Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.01.2019.

DA LI VAS JE NAROD OVLASTIO DA NAPRAVITE NERED SA 100 MILIONA KM U MOSTARU

Da li vas je narod ovlastio da napravite nered sa 100 miliona KM u Mostaru

Da li vas je narod ovlastio da napravite nered sa 100 miliona KM u Mostaru
Profesor Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” i novi federalni poslanik iz Demokratske fronte smatra da već skoro jedanaest godina traje bezvlašće u gradu Mostaru budući da je voljom ključnih političkih stranaka koje suvereno (diktatorski) njime raspolažu zabranjeno održavanje demokratskih izbora.

Džubur navodi da je na sceni je bezobrazan oblik upravljanja gradom koji je globalno prepoznat kao „mostarski slučaj“ a čije su posljedice fatalne po njegove stanovnike u brojnim segmentima urbanog življenja.

- Najnovije sistematično istraživanje respektabilnih ličnosti iz nevladinog sektora Mostara svjedoče o zabrinjavajućim razmjerama problematičnog upravljanja gradskim finansijskim resursima. Njihova analiza govori o stotinjak miliona KM utrošenih na krajnje diskutabilan način o čemu bi u što skorije vrijeme trebali da se „očituju“ nadležni organi. Radi se o samo jednom segmentu djelovanja „gradske uprave“, komunalnoj operativi, gdje su konstatovane ozbiljne anomalije, kaže Džubur.

Dodaje da je pored dokumentovanja brojnih nepravilnosti u  smislu raspolaganja finansijskim sredstvima mimo ustaljenih zakonskih procedura ponovno konstatovana zabrinjavajuća bahatost glavnih protagonista ovakvog ponašanja koja nepodnošljivo iritira.

- Na sjednici Federalnog Parlamenta 09.01.2019. godine je voljom poslanika iz aktuelne parlamentarne većine data saglasnost mostarskim „faraonima“ da nastave svoj nedemokratski mandat krčmljenja narodnih para bez ikakvih pardona i obzira. Nisu se osvrtali na negativne revizorske izvještaje i apele brojnih nevladinih udruženja i istaknutih javnih ličnosti da se zaustavi agonija Mostara. Posljedica njihovog „aminovanja“ je nastavak  stare prakse ponižavanja građana Mostara, kaže Džubur.

On se nada da će „građanski bunt“ iz prethodnih dana dobiti na dinamici i konkretnosti.

- Ono što je evidentno je da Mostar predstavlja vjerovatno posljednji grad u HNK koji nema usvojen prostorni plan. On je jedan od rijetkih gradova koji ne daje poticaje za razvoj poljoprivrede. Gradski „faraoni“ su u prošloj (izbornoj) godini  uskratili podršku nevladinom sektoru. Javne rasprave (ukoliko ih i formalno ima) o prijedlozima budžeta grada Mostara završavaju na način da se flagrantno gazi i ignoriše volja građana u smislu prijedloga infrastrukturnih projekata i različitih oblika podrški o kojima u normalnim općinama odlučuje općinsko vijeće. O trošenju desetina miliona KM narodnih novaca odlučuju već skoro desetljeće pojedinci iz dvije vladajuće stranke bez javnih rasprava gdje se favorizuju stranački projekti i podobni pojedinci i firme. O tome su pisali revizori u svome izvještaju 2016. godine. „Faraoni“ su ostali neokrznuti i osokoljeni nastavljaju svoj pohod. Vrijeme će pokazati do kada, zaključuje Džubur.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932767

Powered by Blogger.ba