Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.01.2019.

SUDIJA CARMEL AGIUS PREUZEO FUNKCIJU PREDSJEDNIKA MEHANIZMA

Sudija Carmel Agius preuzeo funkciju predsjednika Mehanizma

Sudija Carmel Agius preuzeo funkciju predsjednika Mehanizma
Sudija Carmel Agius sa Malte danas je preuzeo funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), nakon što ga je 30. juna 2018. na tu funkciju imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija na mandat koji ističe 30. juna 2020.

Sudija Agius je sudija Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine. Takođe je obavljao funkciju sudije pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 2001. godine, te funkciju sudije Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ od 2009. godine sve do zatvaranja ta dva međunarodna suda u decembru 2015, odnosno decembru 2017. godine.

Sudija Agius je obavljao funkciju potpredsjednika MKSJ od novembra 2011. do novembra 2015. godine, kao i funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ od novembra 2015. do njegovog zatvaranja u decembru 2017.
 
Funkciju predsjednika Mehanizma, sudija Agius preuzima od sudije Theodora Merona, koji je obavljao funkciju predsjednika Mehanizma od 2012. godine.

Nakon preuzimanja funkcije, sudija Agius izrazio je svoju duboku zahvalnost sudiji Meronu na njegovom izuzetnom rukovođenju Mehanizmom od prvog dana postojanja te institucije, napomenuvši da je zahvaljujući radu, rukovođenju i posvećenosti sudije Merona, vizija Mehanizma kao novog i efikasnog modela međunarodnog krivičnog suda postala realnost. Takođe je pohvalio sudiju Merona i njegovo osoblje na svim uloženim naporima kako bi tranzicija između dva predsjednika prošla potpuno neometano.

Sudija Agius je naglasio da će njegovi glavni prioriteti kao predsjednika Mehanizma biti da osigura da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka, unapređenje jedinstvenog mandata Mehanizma kroz objedinjenu radnu kulturu, koordinaciju između ogranaka i harmonizaciju prakse i procedura u ograncima u Arushi i u Hagu te izgradnju pozitivne radne atmosfere u cilju poboljšanja morala zaposlenih i njihovih rezultata, saopćeno je iz Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.


(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940469

Powered by Blogger.ba