Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.01.2019.

GORDANA TADIĆ, ZNA SE: ČETIRI AFERE KOJE ODBIJA PROCESUIRATI DRŽAVNA TUŽITELJICA

15.01.2019.

BEZ NATO-A NEMA PRIČE: KOMŠIĆ OKUPIO PROBOSANSKU NATO KOALICIJU U BiH

BEZ NATO-A NEMA PRIČE: Komšić okupio probosansku NATO koaliciju u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić još prije dvije sedmice izrekao je svojevrstan uslov za podršku novom mandataru Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji. Komšić je na press konferenciji upriličenoj povodom 9.godina od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci odgovarajući na pitanja novinara istakao da je iluzorno očekivati da Predsjedništvo BiH da mandat osobi koja u startu neće ispunjavati odluke vezane za NATO savez.


BEZ NATO-A NEMA PRIČE: Komšić okupio probosansku NATO koaliciju u BiH

..................
"Od mandatara za sastavljanje Vijeća ministara BiH očekujem da poštuje odluke Predsjedništva BiH, pa tako i postojeću odluku u vezi s NATO savezom. To je razlog zašto bi se mogla uskratiti podrška budućem mandataru", kazao je tada Komšić.

Dvije sedmice poslije, očito je da SNSD-ov Zoran Tegeltija ne može dobiti podršku od strane probosanskog bloka prije nego što SNSD i Milorad Dodik ispoštuju od ranije donesene odluke vezene na proces pristupanja NATO-o savezu.

 Komšić je dodatno svoj stav utvrdio insistiranjem na usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana. Kako je otkrio u izjavi za "Glas Srpske", njegov novi uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije je usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO. Ako se to ne dogodi, Komšić tvrdi da nema ništa protiv da odlazeći saziv Savjeta ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u foteljama i naredne četiri godine u tehničkom mandatu.

 Poptuno identičnog stava je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

 Veza između imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i našeg NATO puta - aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana se može posmatrati jedino na tragu poštivanja zakona, odluka, utvrđenih politika - kazao je Džaferović.

 Kako je rekao, ne radi se ni o kakvom uslovljavanju ni člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, niti njega kao člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, već o zahtjevu da se poštuju zakoni i donesena odluka kad je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ali i Strategija vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH utvrdilo u martu prošle godine.

 -Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom, odlukama Predsjedništva BiH i ovom strategijom. Dakle, oni koji danas osporavaju NATO put BiH, izjavljujući da neće da poštuju zakone, Strategiju vanjske politike i raniju odluku Predsjedništva. Oni zapravo uslovljavaju i najobičnija je zamjena teza da bilo ko od nas dvojice, gospodin Komšić ili ja, bilo šta ovdje uslovljavamo - rekao je Džaferović.

 BH blok je u potpunosti dao podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, koji je imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH uslovio poštivanjem zakona i obaveza prema BiH, „a ne da su na tim pozicijama oni koji negiraju zakone i obaveze koje ima država Bosna i Hercegovina. To je danas danas rekao novinarima u Sarajevu i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikišć, nakon sastanka sa drugim članovima BH Bloka - predsjednicima DF-a i Naše stranke Željkom Komšićem i Predragom Kojoviće

 Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović naglasio je također podržava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, dok se ne usvoji Godišnji nacionalni programa za NATO, što je Alijansa zatražila od Bosne i Hercegovine kao novi korak zemlje prema članstvu u NATO.

 „Ovdje se ne radi o pojedinačnom imenu, u smislu ko će biti ta osoba iz SNSD-a koja će biti predsjedavajući Vijeća ministara. Ko god bude, mora da prihvati da je NATO članstvo Bosne i Hercegovine vitalna stvar za BiH, čak vitalnija od europskih integracionih procesa, i mi sigurno nećemo podići ruku za onog čovjeka koji ne prihvata već ranije donesene odluke i opredjeljenje da BiH postane dio vojne organizacije koja će garantirati granice BiH u njenom sadašnjem obliku“, rekao je Kojović.

 Uzimajući u obzir naprijed navedene stavove očito je da se oko člana Predsjedništva BiH Željka Komšića formira jasna NATO koalicija u BiH iz koje stoje sve probosanske stranke, osim Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

 Zanimljivo je da ovaj svojevrsni probosanski konsenzus dolazi nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo uputiopismo članovima Predsjedništva BiH u kojem poziva Predsjedništvo BiH na prihvatanje Godišnjeg nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

 - Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”, naveo između ostalog Pompeo.

(S.B.)

15.01.2019.

HRVATSKO NARODNO VIJEĆE U BiH : PREDSTAVNICI HDZ-A NA DANU RS - SRAMOTAN ČIN

Hrvatsko narodno vijeće u BiH: Predstavnici HDZ-a na Danu RS - sramotan čin

Hrvatsko narodno vijeće u BiH: Predstavnici HDZ-a na Danu RS - sramotan čin
Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNV BiH) upućuje prosvjed predstavnicima Hrvata BiH, predvođenih predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, povodom sudjelovanja na obilježavanju 9. siječnja, neustavnog "Dana Republike Srpske", čija je vojska godina izvršila genocid i zločine nad Hrvatima, Bošnjacima i ostalim u BiH, saopćeno je iz HNV-a.

- Sudjelovanje predstavnika HDZBiH na obilježavanju i posthumnoj dodjeli ordena ratnom zločincu generalu Lisici koji je osuđen u Hrvatskoj za zločine počinjene u Šibeniku, predstavlja sramotan čin te dodatno ulijeva strah i pogoršava stanje preostalim Hrvatima i 'nesrbima' u RS-u. To je  nastavak projekta razbijanja Bosne i Hercegovine - poručuju u saopćenju iz HNV-a.

Također pohvalili su intelektualce te bivše i sadašnje  zvaničnike iz BiH i RH na njihovim brzim i primjerenim reakcijama povodom tog događaja, saopćeno je iz Upravnog odbora HNV BiH.

(Vijesti.ba / FENA)15.01.2019.

IGNORISANJE ODLUKE O NATO-U JE PRIJETNJA STABILNOSTI

Ignorisanje odluka o NATO-u je prijetnja stabilnosti

Ignorisanje odluka o NATO-u je prijetnja stabilnosti
Da bi SNSD uopšte bio validan za razgovore o novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebao bi svoje političko djelovanje uskladiti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te važećim zakonima kao što je to recimo Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine. U članu 84. tog Zakona eksplicitno piše: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Dakle, ovdje se uopšte ne radi o bilo kakvom političkom ucjenjivanju od strane gospodina Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, već se radi o pozivu SNSD-u da poštuje Ustav države Bosne i Hercegovine i važeće zakone, istakao je profesor Begić poslanik Parlamentarne skupštini BiH (DF – GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje!). Političke ucjene praćene kršenjem ustavnih i zakonskih normi, nažalost, postale su konstanta u političkom djelovanju SNSD-a i SNSD-ovih anti-nato partnera – HDZ-a i gospodina Dragana Čovića.

„Kako bi bilo ko, ko je posvećen principu vladavine prava, mogao dati podršku mandataru za Vijeće ministara, koji dolazi iz političke opcije koja je navikla djelovati mimo i protiv Ustava BiH, odnosno ne poštujući ustavne i zakonske norme i ustavne nadležnosti državnih organa? To je važno pitanje na kojem ćemo, kao legalistička stranka, insistirati do kraja. Bilo bi dobro da se gospođa Željka Cvijanović, kao visoki entiteski funkcioner, konačno upozna sa odredbama Ustava i zakona države unutar koje vrši najviše funkcije već duži niz godina, posebno sa odredbama člana III/5 Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa nadležnostima državnog nivoa vlasti“, kazao je profesor Begić.

Isto tako, dodaje profesor Begić, kada gospođa Željka Cvijanović govori o rezoluciji bh. entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti, onda bi njoj, a i svim njenim sudružnicima trebalo biti jasno da se radi o neustavnom aktu po njegovoj sadržini te koji je, jasno je i pravnim početnicima, svojom formom zapravo pravno neobavezujući, pa se kao takav ne može smatrati aktom kojim bi se derogirale ili zaobilazile navedene odredbe Ustava BiH, te člana 84. Zakona o odbrani BiH. Insistiranje na suprotnom pristupu, pored toga što predstavlja nastavak jeftine turbo-nacionalističke politike, istovremeno je pravno neprihvatljiv – time i politički neodgovoran akt  prema svim građanima BiH, te je prijetnja stabilnosti i miru u BiH i regionu.

„Kada bi se neobavezujući akti mogli osporavati pred Ustavnim sudom BiH, to bismo rado učinili, čime bismo otvorili novo poglavlje rada Ustavnog suda BiH, gdje postoji nasušna potreba da se neustavni akti iz bh. entiteta Republika Srpska i tamošnjeg entitetskog Ustavnog suda, stave što prije van snage. Istovjetno, jako interesantno pitanje odnosiće se i na  razmatranje Godišnjeg nacionalnog programa iz NATO-ovog programa MAP, gdje smo jako zainteresirani da vidimo kako će glasati aktualni ministri na današnjoj sjednici Vijeća ministara – da li u skladu sa državnim Ustavom i važećim Zakonom o odbrani BiH, ili u skladu sa neobavezujućim aktom iz jednog od bh. entiteta. Da podsjetimo gospođu Željku Cvijanović da je neustavan i nezakonit rad ministara u Vijeću ministara kažnjivo djelo za koje se može i treba odgovarati pred nadležnim pravosudnim organima, na čemu ćemo svakako insistirati.“, zaključio je Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH.

(Vijesti.ba)

15.01.2019.

HDZ SE NE MIJEŠA U ETNIČKO ČIŠĆENJE HRVATA U BiH

HDZ se ne miješa u etničko čišćenje Hrvata u BiH

HDZ se ne miješa u etničko čišćenje Hrvata u BiH
Za razliku od veleposlanika Hrvatske Ivana del Vechia, Čovića su kritike zaobišle. O njegovu prisustvu na slavlju nastanka Republike Srpske HDZ, stranka majka, naprosto šuti. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić doista nije zadužena za Čovića, jest za veleposlanika. No, ako već nije zadužena ne mora ni govoriti da je Čovićev odlazak u Banju Luku »autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati«

HDZ ima veoma čudan odnos sa sestrinskim strankama i strankama kćerima. Nije HDZ specifičan po tome što se tom odnosu prilagođava od prilike od prilike, ali raspon prilagodbi je ono što kod HDZ-a čudi.

HDZ je član Europske pučke stranke i u toj su europskoj političkoj obitelji (kako to u HDZ-u vole reći sugerirajući obiteljsku toplinu među članicama) i neke stranke s kojima HDZ nikako ne bi trebao imati posla, moguće i iz higijenskih razloga.

Članica EPP-a je mađarski Fidesz premijera Orbana koja se uglavnom zalaže za sve ono za što se svjetonazorski ne zalaže Plenkovićev HDZ i čiji predsjednik, mađarski premijer, po svemu sudeći opstruira istragu koja bi mogla i trebala raščistiti odnose Hrvatske i Mađarske o Ini. Dapače, Orban štiti one u MOL-u koji su djelovanjem nanijeli izravnu ekonomsku i stratešku štetu Hrvatskoj.

HDZ je u obitelji europskih pučkaša u istome društvu s Vučićevom Srpskom naprednom strankom. Jest, HDZ nije mogao spriječiti ulazak SNS-a u EPP, ali se tome u jesen 2016. nije ni usprotivio.

Među europskim pučkašima je i HDZ BiH, a to već povijesno gledano nije sestrinska, nego stranka kći HDZ-a. Čelnik te stranke Dragan Čović u tjednu za nama uveličao je obljetnicu nastajanja tvorevine nastale na genocidu, Republike Srpske, iz koje su Hrvati masovno protjerani za vrijeme rata u BiH i kojima, nakon rata, nije omogućen povratak. Za razliku od veleposlanika Hrvatske Ivana del Vechia, Čovića su kritike zaobišle.

O njegovu prisustvu na slavlju nastanka Republike Srpske HDZ, stranka majka, naprosto šuti. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić doista nije zadužena za Čovića, jest za veleposlanika. No, ako već nije zadužena ne mora ni govoriti da je Čovićev odlazak u Banju Luku »autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati«.

S premijerom Plenkovićem stvari stoje ipak nešto drugačije jer je on i predsjednik HDZ-a. On je izrijekom htio imati utjecaj u BiH i to je potvrdio svojim odlaskom u BiH i na predizborne skupove HDZ BiH i Dragana Čovića. Čoviću je na predizbornom skupu u Mostaru uputio poruku političke potpore, prijateljstva i suradnje.

Pa, ako je mogao ići u BiH da mu pruži takvu potporu, onda može nešto kazati, možda i poručiti, i kada se predsjednik HDZ-a BiH ukazuje na skupovima kakav je bio u Banjoj Luci, na kojem je bio s dragim političkim saveznikom Miloradom Dodikom.

Međutim, neće se Plenković u to upuštati jer on, kako reče, tu temu ostavlja gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju. Samo, ako takvu temu prepušta gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju, ako prepušta njima da komentiraju temu odlaska čelnika najsnažnije hrvatske stranke u BiH na proslavu obljetnice nastanka tvorevina koja je etnički počistila Hrvate sa svog teritorija, zašto komentira političko djelovanje Željka Komšića?

Jer, ako mu ne smeta prisustvo čelnika stranke kćeri na proslavi dana osnivanja tvorbe koja je etnički počistila Hrvate, zašto mu smeta čovjek koji je izabran glasovima onih koji nisu Hrvati i koji su Hrvatima nanijeli manje zla nego oni koji slave Dodika?

(Vijesti.ba / Novilist.hr)


15.01.2019.

ISTINA O REPUBLICI SRPSKOJ - SPORNE IDENTIFIKACIJE I ASPIRACIJE

15.01.2019.

SAMO DA NE PUKNE PRIJE ZORE

Samo da ne pukne prije zoreImage result for dino mustafic .Samo da ne pukne prije zore
.............

A sve je počelo i ozvaničeno 9. januara 1992. Dvadeset sedam godina poslije nastavlja se tamo gdje je belaj počeo, ukoliko se ne zaustavi opetće da pukne, a tada zore neće biti!

Milorad Dodik nije jedini političar na Balkanu koji voli da pjeva, najčešći su ti muzički performansi pod šatorom ili na stranačkim konvencijama. Posebno se pamti njegov nastup u Donjoj Podgraci kada je u Spomen domu u čast 20 godina od osnivanja mjesnog odbora SNSD-a zapjevao prisutnima pjesmu “Pukni zoro“. Pjesmi je prethodio inspirativan i državnički govor o asfaltnoj dionici, izgradnji vodovoda i revitalizaciji pogona Drvne industrije. Svaki njegov potez je od životnog značaja, pa su se ti nesvakidašnji rezultati u 21 vijeku proslavili grlovito i horski sa mještanima Donjih, ali i Gornjih Podgraca. Tom prilikom je Dodik kao poznati etnomuzikolog i tvoritelj nacionalnih mitova izjavio kako je ova pjesma nastala još u vrijeme I svjetskog rata na Kajmakčalanu. Još se ne zna pouzdano da li je baš te noći došao i na ideju da se prilikom obilježavanja neustavnog Dana RS-a svojoj “domovini” uvijek pjeva baš ova pjesma. Kao u svakoj besprijekornoj autokratiji note “državničkog” slavlja uvijek odabire Vođa! Međutim, ono što se pouzdano zna jeste da je autor pjesme Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, izjavio kako mu smeta što se pjesma, politizira i usko vezuje za vojsku.

“Pa, smeta mi što politika ulazi u to, ako su je ljudi zavoljeli ja ne bih nikome zabranjivao to da se izvodi pjesma. To je nekako, kako bih rekao, ko sam pa ja kao autor da zabranjujem da se nešto svira ili ne svira. Naprotiv, zadatak muzike je da se ona širi i da puni srca. Sad, što se iskorištavaju pjesme nekad u političke svrhe, e tu se autor najmanje pita. Više-manje je to tako. Naprimjer, čovjek koji je radio Lili Marlen, pa šta on može ako su je prihvatili Nijemci. Prihvatili su je i svi ostali, ali je na kraju ispalo kao da je to himna nacističke Njemačke, što naravno nije istina. Ne bih, da kažem, uspoređivao Republiku Srpsku ni nacističku Njemačku niti bilo šta tako. Zaista sam toliko daleko od toga i toliko me niko nije ni pitao za to, tako da je jednostavno bez veze svaki moj komentar tu. Ja bih želio da je mir u Bosni i da je mir na Balkanu“.

Slovenački autor nije mogao ni sanjati kako će njegov kafanski hit namjenski pisan za film postati ritual proslave postrojene policijske garde koja pjeva sa nacionalnim ponosom “staru srpsku pjesmu”, onako iz grla i derta, kako samo to mogu i umiju neuki nacionalisti tražeći snagu i slavu u događajima od prije sto godina. Svjesna i hladnokrvna laž o RS-u koju kreira godinama politički establišmentjeste bijeg, svjesno poricanje bliske prošlosti 90′-ih kao tereta i nastoje to zamijeniti nečim drugim. Zamjena u ovom slučaju preko “slavljeničke pjesme” počinje scenarijem o junaštvu iz Prvog svjetskog rata vidljiv kroz kostimirani vojni defile u Banja Luci, sa istorijskim srpskim uniformama dalekog rata koje se nisu oblačile u tim krajevima. Dapače, nosila se tada druga uniforma i to ona “neprijateljska”. Paradni prijelaz samoobmane ima svoju svrhu, ko laže dobronamjerno, laže bolje, bolje igra svoju ulogu statiste ili protagoniste, lakše će mu povjerovati i sudija, i historičar i supruga i djeca. Zapravo, vojno-muzički igrokaz 9 januara jeste nešto mnogo zlokobnije i opasnije od provincijalne latinoameričke diktatorske priredbe. Iz baršunastog totalitarizma ispiranja mozga prešlo se u stvarni koji je završio i preoblikovao svoje javno mnijenje, a mržnju prema BiH kao historijskoj nužnosti isfabrikovao u trajnog neprijatelja srpskog naroda. Otrovne laži i propaganda Javnog servisa RTRS-a imaju Goebbelsov stil, koji treba da pokrije brzinu i intezitet kojim RS ide ka ponovljenom varvarstvu i fašizmu iz 90′-ih. Nisu se zamorili od istrošenih klišeja i recikliranih slogana kojim se diže moral ološu i razbojnicima pred neke nove i važne okršaje, čime se spirala zla i nasilja nastavlja. Tragedija RS-a je što su njeni stanovnici taoci i žrtve plaćenih inostranih stručnjaka za spinove, sposobnih oblikovati virtualnu i televizijsku hiperstvarnost kojima onu pravu ekonomsku, socijalnu i ljudsku bijedu prikrivaju od masa. Tako se opravdava orvelijanska “dvije minute mržnje i čizma koja gazi ljudsko lice” radi postizanja neograničene moći. A ta moć je neophodna jer Srbija podrazumijeva da priča o Bosni nije gotova. Srpski nacionalizam nije digao ruke od Bosne, on RS smatra prelaznom fazom, svojevrsnom kompezacijom za izgubljeno Kosovo. Tako Bosnu čuva ne samo politička i historijska žilavost, nego i neka vrsta kaprica Zapada koji ne dozvoljava srpskim nacionalistima da urade ono što su 90-ih zamislili: da odvale dio Bosne, i da ga pripoje Srbiji. Daytonski temelji Bosne su prihvaćanje zločina kao političkog alata, a njegov rezultat jeste entitet koji je nastao na masovnim zločinima i progonima. Umjesto suočavanja sa istinom i traganjem za

katarzom, bosanskim Srbima se desetljećima servira emotivna zamka kako je taj dio BiH iako na stravičnoj civilizacijskoj stranputici ipak “otadžbina”, pa kakva god bila i šta god činila, zaslužuje neku vrstu odbrane i pomoći. Jedina je pomoć nestanak Zla koje je izrodila takva politika i koja je nastavljena ratom u miru. Zato poređenje između nacističke Njemačke i sadašnjeg režima u RS-u kojeg je kao svojevrsni lapsus mentis(greške u razmišljanju) napravio Magnifico neumoljivo podsjeća na uvjerenja koja je imao i Tomas Man kada se obraćao u radijskim govorima na BBC-u svojim sunarodnjacima 1945. iz egzila. Vjerovao je da će “nacistički ološ i otpad biti neminovno poražen – jer nemože biti drugačije, jer ništa osim toga ne bi bilo održivo, ako hoćemo da ostanemo ljudska stvorenja”. Ima u današnjoj Banja Luci kroz pero Dragana Bursaća ili Srđana Šušnjice manovske čestitosti, konsekventnosti i neumoljive hrabrosti. Nisu oni na sreću jedini, ima tu i plemićke uzvišenosti Srđana Puhala ili racionalne argumentacije prof. Miodraga Živanovića. Sve to ima i u principijelnom pisanju portala Buka pod uredništvom Aleksandra Trifunovića, jer su to ljudi čiji je izričaj jasani koji stalno podsjeća na građansku saodgovornost i za buduću propast i sadašnju sramotu RS-a.

Malo je država u svijetu čiji se raspad sanja i priziva, u različitim historijskimepohama, kao što je to slučaj sa BiH. Zločinačka operetska proslava 9 januara jeste klimaks nasilničkih i rušilačkih politika koje žele dezintegrirati zemlju. Prisustvo delegacije HDZ-a uz završenu diplomatsku epizodu smjene hrvatskog veleposlanika otklanjaju bilo kakve sumnje da se neće nastaviti negativne antibosanskohercegovačke politike, ali one ne mogu proizvesti raspad BiH. Mogu proizvesti rat. To su vrlo neodgovorne politike prema narodima koje navodno zastupaju. Sve dok se ne napuste kvaziimperijalne ambicije  Beograda i Zagreba, neće biti mira na Balkanu. Sigurno je da će pitanje NATOputa i EU integracija lomiti i unutrašnje odnose u BiH. Naravno da velike sileznaju kako je strateški centar regiona: Bosna i Hercegovina. S toga ne čudi podrška i prisustvo ruskog ambasadora u BiH koji drži pod specijalnom pažnjom svog glavnog poštara Kremlja, secesionističkog Predsjednika Dodika. Drugi, još alarmantniji faktor je novi kvalitet odnosa interesa između Moskve iDragana Čovića, na svu sreću samo šefa, ali ne i člana Predsjedništva BiH, segregacijsko kriminogenog HDZ BiH. Njegovo prisustvo nije bilo: Stop mržnji- kako je to licemjerno pokušao spinovati, već podrška i savezništvo političkim procesima kojeg su vodili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Nikola Koljević, Radoslav Brđanin, Velibor Ostojić i brojni drugi, a svisu završili na optuženičkoj klupi u Hagu te su optuženi za teške ratne zločine. Kao rezultat svih navedenih protuustavnih poteza uslijedio je rat, koji je trajao do gotovo samog kraja 1995. Rezultirao je brojnim žrtvama, etničkim čišćenjem, ali i genocidom u Srebrenici, što je potvrđeno presudamau Hagu. A sve je počelo i ozvaničeno 9. januara 1992. Dvadeset sedam godina poslije nastavlja se tamo gdje je belaj počeo, ukoliko se ne zaustavi opetće da pukne, a tada zore neće biti!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940459

Powered by Blogger.ba