Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2019.

ALIEFENDIĆ: GRAĐANI TAOCI POLITIČKIH DOGOVARANJA, SVE OVISI SAMO O LIDIJI BRADARI

Aliefendić: Građani taoci političkih dogovaranja, sve ovisi samo o Bradari

Aliefendić: Građani taoci političkih dogovaranja, sve ovisi samo o Bradari
Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda prije dva dana predsjedavajućoj Doma Lidiji Bradara uputio je zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi bio razmatran Prijedlog budžeta za 2019. godinu.

O ovoj inicijativi, iza koje stoje svi delegati u Klubu Bošnjaka, Bradara bi se trebala izjasniti najdalje za 12 dana. Nakon toga, stvari u svoje ruke može uzeti jedan od dvojice dopredsjedavajućih. A to bi u ovom slučaju bio Jasenko Tufekčić, koji bi nakon isteka pomenutog roka, u narednih sedam dana imao pravo zakazati sjednicu.

No, sjednica bi se mogla desiti i ranije, naravno ako bi se na takvo što odlučila sama Bradara. A na to bi je mogle ponukati i konsultacije, za koje će dobiti poziv u narednih dan-dva. Inicirat će ih novoizabrani predsjednik Kluba Bošnjaka Almedin Aliefendić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Aliefendić ističe kako je optimističan da će do tih konsultacija i doći, ali poručuje da ipak sve ovisi samo o Bradari.

- Mi i od ranije, s obzirom na to da smo kolege u Domu naroda protekle četiri godine, imamo vrlo korektan odnos. Naša međusobna komunikacija je na nekakvom normalnom nivou i nadam se da ću od nje dobiti pozitivan odgovor - govori Aliefendić.

Ukoliko do tog sastanka dođe, nastavlja naš sagovornik, trebalo bi biti poznato da li će dinamika oko zakazivanja vanredne sjednice ići onako kako to predviđa Poslovnik ili će eventualno predsjedavajuća ubrzati aktivnosti i zakazati je čim prije.

- Ponavljam, sve zavisi od njenih obaveza. Ja sam zaista spreman da se ovim problemom bavimo 24 sata kako bismo pronašli adekvatno rješenje - dodaje Aliefendić.

Podsjeća da su delegati Kluba Bošnjaka u svojoj inicijativi predložili da se na dnevnom redu vanredne sjednice, osim Prijedloga budžeta za 2019., nađu i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH i prijedlozi odluka o odobravanju finansijskih planova Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

- Svi delegati pokazali su spremnost da se uključe u rješavanje ovog problema. Mi smo postupili odgovorno i želimo da građani ne budu taoci političkih dogovaranja oko formiranja vlasti - naglašava Aliefendić.

Posebno potcrtava neophodnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o budžetima FBiH kojim bi se regulisalo finansiranje Grada Mostara.

- Praksa je, obzirom da iz već poznatih razloga u Mostaru nema izbora, da svake godine Parlament FBiH ide s izmjenama i dopunama Zakona o budžetima kako bi se omogućilo koliko-toliko normalno funkcionisanje Grada Mostara - navodi Aliefendić.

Na naše pitanje hoće li se obistiniti strahovanja da će 1. februara nastupiti finansijski kolaps u većem bh. entitetu, Aliefendić ističe da se, s obzirom na to da iz federalnog budžeta isplate prema određenim kategorijama ne idu odmah od prvog dana februara, nada kako ipak do takvog ishoda ne bi trebalo doći.

- Upravo iz tog razloga, kao predsjednik Kluba Bošnjaka, i namjeravam zatražiti konsultativni sastanak s Bradarom kako bismo našli najbolje moguće rješenje da građani ne bi trpili i da ne bi došlo do kolapsa o kojem govorite - zaključuje Aliefendić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89545977

Powered by Blogger.ba