Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2019.

HDZ-U I SNSD-U PUNA KONTROLA DOMOVA NARODA NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH

HDZ-u i SNSD-u puna kontrola domova naroda nakon oduke Ustavnog suda

HDZ-u i SNSD-u puna kontrola domova naroda nakon oduke Ustavnog suda
Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik suda Zlatko Knežević je pojasnio da Uputstvo CIK-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

"Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je CIK odradio svoj posao, ko će osporavavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da kantoni trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju", poručio je Knežević.

Prijedlog CIK-a u praksi znači da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH mogle imati 12 od ukupno 17 delegata, što će im omogućiti poptunu kontrolu nad ovim Domom.

Također, iz brojke od 12 delegata proizilazi da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u državnom Domu naroda mogle imati 4 delegata. Kako državni Dom broji tri Kluba od po pet delegata, sasvim je moguće da HDZ i SNSD u dva kluba imaju po četiri, odnosno ukupno osam delegata što je prosta većina u Domu naroda BiH.  

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, u novembru je u intervjuu za Vijesti.ba poručio kako je stav OHR-a "u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaju budućnosti".
 

(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946154

Powered by Blogger.ba