Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.01.2019.

MAŠOVIĆ I LENGYEL O PUTU U NATO I SARADNJI VOJSKE BiH I SAD

Mašović i Lengyel o putu u NATO i saradnji vojski BiH i SAD

Mašović i Lengyel o putu u NATO i saradnji vojski BiH i SAD
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović danas se sastao sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD-a generalom Joseph L. Lengyelom.

Sastanku sa predstavnicima Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji je organizovan u okviru posjete generala Lengyela Bosni i Hercegovini, prisustvovali su i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević te načelnici uprava ZŠ OS BiH, dok su visoku vojnu delegaciju SAD-a činili još i načelnik J5 NG SAD-a generalmajor Giselle Wilz, politički savjetnik James Wayman i drugi saradnici.

Razgovorima dvije delegacije su prisustvovali i komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Linda Singh, kao i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto.

Tokom sastanka general Mašović je istakao značaj dosadašnje uspješne saradnje Oružanih snaga BiH sa Vojskom SAD-a i Nacionalnom gardom Marylanda, što je ”stvorilo dobre pretpostavke za dugotrajno prijateljstvo ne samo vojski, već i država BiH i SAD, kao i građana.” On se zahvalio na pomoći i doprinosu SAD i NG Maryland koji su doprinijeli boljoj obučenosti, profesionalizmu i razvoju OS BiH.

General Mašović je upoznao Lengyela o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u Afganistanu čime doprinose osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti.

General Lengyel je posebno naglasio da će SAD i dalje u potpunosti pružati potrebnu podršku BiH i OS BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i punopravnom članstvu u NATO.

Pohvalio je angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. Također iskazao je daljnju podršku razvoju saradnje u narednom periodu.

U Sarajevu je također održan je i sastanak glavnih podoficira OS BiH na čelu sa glavnim podoficirom ZŠ OS BiH Mariom Bagarićem i glavnim narednikom Biroa NG Christopherom Kepnerom, uz prisustvo glavnog podoficira NATO štaba Sarajevo Matthew Charfauros i podoficira iz Ambasade SAD Andre Shand.

Na sastanku se razgovaralo o profesionalnom razvoju podoficirskog kora OS BiH, dostignutim ciljevima i obimu saradnje sa SAD-om u oblasti obuke podoficira. Također učesnici su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje i razmjene iskustava u izvršenju podoficirskih dužnosti.


(Vijesti.ba)
23.01.2019.

BLOKIRANJE VLASTI BiH I MEĐUNARODNA ZAJEDNICA

BLOKIRANJE VLASTI BiH I MEDJUNARODNA ZAJEDNICA


Kompleks zajedničkih institucija BiH

Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je blokirano formiranje vlasti u BiH i šta bi međunarodna zajednica trebalo da učiniti da se ovo riješi ovaj problem.

Moskovska pozadina

Nažalost to nije prvi put.

Mi smo imali postizborne situacije u kojim se trošilo šest, pa čak i 15 mjeseci za formiranje vlasti na višim nivoima. Međutim, problem ovoga puta je što je to sve projektovano.

Prije su postojali ovakvi i onakvi nesporazumi, također neslučajni, ali ovoga puta radi se o jednoj armiranoj pat-poziciji koja je debelo projektovana i koja ima za svrhu onemogućiti funkciju države, institucija i opstrukciju društva BiH.

Rade to ova zagrebačko-beogradska linija sa moskovskom pozadinom.

Ovo je jedna zatvorena konzerva koja se mora nažalost otvarati spolja jer mi smo u poziciji da međunarodna zajednica ne čini ništa, da je prilično inertna i da zapravo posmatra sa strane dijeleći lekcije jednima, drugima ili trećima a da je pri tom, čini mi se, ili nesvjesna ili svjesna svoje pozicije savjetodavca koju već dugo održava ma sceni.

Međunarodna zajednica nije ovdje da savjetuje već da se aktivno uključi u procese, društvene procese, BiH i da ovu zemlju reintegriše, jer je to intencija Dejtona, i da je vodi društvu euroatlantskih integracija, zapravo, da je pripremi, da je organizuje na način kako je ta Evropa u koju BiH hoće da ide organizovala samu sebe.

Ne možete htjeti nekoga, i gurati ga, opominjati ga da se pripremi, da se organizuje, a vidite da on to sam ne može uraditi.

Amerika, Rusija, Turska

Međunarodna zajednica mora biti aktivnija, mora sve učini da se ova zemlja uredi na način kako je ta evropska zajednica uredila samu sebe.

Ja ne bih postavljao pitanje da li može, međunarodna zajednica kad shvati da joj je korisnije postaviti stvari drugačije nego što su one danas postavljene u BiH, da će tada djelovati u tim pravcu.

Mi htjeli ili ne htjeli, tu pasivnost međunarodne zajednice čitamo također po logici interesnih igara.

Očiti da nekome u tom međunardnom svijetu odgovora sve ovo.

Ko je taj i zašto mu to odgovora, ko se s kim igra, za šta je džoker i kome je džoker BiH -- to je pitanje do kojeg je teško doći bez eventualnih istraživanja ili bez nekih znanja, koja su nama prosječnim građanima BiH u ovom trenutku nedostupna.

Postoje interesi, postoji ta raspetost interesna, između američko-ruske igre i s treće strane ima ova turska koja je opet nešto bliža moskovskoj političkoj sceni i geopolitičkoj logici, tako da ne znamo nijanse, ali je očito da je BiH u nekom, reklo bi se, raspelu između svih ovih međunarodnih institucija, logika, potreba, interesnih igara.

Šta će biti, kako će biti, to nažalost neće zavisiti od nas, ali bi bilo fer i korektno da onaj ko gradi sebe na određeni način a zove te unutra, dakle govorom o euroatlantstkim integracijama, da se pobrine da unutra uđeš jednako pripremljen, jednako organizovan, da se osjećaš kao kod kuće, kad dođeš tamo gdje te zovu i gdje te guraju.

Dejton, pokvarena veš mašina

Ne znam je li moguća promjena Dejtona, ali je nužna.

Ako već koliko već ima poslije rata, 23 godine, Dejton nije realizovao svoju intenciju reintegracije zemlje, onda ga ja doživljavam kao neki pokvareni stroj koji ste skupo platili, recimo domaćica veš mašinu, koja ne radi.

Međutim, dobri običaji, profesionalna etika u trgovinskoj sferi kaže da svaki proizvod koji ne radi, a ima uz sebe garanciju koju obavezno dobija prilikom kupovine, ima pravo ili na besplatno servisiranje, a ako ono ne uspije onda se ima pravo kupca na zamjenu za novi proizvod.

Dakle, Dejton je jedna pokvarena veš mašina, koja ne radi i sad se svi oglušuju, zapravo njegov proizvođač koji je pokušao da ga servisira preko bonskih ovlasti i ne znam kakvih sve ovlasti svojevremeno, koje više ne funkcionišu očito, ne znam zašto, trebalo bi da ga zamijeni novim ispravnim proizvodom, tim prije što smo mi taj proizvod platili vrlo skupo i u nekoj ireverzibilnoj valuti.

Ne može se to vratiti, ne mogu se vratiti mrtvi, ne mogu se vratiti invalidi, ne može se vratiti krv, suze, nesreća, sve ono čime smo platili Dejton.

Dakle, bilo bi krajnje korektno i bilo bi u moralnom smislu obavezujuće, čak imperativno da se ovoj zemlji da jedan sasvim novi politički odnosno, metaforički, govoreći, nova veš mašina koja će raditi onako kako treba da radi i zbog čega je kupljena.

23.01.2019.

SDA: PRED USTAVNIM SUDOM PREISPITATI NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA

SDA: Pred Ustavnim sudom preispitati naziv entiteta Republika Srpska

SDA: Pred Ustavnim sudom preispitati naziv entiteta Republika Srpska
Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

U saopćenju za javnost pojasnili su da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata.
 
- Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - ističu u SDA.
 
Prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH.                                                             
 
Iz SDA naglašavaju da je to potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.
 
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni.
 
Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

 

(Vijesti.ba / FENA)

23.01.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ O SUSJEDIMA: "POGREŠNA JE TEZA DA HRVATSKA I SRBIJA IMAJU PRAVO U BiH, ONI IMAJU SAMO OBAVEZE A NE PRAVO U BiH"

IVO KOMŠIĆ O SUSJEDIMA: "Pogrešna je teza da Hrvatska i Srbija imaju prava u BiH, oni imaju samo..."

" obaveze, a ne prava u Bosni i Hercegovini"IVO KOMŠIĆ O SUSJEDIMA: 'Pogrešna je teza da Hrvatska i Srbija imaju prava u BiH, oni imaju samo...'

"Ističe se teza da Hrvatska ima pravo nad Bosnom i Hercegovinom. Hrvatska i Srbija imaju samo obaveze, a ne prava u Bosni i Hercegovini", izjavio je bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Komšić za N1 televiziju, ističući da tezu prava Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom zagovaraju mediji koji su pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice.

"Imaju samo obaveze da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodni kontinuitet Bosne i Hercegovini i demokratska prava", rekao je Komšić, dodajući da se od politike HDZ-a Bosne i Hercegovine nije distancirao ni čelnik HDZ-a u Zagrebu i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Grupa intelektualaca u Bosni i Hercegovini pripremili su „Memorandumu o sporazumijevanju s Hrvatskom“ kao reakciju na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja je ocijenjena kao miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar rekao je u istoj emisiji da su "na djelu manipulacije i zloupotrebe. Postoje velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske koji nisu prestali od 1939. godine".

Komšić smatra da je Milorad Dodik Republiku Srpsku, entitet u Bosni i Hercegovini vratio na poziciju, kako je rekao, „Karadžićeve zločinačke tvorevine.“

"U Dejtonu nije priznata Karadžićeva Republika Srpska. Nije svijet bio lud da to prizna. U Dejtonu je kreirana demokratska Republika Srpska. To je nova tvorevina u kojoj su demokratska prava garantirana Dejtonom“, rekao je Komšić, ističući da je Dodik kompanjona dovio u Čoviću, koji želi reafirmirati Herceg-Bosnu.“

(NAP) 

23.01.2019.

JASNA PORUKA IZ NATO-A: "BiH JE VEĆ VIDJELA I NASTAVIT ĆE IMATI KORISTI OD NATO INTEGRACIJA, POZDRAVLJAMO NAPREDAK KOJI STE POSTIGLI

JASNA PORUKA IZ NATO-a: "BiH je već vidjela i nastavit će imati koristi od NATO integracija, pozdravljamo napredak koji ste postigli u..."

"... knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu s pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH"JASNA PORUKA IZ NATO-a: 'BiH je već vidjela i nastavit će imati koristi od NATO integracija, pozdravljamo napredak koji ste postigli u...'


"NATO u potpunosti podržava pravo Bosne i Hercegovine da odredi svoju budućnost. Savez će nastaviti pružati podršku partnerskim institucijama u cijelom regionu, ističući dragocjen napredak u smislu dijaloga i praktične saradnje", izjavila je komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bissell.

Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, blokirajući predaju NATO-u Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je izradila Bosna i Hercegovina. Iz opozicije u BiH, na prvom mjestu stanke ljevice SDP i DF optužili su da se naporima Milorada Dodika, lidera SNSD-a da zaustavi BiH na putu u NATO sada pridružio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok iz te stranke odbacuju takve optužbe.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je dati saglasnost na imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dok zemlja prema NATO-u ne uputi ANP.

Generalica Bissell ističe da NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine „i spreman je prihvatiti podnošenje prvog BiH Godišnjeg državnog programa“. Ipak, dodaje, na Bosni i Hercegovini je da li će prihvatiti ovu ponudu.

„NATO pozdravlja napredak koji je BiH postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu s pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH. Važno je nastaviti ovu pozitivnu dinamiku, a na BiH je da nastavi sa reformama kako bi unaprijedila svoje euroatlantske aspiracije“, kaže Bissell.

„Samo da pojasnim, Godišnji državni program je tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja na mnogo načina, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti“, dodaje generalica Bissell.  

Ističe da NATO pozdravlja sve aspiracije da se poboljša i osigura stabilnost i prosperitet svih stanovnika Zapadnog Balkana. Kao članica NATO programa Partnerstvo za mir od 2006. godine, podsjeća, Bosna i Hercegovina je već vidjela i nastavit će vidjeti koristi NATO integracija, da radi zajedno sa i uči od onih koji dijele iste vrijednosti.

„Te koristi su: a.) Oružane snage BiH se obučavaju prema standardima koji će ih učiniti sposobnim izvoditi operacije rame uz rame sa NATO i partnerskim snagama, uključujući sve BiH susjedne zemlje, b.) NATO zemlje pomažu BiH u odgovoru na prirodne katastrofe, kakav je bio slučaj sa poplavama 2014. godine, c.) BiH dobija sredstva od NATO-a da poboljša sposobnosti planiranja u slučaju reagovanja na prirodne katastrofe, d.) BiH je također vidjela koristi jer je bila domaćin velike NATO vježbe odgovora na posljedice katastrofe, koristi u smislu obuke i iskustva, ali i ekonomske koristi, e.) BiH učestvuje u NATO vođenim operacijama kolektivne sigurnosti kao jednak i poštovan saradnik“, zaključila je generalica Bissell.

(NAP) 

23.01.2019.

"NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE": SDA TRAŽI PROMJENU IMENA REPUBLIKE SRPSKE!

"NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE" : SDA traži promjenu imena Republike Srpske!

Stranka demokratske akcije saopštila je da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.


'NAZIV KOJI ISKLJUČUJE NESRBE' : SDA traži promjenu imena Republike Srpske!

...........................

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", tvrde u ovoj stranci.

Kako dodaju u SDA, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni", dodaje se u saopštenju SDA.

Zaključuje se da će stoga ova stranka pokrenuti proceduru za "usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda".

23.01.2019.

UZ NESEBIČNU PODRŠKU DRAGANA ČOVIĆA I MILORADA DODIKA, GORDANA TADIĆ IZABRANA ZA GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH

UZ NESEBIČNU PODRŠKU ČOVIĆA I DODIKA: Gordana Tadić izabrana za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine izabralo je na današnjoj sjednici Gordanu Tadić za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.


UZ NESEBIČNU PODRŠKU ČOVIĆA I DODIKA: Gordana Tadić izabrana za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

.........................

Članovima VSTS-a danas su predstavljeni i prezentirani programi rada kandidata za glavnog državnog tužioca i to dosadašnje vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, tužiteljke Tužilaštva BiH Dijane Kajmaković i glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Muniba Halilovića.

Većinom glasova članova VSTS-a (9 za, 2 protiv i 2 suzdržana) za glavnog državnog tužioca izabrana je Gordana Tadić koja od suspenzije Gorana Salihovića, odnosno od septembra 2016. godine, vrši dužnost vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, javlja Klix.ba.

Tadić je u obraćanju VSTV-u kazala da joj je najveći dosadašnji uspjeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH.

Ozbiljniji analitičari predvidjeli su izbor Gordane Tadić. U svom komentaru, novinar Avdo Avdić jučer je napisao da Munib Halilović nema nikakve šanse da postane glavni državni tužitelj. "Ne zato što je Bošnjak, već zato što nema političku podršku". 

"Diana Kajmaković ima dva boda više od Halilovića i jednu partiju više iza leđa. Suprug joj je finansijer SBB-a, bila je ličnost godine Dnevnog avaza, a baš takve voli potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić Misirača koja se ponovo  izuzela od glasanja prilikom izbora čelnika pravosudnih institucija BiH.

Ipak, sve ambicije i političke konekcije Diane Kajmaković neće joj biti dovoljne da sa mjesta glavne državne tužiteljice svrgne Gordanu Tadić. Za svoje dvije godine v.d. mandata Tadićeva je obezbijedila apsolutnu podršku dvojca koji odlučuje – Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Uništila je slučaj „referendum“, upropastila je slučaj „Pavlović banka“ i Dodikova vila. „Bobar banku“ vodi u pravosudnu propast. Nikola Špirić joj nije kriv. Carinik Zdravko Cvjetinović, također. U nepovrat je otišao spis „Siniša Dodik i Putevi RS“, propale su istrage protiv Slobodana Stankovića i njegove građevinske mafije. Dovoljno razloga da svi Dodikovi ljudi, okupljeni oko predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije podignu ruku za Gordanu Tadić. 

Za hrvatske glasove Tadićeva ne mora da brine. Prvi rođak joj je Mijo Krešić, visokopozionirani kadar HDZ-a BiH. Spasila je od optužnice za ratne zločine HDZ-ovog federalnog ministra pravde Mato Jozića, koji je, zauzvrat, u Ministarstvu zaposlio njenu snahu. 

Gordana Tadić može računati na siguran glas članice VSTV-a Željke Radović čiju je kćerku Marinu zaposlila u Tužilaštvu BiH. Ružica Jukić će „biti uz nju i kada je svi napuste“. Usput, tokom dvogodišnjeg vd mandata zataškala je predmet diplome u okviru kojeg su trebali biti istraživani finansijeri Dragana Čovića iz Širokog Brijega. Spriječila je istragu protiv HDZ-ovih kadrova koji su povezani sa krađom identiteta bh državljanima prilikom registracije birača. 

Njeni izvještaji o radu najbolja su preporuka Čovićevim i Dodikovim članovima VSTV-a da sutra glasaju za Gordanu Tadić".

23.01.2019.

NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO

NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO
NATO OTKRIVA ANTIBOSANSTVO

Pitam se protiv koga će ratovati te silno naoružane postrojbe hrvatske i srpske vojske i Policije Republike Srpske?!

Davno je od strane probosanskohercegovačkih snaga u Bosni i Hercegovini proklamiran put Bosne i Hercegovine prema NATO i euroatlantskim integracijama. I Predsjedništvo BiH je svojevremeno konstituiralo jasan, nedvosmislen stav i opredjeljenje za NATO put Bosne i Hercegovine. Važno je kazati da je odluku donijelo Predsjedništvo BiH u kojem je sjedio i jedan od čelnih ljudi Dodikovog SNSD-a, Nebojša Radmanović.

Danas, pak, Dodik predvodi anti NATO-vsku histeriju, ali ne samo to nego nastavlja dalje ponižavati  i negirati  Bosnu i Hercegovinu i njenu tisućugodišnju tradiciju postojanja?! Nastavlja to, nažalost, činiti u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nudeći neku vojnu neutralnost (čitaj: nezamjeranje Putinu i Rusiji!). Nismo toliko naivni da ne prozremo namjere Dodika i kamarile jadnih političkih mekušaca i popuzana oko njega. Jer, što bi značila vojna neutralnost BiH u situaciji kada se bosanskohercegovački susjedi ubrzano naoružavaju i to visokosofisticiranim najsuvremenijim oružjima, evidentno kršeći stavke Dejtonskog mirovnog ugovora. Poseban problem predstavlja dodatno naoružavanje policije manjeg bh. entiteta, koja na prvi pogled i to ne samo njihove specijalne jedinice, ne liči nego stvarno jeste Dodikova vojska. Pitam se protiv koga će ratovati te silno naoružane postrojbe hrvatske i srpske vojske i Policije Republike Srpske?!

Sve se ovo odigrava pred očima Vigenmarka i Incka, ali i zapovjedništva postrojbi NATO saveza na Balkanskom poluotoku.

Posljednji događaji u Banjaluci su pokazali šta je sve spremna uraditi Dodikova policija protiv sopstvenog naroda, na najbrutalniji način obračunavajući se sa neistomišljenicima. Istupi ministra sigurnosti Mektića dočekani su od bespogovornih Dodikovih sljedbenika prijetnjama strijeljanjem?! Eto, dokle smo došli. Pa, iako su verbalije u pitanju, više je nego grozna takva vrsta diskursa u političkom obraćanju.

Negiranje NATO puta i grubi obračuni sa neistomišljenicima u vlastitom narodu govore da zveckanje oružjem sa strane naših prvih susjeda nije nimalo naivno i da je evidentno upererno protiv Bošnjaka, ali i svih građana BiH koji misle svojom glavom.

Osporavanje NATO puta je, zorno da zornije ne može biti, antibosanstvo na djelu!
23.01.2019.

REIS KAVAZOVIĆ: BiH TREBA BITI GRAĐANSKA, LIBERALNA I SEKULARNA

Reis Kavazović: BiH treba biti građanska, liberalna i sekularna

Poglavar Islamske zajednice u BiH tvrdi da i 'danas gledamo sasvim pogrešne političke poteze koji zločincima idu na ruku'.


Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je da je poraz onih koji provode teror u ime islama potpuno izvjestan.

“U današnjem svijetu ispunjenom mržnjom i predrasudama opravdano je strahovati čime će prostor kojega su zauzele terorističke grupe biti popunjen“,  upozorio je u nedjelju Kavazović ističući kako pogrešne politike koje se vode itekako pogoduju onima koji čine zločine pozivajući se na vjeru.

Istakao je da i “danas gledamo sasvim pogrešne političke poteze koji zločincima idu na ruku“.

“Ulazimo u vrijeme u kojem se proizvodnjom straha želi vladati svijetom. To je veoma opasna strategija. I muslimani i nemuslimani moraju sebi postaviti pitanje koja je cijena njihove slobode od straha. Hoće li predrasude koje se proizvode pomoći da savladamo strah ili će ga pojačati. Teror koji se proizvodi dobar je argument da nas se drži u strahu i kontrolira. Nisam siguran da je to samo muslimanski proizvod, ako je uopće muslimanski“, izjavio je reis Kavazović u intervju za Fenu.

Širenje predrasuda

Komentitrajući činjenicu da se prema muslimanima i islamu u Evropi, SAD-u i drugim zemljama sve više šire predradsude, Kazavozvić je ocijeno kako je to logičan rezultat stalnih nastojanja da se jednu religiju proglasi radikalnom iako ona to u svojoj naravi nije.

Iskrivljenu sliku islama u suvremenom svijetu, kako je istakao, danas predstavljaju prizori "kojekakvih borbenih formacija" koje oštricu svoje borbe usmjeravaju uglavnom protiv muslimana koji ne podržavaju njihova viđenja islama i života općenito.

“Oni nasiljem i terorom žele primorati muslimane i svijet da im priznaju pravo na postojanje i vlast na prostoru koji kontroliraju a njihova pojava i zlo koje su donijeli sa sobom prilika su i da se vanjski neprijatelji islama dodatno mobiliziraju i da i islam i muslimane generaliziraju kao veliku prijetnju i strašno zlo koje se nadvilo nad Zapadom i čovječanstvom“, izjavio je Kavazović.

Dodao je da islam nije radikalna vjera , nego vjera mira, uvažavanja ljudi i njihova zajedničkog života.

“Neki muslimani jesu radikalni iz raznoraznih razloga, a mržnja koju proklamiraju jeste bolest“, poručio je on.

Zaključio je kako je potpuno jasno da će uslijediti  vojni slom onih koji se terorom navodno bore za islam no nameće se pitanje koliko se spremamo i koliko smo spremni ublažiti posljedice koje ne znače ništa drugo do duhovnu pustoš.

“Ponekada se više bojim šta će donijeti poraz, ukoliko ne budemo sposobni da se praznina popuni, a teška rana očisti i previje na pravi način“, kazao je.

Opasno stanje u BiH

Kavazović je upozorio i na komplicirano i potencijalno opasno stanje u BiH uz ocjenu kako i dalje postoje planovi za uništavanje te države.

“Sredstva se za to nastoje prihaviti i odmjerava se njihova upotreba. Vidjeli smo na primjeru referenduma u Republici Srpskoj kuda bi to moglo odvesti. Posljedice bi bile pogubne i vodile bi u katastrofu svih naroda i svih građana. Iluzija je da bi se raspad mogao dogoditi mirno. Vidjeli smo kako je završio sličan pokušaj u agresiji na našu domovinu. Danas se pokušava bošnjački narod stigmatizirati i predstaviti kao opasnost po mir u regiji. Bošnjaci nisu nikada nikome bili prijetnja, već isključivo žrtva gotovo dva stoljeća", ocijenio je Kavazović.

Njegov je zaključak kako je radi opstanka BiH potrebno postići novi konsenzus o njenoj budućnosti pri čemu bi tu zemlju trebalo graditi kao građansku, liberalnu i sekularnu državu, u kojoj će nacionalni identitet svih naroda biti zaštićen kao strateški cilj države.

Izvor: Agencije

23.01.2019.

ČOVIĆEVO UVJETOVANJE SAMO GOVORI KOLIKO JE "ZAINTERESOVAN" ZA NATO I EU

Čovićevo uvjetovanje samo govori koliko je "zainteresiran" za NATO i EU

Čovićevo uvjetovanje samo govori koliko je
Već poduže vremena postoje idilični odnosi Čovića i Dodika. Više je to privatan odnos, nego što je odnos dva ravnopravna politička partnera. Dodik u RS suvereno vlada i tu mu Čović ne treba. Na državnoj razini bitni su odnosi Dodika, i da ga tako nazovem, probosanskog bloka u FBiH. Čović je tu sporedna stvar i stavio se u službu Dodikovih interesa. Hrvati u BiH i RS, nisu osjetili plodove te suradnje, ističe u razgovoru za Vijesti.ba zamjenik predsjednika Hrvatske stranke (HS) BiH Jozo Barišić.

- Kako biste ocijenili aktuelnu političku situaciju u BiH i proces formiranja vlasti nakon izbora?

BARIŠIĆ: Imamo apsurdnu aktualnu političku situaciju. Pojedini nositelji vlasti sve čine da još vise oslabe državu, kojoj trebaju služiti.Takvo ponašanje i ucjenjivačka politika onemogućavaju implementaciju izbornih rezultata. Kao da su se neki već u predizbornoj fazi spremali za scenarij opstrukcije. Ulje na vatru snagama destrukcije, dolijeva i CIK BiH, koji svojim tumačenjima Ustava i zakona BiH i FBiH, jača poziciju destruktivnim snagama. Iako im je jasno da su se upravo destruktivci jako protivili primjeni tehničkih sredstava (skeneri, kamere i slično) u izbornom procesu, koja bi pomogla, bolje reći onemogućila, izbornu krađu, i na kraju opstrukcije u procesu uspostave vlasti. Upravo je CIK BiH odgovoran za regularnost izbora i sprečavanje izborne krađe, iako se ponašaju da ih se to ne tiče. Izborna krađa i njeno omogućavanje kroz tijela državne vlasti, sada dolazi na naplatu kod uspostave vlasti. O neregularnosti izbora se izjasnila i međunarodna zajednica.

- Nakon sjednice HNS-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je stav da se federalna Vlada neće moći formirati bez izmjena Izbornog zakona BiH. S druge strane, neprihvatljivim smatra što članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uslovljavanju formiranje Vijeća ministara napretkom BiH ka NATO-u. Kako tumačite činjenicu da je Čović protivnik uslovljavanja procesa formiranja vlasti na državnom nivou, dok sam postavlja uslove kada je u pitanju federalni nivo?

BARIŠIĆ: Ne treba puno pameti da se odgonetne takav stav Čovića. Potpuno je legitimno od strane članova Predsjedništva BiH tražiti od budućih nositelja vlasti na državnoj razini da se izjasne o politici koju će voditi. Zašto bi u Vijeću ministara sjedili ljudi koji se protive već ozakonjenoj politici ulaska u NATO i priključenje EU. Čovićevo uvjetovanje uspostave vlasti u FBiH izmjenama Izbornog zakona govori koliko je stvarno zainteresiran za ulazak BiH u NATO i EU.

-  Velike polemike u javnosti izazvalo je prisustvo delegacije HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem obilježavanju neustavnog Dana RS, 9. januara, u Banjaluci. Osude su stigle i iz susjedne Hrvatske. Kako komentarišete ovaj Čovićev potez?

BARIŠIĆ: Iako sam pristalica normalizacije odnosa, neka politička ponašanja se ne mogu podvesti pod to. Nazočnost Čovića i njegovih "ljepotana" obilježavanju Dana RS u ovim okolnostima je sraman čin, ponižavajuće za hrvatske žrtve rata i njihove obitelji. Nema on mandat hrvatskog naroda da sa svojom svitom radi po vlastitoj želji, ne uvažavajući ratna događanja. Možda bi taj čin prošao ispod radara suda hrvatske javnosti da sa sobom nije "poveo" i veleposlanika Hrvatske, koji je s razlogom sebi umislio da mu je Čović šef. O ovom događaju je javnost rekla svoje.

- Predsjednik HDZ-a BiH ima jako dobre političke odnose sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Kako vidite ovu saradnju, te da li je i na koji način ona uticala na poboljšanje položaja Hrvata u RS, ali i u BiH?

BARIŠIĆ: Već poduže vremena postoje idilični odnosi Čovića i Dodika. Više je to privatan odnos, nego što je odnos dva ravnopravna politička partnera, a zašto je tako, osvrnuti ću se poslije. Dodik u RS suvereno vlada i tu mu Čović ne treba. Na državnoj razini bitni su odnosi Dodika, i da ga tako nazovem, probosanskog bloka u FBiH. Čović je tu sporedna stvar i stavio se u službu Dodikovih interesa. Hrvati u BiH i RS, nisu osjetili plodove te suradnje. Vidjeli smo da Čović govori o legitimnom predstavljanju u FBiH, a u drugoj polovini države Hrvate legitimno mogu predstavljati, poslužiti ću se Inzkovim rječnikom, i Dodikovi Hrvati. Nikada nije dao truda da se tu stvari promijene. Skoro da su ti jadni "naši predstavnici" umislili sebi da samo tako mora biti i nikako drugačije. Valjda zbog plaće koju primaju za nerad.

- HDZ BiH nedavno je sa HDZ-om 1990 potpisao sporazum o saradnji. Poručili su su opredijeljeni da zajednički rade na svim ključnim pitanjima za hrvatski narod u BiH. Kako gledate na saradnju dviju stranaka, koje su u proteklom periodu bile žestoki politički oponenti?

BARIŠIĆ: Čini mi se da se odnos HDZ BiH i drugog HDZ pretvorio u odnos sijamskih blizanaca. Ako je i postojala neka ideja da Hrvati u BiH imaju i drugu političku opciju, ta ideja je pokopana. Bolje je jednoumlje, tako neki misle. Istina u predizbornoj fazi, HDZ 1990 glumata političkog oponenta, a kada izbori prođu - daj jači brate što daš. Vidimo, potpisali su i Sporazum o suradnji, da bi to prema javnosti izgledalo, eto nešto se pita i 90-tka. Međutim, ne treba ne istaknuti i reakcije nekih istaknutih članova 90- tke na takvu politiku. Primjer dr Diane Zelenike i načelnika općine Rama, koji su se po pitanju potpisivanja sporazuma oglasili.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946443

Powered by Blogger.ba