Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.01.2019.

SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC

SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC: „Općina Stolac u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago deportovanih i protjeranih Bošnjaka“

Predsjednik Općinskog vijeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13.12.1994. godine, u kojem navodi: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac


SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC: 'Općina Stolac u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago deportovanih i protjeranih Bošnjaka'

Saopćenje prenosimo u cjelosti...

„Povodom informacija i dokumenata koji su se pojavili u medijima, a u kojima su predočeni dokazi kako je HVO oduzimao novac, nakit i druge vrijednosti Bošnjacima prilikom deportacije u logore i etničkog čišćenja, kao Udruženje logoraša Stolac želimo reagirati na nove dokaze o evidentnom kršenju Ženevske konvencije, odnosno međunarodnog običajnog humanitarnog prava.

Osim sada već poznatog dokumenta 'Soko Zrakoplovne industrije d.d. Mostar, od 22.06.1993. godine, Zamolnica za izuzimanje 10 zatvorenika iz zatvora Heliodrom - Mostar', kojeg potpisuje Dragan Čović kao dipl. inž.st., mediji su objavili i dokumente koji svjedoče o brutalnoj otimačini i krađi HVO-a, sa potpisima Bošnjaka kojima je otuđen novac, nakit i druge vrijednosti, a koje je kasnije Općina Stolac, poput nacističkih vlasti iz Drugog svjetskog rata, prisvojila!

Naime, predsjednik Općinskog vijeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13.12.1994. godine, u kojem navodi: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac.

Općinsko vijeće Stolac uzima novac za potrebe obnove objekata stradalih u ratu i preuzima na sebe odgovornost za povrat novca na temelju zapisnika sačinjenog prilikom uzimanja novca na čuvanje.

O realizaciji Zaključka starat će se predsjednik općinskog vijeća Stolac.'

Anđelko Marković dana 20.12.1994. godine izdaje potvrdu u kojoj stoji: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine položen je na štednu knjižicu na ime gospodina Marinka Katića sina Zdravka iz Rotimlje, općina Stolac. Novac je podignut s knjižice i položen na račun Općinskog vijeća Stolac, o istom novcu sačinjen je zapisnik.'

Udruženje logoraša Stolac će pokrenuti inicijativu, te ispitati sve mogućnosti da tužbom protiv Općine Stolac i ratnih izvršitelja utvrdi gdje je završilo izuzet novac, zlato, porodično blago od građana bošnjačke nacionalnosti Stoca.

Ovim putem pozivamo i istražitelje i tužitelje SIPA-e, kako bi ova frapantna saznanja dobila sudski epilog. Ovakvi dokazi još jednom potvrđuju zločinački karakter tzv. Herceg-Bosne, ali i pravomoćnu presudu u Haagu kojom je potvrđen međunarodni sukob u Bosni i Hercegovini i uloga Republike Hrvatske.

Sada je na domaćim organima da do kraja istjeraju pravdu i za lokalne ratne moćnike i njihovu ulogu tokom devedesetih.

(S.B.)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940422

Powered by Blogger.ba