Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.01.2019.

UDRUGA HVO-A: ČOVIĆEV IZDAJNIČKI ČIN PREMA NARODU, BRANITELJIMA I HILJADAMA UBIJENIH

Udruga HVO-a: Čovićev izdajnički čin prema narodu, braniteljima i hiljadama ubijenih

Udruga HVO-a: Čovićev izdajnički čin prema narodu, braniteljima i hiljadama ubijenih
Livanjska Udruga branitelja HVO-a je zbog sudjelovanja Dragana Čovića i drugih Hrvata na obilježavanja neustavnog dana RS-a, održala vanrednu sjednicu na kojoj su osudili navedeni čin slavljenja Karadžićeve tvorevine, koja je, kako navode u otvorenom pismu Čoviću, „nastala na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka i genocidom nad bošnjačkim narodom u Srebrenici“.

Livanjski branitelji ističu da nisu iznenađeni Čovićevim banjalučkim činom što su ocijenili kao „izdajnički čin prema vlastitom narodu, braniteljima i prema preko 500.000 prognanih i pobijenih Hrvata i Bošnjaka“.

Branitelji Čoviću posebno zamjeraju da je prisustvovao i dodjeli posthumnog odlikovanja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, odgovornom i za napade na Kupres i Livno.

- Klanjati se kao „uvaženi gost“ takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima… Na neustavnom „velikosrpskom derneku“ u režiji Milorada Dodika ne može se graditi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Smatramo da je to vaš i Dodikov smišljeni čin kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH“, navode, između ostalog, u otvorenom pismu Čoviću livanjski branitelji, tvrdeći „da se odnosi u zajedničkoj domovini mogu unaprijediti samo bezuvjetnim kažnjavanjem zločinaca i onih koji veličaju njihove zločine“, te „da su politika Dragana Čovića i istomišljenika mu Milorada Dodika štetne i zlonamjerne za sve narode u BiH, a posebno za najmalobrojnije Hrvate“.

- Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno zbog svega traži od Hrvatskog narodnog sabora hitno očitovanje u vezi slavlja „uvaženog gosta“ na obilježavanju osnutka Karadžićeve tvorevine, koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, posebno jer je sudjelovao na svečanoj dodjeli odlikovanja „neustrašivom ratniku i borcu za slobodu srpskog naroda“, osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici koji je počinio ratne zločine i na Kupresu i u Livnu u aprilu 1992.godine.

Udruga branitelja HVO-a Livno javno poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Plenkovića da osude „uvaženog gosta“ Dragana Čovića zbog prisustvovanja „svesrpskom derneku“ u Banjoj Luci na dodjeli odlikovanja Lisici, osuđenom za zločine u Hrvatskoj, ali i na Kupresu i u Livnu, jer su se Vlada RH i Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na općim izborima 2018.godine“, kaže se u otvorenom pismu Udruge livanjskih branitelja HVO-a kojeg je potpisao njen predsjednik Ivica Padro.

(Vijesti.ba / Avaz)12.01.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : VELEPOSLANIK VELIKODRŽAVLJA

Kurspahić: Veleposlanik velikodržavlja

Kurspahić: Veleposlanik velikodržavlja
The Washington Post, u pregledu vijesti iz svijeta u svom izdanju od četvrtka, 10. januara, u dnu strane donosi agencijsku fotografiju srpskih policajaca na paradi u Banjaluci, sa samo dvije rečenice ispod slike: „Policajci marširaju u bosanskom gradu Banja Luka u paradi koja obilježava dan iz 1992. kad su bosanski Srbi proglasili vlastitu državu u Bosni, potpaljujući uništavajući četverogodišnji rat. Događaj je održan uprkos protivljenju drugih etničkih grupa u zemlji“.

Balkanska istorija, pa i njena krvava epizoda iz devedesetih, ne može naravno stati u potpis pod sliku pa zato ne treba preuveličavati ni površnu opasku autora kako je proslava održana „uprkos protivljenju drugih etničkih grupa“ niti propust da se makar i u samo dvije rečenice spomene kako je obilježavanje tog datuma i Ustavni sud proglasio – neustavnim.

Pretpostavka o „protivljenju drugih etničkih grupa“ pokazala se, međutim, kao prevaziđeni stereotip po kojem bi Hrvati i Bošnjaci, koji su i jedni i drugi bili među žrtvama velikodržavnog projekta proglašavanja srpskih republika na teritorijama sa značajnijim postotkom srpskog stanovništva i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, u ime tog zajedničkog istorijskog iskustva morali osjećati i zajedničko neslaganje s obilježavanjem dana kad je proglašena tada samozvana „republika“ čije je teritorijalno zaokruživanje bilo moguće jedino u „etničkom čišćenju“ i – u terminologiji haških presuda – „pokušaju istrebljenja“ i hrvatskog i tada muslimanskog stanovništva.

Nasuprot toj pretpostavci iz agencijske vjestice o „protivljenju drugih etničkih grupa“ novoj banjalučkoj demonstraciji nipodaštavanja državnih institucija, bosanskohercegovački Hrvati i susjedna Republika Hrvatska bili su zastupljeni „u punom kapacitetu“ na proslavi u Banjaluci: hrvatski narod u ovoj su prilici zastupali njegovi samozvani „jedini legitimni predstavnici“, kompletan vrh HDZ-a predvođen predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, a Republiku Hrvatsku njen veleposlanik u Bosni i Hercegovini. To što je on dan nakon ovog skandala – u kojem ambasador jedne evropske države prisustvuje protivustavnoj proslavi u jednom entitetu države u kojoj služi – pozvan na „konzultacije“ u Zagreb ne mijenja ništa na bljutavom osjećanju kako su nasuprot retorici svetog nacionalnog dostojanstva vječni samo apetiti velikodržavlja na štetu susjedne države.

Čak i kad su Srbija i Hrvatska međusobno ratovale, njihovi tadašnji predsjednici Milošević i Tuđman su u Karađorđevu dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine o čemu pored svjedočenja učesnika tih susreta postoji i Tuđmanov crtež podijeljene BiH na salveti sa diplomatske večere. Njihovo razumijevanja o „srpskim“ i „hrvatskim“ paradržavama u susjednoj zemlji dalje je provođeno u susretima njihovih izvođača radova Karadžića i Bobana u maju 1992. u Gracu u Austriji a zatim i Bobana i Božidara Vučurovića u Hercegovini gdje su zaključili kako će granica između hrvatske i srpske države biti Neretva s „duhovitim“ zaključkom kako Muslimanima ostaje samo Neretva.

„Konzultacije“ veleposlanika Hrvatske u Bosni i Hercegovini s državnim vodstvom u Zagrebu na temu iz kultne televizijske serije Audicija – „a šta kažu u Banjaluki“ (o Buregdžinici Čabaravdić kao najboljoj u Sarajevu) – loša su i zakasnjela predstava navodnog „poštovanja suvereniteta“ Bosne i Hercegovine i „potpore njenom euroatlantskom putu“: veleposlanik i najudaljenije države, a ne zemlje u neposrednom susjedstvu, morao bi znati šta u bosanskohercegovačkom političkom kontekstu znači njegovo učešće u neustavnoj svečanosti u Banjaluci ako već ni on ni najviši predstavnici „jedino legitimne hrvatske partije“ u Bosni i Hercegovini nisu imali nikakvih rezervi da učestvuju u obilježavanju rođendana entiteta sa čijih su teritorija istrijebljeni i Hrvati; u odavanju počasti srpskom generalu osuđenom za zločine nad Hrvatima u Šibeniku; ni da – uz predstavnike Rusije i Srbije – budu jedini koji će svojim prisustvom dati legitimitet jednoj demonstraciji gaženja Ustava države čije uvažavanje i euroatlantske perspektive će sve manje zavisiti od susjeda kojima tek predstoji pravdanje ili pred kritičkom javnošću ili pred vlastitom savješću.

A ako je riječ o američkoj javnosti, njeno razumijevanje Bosne i Hercegovine naravno ne zavisi od stereotipa iz potpisa za agencijsku sliku sa proslave u Banjaluci. Za one intelektualno zahtijevnije i radoznalije postoje i gomile knjiga i publikacije, poput magazina The Atlantic, koji je ovih dana objavio opširan esej britanskog novinara Maxima Edwardsa pod naslovom „Predsjednik koji hoće da rasturi vlastitu državu“ u čijem uvodu se kaže: „Malo je nacionalnih vođa koji bi nazvali svoju zemlju 'nemogućom državom'. Još ih je manje koji bi aktivno propagirali njen raspad. Gotovo nijedan ne bi rizikovao višedecenijski mirovni sporazum da bi to proveo. Ali tu je bosanski (predsjednik) Milorad Dodik.

„Ja sam Srbin ... Bosna je samo moje radno mjesto“ - The Atlantic citira Dodikovu izjavu samo dan nakon njegove inauguracije za šefa bosanske države.

Učestale potvrde iz vrhova američke spoljne politike o kontinuitetu američke podrške „teritorijalnom integritetu i suverenitetu“ i „euroatlantskim perspektivama bosanske države“ – od državnog sekretara i njegovog zamjenika, od izaslanika za Balkan i tek imenovanog novog američkog ambasadora u Sarajevu – nagovještaj su da potkopavanje BiH iz susjedstva ima i cijenu koja bi tek mogla dospjeti za naplatu.

Piše: Kemal Kurspahić

(Vijesti.ba / RSE)


12.01.2019.

NIHAD ČOLPA: PROCESUIRATI AUTORA RASISTIČKOG TEKSTA

Nihad Čolpa: Procesuirati autora rasističkog teksta

Nihad Čolpa: Procesuirati autora rasističkog teksta
Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa i predsjednik Građanskog saveza rekao je da podržava nezavisnost medija i slobodu govora, ali je ocijenio da medijska zajednica također sama mora ustati i osuditi ratnohuškačke izjave u bh. medijima, koje dovode do povećanja međuetničkih tenzija u Bosnu i Hercegovini.

Čolpa u pisanoj izjavi za medije podsjeća na izjavu korisnika društvenih mreža, izvjesnog Tomislava Zelenike, koji je za Bošnjake rekao: „Muslimani, Bošnjaci, su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30…”, te nastavio nazivati Bošnjake pogrdnim imenima.

Društvena mreža Facebook uklonila je poduži komentar Zelenike, ali je on kasnije objavljen na portalu Dnevnik.ba za kojeg Čolpa ističe da je veoma blizak Draganu Čoviću i HDZ-u.

U stavovima Zelenike, rekao je Čolpa, itekako ima elementa i krivičnog djela po članku 163. Krivičnog zakona FBiH, koji predviđa i do pet godina zatvora za javno izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive u Federaciji. Čolpa je istakako da je neophodno da u skladu sa navedenim propisima nadležni organi u što kraćem roku procesuiraju počinioca.

(Vijesti.ba)


12.01.2019.

IVO BANAC: BLIZU JE DAN KADA ĆE DRAGAN ČOVIĆ POSTATI PERSONA NON GRATA U HRVATSKOJ

Blizu je dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj

Blizu je dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj
Hrvatski istoričar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac analizirao je u emisiji "Bujica" Velimira Bujaneca prisustvo predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechije proslavi neustavnog Dana RS.

Odgovarajući na upit da li je Hrvatska slanjem ambasadora Del Vechia na proslavu u Banjaluku dala legitimitet RS, iz koje je protjerano više od 200.000 Hrvata, ovaj ugledni profesor konstatovao je da je riječ o održavanju RS, te podržavanju i prihvatanju onoga što je predsjednik Dragan Čović inicirao u BiH.

"Ranije sam govorio da je Čović najmoćniji političar u Hrvatskoj. Njegov uticaj ne samo na Vladu Hrvatske i predsjednicin Ured, nego i na društvo, premoćan je da u Hrvatskoj ne možete govoriti o nizu pitanja u BiH. No, došlo je vrijeme da i slijepac može vidjeti šta je suština te politike - ona je dogovor sa glavnom snagom koja je utrošila zadnjih 20-ak godina na uništenje i na prekrajanje BiH, sve u službi velikosrpskog hegemonizma", tvrdi Banac.

Kako je istakao, može se tvrditi ono što se u javnosti često čuje, a to je da je predsjednik HDZ-a BiH "glavni čuvar zapadnih granica velike Srbije".

"Zašto da ne? Nema nijedne tačke gdje se Dragan Čović i Milorad Dodik nisu složili. Recite mi jednu stvar koja bi remetila njihove sasvim izvrsne odnose. To je strateško savezništvo, koje je Hrvatska još od vremena Josipovića (Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske op.a) na razne načine podržavala. Mislim da je to nešto čemu mora doći kraj", smatra ovaj profesor.

Prema njegovim riječima, reakcije koje su došle od zvaničnika Hrvatske svjedoče o tome da je vrlo lako suditi Del Vechiu, no kada je riječ o Čoviću, to je mnogo teže.

"Uvijek se nađe rješenje koje opravdava Čovića. Čekam dan, a nije daleko, kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj i kada mu se neće moći dodjeljivati, ma koliko bio bezvezan, počasni doktorat na Sveučilištu u Zagrebu", mišljenja je Banac.

U emisiji "Bujica" prokomentarisao je i izjavu koju je dugogodišnji predsjednik HVIDR-e Županije Posavske Predrag Mišković Fred dao za Vijesti.ba, između ostalog, poručivši da je "Čović izdao Hrvata, nikada se nije prestao potpisivati ćirilicom".

"Ne znam kako se potpisuje, ako se uopšte potpisuje", istakao je Banac, te dodao da je ključni problem u tome što je u HDZ-u Hrvatske bilo "mnogo ljudi koji su mislili da će moći kontrolisati Čovića, čak i educirati ga, do onog tremutka kada je on počeo nametati liniju HDZ-a u Hrvatskoj, ne samo u BiH".

"Poenta je šta učiniti da taj maligni uticaj u BiH prestane što je moguće prije", naglasio je Banac.

Na konstataciju novinara da upućeni izbori demantuju tvrdnje zvaničnog Zagreba kako nije bio upoznat sa odlaskom ambasadora Dec Vechia u Banjaluku, Banac je poručio kako je on morao imati odobrenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

"On tamo nije otišao na svoju ruku. Moramo je imati odobrenje Ministarstva i to je normalno u diplomatskom svijetu", kazao je on.

Banac je podsjetio da nijedna druga zemlja članica EU nije poslala svog diplomatu 9. januara u Banjaluku.

"Ko je poslao? Rusija. To je ključ", kazao je, između ostalog ovaj ugledni profesor.


12.01.2019.

KAKO SE DRAGAN ČOVIĆ POKLONIO ZLOČINCU I PREŠAO CRVENU LINIJU U ZAGREBU

Kako se Čović poklonio zločincu i prešao crvenu liniju u Zagrebu

Kako se Čović poklonio zločincu i prešao crvenu liniju u Zagrebu
Odlazak Čovića u Banja Luku na noge Dodiku sa Vjekoslavom Bevandom i sada već bivšim ambasadorom Hrvatske u Bosni Ivanom del Vechiom svoje osnove ima u tendenciji Čovićeve politike da u Dodiku ima partnera koji će mu dati punu podršku u nastojanju da ostvari svoje snove o uspostavi trećeg entiteta sa hrvatskom većinom.

Naime iz puno izjava Čovića i protagonista njegove politike se može vidjeti da se oni nisu pomirili sa gašenjem paradržavne tvorevine Herceg- Bosne koja je  protivustavno stvorena 18. novembra 1991 godine odnosno skoro dva mjeseca prije manjeg entiteta i da je 28. avgusta 1993 godine promijenila naziv u Hrvatasku Republiku Herceg-Bosnu.

I tada kao i  danas   stvaranja te paradržave se nastoji objasniti potrebom hrvatske politike da zaštiti svoje interese  i  građane od  ekspanzije velikosrpske politike.

Stvarni cilj je međutim bio potpuno drugačiji.  Stenogrami Tuđmana od septembra 1991 godine nedvosmisleno ukazuju da je on sa izjavom da na Bosnu i Hercegovinu ne treba gledati kao nešto što je Bogom dano da opstane već i  kad bi ona mogla opstati  uaturbulencijama jugoslovenske krize da to nije interes niti hrvatske države niti hrvatskog naroda već da je treba sa Srbima podijeliti i eventualno ostaviti tada Muslimanima danas Bošnjacima jednu malu državicu Bosnu koja neće nikome biti prijetnja. Ovakav stav Tuđmana i dogovori u Karađorđevu o podjeli Bosne i Hercegovine sa Miloševićem krajem marta 1991 godine bili su stvarni razlog sukoba Armije BiH sa Hrvatskim vijećem odbrane što se kasnije  pokazalo potpuno tačnim kroz presude  generalima  HVO i visoko pozicioniranim političarima hrvatske paradržave u Bosni.

Tuđman je bio na pozicijama Sporazuma Cvetković-Maček kada su 26. avgusta 1939 godine ova dvojica političara potpisali Sporazum o stvaranju banovine Hrvatske satavljenu od Primorske i Savske banovine i 13 srezova iz Bosne  i Hercegovine. Ostatak Bosne i Hercegovine je trebao da uđe u buduće srpske zemlje.  Nekoliko dana nakon toga napadom Hitlera na Poljsku započeo je Drugi svjetski rat koji je onemoguio zaživljavanje ovog sporazuma. Nažalost ex hrvatski Predsjednik franjo Tuđman bio je opsjednut ovom podjelom i te ideje utkao je u vrh političke strukture HDZ kao nosioca izborne volje  bosanskih Hrvata.

Nikada Tuđman ne bi odustao od te ideje i ugasio hrvatsku paradržavu u Bosni i Hercegovini da ga Amerikanci nisu suočili sa pitanjem: da li je on spreman da Srbima u Hrvatskoj da istu situaciju koju traži za Hrvate u Bosni  i konstatacijom  da ne može očekivati pomoć od svijeta u zaštiti od narušavanja hrvatske države od strane velikosrpske politike dok to isto on otvoreno radi sa svojim snagana prema Bosni i Hercegovini. Suočen sa činjenicom da je svijet jasno video njegovu politiku nije imao kud već da uđe u procese dogovora koji su rezultirali potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. novembra 1994 godine što je dovelo do prestanka sukoba između Bošnjaka i Hrvata. Ali treba znati da je Tuđman to uradio nevoljno te da Čović kao lider HDZ nije odustao od pokušaja da se nametne priča i pokuša ponovo  realizirati treći entitet sa Hrvatskom većinom u Bosni.  

E zato Čoviću treba pomoć Dodika koji je i  najavio u znak zahvalnosti zbog prisustva Čovića i njegove delegacije proslavi Dana manjeg entiteta koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.da će se odazvati pozivu Čovića proslavi nekog budućeg sličnog događaja.

Čović i delegacija a posebno hrvatski ambasador u Bosni Ivan del Vechio napravili su jednu ozbiljnu grešku. Prisustvovali su proslavi Dana manjeg entiteta na kojoj je srpski general Slavko Lisica posthumno odlikovan. Imajući u vidu da je Lisica paravosnažno presuđen u Hrvatskoj za zločine granatiranja Šibenika hrvatska oficijelna politika nije mogla preći preko toga. I dok bošnjački političari dozvoljavaju da im se na sve strane od velikosrpskog I velikohrvatskog političkog i intelektualnog establišmenta ponižava njihova zemlja Bosna i Hercegovina na svakom koraku i bez adekvatne reakcije sa njihove strane, hrvatski politički vrh je odmah reagovao smjenom svog ambasadora .

Vjerovatno će i Čović osjetiti posljedice svog odlaska u Banja Luku.

Nisam siguran da bi Ivan del Viecho bio opozvan i da bi tolike strijelice bile usmjerene prema Čoviću iz Hrvatske da nije bilo slučaja generala Lisice jer hrvatski politički vrh nije pokazao  osjetljivost  i adekvatne reakcije na višegodišnje ozbiljno urušavanje  Bosne i Hercegovine od strane Dodikove poliitike ali je munjevito reagovao opozivom svog ambasadora zbog prisustva u Banja Luci jer  je posthumno odlikovanje  Lisice bila crvena linija preko koje hrvatski politički vrh nije mogao preći.

Čak ni ubijanje hiljada  i protjerivanje desetine hiljada bosanskih Hrvata od strane vojske i policije tada samoproglašene Republike Srpske sa svojih vjekovnih ognjišta nije smetalo Čoviću da dođe na poklonjenje Dodiku na proslavu  09. januara dana kada su stvorene pretpostavke za buduće strašne zločine koji su kulminirali najvećim  planetarnim zločinom genocida koji je presuđen 26. februara od Internacionalnog suda pravde u Hagu 26. februara 2007 godine sa formulacijom da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocide u Srebrenici.

Kao osnovni motiv Čović nameće se da u Dodiku traži partnera koji će mu dati punu podršku u budućnosti u nastojanju da se oživi priča i pokuša uspostaviti treći entitet u Bosni i Hercegovini sa hrvatskom većinom.  

Bošnjački političari moraju biti svjesni da se to ne smije desiti ni po koju cijenu jer to bi bio definitivan kraj Bosne i Hercegovine zato što bi  u dogovoru dva entiteta da hoće da izađu iz Bosne i Hercegovine što sa ovakvim vođstvom koji danas imaju bosanski Hrvati i bosanski Srbi predstavlja izvjesnost Bošnjaci kao najbrojniji narod  u Bosni bi bili dovedeni pred nestanak njihove hiljadugodišnje tvorevine.

Podmukla politika Čovića se ogleda u dvojakoj i licemjernoj politici koja javno priča o Bosni i Hercegovini i njenom evropskom prosperitetu, a tajno kuje planove i preduzima poteze koji Bosnu i Hercegovinu mogu dovesti do nestanka.
 

Piše: Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca


(Vijesti.ba)


12.01.2019.

PRAVNI EKSPERT DAMIR ARNAUT: JOSIP GRUBEŠA MINISTAR PRAVDE BiH LUPETA, 9. JANUAR JE NEUSTAVAN

Državni poslanik i pravni ekspert Damir Arnaut: Grubeša lupeta, 9.januar je neustavan

Državni poslanik i pravni ekspert Damir Arnaut: Grubeša lupeta, 9.januar je neustavan
Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i pravni ekspert, reagirao je na saopćenje Josipa Grubeše, ministra pravde BiH.

Grubeša je u svom obraćanju povodom kritika jer je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana entiteta Republika Srpska, 9. januara, u Banjoj Luci, između ostalog, kazao kako taj „dan nije neustavan“.  

- Grubeša lupeta, a pritom nije ni originalan, već je doslovno prepisao prethodno lupetanje HMS-a. Datum 9. januar je, kao takav, neustavan i Ustavni sud BiH nije mogao biti jasniji po tom pitanju jer je odlučio sljedeće:

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt. Kao takav, prema mišljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanske komisije, ne može se smatrati saglasnim s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije“ - podsjetio je Arnaut Grubešu na dio odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru.

Arnaut je pojasnio i šta znači to što je Narodna skupština RS usvojila izmjene svog Zakona o praznicima, zadržavši pri tome 9. januar kao praznik.

- To što je NSRS usvojio izmjene zakona, a zadržao 9. januar kao praznik je čisti formalizam, a praznik ostaje suštinski neustavan. No, ako Grubeša voli tako da se igra, hajde onda da usvojimo izmjene Izbornog zakona tako što ćemo prepisati odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i da na taj način formalno “implementiramo” odluku u slučaju ''Ljubić'', a da suštinu vratimo na staro stanje, odnosno popis iz 1991.

Iskreno, ovo što HDZ radi je štetno po sve Hrvate, osim uskog kruga oko Čovića. Ne čudi što su im leđa sada okrenuli branitelji Posavine, pozicija, opozicija, te cjelokupna hrvatska javnost, jer, dok Čović doslovno servisira Dodika, ne čini ništa da zaustavi diskriminaciju koju Hrvati trpe u Sarajevu, već samo sanja da bude Dodik na nekih “svojih” 15 posto teritorije - zaključio je Arnuat.


(Vijesti.ba / Avaz)
12.01.2019.

ZAŠTO NACIONALISTI NAPADAJU OHR I ZAŠTO SMO ZABORAVILI LONDONSKU KONFERENCIJU?

12.01.2019.

AMBASADORI KOJI LEDE SRCA

12.01.2019.

BOSNI I HERCEGOVINI JE HITNO POTREBNA GRAĐANSKA SVIJEST!

Bosni i Hercegovini je hitno potrebna građanska svijest!


Bosni i Hercegovini je hitno potrebna građanska svijest!

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najviše o svojim džepovima, već samo od građana.

Samo nekih 200 metara od glavnog Trga Krajine u Banjaluci, gdje se održavao cirkus proslave Dana RS-a se nalazi slovenačka ambasada pred kojom svakog dana dugačke povorke mladih ljudi po čitav dan čekaju nadajući se vizi i spasu. Mladi se iseljavaju u Sloveniju, Austriju, Njemačku jer u RS-u nemaju osnovna građanska prava što je još jedan od pokazatelja karaktera današnje korumpirane vlasti. Da li je njih neko pitao, da li im je do slavlja ili ne? Sumnjam! Isto kao što znam da se pokret „Pravda za Davida“ javno distancirao od proslave tako znam i da je izostala istinska podrška ovom događaju omalovaženih i razočaranih građana jer svijest o prevari raste. Građani su do guše u dugovima, o tome govore i podaci o prosječnoj zaduženosti po stanovniku RS koja je na kraju septembra prethodne godine iznosila 2.676 KM, što je za 153 KM više nego krajem 2017, dok je njihova ukupna zaduženost bila nešto veća od tri milijarde KM.

Logika nas uči da je neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo. Uprkos odluci koju je donio Ustavni sud BiH vezano za 9. januar, zatim privremenoj mjeri kojom je zabranjeno održavanje referenduma, svjedoci smo da se ovaj dan slavi a referendumi sprovede. I pticama na grani je jasno ko stoji iza cijele ove priče oko opstruiranja odluke Ustavnog suda vezano za 9. januar, ko i kako vuče konce u Republici Srpskoj na političkom nivou kad se radi o slučaju ‘referendum’, a i svim drugim političkim dešavanjima u manjem bh. entitetu. Logično pitanje koje se postavlja je – „Zašto Ustavni sud ni u jednom u slučaja nije reagovao i izdao nalog tužiteljstvu da podigne optužbe zbog nesprovođenja svojih odluka?“

O opstrukcijama VSVT-a se mnogo toga zna, baš kao i činjenica da je glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz Republike Srpske. Danas niko više ne postavlja pitanja što je sa osumnjičenim u predmetu Pavlović banke, kupovine vile u Beogradu, gdje postoje ozbiljne osnovane indicije da je oprana veća količina novca? Zašto nije podignuta optužnica u slučaju Bobar banke? Sva ova pitanja bez odgovora potkopavaju povjerenje građana u bh. institucije poručujući nam kako se kriminal isplati.

Prilikom svoje posljednje posjete Bosni i Hercegovini, Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH je izjavio da u protekle 3 godine EU nije uspjela uvjeriti partnere iz Paralamenta BiH da dođu u Brisel i zamolio da javnost, medije i građane da od predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BIH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Ova izjava je najbolje primjer da korumpiranim političarima nije stalo do pravne države koja će procesuirati politički kriminal. Dakle EU nas moli da započnemo konačno raditi na pristupu formiranjem zajedničkog tijela. Više je nego jasno da, prije svega zastupnici RS-a, se svjesno opstruiranje formiranje zajedničkog odbora pravadajući se drugačijim stavovima o funkcioniranju poslovnika o radu odbora, što je nonsens.

Kako bh. institucije ne rade svoj posao, raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najviše o svojim džepovima, već samo od građana. Etničke podijele se moraju prevazići i iskreno se nadam da hoće. Kao uslov i zalog pravde i naše bolje budućnosti u kojoj će ostajati i mladi i stari!

12.01.2019.

PROSLAVA ZLA

Proslava zla


Proslava zla

Foto BN

Proslava Dana RS nema veze ni sa ustavom ni sa religijom. To jednostavno ima veze sa osnovnom pristojnošću.

Skupština srpskog naroda u BiH proglasila je 9. januara 1992. republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao nezavisnu cjelinu unutar Bosne i Hercegovine, s ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koje u tom trenutku nije ni bilo. Srbija je ustavnim promjenama iz septembra 1990. potvrila odluku republičkog parlamenta iz 1989. te suspendovala ustav SFRJ, što je de jure bio kraj Jugoslavije.

Osnivanje nacionalnih autonomnih oblasti u Bosni i Hercegovini, srpskih i Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, počelo je već u septembru 1991. godine. Podsjećanja radi, referendum o nezavisnosti BiH, koji se u srpskim izvorima nerijetko navodi kao povod za rat održan je 28.februara-1.marta 1992.

I onda je došao rat sa svim svojim pratećim djelima- ubistva, silovanja, progoni. Gotovo niko od 3.5 miliona stanovnika BiH nije ostao nedotaknut zlom koji to sobom nosi.

Suština rata svodila se na etničko zaokruživanje teritorija na koje su Srbi smatrali da imaju istorijsko pravo. U praksi, to je značilo da na teritorijama pod njihovom kontrolom ne mogu živjeti Bošnjaci i Hrvati, a etnički čiste teritorije mogle su se ostvariti samo- pogađate, etničkim čišćenjem. Pomenuti izraz je eufemizam za ubjanje i zastrašivanje naroda koji je poslat u bijeg.

Jedan od ideologa toga bila je kasnija predsjednica RS, Biljana Plavšić, koja je i pojasnila šta su ciljevi rata. Neke od njenih najozloglašenijih izjava su da je etničko čišćenje “sasvim prirodna pojava” ili da “dva miliona Srba mogu da izginu da bi ostalih šest živelo u slobodi”.

– Ja bih više volela da potpuno očistimo istočnu Bosnu od Muslimana. Sve i da zadržimo 70 posto teritorije – nema tu mira. Ja njima ne želim ništa dobro. Ali, da ja budem mirna, ja njima moram dati da oni imaju neki način života, da sebi organizuju život, da ne bi mene sve vreme uznemiravali. Tako ja shvatam tih 30 muslimanskih posto teritorije, izjavila je svojevremeno Plavšić.

Suština je dakle u tome. I to je sprovedeno na terenu. Ko god se obreo u Foči, Višegradu, Čajniču, Prijedoru, da ne nabrajam, kako su se te zamisli sprovodile u djelo. Da se ne lažemo.

Svakom civilizovanom biću ovo bi trebalo da bude monstruozno. A eto, izgleda da nije. Valjalo bi ove stvari imati na umu kada se obilježava Dan RS.

Danas djeca naših prijatelja slave dan kada je donesena odluka o tome da se (bez selekcije) protjeraju ljudi koji su sa njihovim roditeljima išli u školu, družili se, veselili i plakali, međusobno se zaljubljivali i išli jedni drugima na slave i bajrame. Djeca naših prijatelja slave, jer djeca za bolje ne znaju. Šta će djeca kad su oni samo dio jedne navijačke grupe, a čovjek kad je u grupi radi samo ono što i svi ostali. A naši prijatelji? Slave i oni jer nemaju hrabrosti da budu drugačiji i da dignu glas protiv očiglednog zla.

Ja sam Bosanac  i Hercegovac. Meni je svako ko je rođen i odrastao između Drine i Une, Save i mora, moj zemljak. Ja nikada nisam prihvatio da postoji neka ”naša strana” koja ubija moje prijatelje. Neću nikada prihvatiti da ”moji” čine zlodjela, bez obzira šta je povod za to.

Nije to stvar politike. To je stvar morala. To je ono kad istovremeno mrziš ono što Izrael radi Palestincima, a istovremeno mrziš i ono zlo koje je vijekovima činjeno Jevrejima.

Ono što nas čini drugačijim od životinja nije vjera ni nacija. To je osjećaj pravde. I nema tu, ”ali”. Nepravda je jasna stvar, ne može se to relativizirati, bez obzira koliko to pokušavali. Zlo je zlo, bez obzira ko ga kome čini.

A opirati se zlu koje se tako duboko nastanilo u politiku nekadašnje Jugoslavije nije lako. Za to treba hrabrost koja je po svemu sudeći potpuno nestala iz našeg mentalnog bića.

Nekada su Bosanci i Hercegovci bili poznati po svojoj hrabrosti. Danas smo samo raskoljena masa kukavica koja se u svemu sklanja iza otomanskog, hrvatskog ili srpskog korpusa. I zato nam je tako kako jeste. I još će dugo ostati.

Proslava dana RS nema veze ni sa Bošnjacima ni sa Srbima ili Hrvatima. To je proslava ideologije zla. Osnovna pristojnost nalaže da zlo koje se drugima desilo nije pristojno slaviti. Zašto je to toliko teško pojmiti?

12.01.2019.

BARONESA HELIĆ: SRBIJA I HRVATSKA UZ PODRŠKU RUSIJE ŽELE RASPAD BiH, POTREBAN ODGOVOR

Baronesa Helić: Srbija i Hrvatska uz podršku Rusije žele raspad BIH, potreban odgovor

Baronesa Helić: Srbija i Hrvatska uz podršku Rusije žele raspad BIH, potreban odgovor
Situacija u zemljama Zapadnog Balkana, te prijetnje koje izazivaju nestabilnost i nesigurnost u regiji bile su teme rasprave u britanskom Domu lordova. Dio rasprave posvećen je i situaciji u BiH.

U uvodnom obraćanju baronesa Arminka Helić, britanska političarka bh. porijekla, prisjetila se preminulog bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, ističući da niko u Britanskom parlamentu nije tako dobro poznavao situaciju u BiH kao on. Podsjetila je da je Ashdown ulazio u Sarajevo i izlazio iz njega za vrijeme opsade, najduže u modernoj historiji. 

"On je koristio svoje oči i uši kako bi utvrdio ko je u ratu u pravu, a ko u krivu", podsjetila je na riječi BBC-evog Jeremyja Bowena.

Helić je napomenula da je BiH za vrijeme Ashdownovog mandata na mjestu visokog predstavnika prošla kroz najuspješniji period u postratnoj historiji.

"Zbog njegove hrabrosti, odlučnosti i diplomatskih vještina, Bosna se uspjela oporaviti od najsurovijeg rata, natopljenog krvlju od ratnih zločina, genocida, organiziranih masovnih silovanja i ubijanja koja nisu viđena u Evropi od Drugog svjetskog rata. Kao visoki predstavnik, lord Ashdown uspješno je uspostavio državnu vojnu komandu i nadgledao uspostavu pravosudnog sistema. Nadgledao je uspostavu jedinstvene državne obavještajne službe pod parlamentarnim nadzorom, jedinstvenu carinsku službu i prošireno Vijeće ministara. Nije se plašio pogledati lokalne i regionalne političare u oči i izazvati ih. Kao rezultat toga, Bosna je nadživjela ljude kao što su srbijanski predsjednik Slobodan Milošević i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji su nastojali raskomadati zemlju na etničkoj osnovi te Radovana Karadžića, Ratka Mladića i druge koji danas borave u zatvorskim ćelijama u Haagu", kazala je Helić.

Osvrćući se na stanje u regiji, Helić je istaknula velike promjene u posljednje dvije decenije. U tom je kontekstu izdvojila Sloveniju i Hrvatsku, koje su postale članice EU-a i NATO-a, te Albaniju i Crnu Goru koje su dio Alijanse, ali i Srbiju koja ima status kandidata za EU.

"Bosna se održala uprkos kontinuiranim naporima da se zemlja razbije", poručila je.

Podsjetila je da je EU prepustile probleme u regiji domaćim liderima, ignorirajući činjenicu da mnogi od njih jedno govore u Washingtonu, Londonu i Briselu, a sasvim drugo kada se obraćaju domaćem stanovništvu i kada provode svoje politike.

"Nažalost, Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska, još uvijek omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni da potkopavaju suverenitet zemlje, ohrabrujući HDZ da stvori treći, hrvatski, entitet unutar FBiH i koristi svoje članstvo u EU kako bi se to ostvarilo, što u potpunosti podržava Rusija, vjerovatno zbog potencijala da se time doprinese raspadu zemlje. Srbija podržava secesioniste u manjem entitetu RS", istakal je ona

Helić je napomenula da je RS proslavila tzv. dan entiteta: datum iz 1992. godine kada su proglašavanjem vlastite države bosanski Srbi pokrenuli razarajući četvorogodišnji rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi i ostavili milione raseljenih.

Ustavni sud BiH je 2015. godine, dodala je, dan RS-a proglasio za neustavan praznik, ali se on ipak proslavlja pod pokroviteljstvom entitetskog predsjednika čija je politika otcjepljenje od BiH i pridruživanje Srbiji.

"Proslavi su prisustvovali premijerka i ministar odbrane Srbije, dok je predsjednik Srbije uputio čestitku. Nema sumnje o signalu koji se time šalje: zemlja koja teži članstvu u EU, Srbija, direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje. Štaviše, to čini skupa sa Rusijom, čiji je ambasador u Bosni prisustvovao tom događaju, zajedno sa ruskom paravojnom jedinicom koju simpatizira predsjednik Putin, takozvanim „Noćnim vukovima“, koji su se navodno borili u ruskom nezakonitom aneksiranju Krima i okupaciji istočne Ukrajine. Uoči parade, srbijanska premijerka je primila orden RS-a, koji je prethodno dodijeljen osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Plavšiću i Šešelju",  pojasnila je Helić.

Za razliku od perioda u kojem je Ashdown obnašao dužnost u BiH, kada su sankcionirani svi oni koji su ugrožavali Dejtonski mirovni sporazum, Helić ističe kako to danas nije slučaj pa čak izostaje i saopćenje iz EU-a, SAD-a ili Velike Britanije.

"Nadam se da će ministar podijeliti analizu ovih događaja i naznačiti koji su to planovi za diplomatski odgovor sa našim evropskim partnerima. Plašim se da se naša šutnja interpretira kao zeleno svjetlo za daljnje djelovanje nekih lidera u regionu koji na taj način guraju svoju nacionalističku agendu unazad, držeći region u stanju stalne nesigurnosti i napetosti i držeći kao taoca budućnost miliona mladi ljudi", dodala je.

Konstatirala je da se svaki problem u regiji reflektira na BiH te da se efektivnost britanske politike prema Zapadnom Balkanu može mjeriti na osnovu toga da li osigurava ili dozvoljava dalju destabilizaciju BiH.

"Ne možemo priuštiti nestabilnost Balkana, dominaciju Rusije ili regiju označenu narkoticima, trgovinom oružjem i ljudima te radikalizacijom", istakla je Helić. 

"Naročito kada je u pitanju Bosna, moramo razjasniti da će OHR imati podršku, pa i kada je u pitanju korištenje bonskih ovlasti, sve dok zemlja ne odmakne na putu ka članstvu u NATO-u i EU", poručila je Helić.
 
(Vijesti.ba)

12.01.2019.

DAVOR BERNARDIĆ: HOĆE LI PLENKOVIĆ OSTATI DOSLJEDAN I ODREĆI SE ČOVIĆA

Bernardić: Hoće li Plenković ostati dosljedan i odreći se Čovića

Bernardić: Hoće li Plenković ostati dosljedan i odreći se Čovića
Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić reagovao je večeras na Twitteru na smjenu hrvatskog ambasadora Del Vechia, nakon odlaska u Banju Luku.

"Vladajući su osudili i odrekli se hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechia zbog odlaska u Banja Luku na obilježavanje neustavnog Dana RS. Pitanje je hoće li Plenković napokon biti dosljedan, osuditi i odreći se i Dragana Čovića?", upitao je Bernardić.

bernardic-tvit

 
 
„HDZ, Dragan Čović, njihovi partneri i prijatelji su slavili Milorada Dodika i neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH“, poručio je danas Bernardić i pozvao predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da se o tom javno očituje. 
 
On je osudio potez hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija u BiH, ali i hrvatsku Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zbog propusta, kako je rekao, koji se dogodio u hrvatskoj vanjskoj politici.
 
„Toliko o brizi HDZ-a BiH za Hrvate u Bosni i Hercegovini i za cjelovitost te države“, rekao je Bernardić.
 
Bernardić je od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zatražio javno očitovanje o potezu hrvatskog veleposlanika u BiH, ali i o potezu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, jer je riječ o HDZ-u, rekao je.
 
„Ukoliko ministrica vanjskih poslova nije znala za njegov odlazak tamo, znači da je ministarstvo u potpunom rasulu. Možda najbolje o tom govori činjenica da zadnje dvije godine ove Vlade Hrvatska nije ni započela rješavati niti jedan otvoreni problem s našim susjedima, niti s jednim“, kazao je Bernardić.

 

(Vijesti.ba)12.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ NIJE U POZICIJI DA NAMEĆE, A MILORAD DODIK JE TEK TREĆINA PREDSJEDNIŠTVA

12.01.2019.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE SMIJENILI DEL VECHIA - OSTAJE VELIKO PITANJE, DA LI SU SVE ZNALI ?

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske smijenilo Del Vechia

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske smijenilo Del Vechia
Ministarstvo vanjskih poslova donijelo je odluku o povlačenju hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija, objavio je Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci na neustavni Dan Republike Srpske.

Na toj proslavi posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Jučer je ministarstvo vanjskih i europskih poslova saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

S odlaskom Del Vechia na prijem nije bila upoznata ni predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Predsjednica Republike Hrvatske nije bila upoznata s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem. Ujedno želimo naglasiti da predsjednica Republike oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine", naveli su za Vijesti.ba u odgovoru iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

(Vijesti.ba)12.01.2019.

IVAN DEL VECHIO SLIJEDIO ČOVIĆEV I DODIKOV TANGO I ATMOSFERU IZ HRVATSKE...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940497

Powered by Blogger.ba