Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.01.2019.

BOŠNJACI U HRVATSKOJ NALAZE SE U KRAJNJE NEPOVOLJNOM POLOŽAJU

Hodžić: Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze se u krajnje nepovoljnom položaju

Hodžić: Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze se u krajnje nepovoljnom položaju
Na održanoj press konferenciji u Novinarskom domu u Zagrebu na temu Položaj Bošnjaka u Hrvatskoj, koju je organizirala SDA Hrvatske u saradnji s drugim bošnjačkim organizacijama u Hrvatskoj, predsjednik SDA Hrvatske, Armin Hodžić, istaknuo je kako se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze u krajnje nepovoljnom položaju, te da su trenutno nacionalna manjina "treće kategorije", a okupljenima su se obratili i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba te Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu.

"Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj, a unatoč tome nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru te svoju izbornu jedinicu dijele s 4 druge nacionalne manjine. Dok npr. Talijani i Mađari, kojih ima upola manje, imaju sami svoju jedinicu te samim time i saborskog zastupnika", kazao je Hodžić te iznio izlaganje o uvredama i prijetnjama kojima je kako navodi, svakodnevno izložen. Pročitao je određene poruke koje su mu upućene a u kojima ga se naziva "balijom, turčinom, izdajnikom" i drugim pogrdnim imenima. Hodžić je naglasio kako on nije iznimka u tom segmentu, te da mu se javljaju ljudi koji se susreću sa sličnim uvredama posvuda. Posebno je jeziva bila poruka upućena Hodžiću u kojoj je navedeno kako će mu se desiti "ono što su Srbi Bošnjacima radili u Srebrenici".
 
Na konferenciji je govorio i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba koji je izrazio nezadovoljstvo predstavljanjem Bošnjaka saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj koja je podržala i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH. Omerbašić je istaknuo i dosadašnji rad određenih bošnjačkih organizacija koji je doveo do usvajanja zastave i grba bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te uvođenja bosanskog jezika u školama.

Kratko se obratio i Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu, odlikovan za sudjelovanje u akciji Oluja, koji je naglasio zasluge Bošnjaka u Domovinskom ratu. "25 tisuća Bošnjaka branilo je Hrvatsku, a preko 1100 ih je dalo i svoj život u toj borbi. Nažalost, ta žrtva nije danas primjereno priznata i obilježena", naglasio je Huremović.

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH, Hodžić je izjavio kako Dragan Čović svojim djelovanjem šteti ugledu Republike Hrvatske te pogoršava njen položaj u međunarodnim odnosima.
 

(Vijesti.ba / Večernji)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935183

Powered by Blogger.ba