Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.01.2019.

PRAVNI EKSPERT DAMIR ARNAUT: JOSIP GRUBEŠA MINISTAR PRAVDE BiH LUPETA, 9. JANUAR JE NEUSTAVAN

Državni poslanik i pravni ekspert Damir Arnaut: Grubeša lupeta, 9.januar je neustavan

Državni poslanik i pravni ekspert Damir Arnaut: Grubeša lupeta, 9.januar je neustavan
Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i pravni ekspert, reagirao je na saopćenje Josipa Grubeše, ministra pravde BiH.

Grubeša je u svom obraćanju povodom kritika jer je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana entiteta Republika Srpska, 9. januara, u Banjoj Luci, između ostalog, kazao kako taj „dan nije neustavan“.  

- Grubeša lupeta, a pritom nije ni originalan, već je doslovno prepisao prethodno lupetanje HMS-a. Datum 9. januar je, kao takav, neustavan i Ustavni sud BiH nije mogao biti jasniji po tom pitanju jer je odlučio sljedeće:

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt. Kao takav, prema mišljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanske komisije, ne može se smatrati saglasnim s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije“ - podsjetio je Arnaut Grubešu na dio odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru.

Arnaut je pojasnio i šta znači to što je Narodna skupština RS usvojila izmjene svog Zakona o praznicima, zadržavši pri tome 9. januar kao praznik.

- To što je NSRS usvojio izmjene zakona, a zadržao 9. januar kao praznik je čisti formalizam, a praznik ostaje suštinski neustavan. No, ako Grubeša voli tako da se igra, hajde onda da usvojimo izmjene Izbornog zakona tako što ćemo prepisati odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i da na taj način formalno “implementiramo” odluku u slučaju ''Ljubić'', a da suštinu vratimo na staro stanje, odnosno popis iz 1991.

Iskreno, ovo što HDZ radi je štetno po sve Hrvate, osim uskog kruga oko Čovića. Ne čudi što su im leđa sada okrenuli branitelji Posavine, pozicija, opozicija, te cjelokupna hrvatska javnost, jer, dok Čović doslovno servisira Dodika, ne čini ništa da zaustavi diskriminaciju koju Hrvati trpe u Sarajevu, već samo sanja da bude Dodik na nekih “svojih” 15 posto teritorije - zaključio je Arnuat.


(Vijesti.ba / Avaz)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932993

Powered by Blogger.ba