Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.01.2019.

JASNA PORUKA POMPEA: AMERIKA ŽELI BiH U NATO-U

Jasna poruka Pompea: Amerika želi BiH u NATO-u

Jasna poruka Pompea: Amerika želi BiH u NATO-u
Američki državni sekretar Michael Pompeo uputio je početkom ove sedmice pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem ih je pozvao da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, koji je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

Pompeo je odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg nacionalnog programa i pozvao vlasti da ga proslijede Briselu što je moguće prije.

Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, naveo je Pompeo, ali će imati pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga.

"Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa", poručio je Pompeo.

Milić: Vrlo važna poruka

Direktorica Centra za evroatlantske studije u Beogradu (CEAS) Jelena Milić smatra kako je Pompeovo pismo veoma važno za BiH.

jelena-milic-18
Jelena Milić / Vijesti.ba

U razgovoru za Vijesti.ba, Milić podsjeća da je ovakva reakcija Pompea uslijedila samo sedmicu-dvije poslije ohrabrujućeg pisma predsjednika SAD-a Donalda Trumpa upućenog srbijanskom i kosovskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i Hashimu Thaciju, očito kao dio onoga što CEAS smatra zakašnjelom, ali vrlo dobrodošlom inicijativom SAD-a.

- Ovako otvoren poziv visokog državnog zvaničnika najveće zemlje članice NATO-a vrlo je važna poruka koja nije upućena samo Miloradu Dodiku, već i predstavnicima hrvatske i bošnjačke zajednice, prije svega hrvatske, koja ni u prošlom sazivu Predsjedništva BiH nije iskoristila odredbe iz koalicionog sporazuma koje je potpisao Mladen Ivanić, a kojima je trebao da se aktivira MAP - kaže Milić.

Prema njenim riječima, u Srbiji i generalno u regionu vrlo malo se zna da Oružane snage BiH, kao jedna od ključnih zajedničkih institucija na nivou BiH, predstavljaju jedinu multietničku organizaciju funkcionalnu na federalnom nivou.

- Jako je dobro što je Dodik digao ruke od toga da ih provocira i traži da njihove pojedine jedinice učestvuju na protuustavnom obilježavanju dana RS-a - smatra Milić.

Navodi kako BiH ima MAP, koji do sada niko nije osporio - već samo kočio, dok Srbija ima Individualni akcioni plan partnerstva s NATO-om, koji je najviši oblik forme saradnje za zemlju koja formalno nema odluku o pristupanju tom vojnom savezu.

- I pored svih izazova vezano za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), i zbog otvorene kritike NATO-a i generalnog sekretara Stoltenberga zbog tajminga početka transformacije KBS mimo Ustava i bez saglasnosti manjina, stepen povjerenja, a od prije i saradnje Srbije s NATO-om je bolji, širi i dublji nego što se to zna u javnosti i Srbije i RS-a - tvrdi Milić.

Ukoliko bi se ubrzo okončali pregovori između Beograda i Prištine, koji Srbiju ne bi ostavili kao potpunog gubitnika, a za čiju bi realizaciju bezbjednosni okvir dao NATO, naša sagovornica ubijeđena je da bi se percepcija javnosti u Srbiji, makar i samo kad je u pitanju saradnja s NATO-om, vrlo brzo popravila.

Milić podsjeća da je NATO najizvjesniji zajednički okvir za sve Srbe iz regiona i dijaspore koja živi na Zapadu - od Hrvatske, Crne Gore, uskoro i preko Makedonije, Njemačke do Kanade i SAD-a.

Kako navodi, nedavna istraživanja CEAS/CESID-a potvrđuju da u Srbiji, a vjerovatno je slično i u RS-u, postoji visok stepen elementarnog neznanja o tome da je većina zemalja koje su članice NATO-a istovremeno i članice EU.

- Po kojoj onda logici mrzimo NATO, a idemo u EU - pita se Milić, naglašavajući da je tu veliki prostor za javno zagovaranje jače saradnje u BiH i Srbiji.

Napominje kako ni Dodik, koji strogo zagovara vojnu neutralnost RS-a i poziva se na praćenje Srbije u međunarodnim odnosima, nije počeo aktivno da opstruira evropske integracije BiH.

- Ključna stvar je način na koji je Dodik zloupotrebljavao i blokirao primjenu MAP-a, a to je bio upis prosperitetne imovine. S tog aspekta, CEAS je još prije dvije godine u svom izvještaju, na čijoj je izradi radio i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, predlagao zemljama članicama NATO-a da relaksiraju talinske uslove kako bi izvukle taj Dodikov adut iz rukava, dok se neki drugi politički procesi u regionu ne završe i stavi tačka na naslijeđe 90-ih i pitanja separatizma i svega ostaloga - dodaje Milić.

Hadžović: Najava pojačanog angažmana SAD-a u BiH

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović mišljenja je da bi članovi kolektivnog šefa države pismo američkog državnog sekretara trebali shvatiti kao apel da na nekoj od narednih sjednica konačno pokrenu raspravu o NATO-u.

denis-hadzovic
Denis Hadžović / Vijesti.ba

Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba ističe kako se nakon ovakvog poteza Pompea može očekivati pojačani američki angažman u BiH.

- Vjerovatno su ovo na neki način i određeni imputi novom američkom ambasadoru koji uskoro treba da preuzme dužnost u Sarajevu - mišljenja je Hadžović.

Navodi kako je Pompeo istovremeno poslao poruku na dvije strane - dvojici članova Presjedništva BiH iz FBiH Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradu Dodiku.

- Gospodinu Dodiku poručio je da se opredijeli, ali i dobro razmisli o svojim izjavama kojima se protivio aktivaciji Godišnjeg nacionalnog programa, kao i vezivanja RS-a za odluku Srbije o vojnoj neutralnosti - ističe Hadžović.

Istovremeno, nastavlja, Pompeo je Džaferoviću i Komšiću poručio da BiH ne može živjeti od pukog pozivanja na dokumente koje su naše institucije usvojile vezano za NATO, već da se moraju mnogo više angažovati kako bi se ono što je dogovoreno i implementiralo.

- Oni moraju malo konkretnije djelovati, odnosno pokušati iznaći politički konsenzus kako bi se realizovalo ono što je dogovoreno oko NATO-a - izdvajanje više sredstava za OSBiH, njihovu modernizaciju i interoperabilnost s ostalim zemljama članicama - pojašnjava Hadžović.

Nažalost, kako kaže, u realnosti budžet države BiH to ne odražava, jer se obećanja nisu ispuinila.

- S ovakvim budžetom BiH ne može dalje napredovati, jer se treba iznaći nekih 500 miliona za modernizaciju OSBiH u periodu 2017-2027., kao što je to i dogovoreno Pregledom odbrane - potcrtava Hadžović.

Podsjeća kako su Džaferović i Komšić na neki način već pokušali iznaći mogućnost aktivacije Godišnjeg nacionalnog plana, prije svega političkim ucjenama.

- Rekli su da neće dati saglasnost za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji ne bude podržavao aktivaciju MAP-a - dodaje Hadžović.

S druge strane, naglašava, imamo konkretna djela predsjednice RS-a Željke Cvijanović, koja nije dozvolila članovima Komisije za NATO integracije iz RS-a da prisustvuju sjednici na kojoj je trebao biti usvojen prvi Godišnji nacionalni program.

- Ja to smatram i skandaloznom i veoma opasnom pojavom, jer su iz RS-a upućene direktne instrukcije zaposlenima u institucijama BiH. Mora se iznaći modus da se tome stane ukraj - zaključuje Hadžović.
 

(Vijesti.ba)

13.01.2019.

ZLATKO MILETIĆ: DEMOKRATSKA VOLJA VEĆINE GRAĐANA JE ČLANSTVO BiH U NATO-U

Miletić: Demokratska volja većine građana je članstvo BiH u NATO-u

Miletić: Demokratska volja većine građana je članstvo BiH u NATO-u
Generalni sekretar Demokratske fronte, Zlatko Miletić komentarisao je netačne i manipulativne navode portparola SNSD-a, Radovana Kovačevića koji je kazao da je insistiranje na usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana, rušenje ustavnog poretka BiH.

"Prosto je nevjerovatno da gospodin Kovačević rušenjem ustavnog poretka naziva poštivanje zakona. Iz SNSD-a rade svjesnu zamjenu teza. Članom 84. Zakona o odbrani BiH za kojeg je glasao upravo SNSD, definirane su obaveze institucija BiH u procesu pristupanja NATO savezu", rekao je Miletić.

"Oni koji ne poštuju zakone ove države rade na rušenju ustavnog poretka, a ne oni koji insistiraju na poštivanju zakona, i tu činjenicu ne može promijeniti nikakvo spinovanje bilo kojeg funkcionera SNSD-a", dodao je.

"Također bih napomenuo da Predsjedništvo BiH kao institucija koja po Ustavu BiH vodi vanjsku politiku ima svoj kontinuitet, i nije nastalo pojavom bilo koje osobe pojedinačno. Nebojša Radmanović je kao predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu, i Predsjedavajući Predsjedništva potpisao još u šestom mjesecu 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), a strategijom vanjske politike, donesenom u Predsjedništvu BiH prošle godine jasno je iskazana opredijeljenost Bosne i Hercegovine za NATO", pojasnio je Miletić.

Ipak, ističe Miletić, raduje što se iz SNSD-a pozivaju na demokratsku volju većine građana, kada govore o formiranju vlasti.

"Dobro je što se SNSD poziva na demokratsku volju većine. Volja većine građana BiH je da BiH pristupi NATO-u. Ne može se na volju većine građana pozivati, a da se ne uvaži ta činjenica", zaključio je Miletić.


(Vijesti.ba)
13.01.2019.

NOVE REAKCIJE IZ HRVATSKE: DRAGAN ČOVIĆ OSRAMOTIO SVE KOJE PREDSTAVLJA

Nove reakcije iz Hrvatske: Čović osramotio sve koje predstavlja

Nove reakcije iz Hrvatske: Čović osramotio sve koje predstavlja
Iako su banjalučku neustavnu proslavu Dana Republike Srpske ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, HDZ-ov Dragan Čović gledao ju je - iz prvog reda.

"Dragan Čović provodi daljnju getoizaciju hrvatskog naroda na prostoru gdje i tako čini većinu. Daljnje zapostavljanje Hrvata koji su ostali mimo tog prostora gdje HDZ nema vlast i radi konstatno na pokušaju da se BiH ustroji na tri federalne jedinice iako to ne želi javno reći, a na tom poslu mu je jedini savez realno može biti Milorad Dodik", rekao je Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice.

Unatoč tvrdnji kako je hrvatsko-srpska suradnja najkraći i jedini logičan put do pravedne i troentitetske Bosne i Hercegovine, politički komentator Marijan Knezović također osuđuje Čovićev potez.

"Smatram kako nijedan Hrvat nema što raditi na proslavi Dana Republike srpske i smatram kako je tu Dragan Čović pogriješio. No svejedno mi ga čak dođe malo žao kada vidim kakve ga sve političke nakaze iz Hrvatske napadaju s apsolutno krivim motivima."

"Iz ovog možemo zaključiti da Hrvatska politika prema BiH ne postoji, ona je svedena samo na to da bude instrument politike gospodina Čovića", kazao je Zlatko Hasanbegović.

Plenković sada tvrdi da se već neko vrijeme nije čuo s prvim čovjekom HDZ BiH, iako je njegovu kampanju donedavno zdušno podržavao i koristio svaku priliku da ga pozove u Zagreb.

"Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da ih komentira", izjavio je.

Prozivani Čović za sada se oglasio samo preko twittera i to upirući prstom baš u medije.

Znanstvenik i član stranke Pametno - Ivica Puljak smatra da je Čović ovim činom osramotio sve koje predstavlja, a time i Sveučilište u Zagrebu.

"Zagrebačko sveučilište koje je i moje Sveučilište, ja sam na njemu magsitrirao, je nažalost dalo počasni doktorat gospodinu Čoviću. To se nikako nije smjelo dogoditi, a kad se već dogodilo onda zaista apleiram da mu se on i oduzme zbog povreda puno stvari, etičkih i ljudskih principa", izjavio je.

Damir Boras, onaj koji ga je počasno nagradio je rekao: "Kakve to sada ima veze?

U tome ne vidi ništa sporno.

"Hoćemo li onda Josipu Brozu Titu ili Svetozaru Borojeviću oduzeti? To su stvari koje se u Sveučilištima zbog takvih stvari ne rade", poruka je rektora Sveučilišta u Zagrebu.


(Vijesti.ba / N1)
13.01.2019.

FILIP DAVID: SRBIJA GLAVNI UZROK NESTABILNOSTI REGIONA

David: Srbija glavni uzrok nestabilnosti regiona

David: Srbija glavni uzrok nestabilnosti regiona
Neki u Srbiji još ne mogu da shvate i pomire se sa tim da je Crna Gora nezavisna država, kaže ugledni beogradski književnik Filip David.

Ističe da u Srbiji postoji duboki nesklad između stvarnog života i političke propagande.

Govoreći o tome ko kvari odnose između Crne Gore i Srbije, David za Pobjedu kaže da „kakvi će odnosi biti, mnogo više zavisi od Srbije nego od Crne Gore“, prenosi RTCG.

„Srbija je, mora se to reći, sa nizom svojih neriješenih unutrašnjih i spoljnih pitanja, glavni uzrok nestabilnosti ovog našeg dijela svijeta. Pogledajte samo kakve odnose srpske vlasti imaju sa svojim susjedima. Ni sa jednim od susjeda ti odnosi nisu zadovoljavajući. Srpska vlast mora da se upita zašto je tako. Neće biti da je Srbija baš u svemu u pravu, kako tvrdi zvanična propaganda. Prije bi se reklo je upravo suprotno“, kazao je David.

Sagovornik Pobjede smatra, između ostalog, i da postoji „duboki nesklad između onoga što je stvarnost i slike koja se stvara o toj stvarnosti“.

„Nesklad između stvarnog života i političke propagande. Pod uticajem kontrolisanih medija i političke demagogije dobar dio naroda više vjeruje lažima i poluistinama nego sopstvenim očima. U tom pogledu situacija se nije bitno izmijenila u odnosu na devedesete godine, matrica je ista, obmane su slične. Kako se može govoriti o nekom značajnom poboljšanju standarda kad većina stanovnika Srbije ima mizerne plate, a preko milion penzionera prima mizerne penzije. Ono što posebno zabrinjava nije samo ta materijalna bijeda, nego to što pod ruku sa njom ide ogromna količina korupcije, ostrašćenosti, primitivizma i prostakluka”, rekao je David.


(Vijesti.ba)


13.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ NA VELIKOSRPSKOM DERNEKU KAO LOJALNI DODIKOV SAVEZNIK

Čović na velikosrpskom derneku kao lojalni Dodikov saveznik

Čović na velikosrpskom derneku kao lojalni Dodikov saveznik
Iako se ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pokušala ograditi od odlaska hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija u Banju Luku na Dodikovu neustavnu proslavu dana Republike Srpske, tvrdeći da o tom odlasku nije bila obaviještena, teško je povjerovati da bi se tako iskusan veleposlanik odlučio na takav korak na svoju ruku i bez uputa iz Zagreba, ili da mu se taj odlazak barem nije činio normalnim.

U Banskim dvorima i na Zrinjevcu se, i to tek nakon javnog zgražanja, problematizira isključivo nazočnost veleposlanika Del Vechia na Dodikovom banjalučkom velikosrpskom derneku.

Pritom se namjerno zanemaruje činjenica da je ondje bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, produžena ruka politike Banskih dvora i HDZ-a u BiH, i to uz nevjerojatno bizarno opravdanje da ni hrvatska vlada ni HDZ ne utječu na politiku HDZ-a BiH.

I upravo se u tome krije ključan problem koji razotkriva ovaj nevjerojatan skandal.

I taj problem svakako nije samo veleposlanikov odlazak u Banju Luku na morbidnu proslavu velikosrpske tvorevine nastale na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka, na ratnom zločinu i genocidu, na kojoj je odlikovan čovjek koji je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin i na kojoj je bio i srpski ministar obrane, koji je u Hrvatskoj persona non grata

Taj veleposlanikov čin, koliko god nadrealan, zapravo je posve logičan potez i nastavak dosadašnje politike vlade Andreja Plenkovića prema BiH.

Riječ je o agresivnoj politici koja miješanje u unutrašnja pitanja susjedne suverene i neovisne države opravdava ustavnom obvezom zaštite navodno ugroženih Hrvata u BiH, po sličnoj matrici po kojoj je i Srbija koncem osamdesetih i devedesetih opravdavala svoju agresivnu politiku, a kasnije i ratove, ”zaštitom” ugroženih Srba u Hrvatskoj i BiH.

Formalan cilj takve politike je izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, odnosno stvaranje posebne hrvatske izborne jedinice unutar Federacije BiH, koja je sada jedinstvena izborna jedinica. To bi trebalo osigurati da Hrvati biraju hrvatske političke predstavnike u državnim institucijama BiH, a zapravo bi osiguralo izbornu dominaciju HDZ-a BiH.

Dugoročan cilj takve politike je nastavak razgradnje BiH, ili barem održavanje sadašnjeg neodrživog i štetnog statusa quo, kao i održavanje stalne napetosti na relaciji Mostar-Sarajevo.

U takvom kontekstu procvat odnosa između Mostara i Banje Luke, a time, kako vidimo, i između Zagreba i Banje Luke, posve je logičan.

Bez obzira na to što svake godine manipulira žrtvama ustaškog konclogora u Jasenovcu, slavi Ratka Mladića i negira genocid u Srebrenici, Dodik je u svojoj politici destrukcije BiH i odcjepljenja Republike Srpske u Čoviću pronašao lojalnog saveznika, dok Čović u Dodiku vidi saveznika u zaštiti Hrvata od dominacije Bošnjaka.

Politika zaštite ”ugroženih” Hrvata u BiH postala je glavna, zapravo i jedina Plenkovićeva diplomatska inicijativa u Europskoj uniji.

Iako je Zagreb optimistično najavljivao da će uvjeriti članice EU-a u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH, rezultati Plenkovićeve diplomatske ofenzive zapravo su jako skromni.

Inicijativa je doživjela neuspjeh, a Hrvatska je ponovno dala za pravo onima u EU koji je optužuju da se nakon ulaska u EU u regiji ponaša destruktivno i da je u sukobu sa svim susjednim zemljama.


Piše: Denis Romac
 

(Vijesti.ba / Novilist.hr)

13.01.2019.

POTEZ DRAGANA ČOVIĆA JE SRAMOTAN, HRVATSKU POLITIKU PRETVORILI U KORISNOG IDIOTA SRPSKIH CILJEVA

Čovićev potez je sramotan, hrvatsku politiku pretvorili u korisnog idiota srpskih ciljeva

Čovićev potez je sramotan, hrvatsku politiku pretvorili u korisnog idiota srpskih ciljeva
Zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović gostovao je u emisiji Točka na tjedan televizije N1.

Komentirajući nazočnost predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na svečanoj ceremoniji neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci rekao je da se slaže s riječima ministra Damira Krstičevića da se radi o sramoti. Smatra da je tim potezom ‘jedna politika doživjela svoj moralni i etički slom’, a objašnjenje veleposlanika Ivana Del Vechija, koji je rekao da je bio samo na sastanku s Dodikom, smatra bizarnim.

- Nismo mala djeca. Gospodin Del Vechio je dobro znao što se u Banja Luci događa 9. siječnja. On je činio ono što hrvatska politika čini već duži niz godina - bespogovorno je podupirao i slijedio politiku gospodina Dragana Čovića i iz ovoga možemo zaključiti da hrvatska politika prema BiH ni ne postoji, ona je svedena da bude instrument politike gospodina Čovića, a svi znamo koja je to politika. On nije prvi put na obilježavanju tog nesretnog 9. siječnja, on je tamo bio redovito i njegova politika je poznata - strateško savezništvo s gospodinom Dodikom. On je pretvorio hrvatsku politiku u BiH u ostvarenje svesrpskih nacionalnih ciljeva.

Govoreći o temi Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra da se ne radi o miješanju u unutarnja pitanja susjedne države. Položaj Hrvata u BiH kao i ukupni odnosi u BiH strateško je državno pitanje, rekao je, a ‘ako se trećerazredni briselski činovnici mogu miješati u BiH o tome, legitimno pravo zauzimati stajalište ima i hrvatska državna politika’. Kao ključno pitanje od 90-ih do danas vidi na koji način se baviti time, a to se ne može postići ‘osloncem na velikosprsku politiku, već isključivo hrvatsko-bošnjačkim dogovorom’. Nužnom smatra i promjenu izbornog zakonodavstva, a odlazak Čovića u Banju Luku otežava odnose.

- Odnose u BiH trebamo gledati u kontekstu širih odnosa na europskom jugoistoku, trebamo gledati u kontekstu najava tzv. konačnog srpskoalbanskog dogovora u vezi s Kosovom, u kontekstu promjene cjelokupne arhitekture na podlozi koje je u Beogradu ponovno oživljena iluzija da je moguće kompenzirati gubitke na Kosovu obnovljenim pretenzijama na BiH i Crnu Goru. To je naravno iluzija koja može završiti dramatičnom eskalacijom koja uključuje obnovu ratnih sukoba. Igrati se i pokušati gasiti požar benzinom može imati katastrofalne posljedice. Ona politika koja misli da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti na način da 50 ili 60 kilometara od grada Zagreba nastane Velika Srbija je u teškoj zabludi.

Komentirajući ograđivanje HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića od HDZ BiH kao autonomne stranke, rekao je da je aktualna vlada ‘pretvorila hrvatsku državu u ispostavu političkih koncepcija gospodina Dragana Čovića koje su u savršenoj suprotnosti s hrvatskim državnim interesima, ali i interesima Hrvata u BiH’.

- Ovo je tipičan simptom jednog stanja koje prelazi pitanje odnosa HDZ-a, ovo je stanje koje pretvara hrvatsku državu u instrument problematične Čoviće politike, a nju je inaugurirao javno na neki način tadašnji predsjednik gospodin Ivo Josipović koji je pohodio gospodina Dodika kao jedini strani državnik u Banja Luku, koji mu je svirao glasovirske podoknice u Banja Luci jer je tada postojala osovina Tadić Beograd-Josipović Zagreb-Dodik Banja Luka koja je pretvorila ukupnu hrvatsku politiku u korisnog idiota srpskih državonacionalnih ciljeva koji su sada obnovljeni u smjeru pokušaja da se nakon konačnog razgraničenja ili demarkacije na Kosovu ponovno obnovi velikosrpska iluzija kojoj su glavna meta BiH i Crna Gora - rekao je.

Biračko tijelo BiH nazvao je žrtvom manipulacija nezdravih odnosa različitih ravnoteža, straha i slično, rezultate politike poražavajućim. Osloncem na Dodika i Banju Luku dodatno su po njegovom mišljenju pogoršani hrvatsko-bošnjački odnosi koji su ušli u ‘iracionalnu fazu’, a rješenje vidi u Sarajevu.

 

(Vijesti.ba)13.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ I MILORAD DODIK IMAJU ZA CILJ DA BiH OSTANE NEFUNKCIONALNA DRŽAVA, KOJA ĆE SLUŽITI SAMO NJIMA I KOJA TREBA BITI PREDMET NASTAVKA VELIKODRŽAVNIH PLANOVA SUSJEDNIH DRŽAVA

OGLASIO SE I ŠEPIĆEV NEZAVISNI BLOK: „Ne možete biti za EU, a raditi sve da uništite zemlju da postane evropska, Čović i Dodik su…“

Već dugo godina koalicija između Milorada Dodika i Dragana Čovića ima za cilj da Bosna i Hercegovina ostane nefunkcionalna država, koja će služiti samo njima i koja treba biti predmet nastavka velikodržavnih planova susjednih država


OGLASIO SE I ŠEPIĆEV NEZAVISNI BLOK: 'Ne možete biti za EU, a raditi sve da uništite zemlju da postane evropska, Čović i Dodik su…'

Podrška Dodiku i njegovoj proslavi nelegalnom prazniku entiteta RS još jedan je u nizu nedopustivh poteza lidera HDZ BiH, Dragana Čovića i njegovih saradnika.

S druge strane, vezanje vanjskopolitičkih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine za politiku Srbije je nedopustivo i ubrzani pristup NATO savezu za sve građane naše zemlje predstavlja šansu koju moramo iskoristiti.

- Ne možete biti za pravu državu a slaviti nelegalne praznike. Ne možete biti za EU a radite sve da uništite sposobnost zemlje da ona uistinu bude evropska. S toga, pozdravljam potez Republike Hrvatske o smjeni ambasadora lvana Del Vechija, a od Evropske narodne stranke (EPP) iz Brisela, gdje HDZ BiH ima status, očekujem da ih isključe, jer po potezima koje rade, oni odavno ne pripadaju toj porodici i da se tako pošalje poruka Draganu Čoviću da je njegovoj dvoličnoj i nazadnoj politici došao kraj. I dalje tvrdim da je prvi preduslov da se parcijalni režimi koji upravljaju ovom zemljom sklone sa političke scene – promjena izbornog sistema, ali i principijelnost političkih subjekata koji tim režimima ne pripadaju da drže do obećanja koje su dali građanima, da se udruže i naprave drugačije vlade i promjene koje su našoj zemlji neophodne - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

(SB)

13.01.2019.

NAKON ČOVIĆEVE PROSLAVE "AUTOSTRADE PAKLA" ZAGREBU SE SVE SAMO KAZALO

Nakon Čovićeve proslave "autostrade pakla" Zagrebu se sve samo kazalo

Nakon Čovićeve proslave
Ako su mnogi u Zagrebu bili ljuti i nije im bilo jasno zašto je Željko Komšić, a ne Dragan Čović izabran za člana Predsjedništva BiH nakon 9. januara Dana RS-a sve im se samo kazalo, smatra potpredsjednik SDP BIH Miro Lazović.

- Odlazak Dragana Čovića u Banja Luku da zajedno sa Miloradom Dodikom svečano obilježi neustavni Dan RS-a bi za zvanični Zagreb kao i hrvatske građane trebao bit neprihvatljiv čin. Deveti Januar '92 godine je datum koji je trasirao "...Autostradu pakla " za mnoge građane kako je nagovjestio Radovan Karađić '91 g.u Skupštini RBiH. I Ustavni sud BiH kao i Venecijanska komisija ocijenili su da taj datum  vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka, navodi Lazović.
 
Dodaje da ono što zvanični Zagreb nije htio ili nije shvaćao je činjenica  da su zabrinuti građani BiH odavno prepoznali dvoličnu politiku Dragana Čovića koji za unutrašnje i vanjske potrebe verbalno glumi "europejca", a praktično sa Dodikom dogovara sumnjive politike za BiH.
 
- Zato  zvanični Zagreb ne treba optuživati Bošnjake da majoriziraju izbornu volju Hrvata  jer to jednostavno nije tačno. Neka krivca potraži u vrhušci i  politici HDZ BiH, kaže Lazović i dodaje:
 
- Bošnjaci kao i drugi građani hoće da biraju one kandidate za koje vjeruju da će raditi u interesu BiH a ne protiv nje.
 
Što to u Zagrebu prije shvate  biće bolje za sve. Za BiH i Hrvatsku kao dvije prijateljske države kao i za odnose u regionu.

 

(Vijesti.ba)
13.01.2019.

DENIS ZVIZDIĆ UPUTIO VAŽAN POZIV HRVATSKOJ I SRBIJI: URADIMO TO SADA, ZBOG GENERACIJA KOJE ĆE DOĆI IZA NAS

Zvizdić uputio važan poziv Hrvatskoj i Srbiji: Uradimo to sada, zbog generacija koje će doći iza nas

Zvizdić uputio važan poziv Hrvatskoj i Srbiji: Uradimo to sada, zbog generacija koje će doći iza nas
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas Republiku Hrvatsku da ratificira, a Republiku Srbiju da potpiše Ugovor o granici sa BiH.

Njegovu inicijativu prenosimo u nastavku: 
 
Imajuci u vidu ukupnu atmosferu na prostoru Zapadnog Balkana, koja je u posljednje vrijeme obilježena provokacijama, javnim verbaliziranjem opasnih secesionističkih namjera, falsificiranjem historije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločina(ca), zloslutnim idejama o crtanju novih granica na bazi etničkih principa, tendencioznim i zlonamjernim povezivanjem BiH sa odnosom izmedju Srbije i Kosova, neprihvatljivim carinskim nametima i barijerama suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpacijom imovine, kršenjem medjunarodnih konvencija i neprihvatanjem presuda medjunarodnih sudova, miješanjem u unutrašnje stvari i sličnim nedobrosusjedskim aktivnostima i porukama, smatram da je vrijeme, i to upravo sada, da se promijene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slijepu ulicu, jer ono što najviše treba Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, medjusobna saradnja i napredak. 
 
Na to nas, ako svi želimo da pripadamo porodici evropskih država, a BiH je bezalternativno  opredijeljena za EU integracije, obavezuju i brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje Zapadnog Balkana. 
 
Smatram potrebnim podsjetiti na neke od njih, poput: Strategije za “kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”, koju je usvojila  Evropska komisija u februaru 2018 godine, potvrđujući evropsku budućnost našeg regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Tim dokumentima pripada i  Deklaracija lidera članica EU, potpisana na Samitu u Sofiji u maju 2018., u kojoj je posebno istaknuto da “EU podržava zemlje ZB u njihovoj posvećenosti nastavku jačanja dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje, te da se to posebno odnosi na pronalaženje efikasnih rješenja za bilateralne odnose i sporove”, kao i “Zajednička deklaracija za oblast regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, koja je potpisana u Londonu, u julu 2018. godine, od strane premijera ne samo zemalja Zapadnog Balkana, nego i zemalja članica EU, učesnica Berlinskog procesa:Njemačke, UK, Francuske, Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije i Poljske.  
 
Dakle, u ovim, kao i brojnim drugim dokumentima posvećenim regiji Zapadnog Balkana, posebna pažnja je posvećenja jačanju dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštivanju suvereniteta, integriteta i medjunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja. 
 
Jasno su naznačeni prioriteti i oblasti zajedničke saradnje, kao i konkretni izazovi s kojima se suočava Zapadni Balkan, sa posebnim fokusom na važnost provodjenja potrebnih reformi, te rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja prije pristupanja EU. 
 
Upravo su reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, sigurnosti, obrazovanja, nauke, kulture, mladih, itd., neke od ključnih odrednica zajedničkog djelovanja koje smo u našem regionu svi prihvatili, ali očito neki stvarno, a neki nažalost, deklarativno kako bi se pred predstavnicima EU i medjunarodne zajednice predstavili kao promotori mira i saradnje. 
 
Ono što je potpuno jasno, i bezbroj puta praktično i institucionalno dokazano, jeste da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz  potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i kroz konkretne prijedloge i iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratificira, odnosno ispregovara i potpiše i sa našim drugim susjedima.
 
Poznato je da je Ugovor o državnoj granici izmedju BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine i da se isti, iako nije ratificiran, primjenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran. 
 
Zato ponovo pozivam Hrvatsku da ratificira potpisani ugovor o granici sa BiH,  a Srbiju da sa Bosnom i Hercegovinom, a u cilju jačanja medjusobne saradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpise medjudržavni Ugovor o granici. 
 
Finalizacija ovih bilateralnih pitanja bi imala izuzetnu simboliku medjusobnog povjerenja i saradnje, i ujedno predstavljala najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stavova od strane naših komšija o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Bio bi to istovremeno, i najbolji izraz političke zrelosti i društvene odgovornosti svih regionalnih lidera koji su iskreno naklonjeni  održivoj i trajnoj stabilnosti na Balkanu. 
 
Jednostavno kazano, to bi bilo trasiranje puta koji bi nas vodio u prosperitetnu budućnost i izgradnju povjerenja i trajnog pomirenja. Sve drugo bi i dalje bacalo “sjenu” na iskrenost izrečenih stavova o medjusobnom poštivanju i predstavljalo plodno tlo za dalje velikidržavne, radikalne i provokativne ideje i aktivnosti. 
 
Podsjećam da je Bosna i Hercegovina, kao višestoljetna historijska činjenica, sa svojom neuništivom kulturološkom isprepletenošću, 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija, čime je priznata kao suverena država u postojećim granicama. Ista stvar je i sa susjedima BiH.
 
Zbog toga bi međusobnim  potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestale špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim ali nažalost, još uvijek živim namjerama stvaranja “velikih” država. 
 
Bile bi to poruke za mir, za budućnost, za nove generacije i njihov prosperitet. 
 
Dakle, ratifikacija odnosno,  potpisivanje ugovora o granici izmedju BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije, bi u ovome momentu bila najefikasnija poruka koja bi prekinula spiralu tenzija i pokrenula ozdravljujući proces saradnje, povjerenja i pomirenja, razvoja ukupnog regiona i svake države pojedinačno. 
 
Jedino kroz iskrenu saradnju, zajednički nastup i ekonomsko i infrastrukturno povezivanje, region Zapadnog Bslkana ima šansu da postane privlačan stranim investitorima i siguran i prosperitetan za buduće generacije. Zbog toga je najvažniji zadatak za one koji trenutno vode političke i druge procese, da donesu mudre i hrabre odluke, uskladjene sa normama medjunarodnog prava i poštivanja suvereniteta, i time pokažu želju za izgradnjom  povjerenja i medjusobne saradnje. 
 
Baš kao što je to rekao “arhitekta ujedinjene Evrope”, R. Schumann: “Evropa se neće stvoriti odjednom. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.”
 
Ratificiranjem Ugovora o granici izmedju BiH i R Hrvatske, i potpisivanjem I ratificiranjem Ugovora o granici izmedju BiH i Srbije, i mi bi, zajedno sa Crnom Gorom, kao region stvorili temelje istinske solidarnosti i izgradnje zajedništva. Uradimo to sada, zbog generacija koje će doći poslije nas.

 

(Vijesti.ba)13.01.2019.

PISMO POMPEA NAJAVA POJAČANOG ANGAŽMANA SAD U BiH

Pismo Pompea najava pojačanog angažmana SAD u BiH

Pismo Pompea najava pojačanog angažmana SAD u BiH
Članovi Predsjedništva BiH pismo američkog ministra vanjskih poslova Michaela Pompea trebali bi shvatiti kao apel da na nekoj od narednih sjednica konačno pokrenu raspravu o NATO-u.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba, direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović, komentarišući Pompeov poziv upućen kolektivnom šefu države da prihvati Nacionalni godišnji program vezano za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Naš sagovornik ističe kako se nakon ovakvog poteza Pompea može očekivati pojačani američki angažman u BiH.

- Vjerovatno su ovo na neki način i određeni imputi novom američkom ambasadoru koji uskoro treba da preuzme dužnost u Sarajevu - mišljenja je Hadžović.

Navodi kako je Pompeo istovremeno poslao poruku na dvije strane - dvojici članova Presjedništva BiH iz FBiH Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradu Dodiku.

- Gospodinu Dodiku poručio je da se opredijeli, ali i dobro razmisli o svojim izjavama kojima se protivio aktivaciji Godišnjeg nacionalnog programa, kao i vezivanja RS-a za odluku Srbije o vojnoj neutralnosti - ističe Hadžović.

Istovremeno, nastavlja, Pompeo je Džaferoviću i Komšiću poručio da BiH ne može živjeti od pukog pozivanja na dokumente koje su naše institucije usvojile vezano za NATO, već da se moraju mnogo više angažovati kako bi se ono što je dogovoreno i implementiralo.

- Oni moraju malo konkretnije djelovati, odnosno pokušati iznaći politički konsenzus kako bi se realizovalo ono što je dogovoreno oko NATO-a - izdvajanje više sredstava za OSBiH, njihovu modernizaciju i interoperabilnost s ostalim zemljama članicama - pojašnjava Hadžović.

Nažalost, kako kaže, u realnosti budžet države BiH to ne odražava, jer se obećanja nisu ispuinila.

- S ovakvim budžetom BiH ne može dalje napredovati, jer se treba iznaći nekih 500 miliona za modernizaciju OSBiH u periodu 2017-2027., kao što je to i dogovoreno Pregledom odbrane - potcrtava Hadžović.

Podsjeća kako su Džaferović i Komšić na neki način već pokušali iznaći mogućnost aktivacije Godišnjeg nacionalnog plana, prije svega političkim ucjenama.

- Rekli su da neće dati saglasnost za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji ne bude podržavao aktivaciju MAP-a - dodaje Hadžović.

S druge strane, naglašava, imamo konkretna djela predsjednice RS-a Željke Cvijanović, koja nije dozvolila članovima Komisije za NATO integracije iz RS-a da prisustvuju sjednici na kojoj je trebao biti usvojen prvi Nacionalni godišnji program.

- Ja to smatram i skandaloznom i veoma opasnom pojavom, jer su iz RS-a upućene direktne instrukcije zaposlenima u institucijama BiH. Mora se iznaći modus da se tome stane ukraj - zaključuje Hadžović.
 
D.K.
(Vijesti.ba)
13.01.2019.

JOSIP JURATOVIĆ, POSLANIK SPD-A U NJEMAČKOM BUNDESTAGU : "ŠEF HDZ-A PRISUSTVOVAO JE PROSLAVI PORAZA POLITIKE HDZ-A'!

Josip Juratović,poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu : “Šef HDZ-a prisustvovao je proslavi poraza politike HDZ-a”!


29.05.2015. Zagreb – josip Juratovic, zastupnik DPD-a u Bundestagu Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za Vijesti.ba Josip Juratović, poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu. Smatra da će međunarodna zajednica zasigurno kao i cijela EU osuditi čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića 9. januara u Banjaluku.

Ne jenjavaju reakcije na odlazak ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i delegacije HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom Draganom Čovićem na proslavu Dana RS, 9. januara u Banjaluku, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Kako gledate na ovaj njihov čin?

JURATOVIĆ: Politička praksa novijeg vremena ne pamti ovakav slučaj poput Milorada Dodika koji kao jedan od tri predsjedavajuća države ne poštuje ustav iste te države i radi  sve kako bi iskazao  nepriznavanje te države a ujedno sjedi  u njenom predsjedništvu. To pokazuje i protuustavna proslava Dana Republike Srpske, na kojoj su u Banja Luci gradu  koji je etnički gotovo očišćen od nesrpskog življa 1992. Ulicama koje nose imena najzloglasnijih osuđenih ratnih zločinaca poslije drugog svjetskog rata, poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića marširale su kolone Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) za  koje se dobro zna da su Arkanovi duhovni i modni potomci. Te jedinice su  pjevajući “Hriste Bože” pod punom ratnom opremom, bez iti jednog obilježja Bosne i Hercegovine sa srpskim zastavama i zastavama RS-a pokazali da Republika Srpska još uvjek živi svoju 1992. godinu i etničko čišćenje u kontinuitetu. Ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a posthumno odlikovanje ratnog zločinca generalmajora Slavka Lisice koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991.g  koji se hvalio svojim granatiranjima Slavonskog Broda, napadima na Livno, i granatiranjem Šibenika  dokaz je da se Dodikova politika  ne odriče niti jednog zločina.

I onda takvu proslavu svojim prisustvom uveliča Dragan Čović predstavljajući se kao predstavnik hrvatskog naroda u BIH-a što je netočno jer se mogao predstaviti samo kao predsjednik jedne stranke sa hrvatskim predznakom, koji bi navodno htio da širi mir sa ljudima koji se ne srame zločina dapače oni te još zločince veličaju i nagrađivaju.  Da bude paradoks veći taj isti Dragan Čović traži  da se  poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, poput slučaja izmjene izbornog zakona BIH te da se poštuju odluke ove pravosudne institucije, dok mu očito odluku tog istog suda  o neustavnosti 9. januara ne poštuje. Dragan Čović je ovim postupkom uvrijedio sve one prognane Hrvate iz Republike Srpske kojih ima preko 220.000, povrijedio je osjećaje obitelji stardalih, ali isto tako abdicirao sve zločince te mirno promatrao marširanje zloglasnih crvenih beretki koje pokazuju da su spremni nastaviti tamo gdje su stali 1995 godine. Medijska prašina i salva osude Čovićevog posjeta Banja Luci ne prestaje i nikako nije dobra za klimu u BIH. Čovića i Dodika  jedino  brane i odobravaju  suradnici i članovi njegove  stranke, ljudi kojima ovisi egzistencija i strahom od gubitka položaja.

Očit primjer koliko Čovic ima željeznu ruku u vođenju stranke strahom kada je uspio ljude koji su protjerani i koji su ratovali protiv vojske  RS-a u Bosanskoj Posavini natjerat da prisustvuju proslavi svog poraza svjesni da će ih protjerani sunarodnjaci osuditi.

– Tim povodom oglasila se i njemačka političarka (CDU) i zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack, poručivši kako se srami Čovićevog ponašanja. Je li ovo znak da međunarodna zajednica posmatra i vidi način Čovićevog djelovanja?

JURATOVIĆ: Međunarodna zajednica će zasigurno kao i cijela EU osuditi ovakav čin. Ovo je neprihvatljivo europskim odlukama a očito je prihvatljivo samo Čovicu, Dodiku, Srbiji i Rusiji jer su samo oni bili prisutni na proslavi, dok je cijeli diplomatski kor ovo ignorirao. Ova samovolja bosanskoherečgovačkih političara pokazuje koliko im je važan takozvani put u EU.  Uprovao po ponašanju političkog vrha na Zapadnom Balkanu se vidi vjerodostojnost politike na putu u EU demokratskih vrijednosti oko koje nema kompromisa. Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana.

– Čović za sebe tvrdi da je “promicatelj europskih vrijednosti”. Da li se prisustvo na obilježavanju neustavnog praznika može nazvati evropskom vrijednošću?

JURATOVIĆ: Evropske vrijednosti su ujedno i demokrastke vrijednosti koje se zasnivaju na osnovnim ljudskim pravima a to su prije svega pravo i ravnopravnost svakog pojedinca dakle građana bez obzira na njegovo porijeklo i vjersku pripadnost. Čović kao i njegova stranka ne dijele taj vid društvenog uređenja već konstantno traže paradržavu po ugledu na Dodikovu takozvanu  Republiku Srpsku.

Naravno da je Dragan Čović ovim pokazuje  kao i sva tri predstavnika stranaka sa nacionalnim predznakom da sve rade kako BIH ne bi krenula putem europskih integracija jer to za njih znači kraj vladavine. Dodik je Čoviću i Izetbegoviću politički uzor stvaranja paradžave kako bi lakše mogli održati moć i zadržati imovinu.

Meni je jasno da u svim narodma na Zapadnom Balkanu  kao i u ostalom svijetu ima loših, ali isto tako sam uvjeren da na Balkanu ima puno više časnih i čestitih ljudi koji na žalost nisu dovoljno organizirani. Zato se sada treba orginizirano suprostaviti ortačkom udruženju koje je ponovno spremno svoju djecu slati na studije u inozemstvo dok će tuđu djecu slati da ginu da bi njihova djeca kasnije mogla vladati nad preživjelima , koji će opet biti opet sretni da nema više rata. Narodi zapadnog Balkana mogu izaći iz tog paklenog kruga samo počevši raditi na sebi i uvoditi red između sebe kako bi ih samo najsposobniji na principima demokratskih vrijednosti mogli voditi u bolju budućnost.

– Ambasador Del Vechio je nakon prisustva ceremoniji u Banjaluci, povučen na konsultacije u Zagreb, na zahtjev premijera Andreja Plenkovića. Prema Vađem mišljenju, šta njegovo prisustvo u Banjaluci znači za Hrvatsku? Je li ova zemlja, kao članica EU, osramoćena potezom svog diplomate?

JURATOVIĆ: Ambasador Del Vechio je sa pravom  smijenjen s dužnosti što je znak da ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske nije bilo upoznato s njegovim odlaskom i da je to napravio na vlastitu ruku. Hrvatska je oštro osudila ovaj čin i posjet veleposlanika kao i ministar obrane Damir Krstičević koji je posjet ovakvom skupu nazvao sramotnim, kao i niz visokih dužnosnika u Hrvatskoj  koji su iskazali zgražanje. Hrvatska i Srbija su potpsinice Daytona i time se obavezale da će graditi mir i stabilnost u BIH. Dakle takvo pitanje bi se trebalo postaviti Republici Srbiji   koja je duboko zagazila na putu u EU, čije vrijednosti očigledno politički vrh u Srbiji ne dijeli jer činjenica da premijerka jedne zemlje koja teži europskim vrijednostima a u isto vrijeme prisustvuje protuustavnom prazniku i prima orden koji je dodijeljen prije nje  najvećim ratnim zločincima poslije drugog svejtskog rata nikako ne govori o vjerodostojnosti srpske politike na putu u EU.

13.01.2019.

OZREN KEBO: LUDILO ČOVIĆEVIH MEDIJA JE VJEČNO

Ozren Kebo: Ludilo Čovićevih medija je vječno


Ozren Kebo: Ludilo Čovićevih medija je vječnoIZ DANA U DAN: Uloga helikoptera, genocidno društvo Britanija, javljanje Davora Dragičevića, 9. januar i opće ludilo

Piše: Ozren Kebo – Analiziraj.ba 

Nedjelja, 6. januar: Britanija, genocidno društvo

I ova sedmica protiče u znaku Milorada Dodika. Jedan je od rijetkih političara koji radi nedjeljom. I to kako radi. Sad je neradnom danu dao novi smisao, jer se prijepodne javio iz Beograda, poslijepodne iz Banje Luke.

Sudeći po kilometraži, helikopter mu je već izašao iz garancije. Usporedbe radi, u Sarajevu nedjeljom rade samo autopijaca i Krug 99. Međutim, ovu proaktivnost bez premca ne prati adekvatna mjera mudrosti. Dapače, ispadi su sve češći i sve žešći. Govoreći u Beogradu, Dodik se u svom karakterističnom despotskom stilu ustremio na tradicionalne neprijatelje i Britaniju nazvao genocidnim društvom.

Zaista neprimjereno. Dok je ovako lupao kao entitetski predsjednik i premijer, nikoga nije bilo briga, ali sad je već ovo opasna i štetna rabota jer dolazi s vrha države. Bilježimo minus ne njemu, on je svakako u poziciji iz koje se nikada neće dočepati plusa, nego Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću što u ime pristojnih građana Bosne i Hercegovine nisu uputili izvinjenje britanskom ambasadoru Matthewu Fieldu, Theresi May i Meghan Markle.

Ponedjeljak, 7. januar: Javio se Davor Dragičević

Medije je s pravom preplavio snimak na kojem se javnosti obraća Davor Dragičević, otac ubijenog Davida. Uništen i ugašen čovjek, za ne prepoznati onog Davora.

Ko god da je odlučio da uoči katoličkog Božića krene u obračun s grupom Pravda za Davida, loše je razmišljao i igrao: od gradske i eventualno entitetske priče napravio je globalni problem. Najuticajniji svjetski mediji pišu o surovom ubistvu mladića i bahatoj vlasti koja prikriva ubice i još se iživljava nad roditeljima i onima koji ih podržavaju. Ni to političkoj Banjoj Luci nije dovoljna opomena. Milorad Dodik, alfa i omega cijele priče, pošto nema ni potencijala ni hrabrosti da se obračuna s Draganom Lukačem, koristi propagandnu mašineriju kako bi redefinirao stvarnost i oblikovao nove narative. Ali ne možeš promijeniti istinu, ni kad je riječ o ratu, ni kada govorimo o Davidovom ubistvu. Jedino što možeš je beskrajno trovati atmosferu i društvo neumorno gurati u ponor.

Utorak, 8. januar: Zašto šuti Tužilaštvo?

Fascinantna je šutnja Tužilaštva BiH povodom afere kupljenih diploma, koju je otkrio Žurnal.info.

I ne samo da nadležni šute, nego se polako počinju javljati glasovi koji u pitanje dovode metode novinara. Nije im sporno što kriminalna struktura doslovno proizvodi ubice, jer u konkretnom slučaju govorimo o diplomi srednje medicinske škole i jer je nekvalificiran medicinski radnik direktan put u ubistvo, nije im sporno ni to što je Tužilaštvo gluho i nijemo, pošto izgleda u njemu također rade ljudi sa suspektnim diplomama. Sporan je jedino način na koji su novinari došli do priče. Eto kako se proizvode politički spinovi i eto kako je lako izmarginalizirati svaki novinarski napor.

Srijeda, 9. januar: Dan entiteta

Politička Banja Luka nastavlja inat s logikom, Ustavnim sudom, Bosnom i Hercegovinom, Evropskom unijom, demokratskim svijetom, pravdom i elementarnom logikom. Ali proslava dana entiteta nije samo inat, to je kompletan politički projekat o kojem se danima piše i nema smisla ponavljati već izrečene ocjene.

Jedno je sigurno: dolazak na ovu proslavu pitanje je političke legitimacije.

To je razlog što ambasadori godinama sistematski ne dolaze.

To je također razlog što dolaze samo najgori među političkim predstavnicima. Na kraju se sve svede na ovo: svako od političara svakodnevno ispisuje materijal za sopstvenu političku legitimaciju.

Poslije j…nja nema kajanja.

Četvrtak, 10. januar: Konačno ujedinjena Hrvatska

Ne prestaju reakcije na 9. januar. Hrvatska gori. Kao nikad do sada, na istoj su strani svi, od Zlatka Hasanbegovića i Davora Bernardića do Bujice i Indexa. Mediji ne prestaju tretirati prisustvo Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora Ivana Del Vechija prononsiranoj kič manifestaciji koja slavi nedopustive civilizacijske vrijednosti. S mnogo aspekata skandalozni Dragan Čović ukrao je šou Dodiku i Cvijanovićki. Više se piše o njemu nego o njima. Uprkos tome što hrvatski mediji, političari i zvaničnici doslovno vrište, Čovićeva degutantna medijska udruga ne prestaje za sve to optuživati – sarajevske medije! Objektivno govoreći, najtanja karika njegove ionako neodržive politike su ti hercegovački portali na kojima se mržnja može nožem rezati. Tekstovi prikupljeni samo ove sedmice dovoljni su za višemjesečnu analizu ludila koje ne prestaje.

Petak, 11. januar: Nastavak praznika drugim sredstvima

Ne da reakcije ne splašnjavaju, nego se umnožavaju. Ostanimo još malo kod izvornih vinovnika ove šarade. Čovjeku nakon svega doslovno bude žao i Dodika i Cvijanovićke. Pa svijet se prema njima i njihovoj proslavi odnosi kao da su šugavi. Jeste li primijetili najzaumniji detalj: Milorad Dodik morao je osobno stati u odbranu hrvatskog ambasadora, govoreći da rečeni nije bio ni na paradi ni na akademiji, tako pri punoj svijesti priznavši pred svima da su ova dva događaja nešto od čega treba braniti pristojan svijet.

Sve je bilo uzalud. Žigosani su kao entitet i politički subjekt koji, umjesto da krene u civiliziranje prostora, kontinuirano proizvodi ratne narative i slavi najgore segmente prošlosti. Posebno žaljenje izaziva evidentno nevjerovanje političke Banje Luke u sopstvene mantre. Da zaista vjeruju u ono što govore i rade, zar bi hiljadu puta u sedam dana spomenuli da je Republika Srpska vječna? Možete li zamisliti Angelu Merkel kako govori da je vječna Njemačka? Naučni svijet je složan u tvrdnji da nije pitanje hoće li jednog dana nestati života na Zemlji, nego samo – kad će se to desiti. Projekcije su šarolike i tipuje se na 50.000 godina počev od 9. januara pa sve do 500 miliona godina. Dakle, jedino što sa sigurnošću možemo reći je da neku od prijetećih kataklizmi neće preživjeti čak ni mačke, a kamoli jedan ubogi entitet jedne tek nešto manje uboge države.

Subota, 12. januar: Ipak postoji nešto vječno!

Objavio/la haler u 04:43, 0 komentar(a), print, #

13.01.2019.

PAD MASKI, DEFINITIVNI !

PAD MASKI, DEFINITIVNI!


PAD MASKI, DEFINITIVNI!

Foto: Velibor Tripić


Prisustvo predsjednika HDZ-a i parapolitičke udruge HNS, Dragana Čovića, na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske u Banja Luci pokazao je definitivno da više nema nikakve sumnje da su neprijatelji Bosne i Hercegovine u sve čvršćem zagrljaju.

Sve maske su definitivno pale. Poslije Čovićevog skandaloznog prisustva Dodikovoj antibosanskohercegovačkoj paradi više nitko iole normalan u Bosni i Hercegovini ne može praviti bilo kakve koalicije sa otvorenim neprijateljima bh. države.

Image result for dodik i covic karikature

Image result for dodik i covic karikature

Image result for dodik i covic karikature

Image result for dodik i covic karikature

Image result for dodik i covic karikature

Naravno da je Stranka demokratske akcije, ali i druge političke snage koje se vežu uz HDZ i SNSD, na bilo kojoj razini pravljenja vlasti, na golemim iskušenjima. Definitivno se ne može pristati na paktiranja samo da bi se očuvala vlast sa onima koji negiraju postojanje Bosne i Hercegovine kao države. Oni koji guslaju već otrcanu, a potpuno netačnu matricu o Bosni i Hercegovini koja je nastala u Dejtonu, o BiH kao državi tri naroda i dva entiteta tendenciozno izostavljajući ostale i građane, forsirajući etnonacionalistički koncept države, izostavljajući tendenciozno iz sastavnica Brčko distrikt BiH, jedino ispravnu tekovinu Dejtona, zapravo, iz dana u dan potvrđuju, ne više prikriveni ili puzajući državni udar već precizno razrađeni koncept razgradnje bilo kakvog oblika bh. državnosti.

A da sve poprimi još katastrofalnije dimenzije pobrinuo se predsjednik Republike Srbije čestitajući ovaj datum, u kojem je supstituirana sva fašistička enegija rušenja Bosne i Hercegovine, u tom trenutku Republike Bosne i Hercegovine. U tom danu otpočeo je krvavi srbočetnički koljački pir po RBiH.

Danas, nažalost, taj datum slave Dodikovi socijaldemokrati sa braćom im, sljedbenicima Bobanove ustašoidnosti, modelirane kroz paradržavu Herceg Bosnu nastalu na progonima i preseljenjima, logorima i zločinima.

Sve ovo mirno, bez ikakve ozbiljnije reakcije prati visoki predstavnik Valentin Incko i zastupnik europske demokracije Vigenmark. Zgađen sam kad vidim kako tumači i zaštitnici tekovina Dejtona prate antidržavne, pa sljedstveno tome i temeljno antidejtonske atake na državnost Bosne i Hercegovine, bez odgovarajuće reakcije, na koju ne samo da imaju pravo, nego imaju i obavezu.

Svemu ovome treba dodati i mlake reakcije tzv. ljevičarskih i građanskih snaga u BiH. Nevjerojatno! Umjesto da se građanska i ljevičarska BiH večeras digla na prosvjede, građanska i ljevičarska (!?!) BiH, kako bi Krleža kazao hrče (…Kumrovac hrče i svi naši Kumrovci hrču...).

Objavio/la haler u 04:31, 0 komentar(a), print, #

13.01.2019.

LISICA MEĐU TROPRSTIM LJENJIVCIMA

LISICA MEĐU TROPRSTIM LJENJIVCIMALISICA MEĐU TROPRSTIM LJENJIVCIMA

foto: Tom Dubravec / CROPIX

HDZ će uskoro postati politička prošlost, taj tsunami neumitno dolazi, odriču ih se svi, od vanjsko političkih partnera pa do blesavog naroda. Jedino što su nam ostavili u amanet, osim neviđene pljačke državnih resursa i svađa oko plota sa susjedima, jest bezosjećajnost i dojam trajne torture. No, zgriješili su dušu s Bosnom i biti će im to vražji biljeg za sva vremena, protekli događaji samo su pojačali taj dojam.

Slavni sarajevski otpadnik Nele Karajlić, a mahala zna biti pretjerano okrutna čak i kad je u pravu kao sve mahale ovoga svijeta, u svom prvijencu s “one strane”, na albumu “Ja nisam odavle” pjeva slijedeće stihove: “Kontraofanziva kao što to biva bila je žestoka, vodio ju je lično pukovnik Slavko Lisica”. Upravo taj pukovnik JNA pok. Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina strogog zatvora zbog “zapovjedne odgovornosti” i granatiranja civilnih ciljeva u Šibeniku, vršak je političkog vihora koji trenutno struji diplomatskim kanalima.

Naime, predsjednik Republike Srpske, notorni Milorad Dodik kojem uskoro kanim u goste da ga priupitam za junačko zdravlje, posegnuo je za vlastodržačkom metodom i odlikovao čovjeka koji ga je prezirao iz dubine duše. U smrti su svi drugari. Pukovnik JNA pok. Lisica- nije problem naći njegove intervjue na internetskim tražilicima – do kraja je tvrdio “da sam znao u što će se u ovaj rat pretvoriti, niti jednog vojnika po višoj zapovijedi ne bih poveo za sobom. Kad bi se barem borili protiv ustaša, četnike ili fašista nego mi razdvajamo komšije da jedan drugoga ne bace u bunar”. Štoviše, pokojni i talentirani vojni strateg otuđene vojske tvrdi “da Amerikanci (tadašnji ministar vanjskih poslova SAD-a Richard Hoolbroke op.a.) nisu spriječili prodor u Banja Luku, Hrvati bi se lagano ušetali, nikakve tu junačke odbrane srpskih teritorija nije bilo, svi smo čekali njihov ulazak da pokrenemo točkove”. Srpska mitologija razorena na najjače.

I onda, par godina nakon njegove smrti, u trenutku kad se član Predsjedništva BiH-a Milorad Dodik šuta sa Ustavom države u kojoj politički participira i slavi nepostojeći praznik uz mimohod ratnih snaga koje bi moja ekipa iz kvarta natamburala k’o zec lisicu, društvo mu pravi u rastakanju Bosne samoprozvani predstavnik Hrvata u BH-a Dragan Čović i niti manje, niti više veleposlanik RH u BIH Ivan del Vechio. Porco dio. Skandal se zakotrljao neviđenom brzinom i traje jednakim intezitetom kao i dvolična hrvatska politika prema Bosni. A porijeklo te politike leži u dva podvojena motiva: želji za moći i paralelnom osjećaju inferiornosti prema velikim silama u kojem politički korpus djeluje nekontrolirano, otprilike kao da križate lisicu s troprstim ljenjivcem. No, ajmo redom.

HDZ JE ODAVNO DOBIO ŠUP KARTU

U predzadnjem broju nekad uglednog političkog tjednika Globus osvanuo je veliki intervju sa bivšim povjerenikom EU za BiH Christianom Schwarz Schillingom koji u kolegijalno ime Paddy Ashdowna i Carla Bildta argumentirano tvrdi da demokratski razvoj BiH koče “nacionalističke politike Zagreba i Beograda”. Zanimljiv aspekt i timing njegova istupa jest činjenica da je EK uputila EU parlamentu dokument o “zabrani ikonografije i ideologije nacizma u javnom prostoru” u kojem je posebno apostrofirana Hrvatska, te da će taj prijedlog dokumenta EU parlamentu predstaviti Pučka stranka zastupljena sa zavidnim broj poslaničkih mjesta. Btw, krovna je organizacija HDZ-a i sličnih narodnih pokreta proizašlih iz socijalističkog bloka. Nota bene, ta i takva asocijacija Pučkih stranki koja zastupa stavove od ekstremnih mađarskih neonacista Jobbika ili poljske antisemitske stranke Pravo i Pravde, čije članove nitko ne bi želio sresti na pustoj cesti, zaključila je da joj je hrvatski HDZ jednostavno preveliki uteg u politčkom razvoju, te je odlučila zatražiti isključenje HDZ-a iz političke asocijacije programski srodnih stranaka. Dobili su Plenky & ekipica nogom u dupe, jednosmjernu šup kartu.

I kako onda protumačiti poteze hrvatske Vlade osim kao samoubojstvo s predumišljajem u razdoblju kada treba predsjedati Europskom unijom? Nikako. Jasno, osim kao dokaz vječne alibi politike premijera Andreja Plenkovića, bestragom je nastradao hrvatski veleposlanik u BIH Ivan del Vechio koji se kao SDP-ov kadar nekim čudom održao u diplomatskim vodama. Brižan, preuzeo je svu krivicu na sebe amnestirajući hijerahiju i naivno tvrdeći da “ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić nije bila upoznata s mojim djelovanjem”. Hellou, državni protokol barem dva tjedna prije krene sa checkingom & provjerom liste uzvanika i da nikome sa hrvatske strane nije pao u oko detalj da Hrvatska kao deklarirana potpisnica Europske povelje, Daytonskog sporazuma i garanta “procesa euroatlantskih integracija BiH” kani poslati svoje emisare predsjedniku RS Miloradu Dodiku na noge u veličanju paradržave stvorene u ratnom zločinu?!

C’mon.

Iz vjerodostojnih izvora, čuju se glasi da Del Vechio i nije to onaj čuveni Romin napadač nego diplomatski potrčko, samo čuva svoje dupe i karijeru jer je lojalnost presudna u daljnjem odabiru karijere. I lako Hrvatima što su nas opet debelo osramotili urbi et orbi i izjednačili sa zlotvorima, mog prosječnog sunarodnjaka uopće se ne dotikavle ta tema. Jebeš Bosnu, kao da je nema, koga to zanima osim par onih kojima niti ime nećemo spomenuti. A nije im jasno, kao u jezercima pored Jajca da se naša sudbina kao naroda zrcali u njima.

Vjerujem da trenutno hrvatska Vlada i premijer Plenković postojeći skandal tretiraju kao “grešku u koracima”, nekontrolirani politički afekt uslijed pritiska Bruxellesa da se upristoje u politici prema susjedima, posebice uz sve afere koje potresaju hrvatsku javnost. Mislim, samo u Hrvatskoj postoji situacija da ministar obrane osnuje firmu za obnovu vojne opreme i paralelno kupuje proračunskim novcem izraelski vojni otpad, a da to dičnom DORH-u nije sumnjivo? Ne, još nam se cerekaju u udarnim televizijskim terminima i pričaju svisoka, “šta mala djeca znaju što je tona”.  U ovom slučaju, “što je Bosna”.

No, pravi, realni stav službene državne politike u već spomenutom Globusu, pet stranica nakon brutalno iskrenog intervjua tria Schilling, Ashdown i Bildt jest polupismen, ideološki sročen pledoaje stanovitog, bivšeg stručnjaka, odnosno žbira za geostrateška i sigurnosna pitanja pri Vladi RH-a Ive Lucića koji tvrdi slijedeće: “Tzv. nezavisni intelektualac Adil Kulenović predsjednik je jedne takve udruge koja se zove Krug 99. Radi se o šovinističkoj bosansko-bošnjačkoj organizaciji nezavisnoj od pameti, mjere i logike. Ta je uhlebaška (pazi tko govori op.a.), odnosno monthypythonovska družina u kojoj su uglavnom bivši komunistički aparatčici u rujnu 2018., zaključili da nema demokracije, ali ne zbog narodne volje, nego zbog političkih projekata Zagreba i Beograda”. I bubnuo je on sve to povišenim tonom, u Caps locku, mogu ga zamisliti nalakćenog u kafani. I uz dužno poštovanje svim spomenutima, što su Krug 99 i pripadajući im tvorci tu pogrešno sročili? A da, zaboravili su reći da je “školu smiješnog hodanja” izmislio sam “oktroirani predstavnik Hrvata” Željko Komšić, bosanska komunjara od kralja Tvrtka pa naovamo sve unatrag do Oktobarske revolucije.

I to je ta linearanost hrvatskog i bosanskog HDZ-a. Linija manjeg otpora gurana glupošću.

IVICA OSIM IM JE SVE FINO REK’O

Volim Bosnu, po mom je ćeifu, u Mostaru sam rođen, kroz mladost sam je cijelu protutnjao. I štono bi proslavljeni trener Ivica Osim fino rek’o i sam sam “neki Hrvat”, Neretva me krstila, Sutjeska porodila. No, ne treba biti geostrateški genij kako bi shvatili da je BiH naš prirodni saveznik kojem smo, na žalost, u nedalekoj prošlosti počinili baš puno, previše zla. I zato me izluđuje potpuno bezumlje hrvatske vanjske politike koja djeluje kao nuspojava unutarpolitičkog kaosa koji vlada desetljećima. Ne amnestiram službeno Sarajevo, Mostar, niti Banja Luku, Bosna trenutno upravo ima vlast koju (ne) zaslužuje. Samo nabrajajući fakte, činjenice i postojeće političke trendove u kojima nema ikoga vjerodostojnog koji zna reći bar dvije suvisle sentence o stanju hrvatske nacije u Prijedoru ili Goraždu, jasno je da je Hrvatskoj prostor Bosne samo prošireno političko igralište za domaće potrebe. Mogući teritorij sa svim pripadajućim resursima. Izvor radne snage. Tvornica dobrodošlih kontroverzi.

HDZ će uskoro postati politička prošlost, taj tsunami neumitno dolazi, odriču ih se svi, od vanjsko političkih partnera pa do blesavog naroda. Jedino što su nam ostavili u amanet, osim neviđene pljačke državnih resursa i svađa oko plota sa susjedima, jest bezosjećajnost i dojam trajne torture. No, zgriješili su dušu s Bosnom i biti će im to vražji biljeg za sva vremena, protekli događaji samo su pojačali taj dojam.

Mene veseli kad pogledam preko Une ili Save dragu mi Bosnu. Vidim bistru vodu, zelene livade, surove planine, dobre ljude i običaje. Oni vide samo nule nakon jedan i mogu s tom službenom vjerodajnicom pokušati zaraditi još jednom. Samo pokušati i tada će priča imati sretan kraj.

13.01.2019.

MAKEDONSKI PARLAMENT (SOBRANJE) USVOJILO USTAVNE IZMJENE O PROMJENI IMENA DRŽAVE

13.01.2019.

ZAMJENIK PRESJEDATELJA VIJEĆA MINISTARA BiH I MINISTAR FINANCIJA I TREZORA VJEKOSLAV BEVANDA UMISLIO DA JE BH. JAVNOST POTPUNO SLIJEPA, PA NEPRIHVATLJIVOM I KONTRAPRODUKTIVNOM OCIJENIO

Vjekoslav Bevanda nam otkrio: Ko vodi “huškačku kampanju iz sarajevskih medija“

Vjekoslav Bevanda nam otkrio: Ko vodi “huškačku kampanju iz sarajevskih medija“
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda vjerovatno je umislio da je bh. javnost poptuno slijepa, pa je danas neprihvatljivom i kontraproduktivnom ocijeno.

Kako navodi - kampanju koja se povela u pojedinim medijima povodom nazočnosti hrvatskih zvaničnika Akademiji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjoj Luci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Vjekoslav Bevanda, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH, smatra da je zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji.  

- Huškačka medijska izvješća napisana su u poznatim političkim središtima, a posjeta hrvatskih dužnosnika Banjoj Luci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije listopadskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da surađujem za dobrobit svih “, smatra ministar Bevanda i dodaje:  „Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je zrcalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsutnost poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor“, smatra Bevanda.   

bedanrs

Da li Bevanda ovdje misli na RTL-ovog Zorana Šprajca koji je u svom tv komentaru rekao da je Dragan Čović mali hrvatski gnom koji Miloradu Dodiku lašti cipele. Zna li ministar Bevanda u kojem su središtu napisana medijska izvješća Dnevnika HRT-a u kojim se Dan RS jasno označio kao neustavan, a Dragana Čovića svrstalo u red onih koji su proslavljali veličanje ranih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Da li to po ministu Bevandi hrvatski Jutarnji list, koji piše da je Čović u Banja Luci slavio sa kokardama i šajkačama, zapravo širi mržnju ostrašćenim isutpima. Da li iz istog središta piše voditelj Bujice Velimir Bujanec, i koje je to sjedište.

Ili pak antihrvatsku histeriju provodi Željko Glasnović koji smatra da Hrvate u BIH predstavljaju bivši pripadnici UDBA-e, ili ministar Krstičević koji je Čovićevo pojavljivanje u Banja Luci nazvao sramotnim.

Da li to ministar Bevanda smatra da otvorne strelice upućuju Andrej Plenković i Maja Pejčinović Burić zbog toga što će opozvati ambasadora Del Vechia, ili pak gradonačelnik Šibenika Željko Burić ili ne daj Bože predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Da li su to Nenad Stazić, Arsen Bauk, Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Domagoj Hajduković ...

Pokušaj spina Vjekoslava Bevande je loš. Ministar Bevanda je inače, po tvrdnjama mostarske HVIDRE prvi mostarski dezerter koji se za vrijeme rata u BiH bavio privatnim biznisom u Hrvatskoj. Upravo zbog tog nedostatka empatije prema stradalnicima, kao i nestanku cijelog hrvatskog naroda u RS i ne čudi Bevandina tvrdnja da „nema kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti s bilo kim.“

Taj malo zna o zločinima u Republici Srpskoj. Ovaj poznati konzument najvažnijih fotelja koje pripadaju Hrvatima, nakon što prvu izabere Dragan Čović, krenuo je po novu - prvo paljenjem svijeća osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku na godišnjicu njegovog samoubistva, a potom i slavljenjem 9. januara Dana koji je označio početak krvavog rata kako to nazva ugledni američki New York Times.


(Vijesti.ba)
13.01.2019.

NEZIR PIVIĆ: MINISTAR PRAVDE BiH JOSIP GRUBEŠA POKAZUJE POTPUNO NEPOZNAVANJE ZAKONA

Pivić: Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje zakona

Pivić: Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje zakona
Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić u reakciji za Klix.ba na izjave ministra Josipa Grubeše u vezi s obilježavanjem Dana Republike Srpske je kazao da su njegove izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentirane.

Pivić je na početku razgovora kazao da Grubeša, koji je član delegacije HDZ-a, povodom prisustva obilježavanju neustavnog praznika Dana Republike Srpske nastoji opravdati svoje prisustvo u Banjoj Luci, ali da mu to ne daje za pravo da iznošenjem ličnih i potpuno pogrešnih stavova pokušava legitimizirati to na općoj razini.

"Apsoluno se ne slažem s izjavom ministra Grubeše da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim samo odredbe Zakona o praznicima RS-a koji se tiču samo vjerskog obilježavanja Dana RS 9. januara, jer upravo u Odluci Ustavnog suda je navedeno da 'obilježavanje 9. januara nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju koletivnog identiteta, kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se temelji na uvažavanju i poštivanju različitosti kao temeljnih vrijednosti modernog demokratskog društva'", kazao je Pivić.

Dodao je da je izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike Srpske inspirisan održavanjem Skupštine srpskog naroda bez učešća predstavnika bilo kojeg drugog naroda, kada je donesena Deklaracija o proglašenju Republike Srpske, kao jednostrana izjava političke volje samo jednog - srpskog naroda, uvod u ratna dešavanja, jasno je zbog čega Bošnjaci i drugi narodi imaju otpor prema tom datumu.

"Praznik treba da predstavlja sve građane RS, jer Ustav RS-a svim građanima daje jednaka prava. Praznik treba da bude saglasan sa osnovnim vrijednostima propisanim u Ustavu, poštovanju ljudskih prava, sloboda, jednakosti, ravnopravnosti, vladavini prava i tako dalje. RS treba da se, kao entitet, zalaže za vladavinu prava, jer je na to obavezan, a time i na dosljedno provođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ne da se bira ono što će se provesti, odnosno, ono što odgovara institucijama RS-a", dodao je Pivić.

Smatra da su sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a i dalje neustavne bez obzira na njihov sekularni karakter, u smislu izostavljanja vjerske komponente obilježavanja. Upravno stav Venecijanske komisije i Ustavnog suda se ogleda u tome da neustavnost nije bila samo u vjerskoj komponenti tog dana, nego da taj dan vrijeđa i ponižava sve druge narode, kao i pripadnike srpskog naroda koji se ne slažu i odbacuju postupanja RS -a koja su uslijedila nakon proglašenja RS-a 9. januara.

"Dakle, donošenje Zakona o praznicima u kojem je izostavljena vjerska komponenta, ali je ostavljeno obilježavanje 9. januara, kao Dana RS, je izigravanje prava i prevara, što je jasno svakom dobronamjernom, običnom čovjeku. Tim prije čudi da ovo nije jasno državnom ministru pravde, koji bi po svojoj funkciji morao biti među prvim zaštitnicima ustavnosti i zakonitosti. Ministar Grubeša je u nekoliko navrata pokazao nedosljednost kada je riječ o međusobnom uvažavanju. Uprkos njegovoj funkciji, državnog ministra pravde, Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje, pa često i grubo kršenje zakonodavstva Bosne i Hercegovine, da bi njegove izjave imale bilo kakvu težinu i značenje", pojašnjava naš sagovornik.

Na kraju je kazao da se uprkos svim pokušajima prisustvo delegacije HDZ-a, pa i u sklopu toga i ministra pravde Grubeše, obilježavanju neustavnog Dana RS, ničim ne može opravdati.

"Sasvim je sigurno da će u najskorije vrijeme princip 'Nepoznavanje prava škodi' (Ignorantia iuris nocet) doći do izražaja", zaključio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

(Vijesti.ba / Klix.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935036

Powered by Blogger.ba