Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.01.2019.

JASNA PORUKA IZ NATO-A: "BiH JE VEĆ VIDJELA I NASTAVIT ĆE IMATI KORISTI OD NATO INTEGRACIJA, POZDRAVLJAMO NAPREDAK KOJI STE POSTIGLI

JASNA PORUKA IZ NATO-a: "BiH je već vidjela i nastavit će imati koristi od NATO integracija, pozdravljamo napredak koji ste postigli u..."

"... knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu s pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH"JASNA PORUKA IZ NATO-a: 'BiH je već vidjela i nastavit će imati koristi od NATO integracija, pozdravljamo napredak koji ste postigli u...'


"NATO u potpunosti podržava pravo Bosne i Hercegovine da odredi svoju budućnost. Savez će nastaviti pružati podršku partnerskim institucijama u cijelom regionu, ističući dragocjen napredak u smislu dijaloga i praktične saradnje", izjavila je komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bissell.

Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, blokirajući predaju NATO-u Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je izradila Bosna i Hercegovina. Iz opozicije u BiH, na prvom mjestu stanke ljevice SDP i DF optužili su da se naporima Milorada Dodika, lidera SNSD-a da zaustavi BiH na putu u NATO sada pridružio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok iz te stranke odbacuju takve optužbe.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je dati saglasnost na imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dok zemlja prema NATO-u ne uputi ANP.

Generalica Bissell ističe da NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine „i spreman je prihvatiti podnošenje prvog BiH Godišnjeg državnog programa“. Ipak, dodaje, na Bosni i Hercegovini je da li će prihvatiti ovu ponudu.

„NATO pozdravlja napredak koji je BiH postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu s pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH. Važno je nastaviti ovu pozitivnu dinamiku, a na BiH je da nastavi sa reformama kako bi unaprijedila svoje euroatlantske aspiracije“, kaže Bissell.

„Samo da pojasnim, Godišnji državni program je tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja na mnogo načina, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti“, dodaje generalica Bissell.  

Ističe da NATO pozdravlja sve aspiracije da se poboljša i osigura stabilnost i prosperitet svih stanovnika Zapadnog Balkana. Kao članica NATO programa Partnerstvo za mir od 2006. godine, podsjeća, Bosna i Hercegovina je već vidjela i nastavit će vidjeti koristi NATO integracija, da radi zajedno sa i uči od onih koji dijele iste vrijednosti.

„Te koristi su: a.) Oružane snage BiH se obučavaju prema standardima koji će ih učiniti sposobnim izvoditi operacije rame uz rame sa NATO i partnerskim snagama, uključujući sve BiH susjedne zemlje, b.) NATO zemlje pomažu BiH u odgovoru na prirodne katastrofe, kakav je bio slučaj sa poplavama 2014. godine, c.) BiH dobija sredstva od NATO-a da poboljša sposobnosti planiranja u slučaju reagovanja na prirodne katastrofe, d.) BiH je također vidjela koristi jer je bila domaćin velike NATO vježbe odgovora na posljedice katastrofe, koristi u smislu obuke i iskustva, ali i ekonomske koristi, e.) BiH učestvuje u NATO vođenim operacijama kolektivne sigurnosti kao jednak i poštovan saradnik“, zaključila je generalica Bissell.

(NAP) 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba