o novoj verziji formalnog dokumenta.

- Ako pođemo od izjave izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu, europarlamentarca Cristiana Dan Prede, koji u svome izlaganju kaže: "Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na funkcionalan sistem koji ne diskriminira nikoga", onda postaje jasno koji su oblici evropske politike prema Bosni i Hercegovini - potcrtava Komšić.

Ističe da u ovom izvještaju o Bosni i Hercegovini, nema više pomena o idejama ili političkim nastojanjima za federalizaciju, odnosno političku podjelu Bosne i Hercegovine, i da se stvara jedan novi, drugačiji, europskiji okvir za ovu našu, etničkim politikama opterećenu zemlju.

- Jedan od inicijatora za unošenje stavova o navodno potrebnoj federalizaciji Bosne i Hercegovine bio SDP-ov član Tonino Picula, koji je to probao nametnuti na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) i to nije uspio. Sasvim jasno da Europa ili još preciznije Europska unija, ima novi smjer prema Bosni i Hercegovini. U izvještaju koji je Europski arlament usvojio jasno se govori i potrebi da Bosna i Hercegovini bude takva zemlja u kojoj se moraju obezbijediti sva ljudska prava i temeljne slobode, na način kako to propisuje Europska unija, a ne kako to žele ovdašnje etničke politike - kaže Komšić.

Posebno je važno da se u tom dokumentu, naglašava Komšić, po prvi put spominju sve četiri presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, odnosno Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, gdje se daje nalog Bosni i Hercegovini da napokon izmijeni svoj ustav u kojem postoje elementi diskriminacije, i gdje se daje nalog Bosni i Hercegovini da napokon izmijeni svoj ustav i izborno zakondavsto na način da se oni moraju uskladiti sa europskom pravnom stečevinom ili još preciznije da se moraju ukloniti svi elementi diskriminacije koja postoji u sadašnjem sistemu.

- Tako nešto u potpunoj je suprotnosti sa stavovima HNS-a, iznesenim u njihovoj deklaraciji, koja vidno nije na liniji evropskih vrijednosti i normi, već se radi o dijametralno suprotnim stavovima od onih europskih. Kada se pročitaju zaključci 13. i 14. iz europskog Izvještaja o Bosni i Hercegovini, onda je potpuno jasno da Europa vidi postojanje diskriminacije u bh. političkom i pravnom sistemu, te se pozivaju nove vlasti da to, napokon, izmjene na način da se Bosna i Hercegovina, kao aspirant za kandidatski status mora izmijeniti i prilagoditi europskim vrijednostima i normama, a ne obratno kako to misle neke ovdašnje političke elite - naglašava Komšić.

- Veoma eksplicitno, na nekoliko mjesta u novom Europskog parlamenta, Izvještaju o BiH, jasno se govori o tome da naša zemlja mora zaprimiti europska načela, vrijednosti i propise, što nikako ne ide na ruku etničkim politikama u Bosni i Hercegovini. Iz diskusije drugih euro-parlamentaraca, konstatira se da je BiH već sada kapacitirana za zaštitu svih građanskih prava, čemu otpor pružaju etničke politike - dodaje Komšić.

- Izvjesno je da je tako nešto vidio Tonino Picula, pa je uz konstataciju da izvještaj ne sadrži „neke bitne stvari“ glasao protiv njega. To je jasan pokazatelj poraza politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i onih koji lobiraju okolo za promašene i da ne kažemo profašističke i prevaziđene političke principe. Takvima je poruka sasvim jasna, da to više u europskim institucijama neće moći raditi - smatra Komšić.

- Osim toga Evropski parlament jasno kazao da je zastoj u Bosni i Hercegovini nastao sredinom 2017. godine, što se podudara sa aktiviranjem Mehanizma koordinacija, koji kako vidimo nije u stanju dati odgovore na dodatnih 655 pitanja iz EU Upitnika – zaključuje Komšić.

 

(Vijesti.ba / N1)

14.02.2019.

CIK BiH: STEKLI SE USLOVI ZA KONSTITUIRANJE DOMA NARODA PARLAMENTA FBiH

CIK BiH: Stekli se uslovi za konstituiranje Doma naroda

CIK BiH: Stekli se uslovi za konstituiranje Doma naroda
Stekli su se uslovi za konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jer su potvrđeni rezultati posrednih izbora za ovaj dom te je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o tome, s pratećom dokumentacijom, dostavljena u Dom naroda, saopćeno je iz CIK-a.

CIK je, naime, na današnjoj sjednici donio Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine te su mandati dodjeljeni sljedećim delegatima:

a) DELEGATI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA 

1. Jusić Hadis

2. Halilović Hajrudin

3. Ahmetović Senad

4. Skopljak Fahrudin

5. Alić Senad

6. Hadžić Dževad

7. Isak Ramo

8. Duvnjak Jasmin

9. Kapić Jasminko

10. Musić Nijaz

11. Mušanović Elvedin

12. Hajdarović Alisa

13. Marić Zvonko

14. Čampara Aljoša

15. Suljević Samir

16. Tufekčić Jasenko

17. Čeljo Senad

b) DELEGATI IZ REDA HRVATSKOG NARODA

1. Šahinović Anel

2. Ilić Ilija

3. Krešić Boris

4. Tadić Ivo

5. Fejzić Edim

6. Saraf Marko

7. Džambas Zdenka

8. Nakić Ilija

9. Martinović Tomislav

10.Džeba Damir

11. Raguž Iva

12. Iličić Marija

13. Bešlić Zdravko

14.Mandić Tomislav

15.Marjanović Damir

16.Ivić Ivan

17. Šarac Stipan

c) DELEGATI IZ REDA SRPSKOG NARODA

1. Ilić Slađan

2. Vujović Žarko

3. Simić Mladen

4. Milović Daliborka

5. Atanasijević Ljubinka

6. Saradžić Vesna

7. Dujmović Zora

8. Viteškić Smiljana

9. Stojanović Igor

10. Radun Duško

11. Broćeta Goran

12. Damjanović Dragana

13.Tanović Velemir

14. Puzigaća Drago

d)  DELEGATI IZ REDA OSTALIH

1. Kantarević Rasim

2.Trepanić Mirela

3.Imširović Sandra

4.Srna Bajramović Segmedina

5.Handžić Vibor

Dva preostala nedodijeljena mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon pravosnažnosti odluka o raspodjeli mandata delegatima iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine broj 06-1-07-1-61/19  i 06-1-07-1-64/19 od 11.02.2019. godine.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav  (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 38/14,90/16, 8/17 i 91/18).

Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata  za Dom naroda Parlamenta FBiH - Opći izbori 2018. godine objavljena je danas u „Službenom glasniku BiH“ i u skladu sa članom 1.3a Izbornog zakona BiH, mandat izabranim delegatima počinje teći od danas.

Odluka s pratećom dokumentacijom je dostavljena u Dom naroda Parlamenta FBiH i na taj način su se stekli uslovi za konstituiranje Doma naroda PFBiH, naveo je CIK.

(Vijesti.ba / FENA)


14.02.2019.

'ZAGLAVLJENI' U MIGRANTSKIM CENTRIMA U BiH

14.02.2019.

POPULISTIČKA VEZA S BALKANOM ZA PODRIVANJE EVROPSKIH VRIJEDNOSTI

14.02.2019.

BH. POLITIKA NE ČUJE ALARMANTNA UPOZORENJA SAD-A I EU: KINA SA SRBIJOM "POROBLJAVA" BiH

14.02.2019.

REZOLUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA: BEZ ODLAGANJA FORMIRATI VLASTI U BiH

14.02.2019.

DRAGAN MARKOVINA : DJECA OVDJE ŽIVE UZ FAŠISTIČKE GRAFITE I PRIJETNJE

Dragan Markovina : Djeca ovdje žive uz fašističke grafite i prijetnje

Maternji jezik mladih na prostorima Zapadnog Balkana je engleski i oni će, nezainteresirani za bilo kakva dešavanja u svojim zemljama, koje doživljavaju kao neperspektivne, otići. To je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio historičar iz Mostara, sa adresom stanovanja u Splitu, Dragan Markovina.

On je u Mostaru govorio na javnoj tribini o temi “Pojavni oblici neofašizma danas”, održanoj u sklopu višednevna manifestacije “Dani antifašizma u Mostaru”, kojom mostarsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) obilježava 14. februar 1945. godine, dan kada su partizanske jedinice oslobodile Mostar.

RSE: Koliko je, prema vašem viđenju, u današnjim društvima zemalja nastalih raspadom Jugoslavije fašizam uopće prisutan?

Markovina: Pa, on je sveprisutan, On je, ako se koncentriramo najviše na ovo što najbolje poznajemo – znači, BiH, Srbija, Hrvatska – on je pobijedio, realno, devedesetih godina. Nada da će se izroniti iz toga nije ostvarena. Naravno da je dio društva ostao normalan, da je dio društva ostao vjeran antifašističkim vrijednostima, međutim, dominantni narativ svih ovih društava je nacionalizam, revizija Drugog svjetskog rata, isključivost prema susjedima, drugovima, komšijama, nacionalnim manjinama, kako god želite; posvađanost u odnosu na ratove iz devedesetih i te narative i jedna opća legalizacija revizionističkog narativa i delegitimizacija antifašističke borbe. To karakterizira sva ova tri društva o kojima sam govorio, dakle Hrvatska, BiH, Srbija. 

RSE: Da li su se ljudi u ovim društvima “navikli” zapravo na fašizam, da li je postao nekako “normalan”?

Markovina: Pa naravno. Jučer (ponedjeljak, op. a.) sam baš dao izjavu u Splitu, vezanu uz incident na Rivi, napad, dakle, iz mržnje prema vaterpolistima Crvene zvezdee (klub iz Beograda op.a.). Gledajte, sad je već prošlo od 1990. skoro trideset godina. Znate šta je trideset godina? Dakle, djeca, mladi ljudi koji sad imaju trideset, pa možda i neki koji imaju trideset i dvije-tri, pa svi mlađi, oni nemaju nikakvo iskustvo života ni u čemu drugom nego ovome.

Dakle, svi koji su stariji, relativno imaju neko sjećanje na prije, sjećaju se nekakvog normalnog društva, ovi mladi ljudi zaista žive svakodnevno sa činjenicom da su neki ljudi prognani iz svojih gradova, uz rat, koji se prilično još uvijek intenzivno oživljava svake godine u dnevnicima, ovisno o kojim datumima se govori, ta djeca žive svakodnevno uz fašističke grafite na ulicama, u haustorima, uz govor mržnje u medijima, uz prijetnje… Dakle, sad su to već tri ozbiljne generacije, u najvitalnije godine ulaze i oni su samo u tome odrasli. Naravno da je to tragično i ja ne vidim da će se skoro to promijeniti.

RSE: Kad razgovaramo o mladima, da li je u pitanju neznanje u prepoznavanju fašizma, pojave fašizma i fašističkog ponašanja u društvu?

Markovina: Nedavno ste imali istraživanje o Hrvatskoj, radili su ljudi sa politologije, koje je pokazalo da značajan dio mladih jednako problematičnim smatra naslijeđe antifašizma, odnosno simboliku, petokraku, ne znam, pozdrav ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu’, kao i ‘Za dom spremni’ (pozdrav Nezavisne države Hrvatske op.a.). Dakle, imate činjenicu jednog potpuno poremećenog sustava vrijednosti i nemogućnost da se uspostave jasni kriteriji odnosa prema tome. To je kod ovih koji imaju kakvu-takvu zainteresiranost prema tim temama, a kod većeg dijela mladih ljudi, ja sam im predavao deset godina na fakultetu, jedan potpuni neinteres za bilo šta, pa tako i za ove teme.

Posebno ovi mlađi. Njihov, realno, materinski jezik je engleski. Oni ove prostore više uopće ne doživljavaju kao perspektivne, oni će otići i mislim da smo, na kraju krajeva, zaslužili to. Ja ne vidim zašto bi iko ko ima – pustimo sad nas ili mene koji živim od jezika i od ovih tema – ali, zašto bi se iko ko ima ikakve ambicije u životu, ‘zakopao’ u Mostar, Sarajevo, Zagreb ili Split? Živimo u atmosferi ekonomskog ništavila, društvene besperspektivnosti, mržnje. Zašto bi to iko sebi radio? A rođen je s engleskim, misli da je cijeli svijet njegov, naprosto će otići. Ono što bi ga moglo iznenaditi je to da Evropa i Amerika postaju upravo ono što smo mi bili devedesetih, tako da neće biti izlaza kao što je bilo onda.

Mirsad Behram (RSE)

13.02.2019.

DRAMATIČNA PORUKA GEORGA SOROSA : 'EVROPLJANI, PROBUDITE SE! EU IDE PREMA SUDBINI SSSR-A...'

Dramatična poruka Georga Sorosa : ‘Europljani, probudite se! EU ide prema sudbini SSSR-a…’

Uoči europskih izbora najpoznatiji svjetski milijarder, politički aktivist i filantrop George Soros poslao je dramatičnu poruku svim stanovnicima Europske unije tražeći da se hitno probude.

– Europa je u snu, mjesečari prema potpunom zaboravu i njeni se stanovnici moraju probuditi prije no što bude prekasno – napisao je Soros za poslovni portal Marker Watch .

kako navodi Jutarnji list dodao je kako bi se EU, ako se njeni stanovnici ne aktiviraju, mogla suočiti sa scenarijem raspada nalik na raspad Sovjetskog saveza.

– Naši lideri, ali i obični građani, ne razumiju da prolazimo kroz revolucionarni trenutak u povijesti u kojem su sve mogućnosti otvorene, a konačni ishod krajnje je neizvjestan. Mnogi od nas vjeruju da će budućnost manje-više nalikovati sadašnjosti, no to ne mora biti tako. U svom dugom životnom vijeku svjedočio sam mnogim periodima radikalnog disbalansa. Trenutno živimo u jednom takvom razdoblju – napisao je Soros.

Zastarjeli politički sistemi

Milijarder smatra kako je problem podjednako u državama kao i u samoj EU, koja nema dovoljno razvijene alate disscipliniranja svojih članica koje ne poštuju vrijednosti na kojima je Unija utemeljena. Za probleme u Europi krivi i zastarjeli stranački sistem u europskim zemljama.

– Zastarjeli sistem koči one koji žele sačuvati te vrijednosti, a pomaže onima koji ih žele zamijeniti nečim radikalno drugačijim. Stranački sistem pojedinih zemalja reflektira podjele koje su nešto značile u 19. i 20.vijeku , poput konflikta između rada i kapitala, ali trenutno glavno političko pitanje je sukob između proeuropskih i antieuropskih snaga – napisao je .

U opsežnoj analizi Soros objašnjava problematiku brexita te odnose snaga u Njemačkoj koju naziva dominantnom europskom zemljom. Zaključuje kako su se antieuropske stranke u većini zemalja nametnule kao dobro rješenje u odnosu na postojeće proeuropske opcije, iako su zapravo notorne.

– Proeuropske stranke teško će ostvariti pobjedu na predstojećim izborima u maju ako interese EU ne stave ispred svojih. Postoji mogućnost da se EU sačuva i na način da se radikalno izmijeni, ali to bi zahtijevalo promjenu u srcu Europe, a trenutno europsko vodstvo ponaša se kao politbiro u trenutku kolapsa Sovjetskog saveza – izdaje ukaze kao da oni nešto znače  – ističe Soroš.

Noćna mora 21.vijeka

Dodaje kako je prvi korak u obrani Europe od njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja prepoznavanje značaja problema i prijetnje. Drugo je probuditi uspavanu pro-europsku većinu i mobilizirati je u obrani vrijednosti EU.

–  U suprotnom, san o ujedinjenoj Europi postat će noćna mora 21. vijeka – zaključuje.

13.02.2019.

'DANAS VIŠE NEMA NI JUREKA, NI BUREKA'

13.02.2019.

DA LI SU MINISTRI LAGALI DA IMAJU ZAVRŠEN FAKULTET?

13.02.2019.

NOVI AMERIČKI AMBASADOR U BiH ERIC NELSAN POLOŽIO ZAKLETVU

NELSON NASTAVLJA GDJE JE STALA CORMACKOVA, NEMA POPUŠTANJA DODIKU: Novi američki ambasador u BiH položio zakletvu (VIDEO)

Glasanjem u američkom Senatu je 2. januara potvrđeno da je Eric Nelson novi ambasador SAD u BiH, nakon što je 28. novembra senatski Odbor za vanjsku politiku usvojio njegovu nominaciju za ovu funkciju.


NELSON NASTAVLJA GDJE JE STALA CORMACKOVA, NEMA POPUŠTANJA DODIKU: Novi američki ambasador u BiH položio zakletvu (VIDEO) - 1

alt Vijeće je zahvalilo bivšoj ambasadorici Maureen Cormack na svemu što je učinila  

Novi ambasador SAD u BiH Eric Nelson položio je zakletvu, saopćilo je Savjetodavno vijeće za BiH.

U saopćenju objavljenom na Facebooku Vijeće je uputilo čestitke novom ambasadoru.

– Savjetodavno vijeće za BiH ambasadoru Nelsonu želi sve najbolje i raduje se saradnji s njim i s timom američkog Stejt departmenta za euroatlantske integracije BiH – navodi se u saopćenju.

Vijeće je zahvalilo bivšoj ambasadorici Maureen Cormack na svemu što je učinila da bi podržala demokratske principe i ojačala vladavinu zakona u BiH.


Embedded video
13.02.2019.

TRGOVANJE KOSOVOM I UTICAJ RUSIJE: ULAZAK BiH U NATO KAO KRAJ PRIČE O PROMJENI GRANICA

13.02.2019.

IVO JOSIPOVIĆ: KOMISIJE ZA VEĆ PRESUĐENE RATNE ZLOČINE NEĆE PROMIJENITI PROŠLOST

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost
Bivši predsjednik Hrvatske i univerzitetski profesor prava Ivo Josipović izjavio je večeras u Sarajevu da formiranje komisija za istraživanje već presuđenih ratnih zločina neće promijeniti prošlost, već samo mogu pokvariti budućnost.

Na predavanju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu o temi "Kaznena odgovornosti za ratne zločine", Josipović je istakao da je vrlo važno govoriti o tome jer odmak od kulture nekažnjivosti prema kulturi koja traži i očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen znači napredak čovječanstva.
 
Po njegovim riječima, nikakve komisije ne mogu promijeniti historiju jer postoje presude koje su takve kakve su i koje treba poštovati.
 
Josipović smatra da nije mudro nastojati negirati ono što je utvrđeno presudama i o čemu postoje historijski dokumenti. 
 
Na pitanje novinara o trenutnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Josipović je odgovorio da mu je žao što su ti odnosi osjetno lošiji nego što su bili. 
 
- Ja sam na početku svog mandata rekao da je BiH naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost a ne nedostatak. Nažalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti - naveo je Josipović.

 

(Vijesti.ba / FENA)


12.02.2019.

PONOSAN NA EYOF, SARAJEVO I BOSNU I HERCEGOVINU

12.02.2019.

NIŠTA OD IMENOVANJA TEGELTIJE: GODIŠNJI NACIONALNI PROGRAM BLOKIRAN ČETVRTI PUT

Ništa od imenovanja Tegeltije: Godišnji nacionalni program blokiran četvrti put

Ništa od imenovanja Tegeltije: Godišnji nacionalni program blokiran četvrti put
Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH, prenosi Srna.

Prethodno je ovaj dokument tri puta skidan sa dnevnog reda Vijeća ministara.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na prijedlog ministra vanjskih poslova Igora Crnadka

Ministar sigurnosti Dragan Mektić tada je rekao novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu, budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Inače, ovo je i uslov članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića za imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.  

Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić naveo je ranije da je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godisnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom  BIH u NATO savezu.

- Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama  i da u drugi plan stavi  raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama, navodi on i dodaje:

"Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je “godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti".

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.


(Vijesti.ba)12.02.2019.

UBIJEN VIŠESTRUKI UBICA EDIN GAČIĆ U LEPENICI KOD KISELJAKA

Ubijen višestruki ubica Edin Gačić u Lepenici kod Kiseljaka

Ubijen višestruki ubica Edin Gačić u Lepenici kod Kiseljaka
Sarajevski specijalci ubili su višesturkog ubicu Edina Gačića koji je pucao na njih u Lepenici kod Kiseljaka.

Ovu informaciju za Vijesti.ba je potvrdio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

- Tokom operacije jedan naš policajac je lakše povrijeđen – kazao je Čampara.

Kako otkriva izvor blizak istrazi, Gačić je pucao na policajce i tom prilikom je jednog lakše ranio, javlja Avaz. Kada su ga okružili specijalci on je na njih otvorio rafalnu paljbu koja mu je odmah uzvraćena.

Kako je za N1 potvrdio komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Gačić je ubijen prilikom razmjene vatre. Tom prilikom lakše je povrijeđen pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

U toku je uviđaj na mjestu događaja.

Podsjećamo, Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo pripadnika FUP-a na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9. februara, a policija za njim traga od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je prije ovih za koje se sumnjiči počinio još dva ubistva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku.

 

(Vijesti.ba)

12.02.2019.

PROF.DR. AMILA BUTUROVIĆ : ZA IVU ANDRIĆA I PETRA PETROVIĆA NJEGOŠA ISLAM JE STRANO TIJELO NA BALKANU

12.02.2019.

NAŠA VLAST JE AMATERSKA PLJAČKAŠKA TRUPA

Naša vlast je amaterska pljačkaška trupaImage result for Naša vlast je amaterska pljačkaška trupa

Foto: šg

Oni su amaterska pljačkaška trupa, koja se naklepala para, no gomilu toga što su pokrali đavo će im odnijeti. Jer su, rekoh, amateri. Jer kradu nesofisticirano, kao što se kralo prije dva vijeka. Jer ne poznaju vještinu savremenog “održivog lopovluka”. 

Imate li vi osjećaj, ili ideju, da vašim sudbinama upravlja neki mastermind, neko zao a istovremeno neviđeno lukav, ko vuče konce u koje upliće naše potrošne i mizerne živote? Po meni je to, da prostite, optimistički pogled na stvar. Jer podrazumijeva postojanje razuma (pa makar i posvećenog zlu) i kompetencije (pa makar za zlo).  Optimistički je jer ostavlja prostor za rješenje: da bismo pobijedili, da bi nam bilo bolje, treba (samo) biti lukaviji i pametniji od protivnika. Ako je problem racionalno postavljen, onda i odgovor treba biti racionalan.

VLADATI ZNAČI KRASTI

Meni se, ipak, čini da je sve oko nas proizvod ne razuma, nego prezrenja dostojnih rupa, zapravo rupetina ljudske prirode. Proizvod grabeži, pohlepe, nezasitosti, bestidnosti. I beskrajne nekompetencije.

Vlast, naravno, krade, šta bi drugo i radila. Jer, kao što veli Camus, vladati znači krasti i to svako zna. Jesu, lopovi su. Ali da su kompetentni – nisu. Da su sposobniji i mudriji od vas – nisu. Jeste, izradili su nas kao posljednje amatere. Ali i oni su amateri.

Oni su amaterska pljačkaška trupa, koja se naklepala para, no gomilu toga što su pokrali đavo će im odnijeti. Jer su, rekoh, amateri. Jer kradu nesofisticirano, kao što se kralo prije dva vijeka. Jer ne poznaju vještinu savremenog “održivog lopovluka”.

ODRŽIVI LOPOVLUK

Šta je održivi lopovluk? Jasno: to je lopovluk koji pokradeni ne prepoznaje kao takav, lopovluk dugog, sa tendencijom beskonačnog trajanja, lopovluk koji se, kao porodični biznis i bogatstvo, ostavlja u nasljedstvo djeci, njihovoj djeci i djeci njihove djece. Lopovluk koji podrazumijeva da djeca lopova idu na najbolje, najskuplje, slavne svjetske škole i univerzitete za djecu globalnih lopova, a ne da ta djeca idu na narodnjake i jurcajući džipovima i BMW-ima skupljaju saobraćajne kazne koje će biti pocijepane kada tata nazove šefa policije.

Umjesto da sprovode agendu održivog lopovluka, naše elite, koje se predstavljaju kao “državotvorne” i zaštitnice nacije i države, ponašaju se kao horda koja je okupirala neku teritoriju pa u najvećoj žurbi pljačka sve na što naiđu, prije nego ih neko ne objesi ili ne otjera iz zemlje.

Amateri, velim.

A ako su amateri, shodno definiciji ametarizma, red je da nas pljačkaju džabe. Ne moramo ih, kao do sada, plaćati za to.

DEVET MILIONA EURA

Lokalni parlament u Donjem Vakufu neki je dan donio odluku o obustavi finansiranja političkih stranaka iz budžeta.

Sitna je to para – 25 000 KM – ali i to je za uhar. Kad bi bilo ukinuto finansiranje političkih partija na nivou cijele države – nakupilo bi se.

Bosanskohercegovačkim političkim strankama 2017. je iz budžeta isplaćeno 18 129 757 KM. Devet miliona eura. To je već ozbiljna cifra.

Od toga je SDA uzela 3 113 626 KM. Dodikovima je usuto 1.660.878 KM. SBB se ofajdio sa 1 541 568 KM, SDP sa 1 524 173 KM, HDZ sa 1 133 041 KM i DF sa 1 125 151 KM.

Da je BiH firma, a vi, građani, njeni dioničari, da li biste upravi koja državu/firmu vodi tako katastrofalno nekompetentno platili 9 miliona? Da ste dioničar velike firme, a djecu ste morali poslati u Njemačku, da tamo zidaju zgrade i peru suđe, pa vam šalju pare koje su vam nužne da preživite, da li biste upravi koja je opljačkala vašu firmu i obezvrijedila njenu imovinu za tu uslugu svake godine, i tako četvrt vijeka, isplatili milionsku cifru?  Ne biste, naravno. Jer biste pare koje ste zijanili prepoznali kao svoje.

Za razliku od državnih para, koje ne držite za svoje.

To i jeste ono u čemu se razlikujete vi i oni na vlasti. Oni, za razliku od vas, državne pare smatraju svojima.

zurnal.info

12.02.2019.

MALA ZEMLJA ZA VELIKU SRAMOTU

12.02.2019.

KO JE KRIV ŠTO JE VIŠESTRUKI UBICA IZ KONJICA SLOBODNO ŠETAO?

12.02.2019.

MOSTAR MOŽE BITI JEDINO STOLNI GRAD BH. MULTIETNIČNOSTI

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti
Čovićevu tezu da je Mostar "stolni hrvatski grad" treba shvatiti onoliko ozbiljno koliko, recimo, i Dodikovu tezu da je Sarajevo Teheran, napisao je na svom FB profilu pisac i direktor Muzičkog centra "Pavarotti" Elvedin Nezirović.

"Jer Mostar niti je nastao, niti se kada u svojoj historiji razvijao isključivo kao hrvatski grad, baš kao što se ni sam lokalni hrvatski identitet nije razvijao odvojeno, već u stalnom, prožimajućem odnosu s ostalim lokalnim etničkim identitetima (jevrejskim, srpskim, bošnjačkim/muslimanskim). Samim tim, antropološki je pogrešno nazivati ga "stolnim hrvatskim gradom", odnosno iz samog sadržaja pojma "stolnosti" isključivati sve ostale lokalne etničke skupine. Da uprostim: termin "stolnosti" u Mostaru djeljiv je, najmanje, s brojem četiri, što znači da je u svakom pojedinačnom slučaju on nedovršen, parcijalan, a samim tim i naučno irelevantan", napisao je Nezirović i zaključio:

"Iz ovoga proizilazi jedino logično objašnjenje: ako je Mostar stolni grad ikoga ili ičega onda jedino može biti stolni grad bh. multietničnosti".

(Vijesti.ba)

12.02.2019.

SAD ŽELI MINIMIZIRATI UTJECAJ RUSIJE I KINE, POMPEO JASNO UPOZORIO BiH

11.02.2019.

OTVOREN EYOF: LARISA CERIĆ NAKON 35 GODINA ZAPALILA OLIMPIJSKI PLAMEN U SARAJEVU

Otvoren EYOF: Larisa Cerić nakon 35 godina zapalila olimpijski plamen u Sarajevu (Video)

 

Otvoren EYOF: Larisa Cerić nakon 35 godina zapalila olimpijski


plamen u Sarajevu (Video)

11.02.2019.

ISTINOM PROTIV HISTORIJSKOG REVIZIONIZMA!

11.02.2019.

DARKO CVIJETIĆ: SENTIMENTALIZMOM SE NEPREKIDNO ZAMJENJUJE TRAGIZAM

11.02.2019.

ZAŠTO U HRVATSKOJ CVJETA NEOFAŠIZAM: ZVONKO BUŠIĆ OD TERORISTE DO HEROJA

11.02.2019.

GODIŠNJICA KRVAVOG BAJRAMA U MOSTARU, ZLOČINCI JOŠ UVIJEK NEKAŽNJENI...

11.02.2019.

ZAPAD USMJERAVA FOKUS NA BiH JER RUSIJA ŽELI ZAUSTAVITI NATO PUT

10.02.2019.

VELIKA POBJEDA BiH: SVEČANO OTVOREN EYOF

10.02.2019.

DRAGO BOJIĆ : HRVATSTVO PO MJERI HRVATSKOG NARODNOG SABORA

Drago Bojić: Hrvatstvo po mjeri Hrvatskog narodnog sabora
Image result for Drago Bojić: Hrvatstvo po mjeri Hrvatskog narodnog sabora