Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.01.2019.

PIC OSUDIO APELACIJU SDA, IZJAVE O OTCJEPLJENJU ENTITETA RS-A I DEKLARACIJU HRVATSKOG NARODNOG SABORA HNS BiH

PIC osudio apelaciju SDA, izjave o otcjepljenju RS i Deklaraciju HNS-a

PIC osudio apelaciju SDA, izjave o otcjepljenju RS i Deklaraciju HNS-a
Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) uputili su zajedničku izjavu nakon vanredne sjednice u Sarajevu, koja je održana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova. Ivancov je ranije rekao da se nije složio s kominikeom koji su potpisali svi ambasadori zemalja članica PIC-a, s obzirom na to, kako je rekao, da su ambasadori u njemu govorili o opštim stvarima, o tome da su svi griješili, ali da niko nije kriv.

Izjavu prenosimo u cjelini:

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) razgovarao je o nedavnoj najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. januara 2019. godine.

Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Upravni odbor je u više navrata izrazio svoju opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed.

Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932986

Powered by Blogger.ba