Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.01.2019.

ČOVIĆEVO UVJETOVANJE SAMO GOVORI KOLIKO JE "ZAINTERESOVAN" ZA NATO I EU

Čovićevo uvjetovanje samo govori koliko je "zainteresiran" za NATO i EU

Čovićevo uvjetovanje samo govori koliko je
Već poduže vremena postoje idilični odnosi Čovića i Dodika. Više je to privatan odnos, nego što je odnos dva ravnopravna politička partnera. Dodik u RS suvereno vlada i tu mu Čović ne treba. Na državnoj razini bitni su odnosi Dodika, i da ga tako nazovem, probosanskog bloka u FBiH. Čović je tu sporedna stvar i stavio se u službu Dodikovih interesa. Hrvati u BiH i RS, nisu osjetili plodove te suradnje, ističe u razgovoru za Vijesti.ba zamjenik predsjednika Hrvatske stranke (HS) BiH Jozo Barišić.

- Kako biste ocijenili aktuelnu političku situaciju u BiH i proces formiranja vlasti nakon izbora?

BARIŠIĆ: Imamo apsurdnu aktualnu političku situaciju. Pojedini nositelji vlasti sve čine da još vise oslabe državu, kojoj trebaju služiti.Takvo ponašanje i ucjenjivačka politika onemogućavaju implementaciju izbornih rezultata. Kao da su se neki već u predizbornoj fazi spremali za scenarij opstrukcije. Ulje na vatru snagama destrukcije, dolijeva i CIK BiH, koji svojim tumačenjima Ustava i zakona BiH i FBiH, jača poziciju destruktivnim snagama. Iako im je jasno da su se upravo destruktivci jako protivili primjeni tehničkih sredstava (skeneri, kamere i slično) u izbornom procesu, koja bi pomogla, bolje reći onemogućila, izbornu krađu, i na kraju opstrukcije u procesu uspostave vlasti. Upravo je CIK BiH odgovoran za regularnost izbora i sprečavanje izborne krađe, iako se ponašaju da ih se to ne tiče. Izborna krađa i njeno omogućavanje kroz tijela državne vlasti, sada dolazi na naplatu kod uspostave vlasti. O neregularnosti izbora se izjasnila i međunarodna zajednica.

- Nakon sjednice HNS-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je stav da se federalna Vlada neće moći formirati bez izmjena Izbornog zakona BiH. S druge strane, neprihvatljivim smatra što članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uslovljavanju formiranje Vijeća ministara napretkom BiH ka NATO-u. Kako tumačite činjenicu da je Čović protivnik uslovljavanja procesa formiranja vlasti na državnom nivou, dok sam postavlja uslove kada je u pitanju federalni nivo?

BARIŠIĆ: Ne treba puno pameti da se odgonetne takav stav Čovića. Potpuno je legitimno od strane članova Predsjedništva BiH tražiti od budućih nositelja vlasti na državnoj razini da se izjasne o politici koju će voditi. Zašto bi u Vijeću ministara sjedili ljudi koji se protive već ozakonjenoj politici ulaska u NATO i priključenje EU. Čovićevo uvjetovanje uspostave vlasti u FBiH izmjenama Izbornog zakona govori koliko je stvarno zainteresiran za ulazak BiH u NATO i EU.

-  Velike polemike u javnosti izazvalo je prisustvo delegacije HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem obilježavanju neustavnog Dana RS, 9. januara, u Banjaluci. Osude su stigle i iz susjedne Hrvatske. Kako komentarišete ovaj Čovićev potez?

BARIŠIĆ: Iako sam pristalica normalizacije odnosa, neka politička ponašanja se ne mogu podvesti pod to. Nazočnost Čovića i njegovih "ljepotana" obilježavanju Dana RS u ovim okolnostima je sraman čin, ponižavajuće za hrvatske žrtve rata i njihove obitelji. Nema on mandat hrvatskog naroda da sa svojom svitom radi po vlastitoj želji, ne uvažavajući ratna događanja. Možda bi taj čin prošao ispod radara suda hrvatske javnosti da sa sobom nije "poveo" i veleposlanika Hrvatske, koji je s razlogom sebi umislio da mu je Čović šef. O ovom događaju je javnost rekla svoje.

- Predsjednik HDZ-a BiH ima jako dobre političke odnose sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Kako vidite ovu saradnju, te da li je i na koji način ona uticala na poboljšanje položaja Hrvata u RS, ali i u BiH?

BARIŠIĆ: Već poduže vremena postoje idilični odnosi Čovića i Dodika. Više je to privatan odnos, nego što je odnos dva ravnopravna politička partnera, a zašto je tako, osvrnuti ću se poslije. Dodik u RS suvereno vlada i tu mu Čović ne treba. Na državnoj razini bitni su odnosi Dodika, i da ga tako nazovem, probosanskog bloka u FBiH. Čović je tu sporedna stvar i stavio se u službu Dodikovih interesa. Hrvati u BiH i RS, nisu osjetili plodove te suradnje. Vidjeli smo da Čović govori o legitimnom predstavljanju u FBiH, a u drugoj polovini države Hrvate legitimno mogu predstavljati, poslužiti ću se Inzkovim rječnikom, i Dodikovi Hrvati. Nikada nije dao truda da se tu stvari promijene. Skoro da su ti jadni "naši predstavnici" umislili sebi da samo tako mora biti i nikako drugačije. Valjda zbog plaće koju primaju za nerad.

- HDZ BiH nedavno je sa HDZ-om 1990 potpisao sporazum o saradnji. Poručili su su opredijeljeni da zajednički rade na svim ključnim pitanjima za hrvatski narod u BiH. Kako gledate na saradnju dviju stranaka, koje su u proteklom periodu bile žestoki politički oponenti?

BARIŠIĆ: Čini mi se da se odnos HDZ BiH i drugog HDZ pretvorio u odnos sijamskih blizanaca. Ako je i postojala neka ideja da Hrvati u BiH imaju i drugu političku opciju, ta ideja je pokopana. Bolje je jednoumlje, tako neki misle. Istina u predizbornoj fazi, HDZ 1990 glumata političkog oponenta, a kada izbori prođu - daj jači brate što daš. Vidimo, potpisali su i Sporazum o suradnji, da bi to prema javnosti izgledalo, eto nešto se pita i 90-tka. Međutim, ne treba ne istaknuti i reakcije nekih istaknutih članova 90- tke na takvu politiku. Primjer dr Diane Zelenike i načelnika općine Rama, koji su se po pitanju potpisivanja sporazuma oglasili.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940490

Powered by Blogger.ba