Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.01.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ SE VANREDNO OBRATIO, ORAZLOŽIO APELACIJU O NAZIVU RS...

26.01.2019.

SDA: OHR, OSCE I PIC SE KUKAVIČKI POVLAČE PRED DODIKOVIM NASRTAJIMA NA BiH

SDA: OHR, OSCE i PIC se kukavički povlače pred Dodikovim nasrtajima na BiH

SDA: OHR, OSCE i PIC se kukavički povlače pred Dodikovim nasrtajima na BiH
SDA ne prihvata navode iz jučerašnjih saopćenja OHR-a i OSCE-a da je najava apelacije kojom će se tražiti otklanjanje diskriminacije u nazivu, ali i sistematske diskriminacije na prostoru entieta RS, „neodgovorna i kontraproduktivna, da dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima“, te da predstavlja „zapaljivi rječnik“, saopšteno je iz ove stranke.

Navode da je riječ je o očitoj zamjeni teza.
 
- Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije, kažu iz SDA i dodaj: 
 
Umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da ćemo u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, kao što smo ranije apelacijama prema Ustavnog sudu BiH tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira tražimo da prestanu da se povlače pred svakodnevnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum koje dolaze od Milorada Dodika, i drugih zvaničnika entiteta RS.
 
Upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos spram kontinuiranog podrivanja institucija BiH i tek poslovična „zabrinutost“, ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH.
 
Indikativno je da se ovako oštro reaguje na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je „RS spremna za otcjepljenje“.
 
Neprihvatljivo je da se kritike upućuju SDA, koja se kroz svoje djelovanje bori za jačanje BiH i uklanjanje diskriminacije u svakom dijelu BiH, a ne reaguje se na one koji tu diskriminaciju svakodnevno provode u djelo, i koji direktno nasrću na BiH i njene institucije.

 

(Vijesti.ba)
26.01.2019.

HNS ILI HDZ BiH USVOJIO DEKLARACIJU: DRAGAN ČOVIĆ OPET IZABRAN, NAJAVLJENO BLOKIRANJE VLASTI - GDJE JE SADA OHR, OSCE I PIC KOJI TREBA DA HITNO REAGUJU JER FAŠISTA DRAGAN ČOVIĆ I NJEGOV HNS JAVNO ŠIRE FAŠIZAM U BiH I RAZBIJAJU BiH

HNS usvojio Deklaraciju: Čović opet izabran, najavljeno blokiranje vlasti

HNS usvojio Deklaraciju: Čović opet izabran, najavljeno blokiranje vlasti
Hrvatski Narodni Sabor BiH usvojio je danas jednoglasno Deklaraciju HNS BiH, a za novog/starog predsjednika s jednim suzdržanim glasom izabro Dragana Čovića.

Cijelu Deklaraciju kojom se, između ostalog, proglašava kraj Dejtona i traži novo uređenje BiH te negira presuda suda u Hagu i Udruženi zločinački poduhvat pročitajte OVDJE.
 
Ranije je Bariša Čolak rekao je da je dokaz hrvatske neravnopravnosti u BiH nametanje člana Predsjedništva i to tri puta.  Za Hrvate u Bosni i Hercegovini su, tvrdi, važni legitimno predstavljanje, načelo konstitutivnosti, izmjene Izbornog zakona BiH. 
 
Objašnjavajući sadržaj Deklaracije, Čolak je rekao da se zbog hrvatske neravnopravnosti u BiH govori o briselskoj nadogradnji, upozoravajući na separatističke i unitarističke politike koje negiraju temelje BiH i Daytona. Najavio kako će HNS iznijeti i novi prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.
 
Dragan Čoviće je poručio kamo se neće uspostaviti vlast u FBiH s partnerima koji nisu spremni odmah kao minimum minimuma izmjeniti Izborni zakon BiH. 
 
- Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog tko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku'', rekao je Čović.
 
Dodao je kako se drugi dio specijalnog rata vodio ''preko Domovinskog rata i udruženog zločinačkog poduhvata kao i stvaranja drugačije slike o povijesti'', ali da su se protiv svega izborili.
 
Ilija Cvitanović u svom obraćanju rekao je da je prošlost najbolja učiteljica, kazavši da nosioci važnih funkcija više nemaju pravo na grešku.
- Mnogi su umorni od priče o povijesnom trenutku i danima. Uvjeren sam da samo ako pokažemo maksimalnu odgovornost prema poslu koji nas čeka, možemo ostati jedinstveni, kakvi smo danas ovdje, poručio je.

Izaslanik Vlade RH Branko Bačić, koji je poručio da će Hrvatska zdušno ostati uz Hrvate u BiH. Čestitao je HNS-u što kao krovno udruženje Hrvata kreira politiku hrvatskog naroda u BiH. Poslao je i jasnu poruku da Hrvati u BiH moraju postati do kraja ravnopravni sa ostala dva naroda. Rekao je i da je stav Vlade Hrvatske da Bosni i Hercegovini pruži punu podršku na euro-atlantskog putu. Hrvatska će se, najavio je, zalagati i da Hrvate u BiH u budućnosti predstavljaju legitimni predstavnici.
 
(Vijesti.ba)26.01.2019.

NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO

NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO
Image result for gradimir gojer NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO

Foto: rlj


Pitam se protiv koga će ratovati te silno naoružane postrojbe hrvatske i srpske vojske i Policije Republike Srpske?!

Davno je od strane probosanskohercegovačkih snaga u Bosni i Hercegovini proklamiran put Bosne i Hercegovine prema NATO i euroatlantskim integracijama. I Predsjedništvo BiH je svojevremeno konstituiralo jasan, nedvosmislen stav i opredjeljenje za NATO put Bosne i Hercegovine. Važno je kazati da je odluku donijelo Predsjedništvo BiH u kojem je sjedio i jedan od čelnih ljudi Dodikovog SNSD-a, Nebojša Radmanović.

Danas, pak, Dodik predvodi anti NATO-vsku histeriju, ali ne samo to nego nastavlja dalje ponižavati  i negirati  Bosnu i Hercegovinu i njenu tisućugodišnju tradiciju postojanja?! Nastavlja to, nažalost, činiti u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nudeći neku vojnu neutralnost (čitaj: nezamjeranje Putinu i Rusiji!). Nismo toliko naivni da ne prozremo namjere Dodika i kamarile jadnih političkih mekušaca i popuzana oko njega. Jer, što bi značila vojna neutralnost BiH u situaciji kada se bosanskohercegovački susjedi ubrzano naoružavaju i to visokosofisticiranim najsuvremenijim oružjima, evidentno kršeći stavke Dejtonskog mirovnog ugovora. Poseban problem predstavlja dodatno naoružavanje policije manjeg bh. entiteta, koja na prvi pogled i to ne samo njihove specijalne jedinice, ne liči nego stvarno jeste Dodikova vojska. Pitam se protiv koga će ratovati te silno naoružane postrojbe hrvatske i srpske vojske i Policije Republike Srpske?!

Sve se ovo odigrava pred očima Vigenmarka i Incka, ali i zapovjedništva postrojbi NATO saveza na Balkanskom poluotoku.

Posljednji događaji u Banjaluci su pokazali šta je sve spremna uraditi Dodikova policija protiv sopstvenog naroda, na najbrutalniji način obračunavajući se sa neistomišljenicima. Istupi ministra sigurnosti Mektića dočekani su od bespogovornih Dodikovih sljedbenika prijetnjama strijeljanjem?! Eto, dokle smo došli. Pa, iako su verbalije u pitanju, više je nego grozna takva vrsta diskursa u političkom obraćanju.

Negiranje NATO puta i grubi obračuni sa neistomišljenicima u vlastitom narodu govore da zveckanje oružjem sa strane naših prvih susjeda nije nimalo naivno i da je evidentno upererno protiv Bošnjaka, ali i svih građana BiH koji misle svojom glavom.

Osporavanje NATO puta je, zorno da zornije ne može biti, antibosanstvo na djelu!

26.01.2019.

NAŠ SVIJET KRHKE NADE

NAŠ SVIJET KRHKE NADE


NAŠ SVIJET KRHKE NADE

Foto: hirolvaso.com


Mi koji smo prošli grobljem na kojem su bile pokopane sve naše nade ipak, nismo danas u potpunosti beznadežni niti smo u potpunosti grješnici za koje nema spasa.

Pogledajte sliku ovog dječaka. Njegov pogled koji dostiže ko zna gdje.

Tamo možda, ka jednom svijetu krhke Nade. Njegov maleni svijet je prezasićen slikama razaranja, nasilja i prizorima zla koje čine neki daleki i (ne)poznati barbari. Ali, to što nas hrabri jeste da maligne snage svijeta “radikalnog” zla još nisu ubile tog dječaka. I ako one udaraju tako surovo i, tako gadno, on, maleni, još se nije predao. On je našao jedno zgodno mjesto gdje će se osloniti i predahnuti u zanosu nevine igre okružen svijetom svakodnevnog umiranja i destrukcije. Dječak je zapravo, našao mjesto gdje će imati sigurnost da pogleda tamo, tamo negdje daleko, i da sa svojih slabašnih pleća zbaci gorčinu mučne svakodnevnice. To je onaj trenutak njegovog slatkog sna među ruševinama. On tu skoro sjedi kao skrivena istina u moru ratnih laži, opsjena i varki “ko zapravo na koga puca”, “ko su snage razaranja”, a “ko snage rekonstrukcije i progresa”. On jedini izranja pred nas na svjetlo dana, i kao da dolazi iz pakla i mraka nestanka i uništenja.

Znam da je ovo samo jedna od beskrajno mnogo sličnih priča. Rekao bih – svakodnevna priča o patnji i nadi čovjeka u devastiranom svijetu. Ali tuga je da odveć njih mnogo podlegnu gladni, tužni, duhovno ispražnjeni.

Naši životi su zasićeni tugom, nasiljem i zlom. Pred našim očima nestaju jedna za drugom razglednice i brojne bajke nekada davno ispričane. Kako je to tužno i uznemirujuće. Već su davno raspršene slike o sreći i ljepoti života tamo u sjedištima drevnih i nestalih imperija na Bliskom Istoku. Ali, danas nekim čudnim paradoksom povijesti, ubrzano nestaju i ruše se na jedan osoben način, iste slike o sreći, slavi  i moći sjajnih metropola Zapada.

Prvo, sa “Žutim prslucima” srušio  se mit o najfascinantnijoj citadeli  Zapada – Parisu. Potom je došao red na London, koji je napregnut do unutrašnjeg pucanja odlaskom sa kontineta kojem je nekad donio slobodu, slijedi ga Washington, sa dramom očajne potrage za vlastitom veličinom i slavom.

Svugdje u ovim metropoloma možete vidjeti milione očajnika, mase, ili, pak, političke garniture, kako poput Sizifa, guraju kamen uz brdo sa nadom da će jednom dostići vrh proplanka boljeg i normalnijeg svijeta. Milioni tih očajnika tragaju samo za jedno – “sutra će biti bolje”. Potreban je samo još jedan korak da bi dostigli taj “dan sutra”.

Ali ne pitate li se kako to može biti da moderno čovječanstvo, poslije revolucije prosvjetiteljstva i poslije toliko mnogo naučnih revolucija, transformiše se u jedno cinično društvo bez Nade u kojem nas uglavnom, tjeraju negativne, destruktivne, brutalne, okrutne pobude; i, ima li uopšte šanse da ćemo poslije Damaska, Parisa, Londona ili Washingtona ponovo promisliti temelje  “Stoljeća katastrofe Nade”.

U neko bolje doba, kada sam kao student filozofije volio čitati Ernesta Bloha i njegovo epohalno djelo “Princip Nade”, živio sam sa uvjerenjem kako nam se sprema jedan bolji svijet. Sjećam se još danas, kako je Bloh pažljivo češljao kroz sve forme ljudskog stvaralaštva sa namjerom da dokaže kako kroz našu povijest struji jedan neprekinuti talas Nade. On je nastajao uvjeriti generacije kako mi kao ljudska stvorenja uvijek čeznemo za nekim utopijskim ispunjenjem. Bila je to Blohova imaginacija koja je tako snažno animirala Ljevicu bilo gdje u svijetu kojoj smo se mi odavde skoro pobožno divili. I moram priznati Bloh nas je ovdje nadahnjivao u vrijeme već potrošenog jugoslovenskog marksizma i nekako uvjerio da taj novi svijet doista, dolazi u svoje postojanje i da nam se sprema blistava budućnost.

I koje li ironije danas. Dok u ovom trenutku stojim zamišljen nad slikom ovog sirijskog dječaka, isto kao što sam jučer jednako, bio zamišljen nad nevinim pogledom bosanskog dječaka u devastiranom i opkoljenom Sarajevu, udaljenom samo nekoliko stotina metara od mjesta gdje sam u seminaru, dvije decenije ranije čitao Blohov “Princip Nade” i gdje sam sanjao snove o našoj blistavoj budućnosti, pitam se, šta je to danas, ostalo od ove velike ideje čovječanstva sažete u jednu riječ – Nada. Šta je zapravo, ostalo od toga vjerovanja kako je novi svijet na putu, u nastajanju, u svom nadolasku.

Mnogi bi jednostavno slegli ramenima i rekli – Ništa.

Ali, ja hoću vjerovati da je poslije svega ostala makar, oskudna i krhka Nada.

Mi još imamo snage čvrsto zagrliti svoju djecu, radovati se i anticipirati bolje dane makar za njih. I mi koji smo prošli grobljem na kojem su bile pokopane sve naše nade ipak, nismo danas u potpunosti beznadežni niti, smo u potpunosti grješnici za koje nema spasa.

Priznajte da mi kao ljudska bića ipak, imamo toliko snage da zagrlimo ovog sirijskog dječaka koji se nekako nada da će jednog dana biti bolje.

Taj osjećaj, to malo snage u nama, je – naša pobjeda.

Prozor možemo makar, odškrinuti dok bijesni oluja vani.

26.01.2019.

PREKINUTA NAJDUŽA BLOKADA AMERIČKE VLADE U HISTORIJI SAD-A

Prekinuta najduža blokada američke vlade u historiji SAD-a

Prekinuta najduža blokada američke vlade u historiji SAD-a
Američki predsjednik Donald Trump postigao je kratkoročni sporazum da se deblokira federalna vlada na tri nedjelje.

Time je prekinuta najduža blokada vlade u američkoj historiji.

Postignut je dogovor o privremenom tronedjeljnom finansiranju savezne vlade do 15. februara poslije više od mjesec dana paralize koja je pogodila 800.000 zaposlenih.

"Vrlo sam ponosan da objavim danas da smo postigli sporazum da okončamo blokadu vlade", rekao je Trump u izjavi iz Bijele kuće.

On je rekao da će uskoro potpisati tekst koji su odobrile i demokrate i republikanci.

Njegovim potpisom bit će prekinuta najduža delimična blokada vlade u historiji SAD, od 35 dana.

Oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama morali su da rade bez plate ili su bili poslati na prinudne odmore dok Trump i demokrate nisu mogli da se usaglase oko više milijardi dolara finansiranja koje je Trump tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom, prenosi B92.


(Vijesti.ba / FENA)


26.01.2019.

DENIS ZVIZDIĆ O INICIJATIVI SDA: "NE POSTOJE DVIJE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU"!

ZVIZDIĆ O INICIJATIVI SDA: "Ne postoje dvije srpske države na Balkanu"!

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je za N1 u Davosu govorio o namjeri Stranke demokratske akcije da pred Ustavni sudom Bosne i Hercegovine pokrene pravnu proceduru kojom će se ocijeniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.


ZVIZDIĆ O INICIJATIVI SDA: 'Ne postoje dvije srpske države na Balkanu'!

................

Smatra da je "savršen trenutak" da se to uradi dodavši da je taj naziv diskriminatoran za građane nesrpske nacionalnosti. Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zasjeniti njena suština. Konstatovao je da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum.

Upitan zašto se Stranka demokratske akcije sada odlučila na ovu inicijativu, Zvizdić je za N1 odgovorio:

"Ovo je savršen trenutak jer je činjenica da pored očekivanja i strpljivosti povratnika Bošnjaka i Hrvata koji su tamo autohtono stanovništvo, nije došlo do očekivane ravnopravnosti. Ranije sam rekao da mediji provjere podatak da manje od dva posto od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Republike Srpske dolazi iz reda Bošnjaka i Hrvata".

Prema njegovim riječima, iz imena Republike Srpske koji je diskriminatoran se počinje izvoditi premisa tj. da se počinje govoriti o supremaciji Srba, da je Drina nepostojeća granica, da Bosna i Hercegovina nema kapacitete državotvornosti i secesiji Republike Srpske.

Predsjedavajući Vijeća ministara je u razgovoru za N1 postavio sljedeće pitanje: Kako objasniti da je 98 posto postupaka vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odbijeno?

Potom je poručio sljedeće:

"Republike Srpska nije ništa manje i ništa više nego entitet. Ne postoje dvije srpske države na Balkanu. Bosna i Hercegovina je država jednakopravnih naroda. Stanovnici Republike Srpske koji se ne izjašnjavaju kao Srbi moraju uživati punu jednakopravnost i ravnopravnost u pristupu svim procesima".

Potom se osvrnuo na integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savezu. Podsjetio je na ranije odluke institucija kojima se obavezalo da Bosna i Hercegovina bude na putu atlantskih integracija.

Kao cilj je naveo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo Evropskoj uniji u ovoj godini dodavši da ne očekuje da Unija bude popustljiva prema Bosni Hercegovini.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935033

Powered by Blogger.ba