Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.01.2019.

HDZ SE NE MIJEŠA U ETNIČKO ČIŠĆENJE HRVATA U BiH

HDZ se ne miješa u etničko čišćenje Hrvata u BiH

HDZ se ne miješa u etničko čišćenje Hrvata u BiH
Za razliku od veleposlanika Hrvatske Ivana del Vechia, Čovića su kritike zaobišle. O njegovu prisustvu na slavlju nastanka Republike Srpske HDZ, stranka majka, naprosto šuti. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić doista nije zadužena za Čovića, jest za veleposlanika. No, ako već nije zadužena ne mora ni govoriti da je Čovićev odlazak u Banju Luku »autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati«

HDZ ima veoma čudan odnos sa sestrinskim strankama i strankama kćerima. Nije HDZ specifičan po tome što se tom odnosu prilagođava od prilike od prilike, ali raspon prilagodbi je ono što kod HDZ-a čudi.

HDZ je član Europske pučke stranke i u toj su europskoj političkoj obitelji (kako to u HDZ-u vole reći sugerirajući obiteljsku toplinu među članicama) i neke stranke s kojima HDZ nikako ne bi trebao imati posla, moguće i iz higijenskih razloga.

Članica EPP-a je mađarski Fidesz premijera Orbana koja se uglavnom zalaže za sve ono za što se svjetonazorski ne zalaže Plenkovićev HDZ i čiji predsjednik, mađarski premijer, po svemu sudeći opstruira istragu koja bi mogla i trebala raščistiti odnose Hrvatske i Mađarske o Ini. Dapače, Orban štiti one u MOL-u koji su djelovanjem nanijeli izravnu ekonomsku i stratešku štetu Hrvatskoj.

HDZ je u obitelji europskih pučkaša u istome društvu s Vučićevom Srpskom naprednom strankom. Jest, HDZ nije mogao spriječiti ulazak SNS-a u EPP, ali se tome u jesen 2016. nije ni usprotivio.

Među europskim pučkašima je i HDZ BiH, a to već povijesno gledano nije sestrinska, nego stranka kći HDZ-a. Čelnik te stranke Dragan Čović u tjednu za nama uveličao je obljetnicu nastajanja tvorevine nastale na genocidu, Republike Srpske, iz koje su Hrvati masovno protjerani za vrijeme rata u BiH i kojima, nakon rata, nije omogućen povratak. Za razliku od veleposlanika Hrvatske Ivana del Vechia, Čovića su kritike zaobišle.

O njegovu prisustvu na slavlju nastanka Republike Srpske HDZ, stranka majka, naprosto šuti. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić doista nije zadužena za Čovića, jest za veleposlanika. No, ako već nije zadužena ne mora ni govoriti da je Čovićev odlazak u Banju Luku »autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati«.

S premijerom Plenkovićem stvari stoje ipak nešto drugačije jer je on i predsjednik HDZ-a. On je izrijekom htio imati utjecaj u BiH i to je potvrdio svojim odlaskom u BiH i na predizborne skupove HDZ BiH i Dragana Čovića. Čoviću je na predizbornom skupu u Mostaru uputio poruku političke potpore, prijateljstva i suradnje.

Pa, ako je mogao ići u BiH da mu pruži takvu potporu, onda može nešto kazati, možda i poručiti, i kada se predsjednik HDZ-a BiH ukazuje na skupovima kakav je bio u Banjoj Luci, na kojem je bio s dragim političkim saveznikom Miloradom Dodikom.

Međutim, neće se Plenković u to upuštati jer on, kako reče, tu temu ostavlja gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju. Samo, ako takvu temu prepušta gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju, ako prepušta njima da komentiraju temu odlaska čelnika najsnažnije hrvatske stranke u BiH na proslavu obljetnice nastanka tvorevina koja je etnički počistila Hrvate sa svog teritorija, zašto komentira političko djelovanje Željka Komšića?

Jer, ako mu ne smeta prisustvo čelnika stranke kćeri na proslavi dana osnivanja tvorbe koja je etnički počistila Hrvate, zašto mu smeta čovjek koji je izabran glasovima onih koji nisu Hrvati i koji su Hrvatima nanijeli manje zla nego oni koji slave Dodika?

(Vijesti.ba / Novilist.hr)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932993

Powered by Blogger.ba