Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.01.2019.

SRAMNI ISTUP "PRAVNOG EKSPERTA" BARIŠE ČOLAKA: SDA NEMA PRAVO APELACIJAMA TRAŽITI PROMJENU USTAVA - TO PRAVO PRIPADA SAMO HDZ-U!

SRAMAN ISTUP "PRAVNOG EKSPERTA" BARIŠE ČOLAKA: SDA nema pravo apelacijama tražiti promjenu ustava - to pravo pripada samo HDZ-u!

Visoki funkcioner HDZ-a BiH i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da, pravno gledano, inicijativa SDA da pred Ustavnim sudom pokrene pitanje ocjene ustavnosti imena Republika Srpska nema nikakvu šansu da uspije.


SRAMAN ISTUP 'PRAVNOG EKSPERTA' BARIŠE ČOLAKA: SDA nema pravo apelacijama tražiti promjenu ustava - to pravo pripada samo HDZ-u! - 1

- U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud je dužan da štiti Ustav BiH i u Ustavu jasno stoji da je Republika Srpska ustavna kategorija. Ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom - rekao je Čolak.

Kazao je da se postavlja pitanje motiva i razloga da se ta inicijativa pokrene.

- Najvjerovatnije je da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituisanja vlasti. Očigledno je da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje. Međutim, mislim da nije dobro ni pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj - rekao je Čolak.

Dodao je da se Ustav BiH svakako može mijenjati, ali da se to čini u Parlamentu BiH i on se može mijenjati dvotrećinskom većinom.

Dakle, ministar Čolak, kao i njegov šef Čović dan ranije, tvrdi da se zapisane ustavne odredbe ne mogu mijenjati apelacijama, osim u slučaju ako ih podnose zvaničnici HNS-a, poput Bože Ljubića i Borjane Krišto!

Kao što je poznato, Ljubić i Krišto uputili su apelacije Ustavnom sudu kojim su tražili izravnu promjenu formulacije zapisane u Ustavu da se u Dom naroda iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda. To je također ustavna kategorija, kao što je i ustavna kategorija naziv manjeg bh. entiteta, ali svejedno je Borjana Krišto tražila da Ustavni sud izbriše tu odredbu koja je nosivi stub cijelog parlamentarnog sistema Federacije BiH. Kako to da HDZ može apelacijom tražiti promjenu ustavnih formulacija a ne može SDA?

Očito je da Čolak tumači prava u skladu s političkim interesima i ciljevima HDZ-a, i da to sve čini po onom rasprostranjenom principu APP - Ako prođe- prođe...

(S.B.)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba