Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.01.2019.

"NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE": SDA TRAŽI PROMJENU IMENA REPUBLIKE SRPSKE!

"NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE" : SDA traži promjenu imena Republike Srpske!

Stranka demokratske akcije saopštila je da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.


'NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE' : SDA traži promjenu imena Republike Srpske!

...........................

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", tvrde u ovoj stranci.

Kako dodaju u SDA, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni", dodaje se u saopštenju SDA.

Zaključuje se da će stoga ova stranka pokrenuti proceduru za "usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda".

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba