Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.01.2019.

ULASKOM U NATO U OBA ENTITETA BI SE ZAPOSLILO DESETINE HILJADA LJUDI

Ulaskom u NATO u oba entiteta bi se zaposlilo desetine hiljada ljudi

Ulaskom u NATO u oba entiteta bi se zaposlilo desetine hiljada ljudi
Ulaskom u NATO, BiH bi dobila velike ekonomske benefite, jer bi bila politički i sigurnosno stabilna država. Kapital ide tamo gdje je zemlja stabilna, gdje nema puno rizika i konfrontacija, smatra vojni analitičar Đuro Kozar

U razgovoru za Vijesti.ba on ističe da u NATO ulaze sređene "pospremljene" države. Dakle, NATO neće da primi državu koja je puna problema. 
 
"Situacija bi se ulaskom u NATO stabilizirala u svakom pogledu. Što se tiče investicija, one bi sigurno bile daleko više plasirane nego što je to sad slučaj u našoj zemlji", ističe Kozar.
 
On napominje da se tim pitanjem bavi Agencija za promociju stranih investicija u BiH, ali konstatuje da su "rezultati mršavi" jer kapital ne ide na nesigurno tlo.
 
"Niko neće da investira kao socijalnu pomoć nego tamo gdje mu se kapital može oploditi. Strani biznismeni žele da investiraju tamo gdje je situacija u svakom pogledu stabilna", naglašava naš sagovornik.
 
Prema njegovim riječima, prosperirale su sve zemlje koje su ranije ušle u NATO, počev od Mađarske, Poljske do Češke. 
 
"BiH će imati puno benefita ulaskom u NATO. To ne vide oni koji sada opstruiraju njen put, ali ti benefiti se ne mogu pokazati nakon godine-dvije od ulaska, već se pokazuju kasnije kad se investicije plasiraju i kad se profit počne dobijati, kada se zaposle ljudi. Puno bi značilo da se ulaskom BiH u NATO u oba njena entiteta zaposli nekoliko desetina hiljada ljudi, a toliko se može zaposliti ukoliko bude puno stranog kapitala koji će se ovdje plasirati", potcrtava Kozar.
 
Mišljenja je da se BiH ulaskom u NATO približava i ulasku u EU. 
 
"Kad zemlja uđe u NATO, onda su jako dobri uslovi da se plasira kapital i fondova EU. Dakle u svakom pogledu to bi donijelo puno toga, što mi sad nemamo a mogli bismo imati. I to neki koji sada opstruiraju taj put, ne vide, i neće da vide, pozivaju se na neke stvari koje po mom mišljenju nisu dovoljno utemeljene. Put u NATO je put koji je u procesu i on će sigurno biti i ostvaren", tvrdi naš sagovornik.
 
Republika Hrvatska, podsjeća, devet godina, od 2000-2009. bila je u "čekaonici" NATO-a dok nije ispunila sve uslove. 
 
"Naravno, u Hrvatskoj nisu riješeni svi problemi ulaskom u NATO, ali je situacija pogodnija", zaključuje Kozar.
 
 
(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949869

Powered by Blogger.ba