Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ NA VELIKOSRPSKOM DERNEKU KAO LOJALNI DODIKOV SAVEZNIK

Čović na velikosrpskom derneku kao lojalni Dodikov saveznik

Čović na velikosrpskom derneku kao lojalni Dodikov saveznik
Iako se ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pokušala ograditi od odlaska hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija u Banju Luku na Dodikovu neustavnu proslavu dana Republike Srpske, tvrdeći da o tom odlasku nije bila obaviještena, teško je povjerovati da bi se tako iskusan veleposlanik odlučio na takav korak na svoju ruku i bez uputa iz Zagreba, ili da mu se taj odlazak barem nije činio normalnim.

U Banskim dvorima i na Zrinjevcu se, i to tek nakon javnog zgražanja, problematizira isključivo nazočnost veleposlanika Del Vechia na Dodikovom banjalučkom velikosrpskom derneku.

Pritom se namjerno zanemaruje činjenica da je ondje bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, produžena ruka politike Banskih dvora i HDZ-a u BiH, i to uz nevjerojatno bizarno opravdanje da ni hrvatska vlada ni HDZ ne utječu na politiku HDZ-a BiH.

I upravo se u tome krije ključan problem koji razotkriva ovaj nevjerojatan skandal.

I taj problem svakako nije samo veleposlanikov odlazak u Banju Luku na morbidnu proslavu velikosrpske tvorevine nastale na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka, na ratnom zločinu i genocidu, na kojoj je odlikovan čovjek koji je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin i na kojoj je bio i srpski ministar obrane, koji je u Hrvatskoj persona non grata

Taj veleposlanikov čin, koliko god nadrealan, zapravo je posve logičan potez i nastavak dosadašnje politike vlade Andreja Plenkovića prema BiH.

Riječ je o agresivnoj politici koja miješanje u unutrašnja pitanja susjedne suverene i neovisne države opravdava ustavnom obvezom zaštite navodno ugroženih Hrvata u BiH, po sličnoj matrici po kojoj je i Srbija koncem osamdesetih i devedesetih opravdavala svoju agresivnu politiku, a kasnije i ratove, ”zaštitom” ugroženih Srba u Hrvatskoj i BiH.

Formalan cilj takve politike je izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, odnosno stvaranje posebne hrvatske izborne jedinice unutar Federacije BiH, koja je sada jedinstvena izborna jedinica. To bi trebalo osigurati da Hrvati biraju hrvatske političke predstavnike u državnim institucijama BiH, a zapravo bi osiguralo izbornu dominaciju HDZ-a BiH.

Dugoročan cilj takve politike je nastavak razgradnje BiH, ili barem održavanje sadašnjeg neodrživog i štetnog statusa quo, kao i održavanje stalne napetosti na relaciji Mostar-Sarajevo.

U takvom kontekstu procvat odnosa između Mostara i Banje Luke, a time, kako vidimo, i između Zagreba i Banje Luke, posve je logičan.

Bez obzira na to što svake godine manipulira žrtvama ustaškog konclogora u Jasenovcu, slavi Ratka Mladića i negira genocid u Srebrenici, Dodik je u svojoj politici destrukcije BiH i odcjepljenja Republike Srpske u Čoviću pronašao lojalnog saveznika, dok Čović u Dodiku vidi saveznika u zaštiti Hrvata od dominacije Bošnjaka.

Politika zaštite ”ugroženih” Hrvata u BiH postala je glavna, zapravo i jedina Plenkovićeva diplomatska inicijativa u Europskoj uniji.

Iako je Zagreb optimistično najavljivao da će uvjeriti članice EU-a u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH, rezultati Plenkovićeve diplomatske ofenzive zapravo su jako skromni.

Inicijativa je doživjela neuspjeh, a Hrvatska je ponovno dala za pravo onima u EU koji je optužuju da se nakon ulaska u EU u regiji ponaša destruktivno i da je u sukobu sa svim susjednim zemljama.


Piše: Denis Romac
 

(Vijesti.ba / Novilist.hr)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938871

Powered by Blogger.ba