Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.01.2019.

DECENIJA REZOLUCIJE EP O SREBRENICI: NE DOZVOLITI DA SE GENOCID IKADA ZABORAVI

Decenija Rezolucije EP o Srebrenici: Ne dozvoliti da se genocid ikada zaboravi

Decenija Rezolucije EP o Srebrenici: Ne dozvoliti da se genocid ikada zaboravi
Rezolucija o Srebrenici koju je 15. januara 2009. usvojio Evropski parlament (EP) danas predstavlja kamen temeljac, odnosno liniju odbrane BiH od psihološkog nasilja koje je gore od fizičkog nasilja, rečeno je tokom tribine ”Deset godina Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici“, održanoj u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici tribine održane u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bili su Mustafa Cerić (reisu-l-ulema iz u BiH od 1993. do 2012.), Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH).

Cilj tribine, čiji je organizator Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, bio je obilježiti 10 godina otkako je Evropski parlament donio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Ferid Dautović, predsjednik Instituta kazao je kako je prošlo deset godina od donošenja rezolucije o Srebrenici s kojom je Evropski parlament pozvao članice EU i Zapadnog Balkana da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici ocijenivši rezoluciju projektom pomirenja.

“U Rezoluciji, koju su podržale sve političke skupine u EP je naglašeno da se potrebno sjetiti i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina koji su počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu. Nažalost, svi parlamenti država nasljednica bivše Jugoslavije nisu se odazvali u obimu i kapacitetu kako se očekivalo, a BiH tu rezoluciju nije usvojila jer u sebi baštini ono što je stvoreno 9. januara 1992., entitet RS”, rekao je Dautović.

Dodao je kako Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka do sada organizirao nekoliko projekata kojima je ukazano da se genocid desio u Srebrenici.

Dautović se osvrnuo na preporuke kako očuvati sjećanje na genocid među kojima je zahtijevati da se o genocidu obavezno uči u školama, uspostavi standardni protokol da zvaničnici na početku posjeta BiH, posjete i Memorijalni centar u Potočarima, te zahtijevati od nastavnika da završe tečaj o srebreničkom genocidu i nauče kako predavati nastavu o genocidu na historijski i pedagoški ispravan način.

Zahvalio je učesnicima tribine koji su pristali da govore o Rezoluciji i podsjete ljude na posljedice genocida koje se ne smiju zaboraviti, iako su bolne i teške.

Mašović je izjavio kako je riječ o izuzetno važnoj Rezoluciji iako u svom nazivu nema riječ genocid.

”Prije svega važno je da je prihvaćena inicijativa da se ona stavi na dnevni red Evropskog parlamenta, i danas obilježavamo dan uoči usvajanja te rezolucije, 15. januara 2009. godine. Važno je da je usvojena, još je važnije da je usvojena odlukama svih političkih blokova unutar EP-a”, rekao je Mašović.

Osvrnuo se na sadržaj Rezolucije i naveo kako ne samo da zaključci koji su navedeni nisu u cjelosti implementirani nego da su pojedinci otišli korak dalje u tvrdnjama da se genocid nije desio i da je Rezolucija izlišna.

”Generalno u tim zaključcima se banalizira, usuđujem se reći i minimizira sam genocid u Srebrenici”, rekao je Mašović koji je podsjetio kako se u prvoj tački zaključaka govori osudi svih zločina na području cijele Jugoslavije.

Smatra kako to nije trebalo stajati u Rezoluciji, jer je posvećena Srebrenici te da je solidarisanje sa svim žrtvama trebalo izraziti u odvojenoj rezoluciji.

”Pitanje ubrzavanja procesa privođenja pravdi ratnih zločinaca, ne da se nije desilo nego se dešavaju upravo suprotne stvari”, rekao je Mašović koji je dodao kako osuđeni ratni zločinci danas se puštaju ranije na slobodu i ne izdržavaju ni minimalne izrečene kazne.

Ne smatra kako je Rezolucija poučila rezultate i da je u toku usaglašavanja pretrpjela promjene.

Efendija Cerić se osvrnuo na historijske prilike koje su dovele do donošenja Rezolucije istakavši kako ona predstavlja jedan od najvećih uspjeha da se zaustavi nastavak psihičkog nasilja koje se ogleda u negaciji genocida, odnosno u ubijanju istine i pravde za žrtve genocida.

Smatra kako Rezolucija nakon deset godina nije samo nešto napisano na papiru već predstavlja kamen temeljac, liniju odbrane BiH od psihološkog nasilja koje je gore od fizičkog nasilja.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” izjavila je kako je Rezolucija vrlo važna za žrtve genocida i da je potvrđeno da se genocid zaista desio.

Izrazila je žaljenje što BiH ne može donijeti rezoluciju, kakvu su donijeli parlamenti u susjednim zemljama.
Pozvala je one koji su počinili zločine da to priznaju jer će im tako biti lakše, i njima i žrtvama. Podsjetila je da je pokrenuta kampanja odnosno projekt kojim neće dopustiti da se negira genocid.

”Dok god postoji i jedna majka u Srebrenici ili Žepi, neće dozvoliti da se zaboravi ono što smo mi preživjele 1995. godine“, rekla je Subašić koja je najavila poziv mnogim ljudima, kako mladim tako i zvaničnicma da posjete Potočare.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republie Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijeno je najmanje 8.372 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u novembru 2017. prvostepeno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U Rezoluciji o Srebrenici, izglasanoj 15. januara 2009., Evropski parlament (EP) je pozvao države članice Evropske unije (EU) i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U Rezoluciji se navodi da je potrebno sjetiti se i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme ratova na Balkanu.

(Vijesti.ba / AA)14.01.2019.

ČOVIĆEVA DVA DANA U BANJALUCI I BEOGRADU: ORDEN LISICI I KRIVIČNA PRIJAVA KRSTIČEVIĆU

Čovićeva dva dana u Banja Luci i Beogradu: Orden Lisici i krivična prijava Krstičeviću

Čovićeva dva dana u Banja Luci i Beogradu: Orden Lisici i krivična prijava Krstičeviću
Čović u dva dana uspio biti na dva mjesta gdje je ponižena Hrvatska - u Banja Luci na dan odlikovanja zločinca Slavka Lisice i u Beogradu u vrijeme podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Krstičevića.

- Kada je predsjednik HSS-a Mario Karamatić polovinom decembra prošle godine ustvrdio da će Sarajevo zaboljeti glava od Deklaracije usvojene u Saboru RH, a da će posljedice tek osjetiti u vremenu koje dolazi, nije se dalo ni naslutiti da će doći vrijeme (nepunih mjesec dana kasnije) potpunog konsenzusa u Zagrebu u osudama Dragana Čovića. O glavoboljama koje ovih dana zbog toga ima Čović i nuspojavama koje osjeća ili će tek osjetiti, Karamatić nije govorio niti dao dijagnozu.

A počele su 9. januara odlaskom na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luku tokom koje je odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, preko čega javnost u Hrvatskoj jednostavno nije mogla preći.

I dok su se ostali članovi HDZ-a Hrvatske distancirali od Čovića, otvorenu kritiku uputio mu je HDZ-ov ministar odbrane Damir Krstičević koji je Čovićev potez nazvao sramnim. Taj javni šamar Čovića je 10. januara zatekao u Beogradu, gdje je otputovao odmah nakon što je uveličao rođendan Republike Srpske. Čović nije javno odgovorio, ali je iz Beograda ministru Krstičeviću stigla krivična prijava Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i optužba da je odgovoran za ubistvo 81 srpskog civila kod Jajca septembra 1995. godine.

Tako je Čović u dva dana uspio biti na dva mjesta gdje je ponižena Republika Hrvatska. U Banja Luci na dan kada je dodijeljen orden Slavku Lisici odgovornom za zločine u Šibeniku, te u Beogradu kada je u Srbiji podnesena krivična prijava protiv ministra Krstičevića.  

Zbog svega navedenog i ne čudi da se u javnosti u Hrvatskoj, kako iz intelektualnih i političkih krugova, tako i iz braniteljske populacije Čoviću spočitava da njegovom politikom, s istim ciljem, upravljaju Banja Luka, Beograd i Moskva.  Zagrebački Jutarnji list tako piše “da podržavati Čovićev pakt s Dodikom znači podržavati Veliku Srbiju“, što je slična tvrdnja onoj profesora Ive Banca da je Čović “čuvar zapadnih granica velike Srbije“ te da su njegovi pravi sponzori Dodik, Vučić i 'matjuška' Rusija. Primjetio je to i hrvatski novinar Drago Pilsel kroz mutne poslove sa mostarskim Aluminijem kojeg bi u konačnici, master plana za osvajanje Federacije, trebao “spašavati“ ruski kapital.

(Vijesti.ba)
14.01.2019.

ČOVIĆEV JE POLTRON I BEOGRAD I MOSKVA, NEKA SE IZJASNI O KRITIKAMA IZ ZAGREBA

Čović je poltron i Beograda i Moskve, neka se izjasni o kritikama iz Zagreba

Čović je poltron i Beograda i Moskve, neka se izjasni o kritikama iz Zagreba
Tvrdnjama da je političko Sarajevo izmanipulisalo javnost njegovim prisustvom obilježavanju neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pokušava se izvući iz procjepa u koji je upao zbog svojih besmislenih i nelogičnih poteza.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Esad Bajtal, komentarišući Čovićeve stavove koje je danas iznio na konferenciji za novinare u Mostaru uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je izjavio da je više puta do sada išao na svečanu akademiju u Banju Luku povodom dana RS-a, ali da mu nije jasno zašto je baš ovoga puta tome posvećena tolika medijska pažnja.

- To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost, ali to dovoljno govori i o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti šta sam sve čuo u komentarima i analizi tog mog prisustva i moje pitanje bilo bi - da nisam bio nazočan, da li bi mediji uopće i upratili da se desilo nešto u Banjoj Luci ovih dana - naveo je Čović, dodavši da je "ambijent iz političkog Sarajeva ovaj put evidentno vrlo jasno i uspješno medijski izmanipulirao javnost".

Naš sagovornik potcrtava kako se ovdje radi o dojučerašnjem članu Predsjedništva BiH koji u Banju Luku odlazi na noge onome koji sve radi protiv države BiH.

- Čović već godinama priča kako je ovo njegova zemlja za koju je spreman da se bori. A sve te godine njegove sofisterije - jedno priča, a drugo radi - pravi čvrsti savez sa Dodikom koji je otvoren i jasan u svom nepriznavanju BiH, njenoj opstrukciji i napadima na sve njene institucije - dodaje Bajtal.

Naglašava kako ne postoji onaj s kim Dodik nije došao u sukob - vjere, nacije, države, religije...

- Nema s kim Dodik nije u sukobu, ali Čović s njim sve vrijeme drži čvrsti savez. Pri tome jedan ovu zemlju poriče, a drugi tobože tvrdi da je njegova - poručio je Bajtal.

Smatra da je lider HDZ-a BiH u posljednje dvije godine izašao iz svoje sofisterijske faze i otvoreno i javno stao na onu istu stranu s kojom je sve ovo vrijeme očito gradio planove razgradnje BiH.

- Da li je on uopšte pročitao šta mu sve Zagreb spočitava, pa čak i članovi njegovog, tj. tamošnjeg HDZ-a? Šta mu sve spočitavaju intelektualci, univerzitetski profesori, pripadnici različitih stranaka - pita se Bajtal, podsjetivši da je hrvatski historičar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac ocijenio da će Čović pasti u nemilost Zagreba zbog nepromišljenog poteza.

Pozvao je Čovića da se izjasni o kritičkim glasovima koji dolaze iz Zagreba.

- Šta ćemo s Plenkovićevom šutnjom o njegovom odlasku u Banju Luku, koja je čak i simptomatičnija od otvorenih, jasnih i glasnih kritika iz Zagreba. I to ne od nevažnih ljudi. Kako će to Čović opravdati? Neće biti da je Zagreb uvijek upravu, pa i onda kad njega kritikuje, a da Sarajevo ništa ne valja, pa i onda kad je upravu. Dakle, i kad me kritikuje, Zagreb je upravu - što je poltronska pozicija, a Sarajevo ne valja i kad me uopšte ne dira - pojašnjava Bajtal.

Na kraju razgovora naš sagovornik ističe kako Čović poltronizira i Beogradu, i Zagrebu i Moskvi.

- Zašto to čini? Je li to u interesu hrvatskog naroda? Za koga? Pa valjda za neki vlastiti interes, ali on najbolje može dati odgovor na to pitanje - zaključuje Bajtal.


D.K.

(Vijesti.ba)

14.01.2019.

JUTARNJI LIST: PODRŽAVATI ČOVIĆEV PAKT S DODIKOM ZNAČI PODRŽAVATI VELIKU SRBIJU

Jutarnji list: Podržavati Čovićev pakt s Dodikom znači podržavati Veliku Srbiju

Jutarnji list: Podržavati Čovićev pakt s Dodikom znači podržavati Veliku Srbiju
Dodik ne treba Čovića zbog ljubavi prema Hrvatima, nego kako bi BiH uz pomoć HDZ-a učinio trajno nefunkcionalnom.

“Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju”, kratko će Andrej Plenković u razgovoru s novinarima u Splitu odbiti ocijeniti nedavni odlazak Dragana Čovića, lidera sestrinskog HDZ-a, na banjolučki velikosrpski kirvaj u režiji Milorada Dodika. Valjda je i premijeru neugodno, kada mu već nije bilo neugodno doći prošlog lipnja na zagrebačko sveučilište na dodjelu počasnog doktorata šefu HDZ-a BiH, a idućih mjeseci u svakoj mogućoj prilici pozivati Hrvate da daju glas dr. Čoviću.

Razumije se da je Plenković odbio kritizirati Čovićevu podršku Republici Srpskoj jer hrvatska državna politika snažno podržava suradnju s Miloradom Dodikom.

Problem je u tome što podržavati Čovićev pakt s Dodikom u suštini znači podržavati projekt Velike Srbije. Jer, Dodik ne treba Čovića zbog ljubavi prema Hrvatima (upravo suprotno, on ih prezire), nego kako bi uz pomoć HDZ-a BiH Bosnu i Hercegovinu učinio trajno nefunkcionalnom, a ako se jednom stvari poklope, 49 posto te države pripojio Srbiji. Čovićevu HDZ-u odgovara takav rasplet jer mnogi u Zapadnoj Hercegovini sanjaju isti scenarij s Hrvatskom, i to je, a ne nekakva ugroženost, temelj srpsko-hrvatske neprincipijelne koalicije.

Koja sve donedavno nije imala podršku Zagreba jer su Ivica Račan, Ivo Sanader, Zoran Milanović, Stipe Mesić i Ivo Josipović - iz različitih razloga, ali puno desetljeće i pol - držali distancu prema politici HDZ-a BiH. Sve se promijenilo kada je Kolinda Grabar-Kitarović, odmah nakon stupanja na predsjednički položaj, najavila da će tražiti nadogradnju Daytonskog mirovnog ugovora, kao i da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali i jedan veliki nedostatak - da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH. Bila je to ruka spasa prezrenom čelniku HDZ-a u susjedstvu.

Dragan Čović je, uz otvorenu podršku svoga glavnog saveznika Milorada Dodika, sve donedavno iznosio zahtjeve za formiranje trećeg “hrvatskog” entiteta, iako se tome protive SAD i EU. Kada je propao plan za uspostavu hrvatskog entiteta, u Mostaru se pompozno obilježavala 25. godišnjica utemeljenja tzv. Herceg-Bosne (HR HB), i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a na službenom dijelu sudjelovao je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dakle, hrvatski dužnosnik je sudjelovao u proslavi nečega što je Haag u presudi “haaškoj šestorci” inkriminirao odlukom da je Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog pothvata koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom.

Još 2009. Čović je stao uz Dodika kada je iznio plan da ustavne promjene treba dogovarati bez stranaca, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice što prije treba zatvoriti, strani suci i tužitelji trebaju otići, kao što je podržao i nelegalni referendum u Republici Srpskoj. Ukratko, sve što radi usmjereno je prema razbijanju Bosne i Hercegovine i potpuno normalno da izaziva sukobe s bošnjačkom politikom. Koja je također dvolična, a često i kratkovidna pa pokušava majorizirati Hrvate u Bosni i Hercegovini te tako ide na mlin Čoviću.

Korijen je svih problema u tome što se tamošnje hrvatsko vodstvo ne želi odreći politike nekadašnje Herceg-Bosne, a u tome ih podržavaju Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković. Umjesto da se angažiraju u stvaranju dogovora sa Sarajevom i dugoročnog saveza Hrvatske i BiH, oni igraju na kartu HDZ-a BiH, na čemu im najviše zahvaljuju u Banja Luci i Beogradu.

(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)
14.01.2019.

ANDREJ PLENKOVIĆ BI OGRAĐIVANJEM OD DRAGANA ČOVIĆA UČINIO VELIKU USLUGU BH. HRVATIMA

Plenković bi ograđivanjem od Čovića učinio veliku uslugu bh. Hrvatima

Plenković bi ograđivanjem od Čovića učinio veliku uslugu bh. Hrvatima
Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber smatra da je prisustvo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića obilježavanju neustavnog Dana RS, 9. januara, u Banjaluci zapravo dio dugogodišnjeg saveza sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

''Činjenica postojanja tog saveza, kao i učešća na slavljenju Dana RS uz potpuno ignorisanje sudbine Hrvata u tom entitetu kako u ratnim, tako i u postratnim vremenima na jednoj, te učešća na jednoj neustavnoj proslavi na drugog strani, još su jedan dokaz da politika koju vodi Čović, te HDZ BiH pod njegovim vođstvom, niti ima veze za interesima bosanskih Hrvata, a kamoli sa nekom borbom za ravnopravnost Hrvata u BiH u nekom smislu koji podrazumijeva vladavinu prava, nego je vođen konceptom vladavine 'konstitutivnih stranaka', te baziran na disfunkcionalnoj državi BiH, koja upravo jedina omogućuje takvu vladavinu'', kaže Weber za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, mini afera oko prisustva ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na istom obilježavanju izgleda kao omaška, ali jedina je koja se neophodno ističe iz politike zagrebačkih elita prema BiH.
 
''Ta politika, nažalost, kako bh. Hrvata i BiH, tako i Evropske unije, ostaje zarobljena etnonationalnim pogledom na BiH, pa samim time ne može razlikovati interese bh. Hrvata i politike konstitutivne hrvatske stranke i njenog vođstva“, smatra naš sagovornik. 
 
Ukoliko bi se, dodaje, premijer Hrvatske Andrej Planković i HDZ Hrvatske jasno ogradili od Dragana Čovića zbog ovog čina, učinili bi veliku uslugu bh. Hrvatima.
 
''Ali bojim se da upravo zbog spomenute ideološke zarobljenosti politike Hrvatske prema BiH, takvu jednu, preko potrebnu diferencijaciju politike Hrvatske prema BiH između izvornih interesa bh. Hrvata i odnosa prema pojedinačnim hrvatskim političkim akterima i stranakama u BiH još dugo nećemo vidjeti'', zaključio je Weber. 
 
(Vijesti.ba)
14.01.2019.

NE MOŽEMO DATI MANDAT NEKOME KO NE ŽELI DA BiH PRISTUPI MAP-U

Ne možemo dati mandat nekome ko ne želi da BiH pristupi MAP-u

Ne možemo dati mandat nekome ko ne želi da BiH pristupi MAP-u
Nakon što je NATO pozvao BiH da podnese prvi Godišnji nacionalni plan, potpuno je normalno i logično da BiH to uradi, rekao je danas član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

- Veza između imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i našeg NATO puta - aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana se može posmatrati jedino na tragu poštivanja zakona, odluka, utvrđenih politika - kazao je Džaferović medijima u Sarajevu.

Kako je rekao, ne radi se ni o kakvom uslovljavanju ni člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, niti njega kao člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, već o zahtjevu da se poštuju zakoni i donesena odluka kad je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ali i Strategija vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH utvrdilo u martu prošle godine.

- Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom, odlukama Predsjedništva BiH i ovom strategijom. Dakle, oni koji danas osporavaju NATO put BiH, izjavljujući da neće da poštuju zakone, Strategiju vanjske politike i raniju odluku Predsjedništva. Oni zapravo uslovljavaju i najobičnija je zamjena teza da bilo ko od nas dvojice, gospodin Komšić ili ja, bilo šta ovdje uslovljavamo - rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, jasna je stvar da predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ovom mandatu, po nekom redu i tradiciji bude kandidat iz reda srpskog naroda, i da ga predloži SNSD.

- I to je nesporna stvar. Ali da bi Predsjedništvo moglo da donosi odluku o tome, oko tog imena mora se okupiti parlamentarna većina, mora se okupiti najmanje 22 zastupnika i ta većina mora da ponudi određeni program ili principe djelovanja u kojima će najmanje biti sadržano opredjeljenje da se poštuju postojeći zakoni, donesene odluke i već utvrđene politike - dodao je Džaferović.

Pita se kako dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje Zakon o odbrani, Strategiju vanjske politike i Odluku Predsjedništva da BiH pristupi MAP-u.

- Što se mene tiče, onog trenutka kad ovdje u Predsjedništvo dođu najmanje 22 potpisa parlamentarne većine koja može donijeti odluku o predsjedavajućem Vijeća ministara u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, sa ovim principima u kojima će biti između ostalog biti sadržano i poštivanje naših vanjskopolitičkih opredjeljenja, dakle puta ka EU i NATO-u, neće biti nikakvih problema da se digne ruka i da glas za tog mandatara - dodao je Džaferović.


(Vijesti.ba)
14.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ MANIPULIRA JAVNOST, UPRAVO IZ HRVATSKE SU DOŠLE NAJVEĆE KRITIKE

Čović manipulira javnost, upravo iz Hrvatske su došle najveće kritike

 Čović manipulira javnost, upravo iz Hrvatske su došle najveće kritike
Politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić ocijenio je običnim spinom današnje izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kojima je pokušao opravdati svoj boravak na svečanoj akademiji koja je u Banjoj Luci 9. januara održana povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a.

Čović je na konferenciji za novinare, održanoj u Mostaru uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, kazao kako je više puta do sada išao na svečanu akademiju u Banju Luku povodom dana RS-a, ali da mu nije jasno zašto je baš ovoga puta tome posvećena tolika medijska pažnja.
 
- To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost, ali to dovoljno govori i o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti šta sam sve čuo u komentarima i analizi tog mog prisustva i moje pitanje bilo bi - da nisam bio nazočan, da li bi mediji uopće i upratili da se desilo nešto u Banjoj Luci ovih dana - rekao je Čović, dodavši da je "ambijent iz političkog Sarajeva ovaj put evidentno vrlo jasno i uspješno medijski izmanipulirao javnost".
 
Kukić u razgovoru za Vijesti.ba ocjenjuje kako se radi o spinu kojim Čović pokušava amortizirati štetu koju su pretrpjeli on i njegova politička družina.
 
- Nije problem što je javnost izmanipuliralo političko Sarajevo, već što je to uradila i čitava Hrvatska - i ministri u Vladi, i premijer Plenković, i svi mogući dnevni listovi i portali, i HRT, i gospodin Šprajc s RTL-a... - rekao je u šaljivom tonu Kukić.
 
Uostalom, nastavlja, ako se radi o manipulaciji, "onda prije svega manipulira Čović zbog činjenice da toliko svesrdno insistira i istrajava na poštivanju Ustava - kad mu treba, a kad mu ne treba onda pred odlukama te iste institucije koje se odnose na istu materiju zažmiri kao da se ništa nije ni desilo".
 
- Čović je u posljednjih 4-5 godina evropskim, humanističkim vokabularom pridobijao evropske političke krugove. Ali vrijeme vrlo brzo pokaže da se ono što on u javnosti zbori treba uzimati s velikom rezervom jer se radi o osobi koja jedno misli, drugo govori, a potpuno treće radi - zaključuje Kukić.
 
D.K.
(Vijesti.ba)14.01.2019.

HSP TRAŽI OD HNS-A DA SE OČITUJE O SKANDALU KOJI PONIŽAVA I VRIJEĐA HRVATE

HSP traži od HNS-a da se očituje o skandalu koji ponižava i vrijeđa Hrvate

HSP traži od HNS-a da se očituje o skandalu koji ponižava i vrijeđa Hrvate
Odlazak delegacije HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom Draganom Čovićem na proslavu neustavnog Dana RS u Banjaluku predstavlja ruganje svim Hrvatima koji su protjerani sa tog područja, odnosno svim žrtvama, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik HSP-a Nikola Raguž.

"HSP ima jasan stav generalno o RS. To je genocidna tvorevina, koja je nastala na etničkom čišćenju i progonu Hrvata i Bošnjaka, te je kao takvu apsolutno ne priznajemo. Od 220.000 Hrvata koji su na tom prostoru živjeli prije rata, sada ih imamo manje 8.000", podsjetio je naš sagovornik.
 
Raguž je mišljenja kako u činu prisustva delegacije HDZ-a BiH i Čovića u Banjaluci nema ni časti ni dostojanstva. 
 
"Ovim činom Čović je ponizio cijeli hrvatski narod, posebno žrtve etničkog čišćenja", dodao je on.
 
Kako je istakao, predsjednik HDZ-a BiH ima dvostruka mjerila kada je u pitanju poštovanje odluka Ustavnog suda BiH.
 
"Dok se u FBiH zalaže za provođenje odluka Ustavnog suda BiH i poziva se na njih, u RS daje blagoslov na neprovođenje istih", poručio je Raguž, te dodao:
 
"Zalagati se se EU i NATO, a ići na neke derneke u Banjaluku koji su izričito protiv toga, katastrofalan je politički potez za Hrvate u BiH".
 
Raguž nam je rekao da je HSP zatražio od HNS-a da se jasno očituje o "ovom skandalu", ali da ne očekuje da će ova organizacija reagovati.
 
"Da je HNS mislio da reaguje, već bi se očitovao o ovome i poslao jasne poruke", naglasio je naš sagovornik.
 
"Što se tiče predsjednice i premijera Hrvatske, smatram da bi oni apsolutno trebalo da reaguju, jer se radi o skandalu koji ponižava i vrijeđa Hrvate u BiH", zaključio je Raguž.
 
 
(Vijesti.ba)

14.01.2019.

ANTIHRVATSKA HISTERIJA IZ ZAGREBA

Antihrvatska histerija iz Zagreba

Antihrvatska histerija iz Zagreba
Nije neka vijest ali jeste očekivana: Miloradu Dodiku, predsjedatelju Predsjedništva BiH, zastava Bosne i Hercegovine uopće nije smetala na prijemu koji je povodom pravoslavnog Božića organiziran prošlog petka.

Priča o zastavi Dodiku je trebala tek toliko da ima svoj politički show do sljedeće teme, da ne kažem one najvažnije - kosovske. Otuda njegovo prednovogodišnje vezivanje RS-a i Kosova u paket čija se mašna očekivala 9. januara, na proslavi Dana RS-a o kome Ustavni sud BiH još nije rekao svoju posljednju riječ. Istina je da je još prošle godine, u zaleđu halabuke oko prisustva Trećeg puka banjalučkoj svečanosti, sam Dodik upregao sve svoje satelite kako bi izmjenom entitetskog zakona pokušao zadovoljiti presudu (o čemu sa znatnim zakašnjenjem ovih dana priča državni ministar pravosuđa Josip Grubeša), no o procentu njezina ispunjenja opet treba da odluči Ustavni sud BiH: u to je doba Dodik svoje aktivnosti provodio ispod radara, svakodnevno barem po tri puta optužujući Mladena Ivanića da je nedovoljan Srbin jer eto nije u stanju dovesti Treći puk u Banju Luku, a on ove godine ne da nije bio u stanju nego se loše pravdao vlastitom odlukom kako neće da ponižava vojnike OSBiH. One iste kojima je Božić čestitao pod zastavom BiH.
 
Kako god, i zastava i Treći puk, pa čak i demonstracija despota (hoće jezik pravo) na proslavi 9. januara ostali su na margini antihrvatske histerije iz Zagreba. Hvala Vjekoslavu Bevandi na naslovu, da ne bi njegove odbrane Dragana Čovića, a i vlastitog prisustva svečarskim idama u Banjoj Luci, zaista bi teško bilo osmisliti ovako besmislenu optužbu. Ne, neću ovaj put ponavljati sve antihrvatske rečenice koje su povodom boravka delegacije hrvatskog naroda (a zapravo ne baš ni reprezentativnog vrha ovdašnjeg HDZ-a) izrekli hrvatski političari iz susjedne zemlje, neću se čak baviti ni ekspresno smijenjenim Ivanom Del Vechiom koji je u ovoj priči samo kolateralna šteta relacije Dodik-Čović, čini mi se bitnijim pokušati rasvijetliti dubine ambisa u koji je Dodik svečano bacio Čovića. Da se ne zavaravamo: lider SNSD-a je posve u pravu kada ovog vikenda propituje zašto u Banjoj Luci nije bilo sporno veličanje 9. januara u režiji srbijanske delegacije i ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, te kao jednako važnog gosta i sina još uvijek nepravomoćno presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U moguće odgovore mogao bi se ubrojati, recimo, podatak da Mladićevom sinu ni Dodik ne zna ime, sve što je važno iz njegove karijere jeste da mu je otac još u maju 1992. upozoravao da ne zna kako će Karadžić (Radovan, osuđeni ratni zločinac) i Krajišnik (Momčilo, već odležao kaznu) objasniti svijetu političke ciljeve jer “to je, ljudi, genocid” koji je u Srebrenici Mladić na terenu i proveo. Prisustvo sina komandanta genocida je dekor, da ne kažem zastava kojom Dodik želi poručiti da od Karadžićevih i Krajišnikovih tadašnjih političkih ciljeva nije odustao. Naravno, srbijanska premijerka Ana Brnabić i djelom i riječju treba da potvrdi da današnja Srbija to također želi i hoće, a na ambasadora Ivancova ne treba trošiti riječi: on je najvažnija značka na Dodikovom političkom reveru, koja svojim fizičkim prisustvom svjedoči poruku predsjednika - pazi sad! - ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” Aleksandra Zaldastanova, znakovitog nadimka Hirurg, koji je čestitajući 9. januar, kako javlja RTRS, naglasio “da je Dan Republike proslava svih Srba, gdje god da žive u svijetu”. “Želim vam veliku snagu, volju i strpljenje, da se nosite sa svim nepravdama, sa svim izazovima i mahinacijama neprijatelja. Neka dođe vaše dugo očekivano ponovno rođenje”, kazao je Zaldastanov, a prenio RTRS dodajući da je i “poželio da se san Srpske, tačnije dugo očekivani san ostvari. Poželio je da Republika Srpska postane jedan dio majke Srbije, te da se to u skorije vrijeme i ostvari.” Noćni vukovi su - osim na defileu u Banjoj Luci učestvovali kod kuće na “predstavi” koju su nazvali “Ruska mašta”, a koja, kako je Zaldastanov objasnio, ima “za cilj da pokaže herojsku borbu za ostvarenje toga sna. Naprijed, Srbijo! Ispuni svoju maštu!”
 
Dakle, kad se ovo sve zna, pa je još i očekivano, da ne kažem utabana politička staza kojom Dodik korača, onda uopće dileme nema zašto je reagirao baš svako ko u Zagrebu iole drži do članstva Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-savezu. Prisustvo svog ambasadora defileu i akademiji proslave prijetnji, zveketa oružja i obećanja nastavka regionalne krize, Hrvatska je, upravo kao članica EU i NATO, morala kazniti. Zna to jako dobro i Europejac Čović, o čemu svjedoči njegov kiseli osmijeh na svim snimkama velikog događanja. Zna to i njegov koalicioni partner Dodik kome nije bilo dovoljno da bude kažnjen samo Del Vechio, trebalo mu je da očita lekciju lideru HDZ-a. Ona koja boli jeste upravo zagrebačka: Čović i bevande pravu su poparu pojeli jer je majstor Dodik ukalkulirao histeriju koja je morala uslijediti dodjelom Karađorđevog ordena osuđenom ratnom zločincu. Ne Ratku Mladiću ili jednom - a nije da ih nema - od onih koji su naređivali smrt, pogrom, silovanja i uništavanja po Bosni i Hercegovini, već Slavku Lisici, koji se zlodjelima dokazivao po Hrvatskoj. Otud (zagrebačka) antihrvatska histerija, kako je reakcije na (sa)učešće u proslavi RS-a okarakterizirao Vjekoslav Bevanda, pokušavajući da krizu zadrži tamo gdje je njegov partijski šef skupa s koalicijskim partnerom sustavno proizvodi - u Bosni i Hercegovini.
 
No, da je vrag odnio šalu, objelodanjeno je ipak u Zagrebu. Upravo priznajući da mu više nije do šale, saborski zastupnik SDP-a Hrvatske Arsen Bauk čestitao je hadezeovcima Dan RS-a. Jasno je zapravo svima da se ne samo Bosna i Hercegovina već ni cijeli region nema čemu nadati dokle god bilo ko slavi ratne zločin(c)e i još ih kiti ordenjem. Logika Zagreba je također jasna: svoje pravo na rastući fašizam u vlastitoj zemlji vrijedi čuvati i ogradom od Čovićevog veličanja osovine Banja Luka - Beograd - Moskva. Otuda od njega ruke peru i bivši i sadašnji lideri HDZ-a Hrvatske. Još je jasnije da je ovogodišnja proslava 9. januara Dodikovo prostiranje crvenog tepiha za doček Vladimiru Putinu u Beogradu. Samo je nejasno do kada će ova domaća, bosanskohercegovačka agonija prijetnji, zveketa oružjem i proslava svega čega se normalan čovjek stidi, trajati. Do raspodjele fotelja među udrugom B/H/S kreatora današnjice? Uostalom, zar iko ima dilema da je Dodik Čovića i kažnjavao zbog opetovanog zavlačenja u formiranju Vijeća ministara i svako malo obećanja da će to biti do kraja mjeseca?

 

(Oslobođenje)
14.01.2019.

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH (CIK) JE KS-U NEZAKONITO SMANJIO BROJ DELEGATA U DOMU NARODA

Forto: CIK je KS-u nezakonito smanjio broj delegata u Domu naroda

Forto: CIK je KS-u nezakonito smanjio broj delegata u Domu naroda
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nezakonito ovom kantonu smanjila broj delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH sa 11 na devet.

Zbog toga je Forto, kao ustavno ovlašteni predstavnik, uime Kantona Sarajevo podnio tužbu Sudu BiH protiv CIK-a pozivajući se na nezakonite izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

U tužbi je naveo da je CIK protuzakonito preuzeo ulogu zakonodavca, te umjesto Parlamentarne skupštine BiH popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" te odlučio o stvarima za koje nije nadležna BiH nego Federacija BiH.

Također, premijer tvrdi da je CIK postupio protivno normama Izbornog zakona BiH, te suprotno Aneksu 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

- Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom BiH održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud BiH kao jedini upravni sud u ovom slučaju - istaknuo je Forto.

Pojasnio je da je tužba zasnovana na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu, stoji u saopćenju iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo koje prenosi Press služba KS.


(Vijesti.ba / FENA)

14.01.2019.

APEL FEDERALNOG ZASTUPNIKA I PREDSJEDNIKA GRAĐANSKOG SAVEZA NIHADA ČOLPA : PROCESUIRATI AUTORA RASISTIČKOG TEKSTA "NACI-FAŠISTU TOMISLAVA ZELENIKU"

Apel federalnog zastupnika i predsjednika Građanskog saveza Nihada Čolpe : Procesuirati autora rasističkog teksta


Na portalu Dnevnik.ba bliskom Draganu Čoviću i HDZ-u juče je objavljen (pa uklonjen)  tekst izvjesnog Tomislava Zelenika u kojem poziva na savezništvo bh. Hrvata i bh. Srba, iznoseći rasističke teorije da su Bošnjaci historijski neprijatelji Hrvata i da su zbog predaka koji su promijenili vjeru “nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa”.

 Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa i predsjednik Građanskog saveza, u pisanoj izjavi za medije je istakao da podržava nezavisnost medija i slobodu govora, ali je ocijenio da medijska zajednica također sama mora ustati i osuditi ratnohuškačke izjave u bh. medijima, koje dovode do povećanja međuetničkih tenzija u Bosnu i Hercegovini.

Čolpa podsjeća na monstruozan tekst izvjesnog Tomislava Zelenike, koji je za Bošnjake napisao:


Image result for tomislav zelenika hss

NACI-FASISTA TOMISLAV ZELENIKA

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

„Muslimani, Bošnjaci, su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30…”, te nastavio nazivati Bošnjake pogrdnim imenima.

Čolpa podsjeća da je svakom masovnom zločinu nad Bošnjacima kroz historiju prethodila identična masovna propaganda u kojoj su se pripadnici ovog naroda označavali kao izdajnici vjere predaka i historijski neprijatelji, kako bi se na taj način izvršila njihova dehumanizacija i psihički pripremio teren za sistemske zločine nad njima.

Čolpa ističe da je posebno zabrinjavajuća činjenica što je ovakav rasistički ispad o Bošnjacima kao genetskim izdajnicima i neprijateljima objavio portal vrlo blizak HDZ-u BiH koji otvoreno zastupa politike ove stranke i redovno daje prostor njegovim rukovodećim političarima da se obraćaju javnosti. Zbog toga Čolpa zahtijeva da se ova stranka ogradi od istupa ovog portala, jer u suprotnom tvrdi da postoje i više nego osnovani razlozi sumnjati da su stavovi koje je iznio mladi Zelenika ujedno i stavovi HDZ-a BiH o Bošnjacima.

U stavovima Zelenike, rekao je Čolpa, itekako ima elementa i krivičnog djela po članku 163. Krivičnog zakona FBiH, koji predviđa i do pet godina zatvora za javno izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive u Federaciji. Čolpa je istakako da je neophodno da u skladu sa navedenim propisima nadležni organi u što kraćem roku procesuiraju počinioca.

14.01.2019.

DRAGAN BURSAĆ : JESU LI BOŠNJACI LABILNI LJUDI KOJI ŽELE ISTRIJEBITI HRVATE I SRBE?

14.01.2019.

SENAD AVDIĆ : HOĆE LI PLENKOVIĆ TJERANJEM LISICE ISTJERATI RUSKE "MEDVJEDE" U BiH, ČOVIĆA I DEL VICHIA!?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940506

Powered by Blogger.ba