Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.01.2019.

BOŠNJACI U HRVATSKOJ IZGUBILI MOGUĆNOST DA IMAJU PREDSTAVNIKA U SABORU

Bošnjaci u Hrvatskoj izgubili mogućnost da imaju predstavnika u Saboru

Bošnjaci u Hrvatskoj izgubili mogućnost da imaju predstavnika u Saboru
Položaj bošnjačke manjine u Hrvatskoj danas je veoma loš, kazao je za Vijesti.ba predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić.

Na pitanje zbog čega je to tako i u kojem segmentu se taj položaj najviše očituje, Hodžić odgovara da je u pitanju nekoliko stvari.
 
„Prije svega izborno zakonodavstvo držim nelogičnim i problematičnim. Naime, Bošnjaci kojih ima 31,5 hiljada u Hrvatskoj, svoju izbornu jedinicu dijele sa Albancima, Makedoncima, Slovencima i Crnogorcima. To je jedan od razloga zašto su 2015. i 2016. godine na parlamentarnim izborima izgubili mogućnost da imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Postoje još brojni razlozi“, kaže Hodžić.
 
Bošnjaci u Hrvatskoj su tokom Domovinskog rata podnijeli veliku žrtvu u odbrani Hrvatske od velikosrpske agresije, a mnogi od njih su tokom rata dali i svoje živote. Hodžić smatra da postoje vanjski i unutrašnji faktori zbog kojih su Bošnjaci došli u teško stanje u Hrvatskoj.
 
„U prvom odgovoru naveo sam vanjske faktore. Ali postoje i oni unutarnji. Na primjeru prethodnih događanja u SDA Hrvatske mogli su se vidjeti ti unutarnji faktori. Bivši predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković nakon što je tri puta brutalno poražen na izborima, nakon što je stranku doveo do eutanazije, bude smijenjen, te ja bivam legalno i legitimno izabran za predsjednika SDAH. Međutim, Srebreniković čini kazneno djelo i falsificira službenu dokumentaciju stranke te se lažno predstavlja. Na sreću, prošli mjesec dobili smo određene pozitivne vijesti iz nadležnih institucija, te će spomenuti Srebreniković biti uskoro procesuiran i odgovarati za svoje rabote. Eto, usudit ću se reći da zbog ovakvih ljudi i djelovanja nismo oslobodili sve svoje potencijale“, navodi Hodžić.
 
On je već najavio kandidaturu za Hrvatski sabor na narednim izborima, ali kaže kako ništa neće obećavati unaprijed.
 
„Već sam u komunikaciji s ljudima naglasio da neću ništa obećavati. Obećanja su uvijek na dugom štapu, i niti jednog čovjeka ne želim slagati. Međutim, ono što mogu garantovati je to da ću uvijek jasno i glasno govoriti i zastupati istinu i pravdu, kako sam i do sada. Pažnju ću usmjeriti posebno na mlade, te na njihovo obrazovanje i zaposlenje. Pored toga, nastojat ću da Bošnjaci branitelji budu primjereno i dostojanstveno zapaženi, te nagrađeni za svoje zasluge. Bošnjacima u Hrvatskoj želim vratiti tri stvari: stav, dostojanstvo i glas. 
 
Hodžić na kraju dodaje kako su aktuelni odnosi između Hrvatske i BiH loši, te da su i Bošnjaci u Hrvatskoj na neki način žrtve tih odnosa.
 
„Odnosi su nažalost poprilično loši, i treba raditi na tome da se u skorijoj budućnosti poboljšaju. Istina jeste da mi kao Bošnjaci u Hrvatskoj patimo kada nastanu trzavice na toj državnoj razini. Iako, smatram da Bošnjaci u Hrvatskoj mogu biti most saradnje između Hrvatske i BiH“, zaključio je Armin Hodžić.
 
H.LJ
(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935236

Powered by Blogger.ba