Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.01.2019.

APEL FEDERALNOG ZASTUPNIKA I PREDSJEDNIKA GRAĐANSKOG SAVEZA NIHADA ČOLPA : PROCESUIRATI AUTORA RASISTIČKOG TEKSTA "NACI-FAŠISTU TOMISLAVA ZELENIKU"

Apel federalnog zastupnika i predsjednika Građanskog saveza Nihada Čolpe : Procesuirati autora rasističkog teksta


Na portalu Dnevnik.ba bliskom Draganu Čoviću i HDZ-u juče je objavljen (pa uklonjen)  tekst izvjesnog Tomislava Zelenika u kojem poziva na savezništvo bh. Hrvata i bh. Srba, iznoseći rasističke teorije da su Bošnjaci historijski neprijatelji Hrvata i da su zbog predaka koji su promijenili vjeru “nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa”.

 Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa i predsjednik Građanskog saveza, u pisanoj izjavi za medije je istakao da podržava nezavisnost medija i slobodu govora, ali je ocijenio da medijska zajednica također sama mora ustati i osuditi ratnohuškačke izjave u bh. medijima, koje dovode do povećanja međuetničkih tenzija u Bosnu i Hercegovini.

Čolpa podsjeća na monstruozan tekst izvjesnog Tomislava Zelenike, koji je za Bošnjake napisao:


Image result for tomislav zelenika hss

NACI-FASISTA TOMISLAV ZELENIKA

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

„Muslimani, Bošnjaci, su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30…”, te nastavio nazivati Bošnjake pogrdnim imenima.

Čolpa podsjeća da je svakom masovnom zločinu nad Bošnjacima kroz historiju prethodila identična masovna propaganda u kojoj su se pripadnici ovog naroda označavali kao izdajnici vjere predaka i historijski neprijatelji, kako bi se na taj način izvršila njihova dehumanizacija i psihički pripremio teren za sistemske zločine nad njima.

Čolpa ističe da je posebno zabrinjavajuća činjenica što je ovakav rasistički ispad o Bošnjacima kao genetskim izdajnicima i neprijateljima objavio portal vrlo blizak HDZ-u BiH koji otvoreno zastupa politike ove stranke i redovno daje prostor njegovim rukovodećim političarima da se obraćaju javnosti. Zbog toga Čolpa zahtijeva da se ova stranka ogradi od istupa ovog portala, jer u suprotnom tvrdi da postoje i više nego osnovani razlozi sumnjati da su stavovi koje je iznio mladi Zelenika ujedno i stavovi HDZ-a BiH o Bošnjacima.

U stavovima Zelenike, rekao je Čolpa, itekako ima elementa i krivičnog djela po članku 163. Krivičnog zakona FBiH, koji predviđa i do pet godina zatvora za javno izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive u Federaciji. Čolpa je istakako da je neophodno da u skladu sa navedenim propisima nadležni organi u što kraćem roku procesuiraju počinioca.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940505

Powered by Blogger.ba