Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.01.2019.

DOŽIVOTNO ZABRANITI SVE JAVNE AKTIVNOSTI SVIH RATNIH ZLOČINACA

Doživotno zabraniti sve javne aktivnosti svih ratnih zločinaca

Doživotno zabraniti sve javne aktivnosti svih ratnih zločinaca
Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, zajedno sa Udruženjem logoraša Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba sa HNK-a, pozdravio je dio odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (nasljednika Haškog tribunala), da se presuđenom ratnom zločincu, Valentinu Ćoriću, uvedu doživotne zabrane nakon što po odsluženju dvije trećine zatvorske kazne u Ševeningenu, treba da se nađe na slobodi.

Istovremeno je na Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu apelovano da se mjere doživotne zabrane bavljenja politikom, istupanja u javnosti i u medijima, te trajna zabrana kontakata sa žrtvama i svjedocima, u pravilu, izrekne i svim drugim Haškim osuđenicima, nakon što odsluže kazne.

Član Upravnog odbora Centra za mir Alija Behram u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je aktualni idealan trenutak da se progovori o ovom problemu. Vjeruje i da će apel pasti na plodno tlo. Ističe kako nijedan ratni zločinac ne zaslužuje bilo kakva pomilovanja.

- To je rečeno već stotinu puta. Mjere za Valentina Ćorića su presedan, a sve što smo imali prethodno u slučajevima izlazaka zločinaca na slobodu, bilo je izrugivanje žrtvama. Dobro znamo da su neki od zločinaca poput Momčila Krajišnika, nakon izlaska na slobodu osnivali i stranke. Neki su se aktivirali poput Vojislava Šešelja, koji se i danas otvoreno ruga i presudi i presudama Haškog suda. Ako su mjere već izrečene Ćoriću, nema razloga da se to ne uradi i sa ostalima. Podsjećam da se zločinac Dario Kordić danas eksponira i na skupovima na kojim se eksponira HDZ BiH, predstavlja kao svetac ili heroj. To nije pravedno. To je istovremeno i loša poruka, kaže Behram za Vijesti.ba.

Vlastima u zemlji i zemljama regiona poručio je da je poželjno da domaći sudovi počnu uvoditi iste mjere za zločince koje su osudili bh. i sudovi zemalja u okruženju.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak kaže da bi sasvim normalno bilo da su mjere koje su nedavno izrečene Valentinu Ćoriću, prethodno izrečene svim zločincima koji su dočekali slobodu. Podsjeća i na pogubne posljedice po izlascima osuđenika, preko kojih se svih minulih godina olako prelazilo.

- Veliki je broj primjera ratnih zločinaca među kojima i onih koji su se pred sudovima kajali, a koji su po povratku na slobodu pokazali tek da pokajanja nisu bila iskrena i da katarza nije postojala. Pamtimo slučajeve Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, a da ne govorim o zagađivaču Vojislavu Šešelju koji konstantno govori jezikom mržnje. Nažalost, zakoni BiH i zemalja u regiji ne poznaju članove koji bi presuđenim ratnim zločincima onemogućili učešća u poslaničkim klupama. Tim ljudima se doživotno moraju zabraniti obavljanja javnih poslova. Ratni zločin je najteži oblik zločina. Ne radi se o ubijenim pojedincima, već o projektima i hiljadama ubijenih. Danas imamo prizore da se Dario Kordić dočekuje kao narodni heroj. Kako to da on može politički djelovati? Potrebna nam je ista matrica za sve. Jasno je da su pojedinci u slučaju Herceg-Bosna osuđeni, ali i da se djelo zagovara još uvijek, odnosno da ta ideja i sad živi, prokomentarisao je Batlak.

Podsjetimo, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, zajedno sa Udruženjem logoraša Grada Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba sa područja Hercegovačko-Neretvanskog kantona dana je uputio apel međunarodnoj i domaćoj javnosti - Zabrane zločincima put ka miru i pomirenju. Apel pročitajte OVDJE.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935239

Powered by Blogger.ba