Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.01.2019.

SAVEZ LOGORAŠA PORUČIO DRAGANU ČOVIĆU: "NEGIRANJEM ZLOČINA OHRABRUJETE NOVE ZLOČINE"!

SAVEZ LOGORAŠA PORUČIO ČOVIĆU: "Negiranjem zločina ohrabrujete nove zločine"!

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini osudio je danas negiranje pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora.


Navode da negiranje zločina i odbacivanje pravosnažnih presuda predstavlja uvredu za sve žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i pokušaj revidiranja historije.

 
- Kroz logore formirane od strane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, prošlo je najmanje 42000 logoraša i činjenice utvrđene pred MKSJ se ne mogu tek tako “zanemariti” ili “odbaciti”. Izricanjem drugostepene presude Prliću i drugima, one su postale historijske činjenice, kao i one ustanovljene u Ninrberškom procesu, koje je svaki zdrav razum bio u stanju prihvatiti i iz njih naučiti odgovarajuću lekciju. Odbacivanje presuda za udruženi zločinački poduhvat, donesenih pred jednim međunarodnim sudom, predstavlja historijski presedan veličanja i pozivanja na ponavljanje zločina, navodi se u saopćenju.  
 
Dodaju da Deklaracija HNS-a pokazuje da određeni pripadnici jednog naroda ne samo da nisu u stanju da izraze empatiju prema žrtvama već nesavjesno djeluju kako bi narušili povjerenje prema narodima.
 
Javno glorificiranje udruženog zločinačkog poduhvata i nepriznavanja patnji i zločina počinjenih u ime stvaranja etnički čistog entiteta, potvrđuje nam samo da se razni oblici fašizma i dan danas itekako pojavljuju. Ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanje na činjenje novih zločina. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su rezultirale formiranjem koncentracionih logora, progonima, mučenjima, masovim ubistvima i mnogim drugim zločinima, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940511

Powered by Blogger.ba