Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2019.

PROF. USTAVNOG PRAVA NURKO POBRIĆ: USTAVNI SUD BiH SADA JE DAO OVLASTI CIK-U, OHR NEĆE REAGOVATI

Ustavni sud sada je dao ovlasti CIK-u, OHR neće reagovati

Ustavni sud sada je dao ovlasti CIK-u, OHR neće reagovati
Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić očekivao je da će se Ustavni sud BiH proglasiti nenadležnim u odnosu na apelaciju 27 poslanika SDA u Parlamentu FBiH, kojom je zatražena ocjena ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o popuni federalnog Doma naroda.

"Ustavni sud je rekao da je Uputstvo CIK-a BiH provedbeni akt, a Ustavni sud BiH, prema Ustavu, nije nadležan da cijeni ustavnost provedbenih akata, već ustavnost zakona", napominje Pobrić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Podsjeća, međutim, da je Ustavni sud BiH u dosadašnjoj praksi cijenio ne samo ustavnost zakona, nego i drugih akata, poput Statuta Grada Mostara ili Statuta Grada Sarajeva.  
 
"Sud je u tim slučajevima kazao da je statut u suštini zakon u materijalnom smislu", dodaje on.
 
Ovaj pravi stručnjak mišljenja je da je današnja odluka Ustavnog suda BiH u ovom trenutku najoportunija. No, Ustavi sud je kazao kako Uputstvo CIK-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.
 
"Ko je taj drugi organ, ja ne znam. Mislim da takvog organa nema i da se više ta odluka ne može preispitivati. Jednostavno, ona je u svakom pogledu konačna i primjenjiva", mišljenja je naš sagovornik. 
 
On podsjeća da Izborni zakon BiH ovlašćuje CIK BiH da nakon svakog popisa stanovništva utvrdi broj delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda FBiH.
 
"Bilo bi poželjno da se u Izbornom zakonu BiH ta formulacija izostavi ili drugačije uredi, jer smatram da CIK-u BiH ne bi trebalo davati takvu vrstu ovlaštenja, budući da se radi o upravnom organu, a odlučuje o vrlo važnim pitanjima. No, CIK BiH sada ima ovlašćenja prema Izbornom zakonu BiH i ta odredba do sada nije osporena", navodi Pobrić. 
 
Prema njegovim riječima, CIK BiH je u Uputstvu napravio kompromisno rješenje jer je ovim aktom naložio korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata, ali i da se poštuje tzv princip 1/1/1, odnosno da iz svakog kantona dolazi najmanje po jedan delegat iz svakog naroda, ukoliko je izabran.
 
"Ustavni sud BiH nije ulazio u meritum, već je rekao da nije nadležan", podsjeća Pobrić. 
 
Imajući u vidu da je Uputrstvo CIK BiH u suprotnosti sa Ustavom FBiH, koji kaže da se popis iz 1991. godine koristi do implemetacije Aneksa VII, naš sagovornik se osvrnuo i na pitanje da li visoki predstavnik, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, ima mandat da donese konačni sud o novonastaloj situaciji. 
 
"Teorijski, OHR bi mogao da to uradi. No, uvjeren sam da to neće učiniti, posebno zbog činjenice da se radi o odluci Suda. U pravnoj praksi je da čak i onaj ko ima izvandredna ovlaštenja, kao što ih ima visoki predstavnik, ne dira odluke sudova", zaključio je Pobrić.
 
 
(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946145

Powered by Blogger.ba