Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.01.2019.

NE MOŽEMO DATI MANDAT NEKOME KO NE ŽELI DA BiH PRISTUPI MAP-U

Ne možemo dati mandat nekome ko ne želi da BiH pristupi MAP-u

Ne možemo dati mandat nekome ko ne želi da BiH pristupi MAP-u
Nakon što je NATO pozvao BiH da podnese prvi Godišnji nacionalni plan, potpuno je normalno i logično da BiH to uradi, rekao je danas član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

- Veza između imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i našeg NATO puta - aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana se može posmatrati jedino na tragu poštivanja zakona, odluka, utvrđenih politika - kazao je Džaferović medijima u Sarajevu.

Kako je rekao, ne radi se ni o kakvom uslovljavanju ni člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, niti njega kao člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, već o zahtjevu da se poštuju zakoni i donesena odluka kad je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ali i Strategija vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH utvrdilo u martu prošle godine.

- Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom, odlukama Predsjedništva BiH i ovom strategijom. Dakle, oni koji danas osporavaju NATO put BiH, izjavljujući da neće da poštuju zakone, Strategiju vanjske politike i raniju odluku Predsjedništva. Oni zapravo uslovljavaju i najobičnija je zamjena teza da bilo ko od nas dvojice, gospodin Komšić ili ja, bilo šta ovdje uslovljavamo - rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, jasna je stvar da predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ovom mandatu, po nekom redu i tradiciji bude kandidat iz reda srpskog naroda, i da ga predloži SNSD.

- I to je nesporna stvar. Ali da bi Predsjedništvo moglo da donosi odluku o tome, oko tog imena mora se okupiti parlamentarna većina, mora se okupiti najmanje 22 zastupnika i ta većina mora da ponudi određeni program ili principe djelovanja u kojima će najmanje biti sadržano opredjeljenje da se poštuju postojeći zakoni, donesene odluke i već utvrđene politike - dodao je Džaferović.

Pita se kako dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje Zakon o odbrani, Strategiju vanjske politike i Odluku Predsjedništva da BiH pristupi MAP-u.

- Što se mene tiče, onog trenutka kad ovdje u Predsjedništvo dođu najmanje 22 potpisa parlamentarne većine koja može donijeti odluku o predsjedavajućem Vijeća ministara u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, sa ovim principima u kojima će biti između ostalog biti sadržano i poštivanje naših vanjskopolitičkih opredjeljenja, dakle puta ka EU i NATO-u, neće biti nikakvih problema da se digne ruka i da glas za tog mandatara - dodao je Džaferović.


(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940512

Powered by Blogger.ba