Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.01.2019.

RUSIJA NA BALKANU DOŽIVJELA DVA UDARA ULASKOM CRNE GORE I USKORO MAKEDONIJE U NATO

Rusija na Balkanu doživjela dva udara ulaskom Crne Gore i uskoro Makedonije u NATO

Rusija na Balkanu doživjela dva udara ulaskom Crne Gore i uskoro Makedonije u NATO
Vladimir Putin je jučerašnjom posjetom Beogradu svijetu pokazao da Rusija ipak ima uticaj na Balkanu, dok je Aleksandar Vučić poslao poruku Evropi da Srbija ima neku vrstu alternativne spoljne politike i mogućnost da manevriše u prostoru EU-SAD-Rusija.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba poslanik LDP-a u Skupštini Srbije Žarko Korać, sumirajući jučerašnju posjetu ruskog predsjednika ovoj državi.

Prema Koraćevom mišljenju, od posjete ruskog predsjednika najveću korist je imao predsjednik Srbije.

"Vučić šalje poruku EU i Zapadu da ima rusku podršku, te eventualno i mogućnost za neku alternativnu spoljnu politiku Srbije, iako mislim da to nije nimalo realno. S druge strane, Putin je pokazao svijetu da Rusija ipak ima uticaja na Balkanu, s obzirom na to da je ruski uticaj na Balkanu doživio dva udara ulaskom Crne Gore, a najvjerovatnije i Makedonije u NATO", istakao je Korać.

Naš sagovornik je podsjetio da su delegacije Srbije i Rusije potpisale određene ekonomske ugovore i načelne sporazume, ali je ocijenio da ovi dokumenti u sebi ne nose ništa spektakularno.

Korać smatra da je predsjednik Srbije jučerašnju posjetu htio da iskoristi kako bi pokazao da ima podršku Rusije za rješavanje kosovskog pitanja, iako je Putin rekao vrlo stereotipnu izjavu, poručivši da Rusija podržava svaki dogovor Beograda i Prištine, pominjući Rezoluciju 1244 UN.

"Međutim, pregovori Srbije i Kosova više se ne vode u UN, nego ih vodi EU. Stoga Putinova podrška suštinski ne znači ništa, jer Rusija ne učestvuje u rješavanju kosovskog pitanja. Kosovsko pitanje gotovo ekskluzivno rješava EU. U nekoj bližoj budućnosti moguć je izvjesni politički uticaj SAD-a u tom pogledu", pojasnio je ovaj LDP-ov poslanik.

Prema njegovoj ocjeni, juče su se iz Beograda mogle čuti određene neodmjerene izjave.

"Recimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik žalio se na sastanku sa Putinom na Bošnjake. Smatram da je to neprimjerno i uvredljivo, jer je on ogovarao jedan od naroda u državu u kojoj živi pred ruskim predsjednikom, koji pri tome nije došao u BiH, nego u Srbiju. Drugi primjer je Vučićeva izjava o tome da je Putin pomogao vetom da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a. Sasvim sam siguran da je, ako ništa drugo, barem zbog ovoga, posjeta dosta negativno odjeknula u BiH", mišljenja je Korać.

Kako je naglasio, ovi primjeri su dokaz da balkanski političari i kada dočekuju državnike drugih država, ne mogu da izađu iz okvira onoga što se doslovno može nazvati "sitnobalkanskom politikom".

U razgovoru za Vijesti.ba, Korać je zapazio i da je sama posjeta ruskog predsjednika protekla je uz gotovo nevjerovatnu organizaciju države Srbije da se pokaže velikim prijateljem Rusije.

" Ogroman je napor države da organizuje taj tzv srdačni doček. U Beograd su organizovano autobusima došli službenici javnih preduzeća iz čitave Srbije. Policija govori da je u Beogradu juče bilo parkirano 1.200 autobusa iz svih krajeva Srbije. Zanimljivo je da se država nije mogla osloniti na to da ljudi spontano dođu. Vjerovatno je bilo i takvih slučajeva, ali sigurno je više od 70 posto onih koji su dočekali Putina zaista organizovano došli autobusima u glavni grad Srbije", kazao je naš sagovornik.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940339

Powered by Blogger.ba