Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.01.2019.

VIJEĆE NACIONALNIH MANJINA KS UPUTILO DEMANT HRT-U ZBOG EMISIJE "NEDJELJOM U 2"

JOŠ JEDAN DOKAZ DA STANKOVIĆ POJMA NEMA: Vijeće nacionalnih manjina KS uputilo demant HRT-u zbog emisije "Nedjeljom u 2"

Pismo je potpisao Davor Ebner, pjevač sarajevske grupe "Regina"


JOŠ JEDAN DOKAZ DA STANKOVIĆ POJMA NEMA: Vijeće nacionalnih manjina KS uputilo demant HRT-u zbog emisije 'Nedjeljom u 2'

..................

Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo uputilo je dopis HRT-HTV 1, koje potpisuje predsjedavajući Davor Ebner, a u kojem se reaguje na izjavu voditelja emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića koji je u razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem između ostalog izjavio: "Nije isto, vi nemate nacionalne manjine kao u Hrvatskoj, vi imate tri konstitutivna naroda, nije isto." 

U pismu koje je upućeno Katji Kušec, glavnoj i odgovornoj urednici HRT-HTV navodi se da su u predmetnoj emisiji iznesene netačne informacije, temeljem člana 2. stav (3). Zakona o elektroničkim medijima (“NN RH”, br. 153/09, 84/11, 94/13 i 136/13), a u vezi sa članom 40. Zakona o medijima (“NN RH”, br. 59/04, 84/11 i 81/13) ovim putem molimo da objavite ispravak bez promjena i dopuna u istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

"Netačna je izjava gdina Aleksandra Stankovića: 'Nije isto, vi nemate nacionalne manjine kao u Hrvatskoj, vi imate tri konstitutivna naroda, nije isto', izrečena u minuti 50:20 emisije. Budući da je gost emisije bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tumačimo da se riječi 'vi' odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, činjenica je da u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj žive pripadnici istih nacionalnih manjina, i to: Albanci, Austrijanci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Slovenci, Italijani, Turci, Ukrajinci i Jevreji.

Uvidom u rezultate popisa stanovništva provedenih u dvije države odnosno usporedbom sadržaja propisa kojima je uređen društveno-pravni položaj nacionalnih manjina ovo je vrlo lako utvrdivo. U Bosni i Hercegovini, položaj nacionalnih manjina uređen je Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BIH (“Službeni glasnik BIH”, br. 12/03 i 76/05 i 93/08). Član 3. stav (1) ovog Zakona glasi: 'Nacionalna manjina, u skladu sa ovim zakonom, je dio stanovništva-državljana BiH koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog porijekla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesi i drugih obilježja.'

Može se stoga konstatirati da u Republici Hrvatskoj pripadnici nacionalnih manjina, uz ostale građane, žive pored jednog državotvornog naroda - hrvatskog, a da u BiH pripadnici nacionalnih manjina, uz ostale građane, žive pored tri državotvorna (konstitutivna) naroda – bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. 

Svjesni smo da bosanskohercegovački ustavno-pravni sistem može promatraču sa strane izgledati prekompliciran. On to gotovo sigurno i jeste. No to ne treba biti razlog za negiranje postojanja manjinskih etničkih zajednica u Bosni i Hercegovini iznošenjem netačnih informacija.

Pripadnici nacionalnih manjina u BIH, prisjetimo li se samo sudskog predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine - koji je vođen pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu i čiji je ishod skrenuo domaću i međunarodnu pažnju na diskriminatornost Ustava BIH – aktivno su angažirani u nastojanju da Bosnu i Hercegovinu učine boljom, pravednijom i ugodnijom za život svih", navodi Ebner. 

(SB/NAP)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960714

Powered by Blogger.ba