Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.01.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: "RS SE NAZIVA DRUGOM SRPSKOM DRŽAVOM NA BALKANU I U SVEMU TOME, KAO INSTRUMENT SLUŽI I NAZIV REPUBLIKA SRPSKA"!

IZETBEGOVIĆ POJASNIO NA PRESS KONFERENCIJI: "RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republika Srpska"!

Predsjednik stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je danas da zahtjev SDA neće biti da se ukine ime Republike Srpske već da se u njemu nađe mjesto i za Bošnjake i za Hrvate.


Image result for bakir izetbegovic

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, kao i entitet svih ostalih građana.Stranka demokratske akcije (SDA) jučer je najavila da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru radi preispitivanja trenutnog naziva bosanskohercegovačkog entiteta RS.I

On je govorio o detaljima inicijative da se promijeni naziv RS-a koja je izazvala mnogo polemike u javnosti jučer i danas.

''Zašto uopšte ova inicijativa SDA o kojoj i ranije bilo govora? Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada - doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god šute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže - dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da  se stvari poprave'', rekao je Izetbegović danas.

Potom je komentarisao reakcije na najavu SDA.

''U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo - je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku'', dodao je lider SDA.

Izetbegović je kazao da će apelaciju najvjerovatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne može precizirati kada. Kako kaže, ostavit će prostora pola godine da se promijeni odnos RS-a prema državi BiH, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji. 

On je rekao da je Dodik, nezadovoljan postupanjem SDA, nedavno izjavio kako će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima. On je istakao kako SDA sigurno neće zbog fotelja dopustiti zastoj na EU i NATO putu te nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje. 

"Neka slobodno traži najslabiju kariku među Bošnjacima", poručio je Izetbegović. 

Što se tiče zahtjeva Rusije za zasjedanje Upravnog odbora PIC-a, on je rekao da bi Rusija trebala raditi na tome da se od RS-a napravi entitet jednakih ljudi. 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je saopćio kako je inicijativa SDA o imenu bh. entiteta RS neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima. 

"Zašto se OHR nije zabrinuo kada je proslavljan neustavni 9. januar? Zašto Rusija nije tada tražila sastanak PIC-a", pitao je Izetbegović. 

Na pitanje o drugim strankama i njihovim stavovima u vezi s ovom inicijativom, Izetbegović je rekao da se nije konsultovao s drugim liderima, a da je na njima da se opredijele.

Predsjednik SDA je rekao da postoji mogućnost da dođe do krize u Bosni i Hercegovini, ali da niko nema pravo reći kriza je rezultat zbog toga što SDA traži pravdu i istinu. 

On je istakao da je i izbor Gordane Tadić za glavnu državnu tužiteljicu izraz dogovora nauštrb Bošnjaka te da je vrh pravosuđa etnički očišćen. Upozorio je da se optužnicama pokušavaju izjednačiti stradanja u BiH.

24.01.2019.

BOŠNJACI U HRVATSKOJ IZGUBILI MOGUĆNOST DA IMAJU PREDSTAVNIKA U SABORU

Bošnjaci u Hrvatskoj izgubili mogućnost da imaju predstavnika u Saboru

Bošnjaci u Hrvatskoj izgubili mogućnost da imaju predstavnika u Saboru
Položaj bošnjačke manjine u Hrvatskoj danas je veoma loš, kazao je za Vijesti.ba predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić.

Na pitanje zbog čega je to tako i u kojem segmentu se taj položaj najviše očituje, Hodžić odgovara da je u pitanju nekoliko stvari.
 
„Prije svega izborno zakonodavstvo držim nelogičnim i problematičnim. Naime, Bošnjaci kojih ima 31,5 hiljada u Hrvatskoj, svoju izbornu jedinicu dijele sa Albancima, Makedoncima, Slovencima i Crnogorcima. To je jedan od razloga zašto su 2015. i 2016. godine na parlamentarnim izborima izgubili mogućnost da imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Postoje još brojni razlozi“, kaže Hodžić.
 
Bošnjaci u Hrvatskoj su tokom Domovinskog rata podnijeli veliku žrtvu u odbrani Hrvatske od velikosrpske agresije, a mnogi od njih su tokom rata dali i svoje živote. Hodžić smatra da postoje vanjski i unutrašnji faktori zbog kojih su Bošnjaci došli u teško stanje u Hrvatskoj.
 
„U prvom odgovoru naveo sam vanjske faktore. Ali postoje i oni unutarnji. Na primjeru prethodnih događanja u SDA Hrvatske mogli su se vidjeti ti unutarnji faktori. Bivši predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković nakon što je tri puta brutalno poražen na izborima, nakon što je stranku doveo do eutanazije, bude smijenjen, te ja bivam legalno i legitimno izabran za predsjednika SDAH. Međutim, Srebreniković čini kazneno djelo i falsificira službenu dokumentaciju stranke te se lažno predstavlja. Na sreću, prošli mjesec dobili smo određene pozitivne vijesti iz nadležnih institucija, te će spomenuti Srebreniković biti uskoro procesuiran i odgovarati za svoje rabote. Eto, usudit ću se reći da zbog ovakvih ljudi i djelovanja nismo oslobodili sve svoje potencijale“, navodi Hodžić.
 
On je već najavio kandidaturu za Hrvatski sabor na narednim izborima, ali kaže kako ništa neće obećavati unaprijed.
 
„Već sam u komunikaciji s ljudima naglasio da neću ništa obećavati. Obećanja su uvijek na dugom štapu, i niti jednog čovjeka ne želim slagati. Međutim, ono što mogu garantovati je to da ću uvijek jasno i glasno govoriti i zastupati istinu i pravdu, kako sam i do sada. Pažnju ću usmjeriti posebno na mlade, te na njihovo obrazovanje i zaposlenje. Pored toga, nastojat ću da Bošnjaci branitelji budu primjereno i dostojanstveno zapaženi, te nagrađeni za svoje zasluge. Bošnjacima u Hrvatskoj želim vratiti tri stvari: stav, dostojanstvo i glas. 
 
Hodžić na kraju dodaje kako su aktuelni odnosi između Hrvatske i BiH loši, te da su i Bošnjaci u Hrvatskoj na neki način žrtve tih odnosa.
 
„Odnosi su nažalost poprilično loši, i treba raditi na tome da se u skorijoj budućnosti poboljšaju. Istina jeste da mi kao Bošnjaci u Hrvatskoj patimo kada nastanu trzavice na toj državnoj razini. Iako, smatram da Bošnjaci u Hrvatskoj mogu biti most saradnje između Hrvatske i BiH“, zaključio je Armin Hodžić.
 
H.LJ
(Vijesti.ba)24.01.2019.

VIJEĆE NACIONALNIH MANJINA KS UPUTILO DEMANT HRT-U ZBOG EMISIJE "NEDJELJOM U 2"

JOŠ JEDAN DOKAZ DA STANKOVIĆ POJMA NEMA: Vijeće nacionalnih manjina KS uputilo demant HRT-u zbog emisije "Nedjeljom u 2"

Pismo je potpisao Davor Ebner, pjevač sarajevske grupe "Regina"


JOŠ JEDAN DOKAZ DA STANKOVIĆ POJMA NEMA: Vijeće nacionalnih manjina KS uputilo demant HRT-u zbog emisije 'Nedjeljom u 2'

..................

Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo uputilo je dopis HRT-HTV 1, koje potpisuje predsjedavajući Davor Ebner, a u kojem se reaguje na izjavu voditelja emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića koji je u razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem između ostalog izjavio: "Nije isto, vi nemate nacionalne manjine kao u Hrvatskoj, vi imate tri konstitutivna naroda, nije isto." 

U pismu koje je upućeno Katji Kušec, glavnoj i odgovornoj urednici HRT-HTV navodi se da su u predmetnoj emisiji iznesene netačne informacije, temeljem člana 2. stav (3). Zakona o elektroničkim medijima (“NN RH”, br. 153/09, 84/11, 94/13 i 136/13), a u vezi sa članom 40. Zakona o medijima (“NN RH”, br. 59/04, 84/11 i 81/13) ovim putem molimo da objavite ispravak bez promjena i dopuna u istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

"Netačna je izjava gdina Aleksandra Stankovića: 'Nije isto, vi nemate nacionalne manjine kao u Hrvatskoj, vi imate tri konstitutivna naroda, nije isto', izrečena u minuti 50:20 emisije. Budući da je gost emisije bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tumačimo da se riječi 'vi' odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, činjenica je da u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj žive pripadnici istih nacionalnih manjina, i to: Albanci, Austrijanci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Slovenci, Italijani, Turci, Ukrajinci i Jevreji.

Uvidom u rezultate popisa stanovništva provedenih u dvije države odnosno usporedbom sadržaja propisa kojima je uređen društveno-pravni položaj nacionalnih manjina ovo je vrlo lako utvrdivo. U Bosni i Hercegovini, položaj nacionalnih manjina uređen je Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BIH (“Službeni glasnik BIH”, br. 12/03 i 76/05 i 93/08). Član 3. stav (1) ovog Zakona glasi: 'Nacionalna manjina, u skladu sa ovim zakonom, je dio stanovništva-državljana BiH koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog porijekla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesi i drugih obilježja.'

Može se stoga konstatirati da u Republici Hrvatskoj pripadnici nacionalnih manjina, uz ostale građane, žive pored jednog državotvornog naroda - hrvatskog, a da u BiH pripadnici nacionalnih manjina, uz ostale građane, žive pored tri državotvorna (konstitutivna) naroda – bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. 

Svjesni smo da bosanskohercegovački ustavno-pravni sistem može promatraču sa strane izgledati prekompliciran. On to gotovo sigurno i jeste. No to ne treba biti razlog za negiranje postojanja manjinskih etničkih zajednica u Bosni i Hercegovini iznošenjem netačnih informacija.

Pripadnici nacionalnih manjina u BIH, prisjetimo li se samo sudskog predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine - koji je vođen pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu i čiji je ishod skrenuo domaću i međunarodnu pažnju na diskriminatornost Ustava BIH – aktivno su angažirani u nastojanju da Bosnu i Hercegovinu učine boljom, pravednijom i ugodnijom za život svih", navodi Ebner. 

(SB/NAP)

24.01.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ JE ČUVAR BEZAKONJA I KRIMINALNIH DRŽAVNIH GRUPA, ZAŠTITNIK UBICA I NOSILAC...

NARCIZAM ODVRATNOG: „Vučić je čuvar bezakonja i kriminalnih državnih grupa, zaštitnik ubica i nosilac...“

Tekst objavljen na srbijanskom portalu „Peščanik“ prenosimo u integralnoj verziji


NARCIZAM ODVRATNOG: 'Vučić je čuvar bezakonja i kriminalnih državnih grupa, zaštitnik ubica i nosilac...'


Piše: Ljubodrag Stojadinović

Protesti, koji su ovoj teškoj čamotinji lekoviti sami po sebi, nezadrživo osvajaju Srbiju. Okupirano društvo pruža otpor opasnoj infekciji i nepodnošljivo agresivnom i tupom samoljublju vladara. To je taj narcizam odvratnog, koji se ne može poslati u muzej nakaza bez napada na njih.

Opozicija ne vodi proteste nego oni nju, i to je sasvim pravedno, i sada sa jednim jedinim ciljem, posle koga su ostvarivi i svi drugi: pad AV, bez odlaganja i opravdanja, bez čekanja da se samodržac strmekne sa svog trona, sam od sebe, kao ljuštura u kojoj odavno nema ničega, niti je ičega bilo.

Mnogi je tiranin, bahat, nepristojan, razmetljiv i besprizoran, nesposoban da uradi bilo šta vredno, osim da to vredno temeljno razara - taman kao ovaj ovde - postao višak i nestao taman kada je utuvio sebi u vrhovnu tikvu da je neranjiv i večan.

Ovaj ovde je rasklaćen, uzdrman, prepadnut, nesiguran i nervozan. Drži se noktima za zid, čekajući volšebni spas od prijatelja kojih više i nema. Raspisaće izbore, uveren da će ih dobiti uz pomoć širenja straha i mrtvih duša. Očekuje da ponovo sva groblja u Srbiji glasaju za njega.

Ako ipak ne dobije izbore, biće to kraj za mafijašku svitu, političke ubice i ludačke mesijanske snove. Ali, najgore će biti ako ih dobije. Svi već znaju kako ih dobija i šta namerava da radi kako bi produžio agoniju i izbegao neizbežno: pad u ništavilo radikalskog brloga, odakle je i došao. Ili nešto mnogo gore.

Kako će pasti? Pre svega kao čuvar bezakonja i kriminalnih državnih grupa, zaštitnik ubica i nosilac protivustavnog svevlašća. Kao neprijatno lice sklono da se hvali nepostojećim, koristeći laž kao otisak prsta, kukavica koja se javno hrabri svojom neustrašivošću: „Baš me briga, nemam problem s tim, ne bojim se nikoga!“

Kao vršilac svih poslova o kojima ne zna ništa, kao budala koja hoda u mladom rasadu. Onaj koji je uspeo da uništi skoro sve što valja, daleko više nego što je to uopšte moguće. Operetski car, koji je raspopio patrijarha i od božijeg sluge načinio svog potrčka.

Dalje nabrajanje bilo bi samo krajnje neprijatni inventar gadosti.

Postoji još jedna stvar koja bi ovogodišnje proteste mogla da učini konačnim. Bar za ovu vlast. Sam dolazak te kolonije bio je nastran i neprirodan. Sve je nastalo iz radikalskog zmijskog gnezda, novi naraštaj je postao još otrovniji od zle gamižuće rodbine i bez većeg odupiranja zauzimao i trovao sve što ovaj naš svet čini ljudskim.

Izgledalo je da rešenja nema, da je letargija postala simptom laganog umiranja društva. Bilo nas je sramota od nemoći. Oni koji su u novom gazdi videli harizmatičnog svetitelja ne mogu da objasne razloge za opčinjenost. Takvih razloga nema, osim podaništva, kao endemske rajetinske boljke. Klika je zauzela državu i pretvorila je u svoju mafijašku firmu. Našla je svoje odane novinare, nedarovite sluge i napravila medijsku pitu od govana. Smrdi do neba, ali služi gospodaru.

Sklanjali smo se od tog aromatičnog smeća, potpuno usklađenog sa mirisom i ukusom mesije, pa je većina njegovih zaljubljenika svoje emocije crpela sa tog zagađenog izvora. Zaraza je delovala kao stimulans, jer samo ono što je nepodnošljivo gadno može da im približi narav njihovog vođe.

Moguće je da su se ljudi, kojima su životi nezadrživo curili u bedi, poniženju i besmislu, u jednom trenutku zapitali: dobro, šta ja to radim? Zašto trpim i čekam da prođe samo od sebe.

Neće proći. Život bez pobune nema nikakvog smisla. Zato je protest lekovit, na njemu se jasno vidi i oseća kakva je fukara zauzela vrh. Nikavog razloga za strah nema.

Nestalo je građanskog straha i to je najveći razlog za pometnju na dnu. A ono je u našem slučaju na vrhu. Tek se sada, posle više godina, duboko veruje u delotvornost otpora i ofanzive na bandu u vidu završnog udarca.

Kakav će on da bude ne može se znati u ovom trenutku. Još traje zima i postepeno se odmrzava rešavajući konflikt. Dolazi nam u svakom slučaju vrelo proleće. Režim ima samo dve mogućnosti: da se povuče pod neodoljivim pritiskom i da njegove nakazne ikone čekaju pravedno suđenje. Moguće je da bi to bio bolji ishod za njih.

Ili da izvedu na ulicu državnu silu sa kojom raspolažu. Najvitalniji deo vojske i policije je protiv njih i mogao bi da ubrza rušenje. Ostaje im brojna pretorijanska paravojska, odredi bitangi i batinaša, korumpirane dilerske navijačke trupe koji se spremaju da ujedaju u korist ruke koja im baca po koju kosku. I to bi mogao da bude poslednji adut.

To bi naravno bio najgori mogući izbor za spas, jer opstanak za njih, tek u takvom raspletu, ne bi bio moguć, kao ni u bilo kakvom drugom.

Možemo li se uzdati u ostatke vladajuće pameti da sve to razume i na svom kraju ne učini najveću moguću štetu?

Ne možemo, naravno. Onda će se one dve mogućnosti za brzi pad umnožavati i svaka će postati sve gora. U pijanstvu od vlasti razuma nema, pa će gospodar, koji patološki mrzi građane ove zemlje, pokušati da ih pobedi optužbom da ruše državu.

Ali, to se više ne može rušiti, jer države ovde već dugo nema. I građani dobro znaju da za njih druge opasnosti i dušmani ne postoje.

Osim vlasti koja je samu sebe izabrala i možda će izabrati da nestane na zgarištu.

24.01.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ O SUSJEDIMA: "POGREŠNA JE TEZA DA HRVATSKA I SRBIJA IMAJU PRAVO U BiH, ONI IMAJU SAMO OBAVEZE A NE PRAVO U BiH"

Prof.dr. Ivi Komšić : Pogrešna je teza da Hrvatska i Srbija imaju prava u BiH


“Ističe se teza da Hrvatska ima pravo nad Bosnom i Hercegovinom. Hrvatska i Srbija imaju samo obaveze, a ne prava u Bosni i Hercegovini”, izjavio je bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Komšić za N1 televiziju, ističući da tezu prava Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom zagovaraju mediji koji su pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice.

“Imaju samo obaveze da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodni kontinuitet Bosne i Hercegovini i demokratska prava”, rekao je Komšić, dodajući da se od politike HDZ-a Bosne i Hercegovine nije distancirao ni čelnik HDZ-a u Zagrebu i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Kako vavlja NAP grupa intelektualaca u Bosni i Hercegovini pripremili su „Memorandumu o sporazumijevanju s Hrvatskom“ kao reakciju na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja je ocijenjena kao miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar rekao je u istoj emisiji da su “na djelu manipulacije i zloupotrebe. Postoje velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske koji nisu prestali od 1939. godine”.

Komšić smatra da je Milorad Dodik Republiku Srpsku, entitet u Bosni i Hercegovini vratio na poziciju, kako je rekao, „Karadžićeve zločinačke tvorevine.“

“U Dejtonu nije priznata Karadžićeva Republika Srpska. Nije svijet bio lud da to prizna. U Dejtonu je kreirana demokratska Republika Srpska. To je nova tvorevina u kojoj su demokratska prava garantirana Dejtonom“, rekao je Komšić, ističući da je Dodik kompanjona dovio u Čoviću, koji želi reafirmirati Herceg-Bosnu.

24.01.2019.

NAREDNI CILJ RUSKIH PODIZVOĐAČA JE ONEMOGUČITI ULAZAK BiH U NATO

24.01.2019.

KING SIZE PAKOVANJE FAKE NEWSA

24.01.2019.

MIRO LAZOVIĆ : "APELACIJA SDA JE INICIRANA I IZ NEKIH MEĐUNARODNIH KRUGOVA"

LAZOVIĆ OTKRIO: "Apelacija SDA je inicirana i iz nekih međunarodnih krugova"!

Inicijatori apelacije znaju zbog čega su je podnijeli i vjerujem da ta apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova, kazao je za N1 bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović.


LAZOVIĆ OTKRIO: 'Apelacija SDA je inicirana i iz nekih međunarodnih krugova'!

..................

Lazović je kazao da je inicijativa SDA u vezi sa promjenom imena Republike Srpske bila nagovještena i ranije. 

Ta inicijativa je davno nagovještena s obzirom da je naš Ustav pun diskriminacije. Diskriminacija je na svakom koraku, svaki Bosanac i Hercegovac je diskriminisan. Bosna i Hercegovina na svome putu ka Evropskoj uniji mora prilagoditi svoje ustavne akte evropskim regulama. To znači da sve diskriminacione odredbe moraju biti otklonjene iz postojećeg Ustava. Shvatam da je ova najavljena apelaciju u ovom trenutku možda politički diskutabilna jer će ona proizvesti određene političke implikacije. Ali, u svakom slučaju, apelacija je nagovještena i ona bi bila podnešena danas, sutra ili za godinu dana. Očekivati je da BiH iz svoga Ustava mora izbrisati sve te diskriminacione odluke", ocijenio je Lazović.

Napomenuo je kako su i u entitetskom ustavu "u potpunosti ugrađena prava bošnjačkog i hrvatskog naroda".

"Sama inicijativa ne znači ukidanje entiteta Republike Srpske, kako sam ja razumio, već promjene imena. Ta Republika Srpska, kako se danas zove, u budućnosti bi se mogla zvati 'Republika srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda'...Dakle, entitet se ne dovodi u pitanje nego se dovodi u pitanje ime. Inicijatori apelacije znaju zbog čega su je podnijeli i vjerujem da ta apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova", zaključio je on.

Ponovio je da će incijativa SDA o promjeni imena Republike Srpske vjerovatno proizvesti određene implikacije...

"Pravne konsekvence incijative u vezi sa imenom RS-a ili Danom RS mogu proizvesti ne samo unutar BiH, nego i u regionu, određene odnose, ali u međunarodnim relacijama, u međunarodnim pravnim krugovima ukoliko se usvoji jedna takva inicijativa ona ostaje validna. Dakle, Republika Srpska ukoliko ne bude poštovala, ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvati tu apelaciju, odluku Ustavnog suda ona postaje izolovano ostrvo. Republika Srpska bit će zaobiđena od mnogih međunarodnih faktora jer Evropa počiva na pravilima i zakonima. Dakle, nije to baš tako benigna inicijativa, ona ima dalekosežne pravne posljedice koje mogu proizvesti određene promjene na prostoru BiH", kazao je na kraju Miro Lazović.

24.01.2019.

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ : "HTJELI SU ME PRIMORATI DA SE PONAŠAM I GLASAM KAO SRBIN"

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ SE PRISJETIO KAKO JE DOBIO ETIKETU NACIONALNOG IZDAJNIKA: "Htjeli su me primorati da se ponašam i glasam kao Srbin"

Bogićević je čovjek zahvaljujući kojem Milošević i vojska nisu preuzeli vlast u Jugoslaviji, kazao je uvodno Zoran Milanović okupljenim studentima Visoke škole


BOGIĆ BOGIĆEVIĆ SE PRISJETIO KAKO JE DOBIO ETIKETU NACIONALNOG IZDAJNIKA: 'Htjeli su me primorati da se ponašam i glasam kao Srbin'
..........................

Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Bogić Bogićević je održao predavanje na temu “Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rješavanju jugoslavenske krize”, a uvodničar predavanja je bio bivši hrvatski premijer i predsjednik Diplomatskog vijeća Zoran Milanović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bogić Bogićević je čovjek zahvaljujući kojem Milošević i vojska nisu preuzeli vlast u Jugoslaviji”, kazao je uvodno Zoran Milanović okupljenim studentima Visoke škole.

Bogićević je to spriječio sredinom trećeg mjeseca 1991. godine, kada je Predsjedništvo Jugoslavije sa Slobodanom Miloševićem u sjeni dogovorilo da vojska preuzme vlast, s idejom da se pohapse svi tada po prvi put legalno demokratski izabrani predsjednici vlada i vlasti jugoslavenskih republika, prije svega Kučan, Tuđman i Kiro Gligorov, rekao je Milanović.

alt

“Tada nastupa Bogić Bogićević i svojim glasom sprečava da ta odluka bude donesena”, kazao je Milanović

Istaknuo je kako je Bogićević 1989. izabran za člana kolektivnog Predsjedništva SFRJ u ime BiH između pet kandidata iz redova srpskog naroda, a odabrali su ga građani BiH na referendumu sa 200.000 glasova prednosti ispred sljedećeg kandidata.

“Rat je predložen upravo 12. marta 1991. godine. Bilo je to vrijeme pada komunizma, Varšavskog ugovora, pada Berlinskog zida i bipolarnog svijeta, vrijeme kada je Evropska zajednica postajala Evropska unija”, kazao je Bogićević.

Istaknuo je kako to bilo vrijeme kada je Jugoslavija kao nesvrstana zemlja koju su pomagali i Istok i Zapad izgubila svoju ulogu.

“Htjeli su me ubijediti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin i da svoj glas moram dati kao Srbin”, kazao je Bogićević i prisjetio se izraza iz zapisa Borislava Jovića “Deset dana lomljenja Bosanca”.

Poručio je kako tada, sa svega 36 godina, nije želio od toga što je Srbin napraviti profesiju, za razliku od mnogih tadašnjih funkcionera, a morao se nositi s etiketom nacionalnog izdajnika koja je bila opasna za živote i sigurnost Bogićevića i njegove porodici.

alt

Prisjetio se sjednice Predsjedništva u funkciji Vrhovne komande koji se nije održao u Palati Federacije u Beogradu, nego duboko pod zemljom na mjestu ratne vojne komande. Tada su bile predloženi vanredno stanje i mjere borbene gotovosti.

“U pripremi za tu sjednicu, dio generalštaba je tajno posjetio London, Pariz i Moskvu. Pariz i London su rekli da se neće miješati u unutarnje stvari, u Moskvi su rekli da se sačeka da oni smijene Gorbačova”, kazao je Bogićević.

Uskoro je Milošević izišao u javnost s riječima da Jugoslavija više ne postoji, kazao je Bogićević te upozorio kako je četiri dana prije službenog otcjepljenja Slovenije SAD poručio kako razjedinjene jugoslavenske republike nikada neće priznati.

Jedan od razloga za ovo predavanja studentima Visoke škole Dag Hammarskjöld, uz upoznavanje s povijesnim činjenicama iz tog vremena, jest zaborav koji je nastupio kod starijih generacija koje su svjedočile događajima kao suvremenici, kazao je Milanović.

24.01.2019.

ZBOG PEDOFILIJE PRED SUDOM U LONDONU CIJELA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

EPILOG SEKSUALNOG NASILJA VLADIKE KAČAVENDE: Zbog pedofilije pred sudom u Londonu CIJELA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

– Podnijeli smo šest tužbi protiv SPC pa je parnični postupak počeo. Sve parnice su pokrenute u vezi seksualnog nasilja i pedofilije, iako u slučaju vezanom za Milića Blažanovića (kog je navodno zlostavljao Kačavenda, prim. nov.) postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića koji je imao 16 godina kada je poginuo, dva đakona i dvije žene koje su bile maloljetnice u vrijeme kada su krivična djela počinjena.


EPILOG SEKSUALNOG NASILJA VLADIKE KAČAVENDE: Zbog pedofilije pred sudom u Londonu CIJELA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA - 1
..........................

Pred Višim sudom u Londonu počeo je parnični postupak protiv Srpske pravoslavne crkve zbog seksualnog nasilja sveštenika, po tužbama koje je u ime oštećenih podnijela kancelarija koju zastupa britanski advokat Mladen Kesar.

Kako objašnjava sagovornik Blica, sveštenici nisu tuženi pojedinačno, već je tužba upućena cjelokupnoj SPC, čiji su bludni sveštenici predstavnici.

Kako je potvrdio Kesar, šestoro tužitelja dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a neke tužbe se odnose na sada penzionisanog vladiku Kačavendu.

– Podnijeli smo šest tužbi protiv SPC pa je parnični postupak počeo. Sve parnice su pokrenute u vezi seksualnog nasilja i pedofilije, iako u slučaju vezanom za Milića Blažanovića (kog je navodno zlostavljao Kačavenda, prim. nov.) postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića koji je imao 16 godina kada je poginuo, dva đakona i dvije žene koje su bile maloljetnice u vrijeme kada su krivična djela počinjena. Jedan od tuženika je državljanin Srbije, ali je zlostavljan u Hrvatskoj. Ovi predmeti se ne odnose na vladiku Pahomija, ali nije isključeno da ćemo podnijeti druge tužbe i uključiti one koji tvrde da ih je zlostavljao – navodi Kesar.

On kaže da su tužitelji tužbu najavili pojedinačno u periodu od februara do maja 2018. godine, ali da SPC na to nije reagovala. Još nije jasno ni ko je njihov pravni zastupnik.

– Za sada, SPC u ovom sporu ima samo pravnog zastupnika za londonsku parohiju. Više puta obraćali smo se Patrijaršiji sa zahtjevom da pojasne njihov stav prema ovom slučaju, imajući u vidu da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije (prema pisanju pojedinih medija) javno priznali da su upoznati sa dokazima o pedofiliji u redovima SPC. Postoje, naravno, i sudske presude, koje nisu izvršene zbog mogućeg uplitanja vlasti i SPC u rad suda, tako da je odgovornost sveštenika, a i cele SPC, teško osporiti – kaže Kesar.

On dodaje da je bilo za očekivati da bi Srpska pravoslavna crkva željela da na neki način ispravi nepravdu nanesenu žrtvama, ponudi izvinjenje i nadoknadu, ali, za sada, SPC nije pokazala nikakav interes da se ovaj spor riješi na taj način.

 Kesar kaže da mu je rečeno da su kontaktirali tužitelje direktno, ali su predstavnici londonske parohije to kasnije odbacili kao netačno.

Prema njegovim riječima, tužbe su pojedinačne, jer svaki tužitelj ima drugačiji slučaj i dokaze zasnovane na različitim događajima, a šteta koju su tužitelji pretrpeli i za koju traže nadoknadu mora biti razmotrena individualno. Ipak, Kesar ne isključuje mogućnost da će sud donijeti nalog da se sve tužbe spoje u jedan slučaj. To, ipak, ostaje da se vidi.

– Parnica će teći u skladu sa Pravilima građanskog postupka (Civil Procedure Rules), ali je vjerovatno da će se sud pozvati i na neke odredbe prava Srbije i Bosne i Hercegovine. Ročišta će biti javna, pa nije isključeno da bi neki od zvaničnih predstavnika crkve mogao da prisustvuje – kaže advokat Kesar.

SLUČAJEVI KOJI SU UZNEMIRILI JAVNOST

Sveštenik SPC Bojan Jovanović 2015. godine izašao je u javnost s optužbama protiv vladike zvorničko-tuzlanskog Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao, ali i da je od njega tražio da mu dovodi dječake. Nakon što se na internetu pojavio snimak koji ga prikazuje kako ljubi mladića, Kačavenda je penzionisan 2013. godine.

Kačavenda je zbog iznijetih optužbi tužio Jovanovića za klevetu, a taj postupak je i dalje u toku. Majka studenta sjemeništa Milića Božinovića koji je preminuo 1999. godine iznijela je tvrdnje da je njen sin ubijen, a da se to delio nakon što je odbio Kačavendu, dok u službenom izvještaju policije stoji da se ubio bombom.

Srpsku javnost svojevremeno uzburkao je i slučaj nekadašnjeg starješine manastira Hopovo Ilariona, svetovno Jovan Mišić, koji je bio uhapšen 6. juna 2001. pod sumnjom da je u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na “nedozvoljene polne radnje” maloljetne dječake.

Osuđen je najprije na 10, a potom na 12 mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, zastario.

Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dječaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u prostorijama Eparhije vranjske.

Krivične prijave protiv njega podnijete su decembra 2002. godine, a Opštinski sud u Nišu 6. marta 2006. odbacio je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloljetnika iz 1999. i 2000. godine zbog apsolutne zastarjelosti, dok ga je za druga dva dela protiv druge dvojice maloljetnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodio.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227567

Powered by Blogger.ba