Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.01.2019.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NAGRAĐUJE POGREŠNE POLITIKE, DOM NARODA LEGITIMAN

Međunarodna zajednica nagrađuje pogrešne politike, Dom naroda je legitiman

Međunarodna zajednica nagrađuje pogrešne politike, Dom naroda je legitiman
Kao građaninBiH, razočaran sam činjenicom da su osporavanjem demokratskog legitimiteta federalnog Doma naroda, OHR, Delegacija EU i Ambasada SAD-a zajedničkim saopštenjem potvrdili kontinuitet licemjerstva i nespretan nastavak podrške implementaciji neustavne i nezakonite odluke CIK-a BiH, koja je dugoročno štetna za multietničnost naše države.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba delegat SDP-a BiH iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević prokomentarisao suprotne stavove pomenutih međunarodnih institucija i Ustavnog suda BiH u vezi s legitimitetom starog saziva Doma naroda FBiH prilikom donošenja odluka u tehničkom mandatu.

Naime, Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD-a pozvali su jučer domaće vlasti da završe formiranje Doma naroda FBiH, kako bi sve institucije konačno funkcionisale, naglasivši i stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.

"Imajući na umu da su Opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", ističe se u ovom saopćenju.

S druge strane, ostalo je posve nejasno čime su se vodili i o kakvom presedanu govore OHR, EU i Ambasada SAD-a kada zaključuju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet. Naime, članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obaveze, a ne samo prava iz tog statusa. To je dodatno potkrijepljeno odlukom Ustavnog suda BIH po apelaciji Sulejmana Tihića iz 2012. godine, u kojoj se govori o aktivnoj legitimaciji.

Ova odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države. Ukoliko bi se ovim subjektima uskratio legitimitet da to čine u vremenskom periodu od novih izbora do konstituiranja relevantnog tijela, očigledno je da bi postojala praznina u zaštiti ustavnosti, naveo je Ustavni sud BiH.

Žuljević ističe da je, uzimajući u obzir ovu odluku Ustavnog suda BiH, jasno da Dom naroda u starom sazivu ima puni legitimitet za donošenje svih zakona.

"Očigledno je da su se međunarodni zvaničnici pragmatično loše opredijelili da ne poštuju odluku Ustavnog suda radi odluke CIK-a, koju su ranije pogrešno podržali", poručio je Žuljević.

Prema njegovim riječima, kontinuitet organa je nešto što apsolutno ne smije biti osporeno, "jer znamo kako je igranje međunarodne zajednice završilo u Mostaru gašenjem vijeća, gdje posljednjih 10 godina pola milijarde maraka troše dva čovjeka".

"Postavlja se pitanje da li je to demokratski legitimitet koji nam sada žele i u FBiH ili nas je dobronamjerna međunarodna zajednica zajedno s neodgovornom politikom odlučila odvesti u još jednu anarhiju. Nažalost, mi koji smo više godina u politici navikli smo da je medalja na reveru pojedinim međunarodnim zvaničnicima puno važnija od zaštite principa koji važe u njihovim matičnim zemljama", potcrtava Žuljević.

Umjesto da rušimo postojeće zidove segregacije i diskriminacije u društvu, dodaje, postajemo dijelom nove političke igre koja instališe dodatne diskrimacije i dodatno dijeli društvo.

"Očekujem od zvaničnika međunarodne zajednice da prestanu nagrađivati pogrešne politike svojim zajedničkim saopštenjima u kojima nas faktički udaljavaju od evropskog puta na koji smo se svi zakleli. Neko iskreno, a neko očigledno s figama u džepovima", zaključio je Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.
 

N.Ć.

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba