Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.01.2019.

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH (CIK) JE KS-U NEZAKONITO SMANJIO BROJ DELEGATA U DOMU NARODA

Forto: CIK je KS-u nezakonito smanjio broj delegata u Domu naroda

Forto: CIK je KS-u nezakonito smanjio broj delegata u Domu naroda
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nezakonito ovom kantonu smanjila broj delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH sa 11 na devet.

Zbog toga je Forto, kao ustavno ovlašteni predstavnik, uime Kantona Sarajevo podnio tužbu Sudu BiH protiv CIK-a pozivajući se na nezakonite izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

U tužbi je naveo da je CIK protuzakonito preuzeo ulogu zakonodavca, te umjesto Parlamentarne skupštine BiH popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" te odlučio o stvarima za koje nije nadležna BiH nego Federacija BiH.

Također, premijer tvrdi da je CIK postupio protivno normama Izbornog zakona BiH, te suprotno Aneksu 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

- Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom BiH održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud BiH kao jedini upravni sud u ovom slučaju - istaknuo je Forto.

Pojasnio je da je tužba zasnovana na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu, stoji u saopćenju iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo koje prenosi Press služba KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba