Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.01.2019.

NOVI SAZIV DOMA NARODA TEK NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH

Novi saziv Doma naroda tek nakon odluke Ustavnog suda BiH

Novi saziv Doma naroda tek nakon odluke Ustavnog suda BiH
Najbolji izlaz iz sve ove problematike s federalnim Domom naroda bio bi da se konstituiše novi saziv, ali isključivo na osnovu ustavnog Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH, smatra predsjedavajući federalnog Zastupničkog doma Elvir Karajbić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Karajbić ističe da bi Ustavni sud BiH promptno i u najkraćem mogućem roku trebao odlučiti po apelacijama podnesenim na Uputstvo CIK-a BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH.

Naš sagovornik podsjeća da je CIK u svom Uputstvu primijenio popis iz 2013., iako u Ustavu BiH jasno piše kako će se za implementaciju izbornih rezultata popis iz 1991. godine primjenjivati sve do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno okončanja povratka izbjeglih i raseljenih osoba na svoja prijeratna ognjišta.

- Ukoliko bi Ustavni sud u najkraćem mogućem roku riješio to pitanje, imali bismo jasniju sliku, a najbolje rješenje bi bilo da se formira novi Dom naroda, ali na osnovu ustavnog, a ne neustavnog CIK-ovog uputstva - poručuje Karajbić.

Također, kako je naveo, tu je još i mogućnost da Ured visokog predstavnika (OHR), kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, donese svoju odluku po kojoj bi se popunjavao Dom naroda.

Na naše pitanje smatra li da stari saziv ovog Doma ima legitimitet za usvajanje budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, Karajbić ističe da, ako se posmatraju ranije presude Ustavnog suda - u njima se govori o kontinuitetu i stalnosti vlasti.

- Znači, sve dok oni crpe prava, trebaju imati i obaveze. Ali, s druge strane imamo i ovo zajedničko saopštenje OHR-a, Delegacije EU i Ambasade SAD-a u BiH, koji imaju drugačiji stav.

Mislim da u ovakvoj situaciji bez odugovlačenja stvari u svoje ruke trebaju uzeti ili OHR ili Ustavni sud BiH - zaključuje Karajbić u razgovoru za Vijesti.ba.
 

D.K.

(Vijesti.ba)18.01.2019.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NAGRAĐUJE POGREŠNE POLITIKE, DOM NARODA LEGITIMAN

Međunarodna zajednica nagrađuje pogrešne politike, Dom naroda je legitiman

Međunarodna zajednica nagrađuje pogrešne politike, Dom naroda je legitiman
Kao građaninBiH, razočaran sam činjenicom da su osporavanjem demokratskog legitimiteta federalnog Doma naroda, OHR, Delegacija EU i Ambasada SAD-a zajedničkim saopštenjem potvrdili kontinuitet licemjerstva i nespretan nastavak podrške implementaciji neustavne i nezakonite odluke CIK-a BiH, koja je dugoročno štetna za multietničnost naše države.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba delegat SDP-a BiH iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević prokomentarisao suprotne stavove pomenutih međunarodnih institucija i Ustavnog suda BiH u vezi s legitimitetom starog saziva Doma naroda FBiH prilikom donošenja odluka u tehničkom mandatu.

Naime, Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD-a pozvali su jučer domaće vlasti da završe formiranje Doma naroda FBiH, kako bi sve institucije konačno funkcionisale, naglasivši i stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.

"Imajući na umu da su Opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", ističe se u ovom saopćenju.

S druge strane, ostalo je posve nejasno čime su se vodili i o kakvom presedanu govore OHR, EU i Ambasada SAD-a kada zaključuju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet. Naime, članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obaveze, a ne samo prava iz tog statusa. To je dodatno potkrijepljeno odlukom Ustavnog suda BIH po apelaciji Sulejmana Tihića iz 2012. godine, u kojoj se govori o aktivnoj legitimaciji.

Ova odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države. Ukoliko bi se ovim subjektima uskratio legitimitet da to čine u vremenskom periodu od novih izbora do konstituiranja relevantnog tijela, očigledno je da bi postojala praznina u zaštiti ustavnosti, naveo je Ustavni sud BiH.

Žuljević ističe da je, uzimajući u obzir ovu odluku Ustavnog suda BiH, jasno da Dom naroda u starom sazivu ima puni legitimitet za donošenje svih zakona.

"Očigledno je da su se međunarodni zvaničnici pragmatično loše opredijelili da ne poštuju odluku Ustavnog suda radi odluke CIK-a, koju su ranije pogrešno podržali", poručio je Žuljević.

Prema njegovim riječima, kontinuitet organa je nešto što apsolutno ne smije biti osporeno, "jer znamo kako je igranje međunarodne zajednice završilo u Mostaru gašenjem vijeća, gdje posljednjih 10 godina pola milijarde maraka troše dva čovjeka".

"Postavlja se pitanje da li je to demokratski legitimitet koji nam sada žele i u FBiH ili nas je dobronamjerna međunarodna zajednica zajedno s neodgovornom politikom odlučila odvesti u još jednu anarhiju. Nažalost, mi koji smo više godina u politici navikli smo da je medalja na reveru pojedinim međunarodnim zvaničnicima puno važnija od zaštite principa koji važe u njihovim matičnim zemljama", potcrtava Žuljević.

Umjesto da rušimo postojeće zidove segregacije i diskriminacije u društvu, dodaje, postajemo dijelom nove političke igre koja instališe dodatne diskrimacije i dodatno dijeli društvo.

"Očekujem od zvaničnika međunarodne zajednice da prestanu nagrađivati pogrešne politike svojim zajedničkim saopštenjima u kojima nas faktički udaljavaju od evropskog puta na koji smo se svi zakleli. Neko iskreno, a neko očigledno s figama u džepovima", zaključio je Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.
 

N.Ć.

(Vijesti.ba)18.01.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "ALEKSANDAR VUČIĆ TREBA DA SE IZVINI I ŽRTVAMA GENOCIDA I SRPSKOM NARODU!"

OŠTRA REAKCIJA KOMŠIĆA: "Vučić treba da se izvini i žrtvama genocida i srpskom narodu!"

Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, kaže za Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić.


OŠTRA REAKCIJA KOMŠIĆA: 'Vučić treba da se izvini i žrtvama genocida i srpskom narodu!'


............
U intervjuu za Oslobođenje Komšić je komentirao jučerašnju posjetu Putina Beogradu kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik i aktuelno pitanje ulaska naše zemlje u NATO savez.

- Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, koji su pri tome u posjeti susjednoj državi. Mi od gospodina Dodika samo tražimo da se poštuju zakoni ove države, da se poštuju ranije donesene odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ne može se insistiranje na poštivanju zakona nazivati pokušajem opstrukcije, jer zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine su vrlo jasni. Mi ćemo i dalje insistirati na poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, a nužan preduslov toga je poštivanje zakona i odluka institucija BiH, ovim riječima Komšić je prokomentirao susret Dodika s Putinom uz istaknutu zastavu države BiH.

 Na poruke koje su poslane iz Beograda da RS ne želi u NATO Komšić podsjeća na odluke koje su već donesene:

- Kao što sam već rekao postoje ranije donesene odluke. Promjena političkog stava jeste legitimna, ali mi nikada nećemo pristati na to da se te odluke devalviraju samo zato što je neko promijenio politički stav. Ono što je ranije potpisano mora biti ispoštovano. Uostalom, kada govorimo o tim političkim stavovima iz RS-a o NATO-u, u kontekstu ranije donesenih odluka, koje su mahom potpisivali funkcioneri SNSD-a, rekao bih da naprosto nije srpski da se ne održi data riječ. Dakle, izlaz iz ove situacije vidim prije svega realizaciji onoga što je dogovoreno.

Komšić je također oštro osudio izjavu Vučića koji se Rusiji zahvalio za veto u Vijeću sigurnosti kojim je spriječeno donošenje rezolucije o Srebrenici.

- Ne znam da li ima prečih stvari, ali smatram da jedna onakva izjava gospodina Vučića poništava stotinu drugih izjava kojima on poziva na pomirenje i suradnju u regionu, jer time pokušava amnestirati krivce za zločin genocida u Srebrenici, krivce koje je precizno naveo Haški tribunal, osnovan od strane UN-a. Neka se gospodin Vučić izvini žrtvama genocida ali i srpskom narodu kojeg na svoju ruku etiketira genocidnim, jer to u Bosni i Hercegovini niko ozbiljan ne čini.

(Oslobođenje/SB)

18.01.2019.

DOŽIVOTNO ZABRANITI SVE JAVNE AKTIVNOSTI SVIH RATNIH ZLOČINACA

Doživotno zabraniti sve javne aktivnosti svih ratnih zločinaca

Doživotno zabraniti sve javne aktivnosti svih ratnih zločinaca
Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, zajedno sa Udruženjem logoraša Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba sa HNK-a, pozdravio je dio odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (nasljednika Haškog tribunala), da se presuđenom ratnom zločincu, Valentinu Ćoriću, uvedu doživotne zabrane nakon što po odsluženju dvije trećine zatvorske kazne u Ševeningenu, treba da se nađe na slobodi.

Istovremeno je na Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu apelovano da se mjere doživotne zabrane bavljenja politikom, istupanja u javnosti i u medijima, te trajna zabrana kontakata sa žrtvama i svjedocima, u pravilu, izrekne i svim drugim Haškim osuđenicima, nakon što odsluže kazne.

Član Upravnog odbora Centra za mir Alija Behram u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je aktualni idealan trenutak da se progovori o ovom problemu. Vjeruje i da će apel pasti na plodno tlo. Ističe kako nijedan ratni zločinac ne zaslužuje bilo kakva pomilovanja.

- To je rečeno već stotinu puta. Mjere za Valentina Ćorića su presedan, a sve što smo imali prethodno u slučajevima izlazaka zločinaca na slobodu, bilo je izrugivanje žrtvama. Dobro znamo da su neki od zločinaca poput Momčila Krajišnika, nakon izlaska na slobodu osnivali i stranke. Neki su se aktivirali poput Vojislava Šešelja, koji se i danas otvoreno ruga i presudi i presudama Haškog suda. Ako su mjere već izrečene Ćoriću, nema razloga da se to ne uradi i sa ostalima. Podsjećam da se zločinac Dario Kordić danas eksponira i na skupovima na kojim se eksponira HDZ BiH, predstavlja kao svetac ili heroj. To nije pravedno. To je istovremeno i loša poruka, kaže Behram za Vijesti.ba.

Vlastima u zemlji i zemljama regiona poručio je da je poželjno da domaći sudovi počnu uvoditi iste mjere za zločince koje su osudili bh. i sudovi zemalja u okruženju.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak kaže da bi sasvim normalno bilo da su mjere koje su nedavno izrečene Valentinu Ćoriću, prethodno izrečene svim zločincima koji su dočekali slobodu. Podsjeća i na pogubne posljedice po izlascima osuđenika, preko kojih se svih minulih godina olako prelazilo.

- Veliki je broj primjera ratnih zločinaca među kojima i onih koji su se pred sudovima kajali, a koji su po povratku na slobodu pokazali tek da pokajanja nisu bila iskrena i da katarza nije postojala. Pamtimo slučajeve Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, a da ne govorim o zagađivaču Vojislavu Šešelju koji konstantno govori jezikom mržnje. Nažalost, zakoni BiH i zemalja u regiji ne poznaju članove koji bi presuđenim ratnim zločincima onemogućili učešća u poslaničkim klupama. Tim ljudima se doživotno moraju zabraniti obavljanja javnih poslova. Ratni zločin je najteži oblik zločina. Ne radi se o ubijenim pojedincima, već o projektima i hiljadama ubijenih. Danas imamo prizore da se Dario Kordić dočekuje kao narodni heroj. Kako to da on može politički djelovati? Potrebna nam je ista matrica za sve. Jasno je da su pojedinci u slučaju Herceg-Bosna osuđeni, ali i da se djelo zagovara još uvijek, odnosno da ta ideja i sad živi, prokomentarisao je Batlak.

Podsjetimo, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, zajedno sa Udruženjem logoraša Grada Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba sa područja Hercegovačko-Neretvanskog kantona dana je uputio apel međunarodnoj i domaćoj javnosti - Zabrane zločincima put ka miru i pomirenju. Apel pročitajte OVDJE.


(Vijesti.ba)


18.01.2019.

APEL MEĐUNARODNOJ I DOMAĆOJ JAVNOSTI - ZABRANE ZLOČINCIMA PUT KA MIRU I POMIRENJU

Međunarodnoj i domaćoj javnosti: Zabrane zločincima put ka miru i pomirenju

Međunarodnoj i domaćoj javnosti: Zabrane zločincima put ka miru i pomirenju
Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, zajedno sa Udruženjem logoraša Grada Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba sa područja Hercegovačko-Neretvanskog kantona, pozdravlja dio odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (kao nasljednika Haškog tribunala), da se presuđenom ratnom zločincu, Valentinu Ćoriću, iz Čitluka,koji se odnose na mjere doživotne zabrane nakon što po odsluženju dvije trećine zatvorske kazne u Ševeningenu, treba da se nađe na slobodi.

Ovo je, prvi put u istoriji Haškog tribunala, velika pobjeda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata organizovanog pod okriljem paradržavne tvorevine „Herceg Bosna“ i uz pokroviteljstvo i učešće Republike Hrvatske. Valentin Ćorić je pravosnažnom presudom Haškog suda - u slučaju „Prlić i ostali“, osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine u okviru “Udruženog zločinačkog poduhvata“ i “međunarodnonog oružanog sukoba“, u vrijeme kada je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova tzv. „Herceg-Bosne“ i zapovjednika Vojne policije HVO-a.
 
Prema Haškoj odluci, prvoj takve vrste u historiji međunarodnog tribunala za ratne zločine, doskorašnjem zatvoreniku Ćoriću koji izlazi na prijevremenu slobodu strogo je zabranjen svaki pristup, posredni ili neposredni kontakti sa svjedocima, istupanje u medijima i bilo kakav oblik političkog angažmana, a također i nošenje oružja. U popratnom tumačenju Haškog mehanizma za ratne zločine, navodi se nedvosmisleno da će Valentin Ćorić biti vraćen na izdržavanje preostale zatvorske kazne ukoliko prekrši bilo koju od navedenih zabrana.
 
Centar za mir ,Udruženja logoraša grada Mostara i Udruženja zarobljenih i nestalih osoba sa područja HNK, izražavaju zadovoljstvo zbog takve odluke visokog sudskog vijeća UN-a za koju najveću zaslugu imaju upravo žrtve udruženog zločinačkog pothvata „Herceg Bosne“, koje su energičnim i istrajnim javnim djelovanjem i zahtjevima prema Haškom tribunalu insistirali na što djelotvornijem i potpunijem ispunjenju Haške pravde.
 
Centar za mir, Udruženja logoraša grada Mostara i Udruženja zarobljenih i nestalih osoba sa područja HNK, iskazuju svoje ogorčenje što je Valentin Ćorić pomilovan nakon izdržavanja 2/3 dosuđene kazne i što je to postala praksa Međunarodnog tribunala i njegovog nasljednika. Ovakvim pomilovanjima se ponižavaju žrtve rata i šalju loše poruke za budućnost . Ratni zločini se nalaze na najvećoj ljestvici zločina u krivičnom zakonu i za takve osuđenike ne smije nikakvog oblika pomilovanja upravo sa ciljem da se preuduprijede takvi zločini.Apeluje se na na Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu da se:
 
1.Iste mjere doživotne zabrane bavljenja politikom, istupanjem u javnosti i u medijima, te trajnom zabranom kontakata sa žrtvama i svjedocima, u pravilu, izreknu i svim drugim Haškim osuđenicima, nakon što odsluže zatvorske kazne. Poučeni dosadašnjim negativnim iskustvima, mostarska Udruženja apeluju na Haške sudije da, u vezi sa ovim, razmotre i mogućnost da se iste mjere zabrane retroaktivno uvedu i potvrde  svim drugim presuđenim ratnim zločincima koji su u proteklim godinama, nakon odsluženja kazne pušteni na slobodu. 
 
Naime, mnogi od njih su se odmah po izlasku iz zatvorskih ćelija, odlučili za nastavak javnog, najčešće i političkog organizovanja i djelovanja, kroz političke stranke, izdavanje knjiga i publikacija, te redovna istupanja na tribinama i u medijima. O tome najbolje svjedoče slučajevi ratnih zločinaca Vojislava Šešelja, Biljane Plavšić, Darija Kordića, te brojnih drugih, uključujući čitav niz generala i drugih visokorangiranih vojnih starješina od kojih su mnogi u javnosti ignorisali ili čak dovodili u pitanje validnost i sam smisao presuda. O ovome na eksplicitan način svjedoči javno i političko djelovanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je, upravo zbog otvorenog ignorantskog odnosa prema Haškom tribunalu i Sudu, danas postao medijski jedna od najpopularnijih i najtraženijih javnih osoba u najgledanijim elektronskim  i najtiražnijim printanim medijima. Sve takve osobe jesu presuđeni ratni zločinci koji su izdržali dio kazni, ali u njihovim slučajevima najčešće nije došlo do katarze nego, naprotiv, svojim djelovanjem i dalje truju javni prostor i dovode u pitanje same procese mira i pomirenja. Zbog toga bi bilo sasvim umjesno preispitati i odluke o oslobađanju ratnih zločinaca nakon što odleže dvije trećine presuđenih kazni jer je potpuno izvjesno da se pomilovanjima šalju negativne poruke za budužnost da se činiti ratne zločine isplati.
 
2. Centar za mir Mostar i mostarska udruženja logoraša i zarobljenih i nestalih osoba sa područja Hecegovačko-Neretvanskog kantona, ovim takođe apeluju kako na međunarodnu, tako i na domaću i regionalnu javnost, uključujući Skupštine, Vlade i predsjednike država, te pravosuđa u svim zemljama, da se energično založe kako bi potraga za nestalima postao zadatak bez odlaganja, te do kraja ispoštovao princip da za ratne zločine neće biti pomilovanja i da će presuđenim ratnim zločincima do kraja života biti zabranjeno i onemogućeno svako javno i političko djelovanje, bez obzira da li su presuđeni u Hagu ili državnim i lokalnim sudovima.
 
Apeluje se na sve domaće organe vlasti, uključujući i pravosudne institucije, da se – 25 godina nakon rata, samo u ovom dijelu BiH još uvijek traga za više stotina nestalih osoba nastradalih i u okviru udruženog zločinačkog poduhvata „Herceg Bosne“, a da nema nikakvih uvjerljivih potvrda da policijska i pravosudna tijela i strukture, uistinu poduzimaju aktivnosti kako bi se istina o tome do kraja rasvijetlila i na kraju sankcionirala.
 
Centar za mir i multietničku saradnju Mostar
 
Udruženje logoraša grada Mostara
 
Udruženje zarobljenih i nestalih osoba HNK

 

(Vijesti.ba)
18.01.2019.

KO JE BULEVAR NARODNE REVOLUCIJE U MOSTARU PREIMENOVAO U HRVATSKIH BRANITELJA

Ko je Bulevar narodne revolucije u Mostaru preimenovao u Hrvatskih branitelja

Ko je Bulevar narodne revolucije u Mostaru preimenovao u Hrvatskih branitelja
Novi skandal sa nazivima ulica potresa Mostar. Godinama ulice u zapadnom dijelu grada nose nazive po imenima fašističkih ideologa iz NDH, a Mostarce je šokiralo i to što je službena adresa Gradske uprave na adresi Hrvatskih branitelja 2.

Tako naime stoji na zvaničnoj adresi Grada, tražite li gdje se nalazi Ured gradonačelnika. Ulica Hrvatskih branitelja tako je zamjenila poznati Bulevar narodne revolucije.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak postavlja pitanje za gradonačelnika i SDA čelnike Mostara ko je to brisao naziv ulice Bulevar narodne revolucije i nazvao Hrvatskih branitelja. Dodaje da takvo nešto gradsko Vijeće nije nikad usvojilo.


(Vijesti.ba)

18.01.2019.

BiH IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA OKO ULASKA U NATO

18.01.2019.

NATO GARANTUJE SIGURNOST STRANIM INVESTITORIMA, BiH BI SE UKLJUČILA U VELIKI BIZNIS

NATO garantuje sigurnost stranim investitorima, BiH bi se uključila u veliki biznis

NATO garantuje sigurnost stranim investitorima, BiH bi se uključila u veliki biznis
Punopravno članstvo u NATO savezu Bosni i Hercegovini bi, osim izuzetno bitnog „sigurnosnog kišobrana“, donijelo i brojne političke i ekonomske benefite, smatra direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

U razgovoru za Vijesti.ba, Hadžović ističe kako bi našoj zemlji, između ostalog, članstvo u Alijansi povećalo kreditni rejting, te bi stoga imala pristup znatno jeftinijim kreditima na svjetskom tržištu.
 
- U svim zemljama članicama NATO-a povećan je broj stranih investicija jer su pod okriljem grupacije koja im garantuje da će sigurnosni rizik prilikom investiranja u te zemlje biti sveden na minimum. Stoga se strani investitori lakše odlučuju da ulažu u te zemlje, jer im je najbitnije da je zemlja sigurna, stabilna, ali i ko je garant te stabilnosti - rekao je Hadžović.
 
S obzirom na to da NATO vojnu industriju razvija za vlastite potrebe, nastavlja naš sagovornik, Bosni i Hercegovini otvaraju se mogućnosti i da se uključi u taj veliki biznis vezan za namjensku i vojnu industriju.
 
- Kada ste u NATO-u, svakako da možete računati i na podršku ostalih partnera u oblasti tehnologije. Kada ste na tržištu NATO-a, postajete dio ekonomskog prostora koji vam daje mnogo veće mogućnosti za plasman svojih proizvoda iz namjenske, vojne, ali i drugih industrija - poručuje Hadžović.

denis-hadzovic1
 
Napominje kako ne treba zaboraviti i da sve ima svoju cijenu, ali je dosadašnja praksa ipak pokazala da su izdvajanja manjih zemalja za članstvo bila znatno manja, nego koristi koje su ostvarivale.
 
- Učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama pod okriljem NATO-a sada uglavnom sponzorišu naši partneri, ali će se to vjerovatno morati promijeniti u nekom budućem periodu, pa ćemo te troškove morati preuzeti na sebe - potcrtava Hadžović.
 
Troškovi će svakako porasti, dodaje, ali su benefiti i dalje na strani posebno manjih zemalja, koje, naročito u smislu političkog imidža, dobijaju puno.
 
- Svakako, kada ste u jednom tako privilegovanom krugu zemalja koje su dio najvećeg vojno-političkog saveza, to se reflektuje i na vašu ekonomiju. Praksa je dosad pokazala da su sve zemlje, posebno one koje su se NATO-u priključile 1999. i 2004., povećale svoje ekonomske kapacitete - naglašava Hadžović.
 
Priliv investicija u tim zemljama, navodi, uvećan je za dva ili čak tri puta nego u prethodnom periodu.
 
- Nažalost, Hrvatska i Albanija to nisu osjetile u tolikoj mjeri, jer su se NATO-u priključile u vrijeme ekonomske krize. Ali, evo, ipak vidimo da su i Hrvatska i Albanija veoma atraktivne za ulaganja i strane investicije - dodaje Hadžović.
 
Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva pokazuju da su sve zemlje i ekonomski prosperirale, te da nisu morale izdvajati ogromna sredstva kako bi razvile svoje vojne i sigurnosne kapacitete, već su se u značajnoj mjeri mogle osloniti i na podršku partnera.
 
- Recimo, možete poput Crne Gore očekivati da vaše nebo čuva Italija ili neka druga zemlja članica. S druge strane, i vi njima izlazite ususret s kapacitetima kojima raspolažete, a BiH bi tu najviše mogla ponuditi jedinstvene kapacitete u uništavanju minskih eksplozivnih sredstava, koje je izgradila dugogodišnjim deminiranjem svoje teritorije - zaključuje Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba.

 
D.K.
 
(Vijesti.ba)18.01.2019.

ULASKOM U NATO U OBA ENTITETA BI SE ZAPOSLILO DESETINE HILJADA LJUDI

Ulaskom u NATO u oba entiteta bi se zaposlilo desetine hiljada ljudi

Ulaskom u NATO u oba entiteta bi se zaposlilo desetine hiljada ljudi
Ulaskom u NATO, BiH bi dobila velike ekonomske benefite, jer bi bila politički i sigurnosno stabilna država. Kapital ide tamo gdje je zemlja stabilna, gdje nema puno rizika i konfrontacija, smatra vojni analitičar Đuro Kozar

U razgovoru za Vijesti.ba on ističe da u NATO ulaze sređene "pospremljene" države. Dakle, NATO neće da primi državu koja je puna problema. 
 
"Situacija bi se ulaskom u NATO stabilizirala u svakom pogledu. Što se tiče investicija, one bi sigurno bile daleko više plasirane nego što je to sad slučaj u našoj zemlji", ističe Kozar.
 
On napominje da se tim pitanjem bavi Agencija za promociju stranih investicija u BiH, ali konstatuje da su "rezultati mršavi" jer kapital ne ide na nesigurno tlo.
 
"Niko neće da investira kao socijalnu pomoć nego tamo gdje mu se kapital može oploditi. Strani biznismeni žele da investiraju tamo gdje je situacija u svakom pogledu stabilna", naglašava naš sagovornik.
 
Prema njegovim riječima, prosperirale su sve zemlje koje su ranije ušle u NATO, počev od Mađarske, Poljske do Češke. 
 
"BiH će imati puno benefita ulaskom u NATO. To ne vide oni koji sada opstruiraju njen put, ali ti benefiti se ne mogu pokazati nakon godine-dvije od ulaska, već se pokazuju kasnije kad se investicije plasiraju i kad se profit počne dobijati, kada se zaposle ljudi. Puno bi značilo da se ulaskom BiH u NATO u oba njena entiteta zaposli nekoliko desetina hiljada ljudi, a toliko se može zaposliti ukoliko bude puno stranog kapitala koji će se ovdje plasirati", potcrtava Kozar.
 
Mišljenja je da se BiH ulaskom u NATO približava i ulasku u EU. 
 
"Kad zemlja uđe u NATO, onda su jako dobri uslovi da se plasira kapital i fondova EU. Dakle u svakom pogledu to bi donijelo puno toga, što mi sad nemamo a mogli bismo imati. I to neki koji sada opstruiraju taj put, ne vide, i neće da vide, pozivaju se na neke stvari koje po mom mišljenju nisu dovoljno utemeljene. Put u NATO je put koji je u procesu i on će sigurno biti i ostvaren", tvrdi naš sagovornik.
 
Republika Hrvatska, podsjeća, devet godina, od 2000-2009. bila je u "čekaonici" NATO-a dok nije ispunila sve uslove. 
 
"Naravno, u Hrvatskoj nisu riješeni svi problemi ulaskom u NATO, ali je situacija pogodnija", zaključuje Kozar.
 
 
(Vijesti.ba)


18.01.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ SE VRATIO NA POZICIJU S KOJE JE PORUČIVAO DA JEDAN SRPSKI VRIJEDI KOLIKO STO MUSLIMANSKIH ŽIVOTA

Vučić se vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života

Vučić se vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života
Prilikom posjete predsjednika Ruske Federacije Beogradu, predsjednik Srbije mu se posebno zahvalio na vetu koji je Rusija uložila 2015. na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Skupštini Ujedinjenih naroda.

Tim povodom reagirao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović: „Aleksandar Vučić ovom je svojom zahvalom još jednom ponizio žrtve. Cilj Rezolucije je bio korak ka pomirenju, osuda genocida i ulaganje dodatnih napora da se zločini više ne ponove. Svako negiranje Rezolucije je afirmiranje onoga što ona osuđuje – genocida. Aleksandar Vučić podsjećanjem na ruski veto podiže tenzije u regionu dodajući soli na ranu ljudima koji i poslije više od dvije decenije čekaju da ukopaju svoje najmilije stradale u genocidu. Takav neljudski gest za svaku je osudu. Srbija kontinuirano, birajući najtraumatičnije trenutke novije povijesti, gura prst u oko Bosni i Hercegovini. Nažalost, Aleksandar Vučić ovim potezom vratio se na poziciju neprijatelja BiH iz vremena kad je poručivao da jedan srpski vrijedi kao sto muslimanskih života.“

 

(Vijesti.ba)
 
18.01.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ PROVOCIRA: NE ZABORAVLJAM PUTINU BLOKIRANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI

Vučić provocira: Ne zaboravljam Putinu blokiranje rezolucije o Srebrenici

Vučić provocira: Ne zaboravljam Putinu blokiranje rezolucije o Srebrenici
Za mene i za Srbiju dobiti Orden Aleksandra Nevskog velika je čast, ali i velika odgovornost u mom budućem radu za širenje saradnje između Rusije i Srbije, rekao je danas u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kojeg je ovim priznanjem odlikovao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Zahvalivši na ovom odlikovanju, Vučić je kazao kako ono za njega ima veliki značaj, jer mu ga je uručio Putin.

- Putin je lider od najvažnijeg značaja za Rusiju. On je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali i vitalne interese srpskog naroda - rekao je Vučić, obraćajući se na ruskom jeziku.

Srpski narod, kaže Vučić, nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine, kada je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN-a, „prema kojoj bi Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod.

- Tada je predsjednik Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti - dodao je Vučić.
 
Političke odnose Srbije i Rusije ocijenio je dobrim, dodavši kako dvije zemlje imaju velike mogućnosti da povećaju i prošire saradnju i po ekonomskim pitanjima.

- Nikada neću govoriti kao ostali političari koji govore samo o ljubavi prema puški i Dostojevskom. Ovo priznanje koje sam dobio danas predstavlja veliku obavezu da radim na razvoju budućih odnosa između Srbije i Rusije - kazao je Vučić.

Naveo je kako se ponosi svojom Srbijom, svojom otadžbinmom, koja je zaslužila ovu nagradu.

- Srbija je posljednjih godina uspješno čuvala svoju nezavisnost, teroritojalni integritet, vojnu neutralnost i ovo priznanje za nas znači da smo također sačuvali Srbiju kao slobodnu državu - dodao je Vučić.


(Vijesti.ba)


18.01.2019.

NATO PREDSTAVLJA PUNO VIŠE OD VOJNOG SAVEZA, U OVOM MOMENTU NEMA BOLJEG

NATO predstavlja puno više od vojnog saveza, u ovom momentu nema boljeg

NATO predstavlja puno više od vojnog saveza, u ovom momentu nema boljeg
Zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Sead Jusić ocijenio je danas kako će trenutna situacija u vezi s (ne)usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa u kontekstu aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u biti prevaziđena te da će prevladati svijest o prednostima i perspektivi koje taj proces i orijentacija nude svima u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da neovisno o određenim dnevnim političkim neusaglašenostima, vjeruje da svi ljudi u BiH i regiji žele prosperitet svojoj porodici i djeci, kao i svom susjedu i prijatelju.
 
- Jedno je politika i politički interes u određenom momentu, a drugo je nešto što smo definirali kao strategije i procese i to ozakonili - kazao je Jusić za Fenu, komentirajući aktuelni trenutak i prioritete na evroatlantskom putu BiH.
 
Podsjetio je da, kada se radi o putu ka evroatlantskim integracijama, BiH ima zakone i strateška dokumenta i akte, počevši od Zakona o odbrani BiH, Odbrambene politike i Sigurnosne politike, do Strategije vanjske politike te odgovarajućih odluka bh. Predsjedništva.   
 
- Postavlja se pitanje kakva bi bila kredibilnost zemlje kada bi 10, 15, 20 godina u kontinuitetu vodila jednu politiku, a onda, na bazi bilo kakve rezolucije, ili dnevne politike, kazala: 'mi to sada nećemo' - navodi Jusić, sugerirajući da bi svi trebali biti svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.
 
U tom kontekstu, osvrnuo se na realnost, faktičko stanje, geostrateški moment, aktuelnu konstelaciju i okruženje u širim, globalnim i regionalnim okvirima.
 
- Mi nismo NATO, ali jesmo u NATO-u i toga BiH i okruženje moraju biti svjesni. Mi smo neuređena teritorija na prostoru NATO-a. Najblaže rečeno, prostor zapadnog Balkana je u globalnom kontekstu, strateški i politički neuređen teritorij - pojasnio je Jusić, aludirajući na prisustvo NATO-a, odnosno zemlje-članice tog saveza unutar regiona zapadnog Balkana i njegovom okruženju.
 
Dodao je kako niko ne trpi neuređen teritorij u svom prostoru, ocijenivši da na takvom području nema nikakvog prosperiteta.
 
- Zemlje koje su stoljećima, ili desetljećima zagovarale vojnu neutralnost, danas su više u simbiozi s NATO-om, nego i neke njegove punopravne članice - kazao je Jusić, ilustrirajući to primjerima Švicarske konfederacije i Republike Austrije...
 
Istaknuo je, nadalje, kako je daleko skuplja vojna neutralnost, nego biti sastavni dio nekog sistema, a u konkretnom slučaju svjetskog sistema kolektivne sigurnosti, podsjećajući da NATO predstavlja puno više od vojnog saveza.
 
- U ovom momentu nema boljeg. Nisu savršeni ni NATO, niti demokratija, ali civilizacija nije izmislila bolji sistem od ovoga koji danas baštine Evropa, Sjedinjene Američke Države i moderni svijet uopće - zaključio je Jusić.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88934809

Powered by Blogger.ba