Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.01.2019.

MIRO LAZOVIĆ : "APELACIJA SDA JE INICIRANA I IZ NEKIH MEĐUNARODNIH KRUGOVA"

LAZOVIĆ OTKRIO: "Apelacija SDA je inicirana i iz nekih međunarodnih krugova"!

Inicijatori apelacije znaju zbog čega su je podnijeli i vjerujem da ta apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova, kazao je za N1 bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović.


LAZOVIĆ OTKRIO: 'Apelacija SDA je inicirana i iz nekih međunarodnih krugova'!

..................

Lazović je kazao da je inicijativa SDA u vezi sa promjenom imena Republike Srpske bila nagovještena i ranije. 

Ta inicijativa je davno nagovještena s obzirom da je naš Ustav pun diskriminacije. Diskriminacija je na svakom koraku, svaki Bosanac i Hercegovac je diskriminisan. Bosna i Hercegovina na svome putu ka Evropskoj uniji mora prilagoditi svoje ustavne akte evropskim regulama. To znači da sve diskriminacione odredbe moraju biti otklonjene iz postojećeg Ustava. Shvatam da je ova najavljena apelaciju u ovom trenutku možda politički diskutabilna jer će ona proizvesti određene političke implikacije. Ali, u svakom slučaju, apelacija je nagovještena i ona bi bila podnešena danas, sutra ili za godinu dana. Očekivati je da BiH iz svoga Ustava mora izbrisati sve te diskriminacione odluke", ocijenio je Lazović.

Napomenuo je kako su i u entitetskom ustavu "u potpunosti ugrađena prava bošnjačkog i hrvatskog naroda".

"Sama inicijativa ne znači ukidanje entiteta Republike Srpske, kako sam ja razumio, već promjene imena. Ta Republika Srpska, kako se danas zove, u budućnosti bi se mogla zvati 'Republika srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda'...Dakle, entitet se ne dovodi u pitanje nego se dovodi u pitanje ime. Inicijatori apelacije znaju zbog čega su je podnijeli i vjerujem da ta apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova", zaključio je on.

Ponovio je da će incijativa SDA o promjeni imena Republike Srpske vjerovatno proizvesti određene implikacije...

"Pravne konsekvence incijative u vezi sa imenom RS-a ili Danom RS mogu proizvesti ne samo unutar BiH, nego i u regionu, određene odnose, ali u međunarodnim relacijama, u međunarodnim pravnim krugovima ukoliko se usvoji jedna takva inicijativa ona ostaje validna. Dakle, Republika Srpska ukoliko ne bude poštovala, ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvati tu apelaciju, odluku Ustavnog suda ona postaje izolovano ostrvo. Republika Srpska bit će zaobiđena od mnogih međunarodnih faktora jer Evropa počiva na pravilima i zakonima. Dakle, nije to baš tako benigna inicijativa, ona ima dalekosežne pravne posljedice koje mogu proizvesti određene promjene na prostoru BiH", kazao je na kraju Miro Lazović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960686

Powered by Blogger.ba