Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.01.2019.

NAKON CRNE GORE I MAKEDONIJE SAD ŽELE I BiH U NATO-U RUSIJA OPET PROTIV

Nakon Crne Gore i Makedonije - SAD žele i BiH u NATO-u, Rusija opet protiv

Nakon Crne Gore i Makedonije - SAD žele i BiH u NATO-u, Rusija opet protiv
Uoči dolaska u Beograd predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je SAD da su destabilizirajući faktor na Balkanu.

Ruski ministar vanjsikh posova Sergej Lavrov bio je konkretniji po pitanju BiH te rekao da Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO-u.  Lavrov kaže da SAD već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO.

- Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čim Rusija ne može da se složi – rekao je Lavrov.

Treba podsjetiti da je Rusija bila i protiv članstva Crne Gore koja je ipak ušla u NATO, baš kao što je i protiv članstva Makedonije koja nezaustavljivo ide ka pristupanju ovom Savezu.

S druge strane, sedmicu ranije, američki državni sekretar Mike Pompeo u pismu članovima Predsjedništva BiH poručuje - Sada je pravo vrijeme za NATO.  On je naglasio kako je BiH od strateškog značaja za stabilnost u regiji, te je pozvao bh. vlasti da usvoje Nacionalni godišnji program, a što je i NATO uslov za Aktivaciju akcionog plana za članstvo BiH u NATO postavljen u decembru prošle godine.

- Uravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje. Sada je pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan, naveo je Pompeo.

Upravo usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana već je drugi put odgođeno na sjednici Vijeća ministara BiH, zbog blokada srpskih političara.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže da po važećim odlukama i zakonima, ne bi smjela postojati prepreka za usvajanje ANP-a, što bi otvorilo put za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara.

- Svake godine se donosi novi ANP, dakle, ovo nije članstvo u NATO paktu, ovo je početak aktivacije MAP-a, koja će ići iz godine u godinu narednih pet ili šest godina - rekao je Zvizdić.

A mandatara za sastav Vijeća ministar neće biti dok se ne ispoštuje član 84. Zakona o odbrani u kojem su jasno definisane obaze na putu ka NATO-u, jasna su dva člana Predsjedništva BiH. S druge strane predsjedavajući Milorad Dodik kaže da svaka vrsta uslovljavanja i vezivanja tih pitanja nije dobra.

- Ja hoću da kažem da je uslovljavanje nepotrebno. Naravno, važno je implementirati izbore. To je završni koncept svih tih izbora, na kraju krajeva. Ja samo ne želim da se shvati da je to nama nešto posebno važno. Nemam ništa protiv da stoji kako god neko hoće, ali mislim da će najveću štetu imati BiH. Vezivati EU sa NATO-om ili NATO sa EU opet su dva različita pitanja. Imamo konsenzus oko nekih pitanja gdje smo se mogli i dogovorili ranije. Na prvom sastanku napravili smo zajedničku izjavu EU. Prema tome, hajde da jurimo ta pitanja EU, da završimo pitanja u vezi sa Upitnikom i da vidimo šta možemo da uradimo, kaže Dodik za Vijesti.ba.

No, upravo je američki državni sekretar jasno poručio das u ova dva pitanja itekako povezana.

- Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom, naveo je Pompeo.
 

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940489

Powered by Blogger.ba