Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.01.2019.

PROF. USTAVNOG PRAVA KASIM TRNKA: INICIJATIVA SDA NIJE PUT ZA OTKLANJANJE DISKRIMINACIJE U RS

Trnka: Inicijativa SDA nije put za otklanjanje diskriminacije u RS

Trnka: Inicijativa SDA nije put za otklanjanje diskriminacije u RS
Profesor ustavnog prava Kasim Trnka smatra da, ukoliko bi se inicijativa SDA za ocjenu ustavnosti naziva RS našla pred Ustavnim sudom BiH, ova pravosudna institucija ne bi ulazila u meritum, nego bi odbacila zahtjev uz navod da nije nadležna ocjenjivati ustavne odredbe.

U razgovoru za Vijesti.ba, Trnka ističe da su tačna tumačenja stručnjaka o tome da je RS ustavna kategorija, te da Ustavni sud BiH ne može ocjenjivati da li je jedna odredba Ustava u saglasnosti s drugom.

Ne dolazi u obzir, dodaje, ni da se pozivom na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima dovodi u pitanje RS.

"Bilo je takvih razmišljanja da je Evropska konvencija o ljudskim pravima iznad Ustava BiH, te da bi onda Ustavni sud BiH, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, mogao mijenjati Ustav BiH. No, to nije praksa ni Ustavnog suda BiH niti Evropskog suda za ljudska prava. Recimo, u predmetu 'Sejdić - Finci' i sličnim predmetima, Evropski sud za ljudska prava nije poništio diskriminirajuću ustavnu odredbu, nego je naložio domaćim vlastima da oni to urade", pojašnjava ovaj pravni stručnjak.

On upozorava da su u RS evidentna masovna kršenja ljudskih prava i sloboda, te da je krajnje vrijeme da se domaćoj i međunarodnoj javnosti ukaže na to. No, inicijativa za ocjenu ustavnosti samog naziva entiteta nije put koji će dati efikasan rezultat. 

Stoga naš sagovornik pojašnjava druge modele i načine na koje se može skrenuti pažnja na diskriminaciju.

"To se može učiniti političkim sredstvima na način da se zatraži sjednica Vijeća za implementaciju mira, kao što je to zatražio ruski predstavnik. Tako bi neko od prijatelja BiH mogao zatražiti sjednicu na kojoj će se obaviti temeljita rasprava na osnovu ozbiljne analize o kršenju ljudskih prava i sloboda. Drugi način je da tim pravnih stručnjaka pregleda sve zakone i propise u RS. Siguran sam da bi se našao veliki broj njih koji krši ustavna načela i ravnopravnost naroda. Takvi zakoni i propisi bi se mogli lako obarati na Ustavnom sudu BiH. Budući da postoji veliki broj Bošnjaka, Hrvata i drugih naroda koji su u RS diskriminisani, postoji još jedan način. Njima treba pomoći i pravno olakšati da se obrate tužbama pred Evropskim sudom za ljudska prava, te da se kroz masovne tužbe skrene pažnja na cijelu situaciju", precizira Trnka.

Zašto SDA, koja u svom članstvu, između ostalih, ima i izvrsne pravnike, najavljuje pokretanje apelacije koja je, po svemu sudeći, unaprijed osuđena na propast,  pitanje je koje, ističe Trnka, treba postaviti ovoj političkoj partiji. 

"Proizveli su neke političke efekte, samim tim što su uslijedile rekacije u RS. Pokazalo se da su svi stali iza srpskog nacionalnog interesa, te da ne pokazuju nimalo spremnosti da se kritički odnose prema kršenju prava u RS, a očigledno je da se na više načina to radi", navodi Trnka.

(Vijesti.ba)

25.01.2019.

PUT U NATO; IMA LI KONSENZUSA?

25.01.2019.

ERVAN FUERE: NESTABILNOST JE UVIJEK ISPOD POVRŠINE ZAPADNOG BALKANA

25.01.2019.

'PRAVDA ZA DAVIDA': ZAŠTO ĆUTE ZAŠTITNICI LJUDSKIH PRAVA?

25.01.2019.

GRČKI PARLAMENT RATIFIKOVAO SPORAZUM SA MAKEDONIJOM

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Parlament Grčke


Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom o promeni imena severnog suseda, čime je nakon nekoliko decenija delimično deblokiran put ove bivše jugoslovenske republika ka Evropskoj Uniji i NATO.

Pomenutim sporazumom okončan je 28-godišnji spor između Atine i Skoplja oko upotrebe imena "Makedonija" tako što će se ubuduće zvati "Republika Severna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev je ovih dana izjavio da očekuje da do sredine februara u grčkom Parlamentu bude odobren i protokol o članstvu Makedonije u NATO-u.

U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proleća, obaveze će se prebaciti u Skoplje. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvestiti sve međunarodne organizacije i institucije u kojima je član o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak Vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama - članicama UN. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Severna Makedonija.

Makedonski parlament je 11. januara usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proleća, obaveze će se prebaciti u Skoplje. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvestiti sve međunarodne organizacije i institucije u kojima je član o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak Vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama - članicama UN. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Severna Makedonija.

Građani će imati rok od pet godina, odnosno najkasnije do 2024. godine, da promene lične dokumente i da u njima bude upisano novo ime Republika Severna Makedonija.

I registarske tablice na vozilima se trebaju promeniti i dobiti kod NM ili NMK, ali to će se najverovatnije obavljati postepeno, za vreme redovnih tehničkih pregleda vozila.

25.01.2019.

SRAMNI ISTUP "PRAVNOG EKSPERTA" BARIŠE ČOLAKA: SDA NEMA PRAVO APELACIJAMA TRAŽITI PROMJENU USTAVA - TO PRAVO PRIPADA SAMO HDZ-U!

SRAMAN ISTUP "PRAVNOG EKSPERTA" BARIŠE ČOLAKA: SDA nema pravo apelacijama tražiti promjenu ustava - to pravo pripada samo HDZ-u!

Visoki funkcioner HDZ-a BiH i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da, pravno gledano, inicijativa SDA da pred Ustavnim sudom pokrene pitanje ocjene ustavnosti imena Republika Srpska nema nikakvu šansu da uspije.


SRAMAN ISTUP 'PRAVNOG EKSPERTA' BARIŠE ČOLAKA: SDA nema pravo apelacijama tražiti promjenu ustava - to pravo pripada samo HDZ-u! - 1

- U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud je dužan da štiti Ustav BiH i u Ustavu jasno stoji da je Republika Srpska ustavna kategorija. Ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom - rekao je Čolak.

Kazao je da se postavlja pitanje motiva i razloga da se ta inicijativa pokrene.

- Najvjerovatnije je da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituisanja vlasti. Očigledno je da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje. Međutim, mislim da nije dobro ni pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj - rekao je Čolak.

Dodao je da se Ustav BiH svakako može mijenjati, ali da se to čini u Parlamentu BiH i on se može mijenjati dvotrećinskom većinom.

Dakle, ministar Čolak, kao i njegov šef Čović dan ranije, tvrdi da se zapisane ustavne odredbe ne mogu mijenjati apelacijama, osim u slučaju ako ih podnose zvaničnici HNS-a, poput Bože Ljubića i Borjane Krišto!

Kao što je poznato, Ljubić i Krišto uputili su apelacije Ustavnom sudu kojim su tražili izravnu promjenu formulacije zapisane u Ustavu da se u Dom naroda iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda. To je također ustavna kategorija, kao što je i ustavna kategorija naziv manjeg bh. entiteta, ali svejedno je Borjana Krišto tražila da Ustavni sud izbriše tu odredbu koja je nosivi stub cijelog parlamentarnog sistema Federacije BiH. Kako to da HDZ može apelacijom tražiti promjenu ustavnih formulacija a ne može SDA?

Očito je da Čolak tumači prava u skladu s političkim interesima i ciljevima HDZ-a, i da to sve čini po onom rasprostranjenom principu APP - Ako prođe- prođe...

(S.B.)

25.01.2019.

SDA: OHR, OSCE I PIC SE KUKAVIČKI POVLAČE PRED DODIKOVIM NASRTAJIMA NA BiH

SDA: OHR, OSCE i PIC se kukavički povlače pred Dodikovim nasrtajima na BiH

SDA: OHR, OSCE i PIC se kukavički povlače pred Dodikovim nasrtajima na BiH
SDA ne prihvata navode iz jučerašnjih saopćenja OHR-a i OSCE-a da je najava apelacije kojom će se tražiti otklanjanje diskriminacije u nazivu, ali i sistematske diskriminacije na prostoru entieta RS, „neodgovorna i kontraproduktivna, da dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima“, te da predstavlja „zapaljivi rječnik“, saopšteno je iz ove stranke.

Navode da je riječ je o očitoj zamjeni teza.
 
- Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije, kažu iz SDA i dodaj: 
 
Umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da ćemo u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, kao što smo ranije apelacijama prema Ustavnog sudu BiH tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira tražimo da prestanu da se povlače pred svakodnevnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum koje dolaze od Milorada Dodika, i drugih zvaničnika entiteta RS.
 
Upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos spram kontinuiranog podrivanja institucija BiH i tek poslovična „zabrinutost“, ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH.
 
Indikativno je da se ovako oštro reaguje na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je „RS spremna za otcjepljenje“.
 
Neprihvatljivo je da se kritike upućuju SDA, koja se kroz svoje djelovanje bori za jačanje BiH i uklanjanje diskriminacije u svakom dijelu BiH, a ne reaguje se na one koji tu diskriminaciju svakodnevno provode u djelo, i koji direktno nasrću na BiH i njene institucije.

 

(Vijesti.ba)25.01.2019.

MAJKE SREBRENICE UPUTILE POZIV AMBASADAMA: UTJEČITE NA NAČELNIKA SREBRENICE MLADENA GRUJIČIĆA

Majke Srebrenice uputile poziv ambasadama: Utječite na Grujičića

Majke Srebrenice uputile poziv ambasadama: Utječite na Grujičića
Udruženja Srebreničanki očekuju od predstavnika ambasada zemalja članica Vijeća za implementaciju mira da u skladu s njihovim mandatom, stanu u zaštitu žrtava i povratnika te doprinesu uspostavljanju mira i sigurnosti u Srebrenici, gdje je počinjen najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

- Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi s provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida. Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, s izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama; kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida - citat je iz saopćenja udruženja Srebreničanki.
 
Sigurnosna situacija i međunacionalni odnosi u Srebrenici trajno su narušeni od događaja 6. januara koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima.
 
Posebnu odgovornost snose lokalne vlasti, na čelu s načelnikom Mladenom Grujičićem. Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja.
 
Posebno je monstruozna kampanja koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje, saopćile su majke Srebrenice.
 
Nezamislivo je da u gradu u kojem je počinjen genocid vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje te propagiranja ideologije i ličnosti ratnih zločinaca, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde, navele su također.

 

(Vijesti.ba / FENA)25.01.2019.

PRAVNU DRŽAVU VRATITI NJENIM GRAĐANIMA!

Pravnu državu vratiti njenim građanima!


Pravnu državu vratiti njenim građanima!

Dragičević, Memić, Feraget – foto: Dženan Kriještorac /radiosarajevo.ba


Feragetova borba za Murizova i Davorova prava je borba Davida i Golijata koja treba našu podršku. Feraget je u pravu kada se kritički obraća akademskoj zajednici, traži njihovu podršku i zamjeri im što ćute. Njegov vapaj nailazi na zid šutnje onih koji zajedno sa političarima snose najveću odgovornost za nefunkcionisanje pravne države. Je li to zato što njihova djeca još nisu stradala?  

Još u antičko vrijeme Platon je govorio kako niko ne smije biti iznad zakona. Možda ova rečenica na najbolji način reflektira pojam pravne države u kojoj je svaka savremena država nezamisliva bez postojanja principa vladavine prava. Vladavina prava počiva na neotuđivim ljudskim pravima i temeljnim slobodama i trebala bi biti kamen temeljac moderne Bosne i Hercegovine.

Postdejtonska Bosna i Hercegovina ima izražene probleme pravne države, posebno kada se radi o ostvarivanju pravnog poretka kao nužne pretpostavke za vladavinu prava, ostvarivanje ustavnosti zakonitosti, pravde i pravičnosti. Dejtonski sporazum ne osigurava puna prava i slobode pojedincu, niti obezbeđuje efikasna sredstva sankcionisanja i restitucije u slučaju povrede tih prava. Nakon Dajtonskog sporazuma na djelu su flagrantna kršenja osnovih prava i sloboda čovjeka i građanina. U socijalnom i ekonomskom aspektu društvo propada a građanima je oduzeta perspektiva i mogućnost da žive od svog vlastitog rada. To su najbolje na svojim leđima osjetile porodice Memić, Dragičević, Mahmutović i mnoge druge familije koje su izgubile svoju djecu, kao i one, čija djeca bježe glavom bez obzira za Njemačku, Austriju i druge  EU-zemlje.

Zato se u cijelini slažem sa gospodinom Ifetom Feraget, pravnim zastupnikom porodice Memić i Dragičević, kada je govoreći za N1, borbu njihovih očeva – Muriza i Davora nazvao borbom za budućnost Bosne i Hercegovine. Muriz i Davor traže svoje osnovno ljudsko pravo manifestovano u vladavini prava, koje u BiH danas nema. U jednom trenutku Feraget reče kako je “Diogen tražio s lampom čovjeka, tako mi tražimo tužioca”, iskazujući figuratativno u kakvom se stanju danas nalazi vladavina prava.

U bh entitetu RS je režim postao vidno nervozan gdje vlast masovno i intenzivno koristi svoj represivni aparat u formi policije i obavještajnih službi s ciljem ostvarivanja što veće kontrole nad stanovništvom. Zato je i razumljivo što je sav svoj bijes usmjerio prema jednom Davoru Dragičević, koji želi samo jedno; uspostavu i vladavinu prava i pravo da se konačno sazna istina o ubistvu njegovog sina. To je njegovo neotuđivo ljudsko pravo zbog čega se oni, koji mu ga uskraćuju, moraju prije ili kasnije sankcionisati. Režim u Banjoj Luci sve više poprima obilježje totalitarističke vlasti u kome represivni organi dobijaju velike ovlasti pod izgovorom „očuvanja RS-a“. Ljudska prava i slobode polako nestaju, i entitet sve više postaje „policijski“ manifestirajući to u samovoljnim hapšenjima i zatvaranjima građana. Sudstvo u bh. entitetu RSu niti je samostalno niti je nezavisno a ništa bolja situacija nije ni i u Federaciji.

Dakle, suma sumarum, u Bosni i Hercegovini danas ne postoji pravna sigurnost. Pred zakonima i pravom u zemlji svi građani nisu jednaki. Često zbunjen što državne vlasti smiju učiniti obični građanin u današnjoj pravnoj anarhiji ne razumije što je propisano, što dopušteno a što zabranjeno.  Zato nas ne treba čuditi zašto je naš današnji habitus El Dolarado za kartelsku i političku mafiju u kome se pere novac, u kome cvjeta trgovina narkoticima a ubistva djece, policajaca ostaju neriješena. O procesuiranju politiškog kriminala koji je bukvalno poharao državu da i ne govorim.

Tužilačke i sudske odluke se donose kako to političkoj strukturi na vlasti odgovara a činjenica da se presude Evropskog suda za ljudska ne poštuju i nonšaliraju bez postavljanja odgovornih pred lice pravde za njihovo nesprovođenje govori o pravnom vakumu.

Feragetova borba za Murizova i Davorova prava je borba Davida i Golijata koja treba našu podršku. Feraget je u pravu kada se kritički obraća akademskoj zajednici, traži njihovu podršku i zamjeri im što ćute. Njegov vapaj nailazi na zid šutnje onih koji zajedno sa političarima snose najveću odgovornost za nefunkcionisanje pravne države. Je li to zato što njihova djeca još nisu stradala?

25.01.2019.

BALKANSKE POLITIČKE PODVALE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940496

Powered by Blogger.ba