Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.01.2019.

PUTIN JE UVRIJEDIO RS, A NIJE MU PRIJATNO NI VIDJETI JAČANJE ODNOSA SRBIJE S NATOM-OM

17.01.2019.

OHR, EU I SAD: FORMIRAJTE DOM NARODA, STARI SAZIV NEMA LEGITIMITET

OHR, EU i SAD: Formirajte Dom naroda, stari saziv nema legitimitet

OHR, EU i SAD: Formirajte Dom naroda, stari saziv nema legitimitet
Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD-a u našoj zemlji oglasili su se zajednjičkim saopćenjem u kojem pozivaju domaće vlasti da završe sa formiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi sve institucije konačno funkcionisale.

Četiri kantonalne skupštine nisu izabrale delegate za Dom naroda, a na to je upozorila i Centralna izborna komisija BiH.
 
"Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja", navodi se u saopćenju.
 
Iz OHR-a naglašavaju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.
 
"Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", zaključuje se u zajedničkom saopćenju.

(Vijesti.ba)///////////////////////

Njemačka ambasada se pridružila izjavi EU, OHR-a i SAD o Dom u naroda FBiH

Njemačka ambasada se pridružila izjavi EU, OHR-a i SAD o Dom unaroda FBiH
"Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština", saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

"Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja.

Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", stoji u saopćenju.

 

(Vijesti.ba)

17.01.2019.

SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC

SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC: „Općina Stolac u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago deportovanih i protjeranih Bošnjaka“

Predsjednik Općinskog vijeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13.12.1994. godine, u kojem navodi: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac


SAOPĆENJE UDRUŽENJA LOGORAŠA STOLAC: 'Općina Stolac u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago deportovanih i protjeranih Bošnjaka'

Saopćenje prenosimo u cjelosti...

„Povodom informacija i dokumenata koji su se pojavili u medijima, a u kojima su predočeni dokazi kako je HVO oduzimao novac, nakit i druge vrijednosti Bošnjacima prilikom deportacije u logore i etničkog čišćenja, kao Udruženje logoraša Stolac želimo reagirati na nove dokaze o evidentnom kršenju Ženevske konvencije, odnosno međunarodnog običajnog humanitarnog prava.

Osim sada već poznatog dokumenta 'Soko Zrakoplovne industrije d.d. Mostar, od 22.06.1993. godine, Zamolnica za izuzimanje 10 zatvorenika iz zatvora Heliodrom - Mostar', kojeg potpisuje Dragan Čović kao dipl. inž.st., mediji su objavili i dokumente koji svjedoče o brutalnoj otimačini i krađi HVO-a, sa potpisima Bošnjaka kojima je otuđen novac, nakit i druge vrijednosti, a koje je kasnije Općina Stolac, poput nacističkih vlasti iz Drugog svjetskog rata, prisvojila!

Naime, predsjednik Općinskog vijeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13.12.1994. godine, u kojem navodi: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac.

Općinsko vijeće Stolac uzima novac za potrebe obnove objekata stradalih u ratu i preuzima na sebe odgovornost za povrat novca na temelju zapisnika sačinjenog prilikom uzimanja novca na čuvanje.

O realizaciji Zaključka starat će se predsjednik općinskog vijeća Stolac.'

Anđelko Marković dana 20.12.1994. godine izdaje potvrdu u kojoj stoji: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine položen je na štednu knjižicu na ime gospodina Marinka Katića sina Zdravka iz Rotimlje, općina Stolac. Novac je podignut s knjižice i položen na račun Općinskog vijeća Stolac, o istom novcu sačinjen je zapisnik.'

Udruženje logoraša Stolac će pokrenuti inicijativu, te ispitati sve mogućnosti da tužbom protiv Općine Stolac i ratnih izvršitelja utvrdi gdje je završilo izuzet novac, zlato, porodično blago od građana bošnjačke nacionalnosti Stoca.

Ovim putem pozivamo i istražitelje i tužitelje SIPA-e, kako bi ova frapantna saznanja dobila sudski epilog. Ovakvi dokazi još jednom potvrđuju zločinački karakter tzv. Herceg-Bosne, ali i pravomoćnu presudu u Haagu kojom je potvrđen međunarodni sukob u Bosni i Hercegovini i uloga Republike Hrvatske.

Sada je na domaćim organima da do kraja istjeraju pravdu i za lokalne ratne moćnike i njihovu ulogu tokom devedesetih.

(S.B.)

17.01.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ UPOZORAVA: "DžAFEROVIĆ I KOMŠIĆ NE BI SMJELI POPUSTITI JER SU ULOZI VISOKI I JER SE RADI O SUDBINI BiH"

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ UPOZORAVA: "Džaferović i Komšić ne bi smjeli popustiti jer su ulozi visoki i jer se radi o sudbini BiH"!

Govoreći jutros za N1 o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, akademik Esad Duraković je podsjetio da je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju uprkos brojnim izazovima. Pri tome je poručio da je "Bosna jači pojam od države". Kao uzročnike problema u Bosni i Hercegovini je istakao Srbiju i Hrvatsku, te SNSD i HDZ.


AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ UPOZORAVA: 'Džaferović i Komšić ne bi smjeli popustiti jer su ulozi visoki i jer se radi o sudbini BiH'!

Govoreći o formiranju vlasti u BiH nakon izbora 7. oktobra, naveo je "da svjedočimo politici ucjena koja se odražava nastojanjem Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da za čelnog čovjeka Vijeća ministara bude izabran čovjek koji će 'raditi po njegovim instrukcijama'".

"Totalni apsurd je da takav čovjek dolazi na poziciju predsjednika konsekventno razmišljajući da destruira Bosnu i Hercegovinu, a to može uraditi i preko premijera i vlade. On je u misiji destrukcije Bosne i Hercegovine. Šefik Džaferović i Željko Komšić ne bi smjeli popustiti jer su ulozi visoki i jer se radi o sudbini Bosne i Hercegovine", rekao je Duraković.

Osvrnuo se i na članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu ocijenivši ga kao sudbinski važnim. Duraković zamjera Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i NATO alijansi što nisu blagovremeno reagirali po pitanju članstva Bosne i Hercegovine u Uniji i ovom vojnom paktu. Smatra da su trebali imati blaži stav prema Bosni i Hercegovini po pitanju članstva u ove dvije zajednice, te da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u važnije od onog u Evropskoj uniji.

Govoreći o posjeti Vladimira Putina Srbiji Duraković je rekao da Putin verbalizira bratstvo prema Srbiji, dok Turska mnogo više ekonomski pomaže toj državi. ​

(NAP) 

17.01.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ O SAVEZU DODIKA I ČOVIĆA

IZETBEGOVIĆ O SAVEZU DODIKA I ČOVIĆA: "Ovo što rade je mirnodopska varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu"!

Obilježavanje neustavnog “dana RS-a”, zvanice koje su se odazvale tom događaju i osobe koje su odlikovane obilježile su početak 2019. godine, ne samo u Bosni i Hercegovini već u cijelom regionu. O tim dešavanjima, motivima odlaska Dragana Čovića u Banju Luku te o ostalim aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u našoj zemlji Faktor je razgovarao sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

.............
IZETBEGOVIĆ O SAVEZU DODIKA I ČOVIĆA: 'Ovo što rade je mirnodopska varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu'!

..........................

Prenosimo nekoliko najzanimljivijih dijelova iz opširnog intervjua Bakira Izetbegovića.

Prisustvom obilježavanju neustavnog “dana RS-a” u Banjoj Luci Dragan Čović je uspio na sebe navući i bijes Zagreba, a istog dana je gotovo u tajnosti otišao u Beograd. Kako tumačite te njegove postupke?

– Tumačim ih kao pokušaj daljeg jačanja hrvatsko-srpskog savezništva u BiH i na Balkanu, odnosno stavljanja Srba u BiH i u Srbiji na stranu politike koju vodi HDZ u BiH.

Dodik nije baš lijepo uzvratio na spremnost Dragana Čovića i ambasadora Del Vechia da mu uveličaju “dan RS-a” svojim prisustvom. Odlikovanje koje je dodijeljeno presuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, odgovornom za stradanje Hrvata, koštalo je hrvatskog ambasadora gubitka ambasadorske pozicije u BiH.

– Dodik gazi kud je namjerio, i nije ga briga koga je pregazio na tom putu. Ne znam da li će Dragan Čović povući neke pouke iz ove neugodnosti, ali nadati se da će konačno shvatiti neke očevidne činjenice i promijeniti kurs. Recimo, umjesto na “dan RS-a” doći po prvi put sa reprezentacijom HDZ-a na bajramski prijem kod reisu-l-uleme Kavazovića, onako kako mi iz SDA redovno odemo na božićni prijem kod kardinala Puljića, podržati potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom, onako kako smo mi podržali potpisivanje sporazuma sa Katoličkom crkvom u BiH i tako dalje. Čović ode na proslavu neustavnog nacionalističkog praznika koji vrijeđa i Hrvate i Bošnjake, i onda se žali na “sarajevsku politiku” koja ga “satanizira”, i koja ga je “bez razloga omrzla Bošnjacima”. Istovremeno se pretvara da ne primijeti žestoke kritike najvećeg dijela javnosti u Hrvatskoj, pa i dijela hrvatske javnosti u BiH.

Da li se u Čovićevoj posjeti Beogradu mogu pronaći uzroci iznenadne brige Aleksanda Vučića za položaj Hrvata u BiH, odnosno da li je Čović u Beogradu pronašao podršku za realizaciju svojih političkih ciljeva?

– Nije ta briga Vučića za položaj Hrvata u Federaciji BiH iznenadna, samo je ovaj put izrečena javno. Od Vučića, a kasnije i Dodika, čuo sam besmislenu, ali vrlo opasnu tezu da je moj plan da “Bošnjaci prvo savladaju Hrvate u BiH, a zatim i Srbe”. Nakon moje reakcije, Vučić se izvinio, ali izgleda da nije promijenio mišljenje. Tu tezu su očigledno razradili hrvatski lideri u BiH u namjeri da Srbe privuku na svoju stranu, da i kod njih stvore sumnju, osjećaj ugroženosti i solidarnosti. Teza je opasna, jer poziva na udruživanje protiv jednog naroda. Slične teze o “ugroženosti” slušali smo i 90-ih godina prošlog stoljeća, pa su ti “ugroženi” počinili genocid nad Bošnjacima.

Na čemu baziraju takve tvrdnje?

– Ni na čemu realnom. Polovinom BiH vladaju Srbi, sljedećom trećinom koju čine kantoni sa hrvatskom većinom vladaju Hrvati, Bošnjaci koji čine polovinu bh. stanovništva su kroz dejtonska rješenja svedeni na trećinu utjecaja u državnim institucijama. Bošnjaci se, ustvari, bore za ravnopravnost u zemlji po kojoj su dobili ime i u kojoj žive od vajkada. Te tvrdnje, u stvari, služe kao “argument” kojim se pokušavaju opravdati neke akcije protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Zašto mislite da Vučić vjeruje u tezu da Bošnjaci žele da savladaju Hrvate, a nakon toga i Srbe?

– Ako se Bosnom bavite pristrasno ili površno, ako mišljenje o stanju u njoj formirate na bazi propagande koja vam se potajno i uporno servira od samo jedne strane, onda je moguće povjerovati i u takvu tvrdnju.

Tako je, recimo, Vučić prije dva dana na press konferenciji izjavio da su “Hrvati izgubili Vareš”. A nije tako. Sudbina Vareša je paradigma za odnose u BiH, za mentalitet naših ljudi, i upravo na bazi dešavanja u Varešu, i ratnih i poslijeratnih, trebalo bi formirati stav o BiH i odnosima u njoj. U Varešu je HVO napravio zločine nad bošnjačkim civilima, pa je uslijedila akcija Armije RBiH i preuzimanje Vareša. Međutim, Hrvati nisu “izgubili Vareš” kako je to neko “pojasnio” Vučiću, oni su se vratili u svoj grad, i mada u njemu ne čine većinu, načelnik je Hrvat, član HDZ-a, cijenjen i sposoban čovjek, glasali su za njega masovno i Bošnjaci.

Bošnjaci uvijek i nanovo pružaju ruku onima koji žele mir s njima, ali i uzvraćaju na bezrazložno neprijateljstvo kojem su prečesto izloženi.

Mogu li se sva ova dešavanja protumačiti i kao hrvatsko-srpska sprega usmjerena protiv Bošnjaka?

– A kako drugačije? Ovo što rade Čović i Dodik je mirnodopska, mehka varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu, i što se obilo o glavu svima, a naročito bosanskim Hrvatima. SNSD i HDZ odavno sarađuju i koordiniraju po pitanju imenovanja u državnim institucijama i pravosuđu na način da se istisnu Bošnjaci, sljedeće o čemu su se složili jeste istiskivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, pa će se vjerovatno složiti i sa potrebom odlaska OHR i tako dalje. Štetna je to saradnja, koja, ako se produbi, može dovesti do nacionalnih disbalansa, nezadovoljstva Bošnjaka, političkih vakuma i kriza u funkcionisanju države. I to ponovo nikome neće donijeti ništa dobroga, a naročito ne najmalobrojnijem narodu u BiH.

17.01.2019.

POLICIJA OTKRILA ODGOVORNOG ZA POKOLJ NAD HRVATIMA U ŠKABRNJI

POLICIJA NAPOKON OTKRILA ODGOVORNOG ZA POKOLJ NAD HRVATIMA U ŠKABRNJI: Smatra se krivim za smrt 43 ljudi, a danas živi slobodan u Australiji

Za ubistva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991. zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina koji živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo koji Policijska uprava zadarska izvijestila je u četvrtak o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina na području Škabrnje godine.


POLICIJA NAPOKON OTKRILA ODGOVORNOG ZA POKOLJ NAD HRVATIMA U ŠKABRNJI: Smatra se krivim za smrt 43 ljudi, a danas živi slobodan u Australiji

.....................

Prema pisanju medija radi se o Zoranu Tadiću, dobrovoljcu iz Loznice, koji je zapovijedao specijalnim vodom benkovačkih specijalaca.

Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršićistaknuo je da je u dugotrajnom i zahtjevnom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je tada 32-godišnji Z. T., državljanin Srbije, kao  zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, 30 civila i 13 branitelja, u čijim je ubojstvima i sam sudjelovao.

 Danas 59-godišnji Z. T. živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo, a osumnjičen je da je, postupajući protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevske konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Policijska uprava zadarska izvijestila je i o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina iz koje, kako je rečeno, nedvojbeno proizlazi da je Ratko Mladić odgovoran za zločine 18. i 19. studenoga 1991. kada je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju. I u njegovu dnevniku stoji “da se zbriše i kvalitetno očisti rajon Škabrnja-Nadin“. Protiv njega je podneseno posebno izvješće.

(Jutarnji.hr/SB)

17.01.2019.

NAKON HDZ-OVIH DOGOVORA S MILOŠEVIĆEM I KARADžIĆEM, ZLOČINA I PLJAČKE, ZGRAŽANJE IZAZOVE ČOVIĆEV ODLAZAK NA RAKIJU

17.01.2019.

ŠTO TO TRAŽI DRAGAN ČOVIĆ U BEOGRADU?

Što to traži Čović u Beogradu?Image result for .dragan covic u maski
..............

Ako bi se izreka “ne pada snijeg da zaveje brijeg već da svaka zvjerka ostavi trag” u svom pravom smislu mogla očitovati na poslednja politička događanja u BiH, onda ona doživljava svoj puni smisao u mističnom nestanku Dragana Čovića sa proslave neustavnog dana bh. entiteta RSa i njegovom žurnom odlazku za Beograd 9 i 10 januara. I boravku u Beogradu čiji račun će biti ispostavljen bh. poreskim obveznicima.  Morat će Čović ubuduće računati na  duboke “snježne tragove” koje ostavlja iza sebe. Javnost je sve svjesnija neprincipijelne  kolacije sa Dodikom i  Čovićevog  antidržavnog dijelovanja koje u pitanje dovodi suverenitet i teritorijanli integritet BiH a što povlači njegovu krivičnu odgovornost.

Neprincipijelna koalicija sa Dodikom i Vučićem je krajnje  degutanta. Ona traje još od 2009. godine kada je iznijet plan da ustavne promjene treba dogovarati bez stranaca, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice što prije treba zatvoriti, strani suci i tužitelji trebaju otići, kao što je podržao i nelegalni referendum u bh. entitetu  RS.  Mnogobrojne kritike koje su došle iz Republike Hrvatske nakon njegovog prisustva u Banjaluci su ignorisane u Čovićevom dobro poznatom stilu. Dok je takva kritika izostala od strane Plenkovića. Njegovo  ćutanje je ogledalo kratkovide hrvatske državne politike u kome se podržava suradnja s Miloradom Dodikom.

Čoviću čini se prija Dodikovi i Vučićevi  lukavi, licemjerni  zagrljaji. Svojstveno za političare koje vučje krzno lako zamijene jagnjećim. Veže ih zajednički interes podjele Bosna i Hercegovine; 49 % njene teritorije u oličenju manjeg bh. entiteta  koji bi se pripojili Velikoj Srbiji a Čoviću bi otvorio put projekta Herceg Bosne i pripajanja zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Ono što Dodik govori, Čović misli a ne kaže. Nakon američkog razočarenja i poniženja u Parlamentarnoj skupštini EU, odjednom je shvatio da su Putin, Vučić, i  Orban “istinske” demokrate koji ga “razumiju”. Ništa novo jer  Čović je kao vjetrokaz koji se lako prilagođava  historijskom trenutku i vjetrovima koji pušu na Balkanu. Spreman da brani svoj opstanak na bh. političkoj sceni po svaku cijenu.

Čovićeva nervoza je vidno primjetna, čak sa elementima očaja, Dvolična politika razbijanja Bosne i Hercegovine doživljava poraze na brojnim frontovima. Možda su Putin i beogradska družina poslednja nada kako bi do daljeg očuvala nestabilnost i nefunkcionalnost BiH. Bosna i Hercegovina je i juče ponovo dobila veoma važnu poruku iz EU; „Odluke  Ustavnog suda BiH su obavezujuće uključujući i presudu o 9 januaru!“ Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič je istakla da je sprovedba odluka Ustavnog suda od velikog značaja za efektivnu vladavinu prava i formiranje vlade kako bi se pristupilo političkim i ekonomskim reformama od vitalnog značaja. Znači morat će se se sprovesti sve presude Ustavnog suda  uključujući Sejdić- Finci, Pilav, Zornić i ostali,.

Dakle EU nas vidi kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina će morati biti uređena kao što su to većina evropskih država. Kao građanska država u kojima će svaki čovjek uživati sva ona ljudska prava kao građanin a ne kao pripadnik jedne etničke zajednice. Ali i kao i pravna država u kojoj će konačno pravda biti isporučena u ruke bh. građanina! Na tom se putu mora istrajati!

17.01.2019.

TRAGEDIJA ŠAMAČKIH BOŠNJAKA

17.01.2019.

TSIPRASOVA VLADA PREŽIVJELA GLASANJE O POVJERENJU

Tsiprasova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Tsiprasova vlada preživjela glasanje o povjerenju
Grčki parlament izglasao je povjerenju vladi, a premijer Alexis Tsipras dobio je povjerenje 151 od 300 zastupnika.

Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu, podršku jednog nezavisnog zastupnika, ali je dobila još pet ruku za povjerenje, prenosi Al Jazeera.

Prethodno je Tsipras zatražio glasanje o povjerenju vladi nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra odbrane Panosa Kamenosa, i izlaska iz koalicije njegove stranke Nezavisni Grci u nedjelju zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Tsipras je u utorak tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže.

"Tražim od vas da podržite moju vladu", izjavio je grčki premijer na početku rasprave u parlamentu.

Aktuelni mandat grčkom premijeru ističe u oktobru.

Tispras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon historijskog glasanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.


(Vijesti.ba)

17.01.2019.

MAY 'PREŽIVJELA' GLASANJE U BRITANSKOM PARLAMENTU

May 'preživjela' glasanje u britanskom parlamentu

May 'preživjela' glasanje u britanskom parlamentu
Theresa May “preživjela” je glasanje o povjerenju u parlamentu na inicijativu lidera opozicijske Laburističke partije Jeremya Corbina. Za ostanak vlade bila su 325 poslanika, a protiv 306.

Glasanje je uslijedilo dan nakon što je britanski parlament odbacio prijedlog premijerke o Brexitu sa 432 glasa protiv i 202 glasa za.

Prethodno je May u parlamentu pozvala poslanike da podupru vladu u glasanju o povjerenju kako bi mogla završiti posao.

- Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put. Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremya Corbyna - istaknula je May, prenosi Radio Slobodna Evropa.


(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938887

Powered by Blogger.ba