Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.01.2019.

ČOVIĆEV JE POLTRON I BEOGRAD I MOSKVA, NEKA SE IZJASNI O KRITIKAMA IZ ZAGREBA

Čović je poltron i Beograda i Moskve, neka se izjasni o kritikama iz Zagreba

Čović je poltron i Beograda i Moskve, neka se izjasni o kritikama iz Zagreba
Tvrdnjama da je političko Sarajevo izmanipulisalo javnost njegovim prisustvom obilježavanju neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pokušava se izvući iz procjepa u koji je upao zbog svojih besmislenih i nelogičnih poteza.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Esad Bajtal, komentarišući Čovićeve stavove koje je danas iznio na konferenciji za novinare u Mostaru uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je izjavio da je više puta do sada išao na svečanu akademiju u Banju Luku povodom dana RS-a, ali da mu nije jasno zašto je baš ovoga puta tome posvećena tolika medijska pažnja.

- To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost, ali to dovoljno govori i o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti šta sam sve čuo u komentarima i analizi tog mog prisustva i moje pitanje bilo bi - da nisam bio nazočan, da li bi mediji uopće i upratili da se desilo nešto u Banjoj Luci ovih dana - naveo je Čović, dodavši da je "ambijent iz političkog Sarajeva ovaj put evidentno vrlo jasno i uspješno medijski izmanipulirao javnost".

Naš sagovornik potcrtava kako se ovdje radi o dojučerašnjem članu Predsjedništva BiH koji u Banju Luku odlazi na noge onome koji sve radi protiv države BiH.

- Čović već godinama priča kako je ovo njegova zemlja za koju je spreman da se bori. A sve te godine njegove sofisterije - jedno priča, a drugo radi - pravi čvrsti savez sa Dodikom koji je otvoren i jasan u svom nepriznavanju BiH, njenoj opstrukciji i napadima na sve njene institucije - dodaje Bajtal.

Naglašava kako ne postoji onaj s kim Dodik nije došao u sukob - vjere, nacije, države, religije...

- Nema s kim Dodik nije u sukobu, ali Čović s njim sve vrijeme drži čvrsti savez. Pri tome jedan ovu zemlju poriče, a drugi tobože tvrdi da je njegova - poručio je Bajtal.

Smatra da je lider HDZ-a BiH u posljednje dvije godine izašao iz svoje sofisterijske faze i otvoreno i javno stao na onu istu stranu s kojom je sve ovo vrijeme očito gradio planove razgradnje BiH.

- Da li je on uopšte pročitao šta mu sve Zagreb spočitava, pa čak i članovi njegovog, tj. tamošnjeg HDZ-a? Šta mu sve spočitavaju intelektualci, univerzitetski profesori, pripadnici različitih stranaka - pita se Bajtal, podsjetivši da je hrvatski historičar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac ocijenio da će Čović pasti u nemilost Zagreba zbog nepromišljenog poteza.

Pozvao je Čovića da se izjasni o kritičkim glasovima koji dolaze iz Zagreba.

- Šta ćemo s Plenkovićevom šutnjom o njegovom odlasku u Banju Luku, koja je čak i simptomatičnija od otvorenih, jasnih i glasnih kritika iz Zagreba. I to ne od nevažnih ljudi. Kako će to Čović opravdati? Neće biti da je Zagreb uvijek upravu, pa i onda kad njega kritikuje, a da Sarajevo ništa ne valja, pa i onda kad je upravu. Dakle, i kad me kritikuje, Zagreb je upravu - što je poltronska pozicija, a Sarajevo ne valja i kad me uopšte ne dira - pojašnjava Bajtal.

Na kraju razgovora naš sagovornik ističe kako Čović poltronizira i Beogradu, i Zagrebu i Moskvi.

- Zašto to čini? Je li to u interesu hrvatskog naroda? Za koga? Pa valjda za neki vlastiti interes, ali on najbolje može dati odgovor na to pitanje - zaključuje Bajtal.


D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba