Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.01.2019.

MILORAD DODIK KORISTI DRAGANA ČOVIĆA ZA ODRŽAVANJE STATUS qUO

Dodik koristi Dragana Čovića za održanje status quo

Dodik koristi Dragana Čovića za održanje status quo
Aplauz dužnosnika HDZ-a BiH, na čelu s Draganom Čovićem, posthumno odlikovanom, presuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici je izjednačavanje žrtve i zločinca i predstavlja pljusku svim Hrvatima, ma gdje oni bili, smatra predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

Selektivno prihvaćanje odluka Ustavnoga suda
 
U razgovoru za Vijesti.ba, Skopljaković se osvrnuo na prisustvovanje Čovića i delegacije HDZ-a BiH, ali ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija proslavi neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci.
 
Naš sagovornik ističe kako je stranka na čijem je čelu u više navrata upozoravala na selektivno prihvaćanje odluka Ustavnoga suda, što je zapravo nepoštivanje kako suda, tako i države BiH.
 
- Koliko god Ustavni sud BiH bio (ne)savršen, sve odluke koje donese morale bi jednako biti prihvaćene i realizirane. Potez gospodina Čovića, ne po prvi put, govori nam da čelnik HDZ-a na odluke Ustavnoga suda gleda kao na "švedski stol" sa kojega će uzeti samo ono što mu se sviđa. Ako ne poštujete odluke Ustavnoga suda, onda ste slobodni reći da ne poštujete niti odluke drugih sudova, kao što će se i pokazati - kaže Skopljaković.
 
Naglašava kako se dugogodišnja obećanja da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status u EU ili otvoriti MAP, kako bismo se približili ulasku BiH u NATO savez, nažalost nisu ostvarila.
 
- Ako bi se to desilo, to znači da će pored drugih poglavlja i poglavlja 23. i 24. napokon početi oživljavati na ovim prostorima, a svi znamo šta to znači. Čelni ljudi koalicije HDZ-SNSD jednako tako znaju šta to znači i čine sve da do toga ne dođe - govori lider Hrvatske stranke BiH.
 
Navodi da, kao što je dan RS-a proglašen neustavnim, jednoga dana i sam naziv ovog entiteta bit će proglašen neustavnim, jer preferira samo jedan narod i isključuje druga dva.
 
- Znamo da je kao rezultat etničkog čišćenja stanje na terenu upravo tako kako se i zove ovaj entitet, ali to se mora promijeniti jer niti Bošnjaci niti Hrvati neće nikada odustati od svojih pradjedovskih ognjišta. Gospodin Dodik je duboko svjestan ovih činjenica, a kako bi zaustavio širenje EU na prostore BiH, te osigurao status quo, u tome treba vjernog saveznika kojeg je našao u Draganu Čoviću. Ako nam sa istoka pušu vjetrovi, znamo da će zapad ići sve dalje od nas - dodaje Skopljaković.
 
Mudra lisica nadmudrila vrane

 
Potcrtava kako ga Ivan Del Vechio, kao ambasador Republike Hrvatske u BiH, nikada nije primio na razgovor, iako je predsjednik stranke koja zastupa interese Hrvata na ovim prostorima.
 
- To puno govori o radu gospodina Del Vechija i njegovom pristranom odnosu sa HDZ-om i strankama okupljenim oko HNS-a. Ne morate prihvatiti prijedloge ili razmišljanja HSBiH, ali bi minimum trebao biti da nas se sasluša. Mogu samo reći da je šteta da Hrvatska nije smijenila ambasadora u BiH kada mu je istekao mandat, jer bi se izbjegao ovaj diplomatski skandal koji odgovorne u Hrvatskoj ne može i ne smije ostaviti ravnodušnim - poručuje Skopljaković.
 
S druge strane, navodi, odgovornost leži i na vlastima u BiH, ponajprije na Predsjedništvu BiH i ministru vanjskih poslova zbog nepoduzimanja radnji vezano za ovaj i slične događaje "gdje vidimo da ima i drugih ambasadora koji zaslužuju da im se dodijeli već svima poznata titula 'persona non grata'".
 
- Neki visokorangirani političari u BiH i prije smjene gospodina Del Vechija su mu otkazali suradnju. Zašto to ne učine i sa drugima koji su bili na istom mjestu u isto vrijeme, a činili su i veće pogreške i nanosili veću štetu za BiH nego li ambasador Hrvatske - pita se Skopljaković.
 
Nažalost, i ovdje je mudra lisica nadmudrila vrane - riječi su kojima je naš sagovornik prokomentarisao činjenicu da su delegacija iz HDZ-a BiH i ambasador Del Vechio prisustvovali svečanoj akademiji na kojoj je posthumno dodijeljeno priznanje Orden RS-a Slavku Lisici, koji je zbog ratnih zločina na području Šibenika počinjenih 1991. godine osuđen na 15 godina zatvora.
 
- Ovo je očit primjer i dokaz kako mudrost dužnosnika HDZ-a doseže samo do fotelja iz kojih će zaštititi osobne i stranačke interese. Postavlja se pitanje šta je sa narodom koji je izabrao ovakve vođe koje će ih ne samo opljačkati i protjerati, nego i osramotiti do te mjere da se i Hrvati počnu pitati "tko nas, bre, zavadi", kada se ovako dobro slažemo - naglašavaSkopljaković.
 
Ističe da, dok god ratnim zločincima, pored prefiksa ratni zločinac, koji ih određuje i izdvaja od drugih, dodajemo druge prefikse - poput Srbin, Hrvat ili Bošnjak-musliman - svrstavamo ih uz narod koji će ih slaviti kao narodne heroje i svjesno zatvaramo oči pod izlikom - pa i drugi slave svoje.
 
- Aplauz, dužnosnika HDZ-a na čelu s Draganom Čovićem, posthumno odlikovanom, presuđenom ratnom zločincu je izjednačavanje žrtve i zločinca tako da je to pljuska svim Hrvatima, ma gdje oni bili - zaključuje Skopljaković u razgovoru za Vijesti.ba.

 
D.K.
 
(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940393

Powered by Blogger.ba