Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.01.2019.

NEDOPUSTIVO ETNIČKO ČIŠĆENJE BOŠNJAKA SA ČELNIH FUNKCIJA U PRAVOSUĐU

Nedopustivo etničko čišćenje Bošnjaka sa čelnih funkcija u pravosuđu

Nedopustivo etničko čišćenje Bošnjaka sa čelnih funkcija u pravosuđu
SDA zahtijeva da se prilikom imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH Visoko sudsko i tužilačko vijeće konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

Tražimo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka.
 
Ne možemo prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju nebošnjaci. Osim što je time ugrožen  nacionalni balans koji je  ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka sa čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sistem pravosuđa.
 
S pravom postavljamo pitanje da li se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizovati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina?  Pri tome se izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sistematski, organizovni i masovni.
 
Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim uticajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i sa krivičnim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sistem BiH.
 
SDA će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeće sve korake koji budu neophodni da se ona dokine.

 

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940228

Powered by Blogger.ba