Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.01.2019.

BEZ NATO-A NEMA PRIČE: KOMŠIĆ OKUPIO PROBOSANSKU NATO KOALICIJU U BiH

BEZ NATO-A NEMA PRIČE: Komšić okupio probosansku NATO koaliciju u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić još prije dvije sedmice izrekao je svojevrstan uslov za podršku novom mandataru Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji. Komšić je na press konferenciji upriličenoj povodom 9.godina od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci odgovarajući na pitanja novinara istakao da je iluzorno očekivati da Predsjedništvo BiH da mandat osobi koja u startu neće ispunjavati odluke vezane za NATO savez.


BEZ NATO-A NEMA PRIČE: Komšić okupio probosansku NATO koaliciju u BiH

..................
"Od mandatara za sastavljanje Vijeća ministara BiH očekujem da poštuje odluke Predsjedništva BiH, pa tako i postojeću odluku u vezi s NATO savezom. To je razlog zašto bi se mogla uskratiti podrška budućem mandataru", kazao je tada Komšić.

Dvije sedmice poslije, očito je da SNSD-ov Zoran Tegeltija ne može dobiti podršku od strane probosanskog bloka prije nego što SNSD i Milorad Dodik ispoštuju od ranije donesene odluke vezene na proces pristupanja NATO-o savezu.

 Komšić je dodatno svoj stav utvrdio insistiranjem na usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana. Kako je otkrio u izjavi za "Glas Srpske", njegov novi uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije je usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO. Ako se to ne dogodi, Komšić tvrdi da nema ništa protiv da odlazeći saziv Savjeta ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u foteljama i naredne četiri godine u tehničkom mandatu.

 Poptuno identičnog stava je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

 Veza između imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i našeg NATO puta - aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana se može posmatrati jedino na tragu poštivanja zakona, odluka, utvrđenih politika - kazao je Džaferović.

 Kako je rekao, ne radi se ni o kakvom uslovljavanju ni člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, niti njega kao člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, već o zahtjevu da se poštuju zakoni i donesena odluka kad je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ali i Strategija vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH utvrdilo u martu prošle godine.

 -Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom, odlukama Predsjedništva BiH i ovom strategijom. Dakle, oni koji danas osporavaju NATO put BiH, izjavljujući da neće da poštuju zakone, Strategiju vanjske politike i raniju odluku Predsjedništva. Oni zapravo uslovljavaju i najobičnija je zamjena teza da bilo ko od nas dvojice, gospodin Komšić ili ja, bilo šta ovdje uslovljavamo - rekao je Džaferović.

 BH blok je u potpunosti dao podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, koji je imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH uslovio poštivanjem zakona i obaveza prema BiH, „a ne da su na tim pozicijama oni koji negiraju zakone i obaveze koje ima država Bosna i Hercegovina. To je danas danas rekao novinarima u Sarajevu i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikišć, nakon sastanka sa drugim članovima BH Bloka - predsjednicima DF-a i Naše stranke Željkom Komšićem i Predragom Kojoviće

 Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović naglasio je također podržava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, dok se ne usvoji Godišnji nacionalni programa za NATO, što je Alijansa zatražila od Bosne i Hercegovine kao novi korak zemlje prema članstvu u NATO.

 „Ovdje se ne radi o pojedinačnom imenu, u smislu ko će biti ta osoba iz SNSD-a koja će biti predsjedavajući Vijeća ministara. Ko god bude, mora da prihvati da je NATO članstvo Bosne i Hercegovine vitalna stvar za BiH, čak vitalnija od europskih integracionih procesa, i mi sigurno nećemo podići ruku za onog čovjeka koji ne prihvata već ranije donesene odluke i opredjeljenje da BiH postane dio vojne organizacije koja će garantirati granice BiH u njenom sadašnjem obliku“, rekao je Kojović.

 Uzimajući u obzir naprijed navedene stavove očito je da se oko člana Predsjedništva BiH Željka Komšića formira jasna NATO koalicija u BiH iz koje stoje sve probosanske stranke, osim Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

 Zanimljivo je da ovaj svojevrsni probosanski konsenzus dolazi nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo uputiopismo članovima Predsjedništva BiH u kojem poziva Predsjedništvo BiH na prihvatanje Godišnjeg nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

 - Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”, naveo između ostalog Pompeo.

(S.B.)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932752

Powered by Blogger.ba