Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.01.2019.

LAŽNA DRŽAVA RS-A, BOŠNJAČKA ELITA NEMA ODGOVORE

Lažna država RS, bošnjačka elita nema odgovore

Lažna država RS, bošnjačka elita nema odgovore
Zašto se u manjem entitetu insistira na 9. januaru kao Danu Republike Srpske iako je Ustavni sud BiH donio presudu da taj dan ne može biti praznik tog entiteta te smo i dalje svjedoci antiustavnog slavljenja ovog datuma. Razlozi za to se mogu najbolje vidjeti iz izjava Predsjednice tog entiteta Željke Cvijanović koja tvrdi da su tog dana u miru bosanski Srbi stvorili svoju državu Republiku Srpsku koju su odbranili u ratu i kasnije unijeli u Dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, stoji u reakciji predsjednika Foruma bošnjačkih intelektualaca akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića.

Nažalost bosanskohercegovačka politička i intelektualna elita nije u dovoljnoj mjeri poklonila pažnju ovim izjavama.

Jasno je da Cvijanovićka želi poručiti da u slučaju nezadovoljstva Bosnom i Hercegovinom bosanski Srbi imaju pravo iz Bosne izdvojiti tvorevinu koju su u nju unijeli. Ovo je samo ponavljanje retorike Milorada Dodika Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine države za koju je govorio da nije njegova.

Ovakvo ponavljanje notornih neistina na fonu je Ćosićevih promišljanja da svaka  laž na Balkanu na kraju postane istina.

To bi možda i moglo biti tako ako se oni koji su najzainteresovaniji za opstanak Bosne a to je njen najbrojniji bošnjački narod ne bi oglašavali povodom ovakvih neistina.

A istina je sljedeća.

Srpska Republika Bosna i Hercegovina (u avgustu 1992. godine  preimenovana u Republiku Srpsku) stvorena je 9. Januara 1992 godine protiv Ustava tada Republike Bosne i Hercegovine i protivno Ustavu tada još postojeće SFRJ. Od početka je time bila protivpravna tvorevina i kvazi država koju niko u svijetu nije priznavao. Isto je i sa Hrvatskom zajednicom Herceg-Bosnom stvorenom nešto prije odnosno 18. novembra 1991 godine koja je 28. avgusta 1993 godine promijenila naziv u Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Obje ove tvorevine su bile paradržavne tvorevine koje nisu imale nikakvo međunarodno priznanje. Njihovo stvaranje se protivilo i Mišljenju  Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji  koju je ustanovilo Vijeće ministara Evropske Zajednice kao tijelo koje je bilo sastavljeno od Predsjednika Ustavnih sudova najznačajnijih evropskih država na čelu sa Robertom Badinterom Predsjednikom Ustavnog suda Francuske po kojem je kolokvijalno dobila ime Badinterova komisija.

Mišljnjem broj 1. Od decembra 1991. godine Badinterova Komisija je utvrdila da se Jugoslavija nalazi u disoluciji (raspadu). Mišljenjem broj 2. dat je odgovor na pitanje koje su srpski političari postavili Badinterovoj Komisiji u vezi prava na samoopredjeljenje naroda koje je bilo ugrađeno u Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 31. januara 1946 godine na osnovu čega su oni smatrali da imaju pravo u situaciji raspada Jugoslavije na tertitorije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su oni u većini.

Odgovor Badinterove komisije sadržan u Mišljenju broj 2. je bio da se pravo na samoopredjeljenje naroda ne može tumačiti na način da se dovedu u pitanje granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te da će u situaciji raspada SFRJ republičke granice biti granice novih država nastalih na njenom tlu.

Velikosrpska politika se nije mirila sa stavom međunarodne zajednice nego je smatrala da će silom oružja staviti istu tu međunarodnu zajednicu pred svršen čin.

Sa tim razlogom je 09. januara  1992. godine stvorena paratvorevina Srpska Republika Bosna i Hercegovina kasnije republika Srpska čija je samoproglašena skupština  u maju 1992 godine postavila šest strateških ciljeva srpskog naroda u Bosni  i Hercegovini za koje je čak i presuđeni general te vojske Ratko Mladić tada izjavio da se ti ciljevi ne mgu ostvariti bez genocida.

Iz ovoga se da izvući zaključak da je na osnovama na kojima je stvorena paradržava Republika Srpska i ostvarenje njenih strateških ciljeva dovelo do masovnih ubistava, silovanja, mučenja i progona pripadnika nesrpskog a posebno bošnjačkog naroda što je kulminiralo najstrašnijim od svih zločina na našoj planeti zločinom genocida koji je Internacionalni sud u Hagu verificirao svojom presudom od 26. februara 2007 godine da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocide u Srebrenici.

Iako su ovo neosporive činjenice iz manjeg entiteta protagonisti Dodikove politike uporno pokušavaju da nametnu priču o 09. januaru kao danu kada je srpski narod u Bosni stvorio svoju državu, uspješno je odbranio u ratu i zbog nepovoljnih međunarodnih okolnosti bio prinuđen da je uklopi u Bosnu i Hercegovinu na osnovama Dejtonskog ugovora.

Laž je postala mantra Dodikove politike . Međutim ovoj laži i njihovom  neprekidnom mantranju treba se suprostaviti sa jasnim činjenicama a to su: da je međunarodna zajednica oličena u Evropskoj Zajednici 06. aprila 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih entiteta i  paradržava. da su priznanje  sutradan učinile SAD, da je   22 maja 1992 godine Bosna i Hercegovina primljena u okrilje Ujedinjenih Nacija bez entiteta te da je tek parafiranjem Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995 i njegovim potpisivanjem u Parizu 14. decembra 1995 godine  Republika Bosna i Hercegovina transformirana u državu sa dva entiteta ali i sa priznanjem njenog državnog kontinuiteta.

Time se jasno htjelo podvući da Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu kao što Dodikova politika nastoji provući  već da ima međunarodni kontinuitet kao i da su entiteti ustanovljeni tek Dejtonskim sporazumom 1995 godine a  ne samoproglašenjem 09. januara 1992. godine.

Zato treba potpuno jasno podvući da Republika Srpska može postojati samo dok je na snazi Dejtonski sporazum. Njegovim prestankom ili poništenjem iz bilo kog  pravno dozvoljenog razloga ostaje pređašnje stanje a to je Republika Bosna i Hercegovina bez entiteta. Ono što je ništavo od početka a to je protivustavno i ni od koga priznato stvaranja Republike Srpske nema pravno uporište za svoje postojanje ukoliko bi Dejtonski sporazum bio doveden u pitanje. Bosna i Hercegovina pritom  i  njeno postojanje ni na koji način ne bi moglo biti dovedeno u pitanje.

(Vijesti.ba)
11.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ JE IZDAO HRVATE, NIKADA SE NIJE PRESTAO POTPISIVATI ĆIRILICOM

Predsjednik HVIDR-e: Čović je izdao Hrvate, nikada se nije prestao potpisivati ćirilicom

Predsjednik HVIDR-e: Čović je izdao Hrvate, nikada se nije prestao potpisivati ćirilicom
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović sudionik je zločina nad hrvatskim narodom poslije rata. Ono što tadašnja vojska RS nije uspjela uraditi u bosanskoj Posavini, uradio je Čović svojim političkim potezima.

Komentar je ovo dugogodišnjeg predsjednika HVIDR-e Županije Posavske i aktuelnog člana Opštinskog vijeća u Orašju Predraga Miškovića Freda na prisustvo lidera HDZ-a BiH na obilježavanju neustavnog Dana RS u Banjaluci.

"Na području bosanske Posavine živjelo je 134.000 Hrvata. Svi su raseljeni pod krinkom stvaranja RS. Nad posavskim narodom izvršen je genocid, a samoprozvani predsjednik Hrvata kaže da mu je izuzetna čast prisustvovati obilježavanju 9. januara. Time im je dao priznanje da je bilo ispravno sve što su uradili i da nisu izvršili genocid nad hrvatskim narodom, te da su hrvatski sinovi bili zločinci, pa su ih Srbi ubijali i raseljavali. To je, prema mom mišljenju, sramno i predstavlja izdaju hrvatskog naroda u Posavini", kaže Mišković za Vijesti.ba.  

Kako ističe, na Čovićev odlazak u Banjaluku 9. januara isti pogled imaju sve porodice žrtava u Posavini, ali i branitelji. No, većina ih ćuti jer su "ucijenjeni i politički kupljeni radnim mjestima". Dodaje da, nažalost, političari i članovi HDZ-a BiH to podržavaju i "niko ništa ne smije da kaže".

"Dragan Čović šalje direktnu i jasnu poruku svima nama - selite se sa ovog područja, ovo nikada neće biti hrvatska zemlja", naglašava naš sagovornik.

Ogorčenost Čovićevim prisustvom na obilježavanju 9. januara veća je zbog činjenice da je istog dana vlast u RS posthumno odlikovala Slavka Lisicu, kojeg je Županijski sud u Šibeniku 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik.    

"Ne samo zbog posthumnog odlikovanja Lisice, nego Čović uopšte nije trebalo da ode u Banjaluku. Ako mu je stalo do jedinstva hrvatskog naroda, kako to sam HNS kaže, trebalo je da uputi izvinjenje Miloradu Dodiku i kaže mu da neće prisustvovati obilježavanju. Znam da oni politički trebaju i moraju sarađivati, ali bespotrebno je davati pijetet RS i još više rušiti jedinstvo hrvatskog naroda", smatra Mišković i dodaje:

"Čović se u suštini nikada se nije ni prestao potpisivati ćirilicom. Svi znamo šta je Čović bio kada je počeo rat u Hrvatskoj. Svi znamo gdje je i šta je radio tokom domovinskog rata i šta je radio poslije domovinskog rata. Kažu da Željko Komšić nije lider Hrvata. Činjenica je da je izabran tako kako je izabran, jer mu je to Izborni zakon BiH dopustio. Prema mom mišljenju, ni Čović nije predsjednik Hrvata u BiH", zaključuje naš sagovornik.


(Vijesti.ba)
11.01.2019.

FILANDRA: HDZ-OVA POLITIKA JE PODANIČKA NASPRAM SNSD-A

Filandra: HDZ-ova politika je podanička naspram SNSD-a

Filandra: HDZ-ova politika je podanička naspram SNSD-a
Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za N1 je komentarisao dešavanja tokom obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Prisustvo predstavnika Hrvatske demokratske zajednice na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom ovog praznika je za njega pokazateljem podaničke politike ove stranke naspram Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Prisustvo Ivana Del Vechija, ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini u Banjaluci tokom obilježavanja Dana Republike Srpske je okarakterisao svojevrsnim diplomatskim skandalom. Zatim je Filandra govorio o prisustvu predstavnika Hrvatske demokratske zajednice - Dragana Čovića i Vjekoslava Bevande na Svečanoj akademiji povodom ovog praznika održanoj u Banjaluci rekavši:

"Politika Hrvatske demokratske zajednice je konfuzna politika. Ona je izgubila svaku autonomnost i teško se može govoriti o samostalnoj politici Hrvatske demokratske zajednice. Postala je podanička naspram Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Milorada Dodika. To jeste stvar vodstva te stranke, ali to nije dobro za Hrvate i odnose u Bosni i Hercegovini. Jeste dobro za širenje ruskog uticaja i projekta velike Srbije".

U razgovoru za N1, dekan Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu je reakciju hrvatskih vlasti na prisustvo njihovog ambasadora u Banjaluci na Dan Republike Srpske ocijenio kao posljedicom činjenice članstva ove zemlje u Evropskoj uniji i NATO savezu. Izrazio je nadu da će Hrvatska nastaviti primjenjivati principijalnu politiku prema Bosni i Hercegovini dodavši:

"Poslije dugo vremena nismo čuli principijalne stavoe iz Zagreba. Očito je da hrvatski politički režim ima problema sa identitetom i da se njena politika prema Bosni i Hercegovini teško artikulira na osnovu demokratskih vrijednosti. Ta politika je inspirisana desničarskim nabojima".

Filandra se osvrnuo i na prisustvo ambasadora Rusije, Petra Ivancova na obilježavanju Dana Republike Srpske rekavši da je "opšteprihvaćeno u javnosti da se Republika Srpska percipira kao ruska gubernija". Prema njegovim riječima, amabasador Rusije u ovom entitetu ima uticaj do razine lokalne zajednice.

Za N1 je govorio i o kupovini srednjoškolskih diploma podsjetivši da je to posljedica ukupnog stanja u zemlji.

(Vijesti.ba / N1)

11.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ AMNESTIRA GENOCID, GORI JE ZA HRVATE I OD ANTE PAVELIĆA

ČOVIĆU SU KRIVI "BOŠNJAČKI MEDIJI", A ŠTA ĆE REĆI NA KUKIĆEVE TVRDNJE: "Čović amnestira GENOCID, gori je za Hrvate i od Ante Pavelića"

Član Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru i žestoki kritičar nacionalizma, kaže za Radiosarajevo.ba da ono što za danas na političkoj sceni radi Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, za hrvatski narod jeste gore i od onog što je činio i Ante Pavelić u četrdesetim godinama prošlog stoljeća.


ČOVIĆU SU KRIVI 'BOŠNJAČKI MEDIJI', A ŠTA ĆE REĆI NA KUKIĆEVE TVRDNJE: 'Čović amnestira GENOCID, gori je za Hrvate i od Ante Pavelića'


Kukić je to kazao komentirajući prisustvo Dragana Čovića, njegovih saradnika i ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vechija proslavi neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci.

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

"Ja, prvo, imam pozitivan odnos prema RS-u kao djelu ustavne strukture BiH i smatram je djelom moje domovine, kao svaki dio moje domovine. Prema 9. siječnju, međutim, kao simbolu jedne prakse, prakse koju čini i genocid, nemam razumijevanje, naravno. Utoliko svako slavljenje 9. siječnja baš kao simbola kod mene izaziva negativne reakcije prema svima onima koji u obilježavanju 9. siječnja sudjeluju", rekao je Kukić.

Dodaje da ga osobno ne iznenađuje da se Čović jučer našao u Banjoj luci.

"Dapače, to je samo potvrda jedne politike koja njega karakterizira u zadnjih četiri-pet godina i čija suština je, zapravo, u zajedničkim planu Čovića i Dodika da atakiraju na BiH, ili da bara onemogućuju promjene koje BiH približavaju društvu europskih naroda. Kad je u pitanju Dragan Čović, još jedan detalj je vrlo važan, činjenica da je s tog prostora i zahvaljujući tom 9. siječnju, kao simbolu jedne prakse, protjerano 150.000 Hrvata. To je, također, jedna genocidna politika, koju je on jučer sudjelovanjem u obilježavanju 9. siječnja amnestirao", ističe Kukić.

Objasnio je i šta takva politika u suštini predstavlja za hrvatski narod.

"Za hrvatski narod to je gore od onoga što je činio Ante Pavelić četrdesetih godina prošlog stoljeća. S druge strane, bez obzira na reakcije iz RH, uključujući i onu generala Krstičevića, istina jeste da je na jučerašnjem obilježavanju sudjelovao hrvatski ambasador. Ja osobno ne vjerujem da je on išao na svoju ruku tamo. Ako jeste, onda ćemo vrlo brzo saznati zbog poteza koje će poduzeti vlasti RH. Ako nije, onda je to pokazatelj da je 9. siječanj simbol jedne prakse amnestiran i u Republici Hrvatskoj. Ako je to tako, onda je to, naprosto, po sebi, katastrofično", upozorio je on.

Podvukao je činjenicu da je jučerašnjem obilježivanju posthumno odlikovan general Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine u šibenskom kraju.

"Ako je pod sve to podvučena crta i ako je to zaboravljeno, a upućen ambasador u Banju Luku, to onda govori naprosto o novim planovima prema BiH, koji asociraju na planovi iz Graza u kojima su sudjelovali neki drugi ljudi u prvoj polovini devedesetih prošlog stoljeća. Prva asocijacija su dogovori Bobana i Karadžića. To je sjećanje koje nije izbijelilo. Novi detalji upućuju na mogućnost da je Del Vechio sve to učinio na svoju ruku. Ne bude li reakcija RH, može se govoriti o nastupanju u suglasju sa Zagrebom", zaključio je Kukić.

11.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ JE SVE ONO ŠTO DODIKU TREBA, MALI HRVATSKI GNOM KOJI MU LAŠTI CIPELE

Čović je sve ono što Dodiku treba, mali hrvatski gnom koji mu lašti cipele

Čović je sve ono što Dodiku treba, mali hrvatski gnom koji mu lašti cipele
Aha, sad se vi pitate, a gdje su tu bosanskohercegovački Hrvati? Pa i Čoviću netko mora ulaštiti cipele, ne postoji on zbog njih nego oni zbog njega, stoji između ostalog u komentaru Zorana Šprajca u večerašnjem RTL Direktu kojeg prenosimo u nastavku.

Ministar Damir Krstičević eto jedini se usudio reći da je Čovićev odlazak na proslavu u Banja Luku sramotan, mi bi dodali i da je sramotno da o tome nema ništa za reći politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, ni član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved.

Pa da podsjetimo gospodina Kuščevića i Medveda i sve ostale dementne u HDZ-u da je Dragan Čović predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH s kojim sestra u Zagrebu ima vrlo intezivne obiteljske odnose, pogotovo kad za Hrvatski sabor treba prikupljati glasove tamnošnjih Hrvata.  

 Trud Dragana Čovića i njegove lokalne sestrinske podružnice nakon toga se uzvraća obilatim financijskim donacijama iz hrvatskog državnog proračuna i HVO mirovinama na kojima onda Dragan Čović gradi političku karijeru a na njoj gradi svoje nekretnine i tako ukrug, ruka ruku mije, nema tu ništa novo, osim što je Čović za to kruženje dobio i počasnu doktorsku titulu na jednom opskurnom Sveučilištu, Zagrebačko se zove.  

Ali uz hrvatske novce Čoviću se jednako milo milovati i s Miloradom. Dodik je sve ono što bi Čović htio biti - predsjednik paradržave, u kojoj sam sa svojima vrtiš sve pare države.

A Čović je sve ono što Dodiku treba dok se šuta s BiH Ustavom: mali hrvatski gnom koji će mu laštiti cipele.

Aha, sad se vi pitate a gdje su tu bosanskohercegovački Hrvati? Pa i Čoviću netko mora ulaštiti cipele, ne postoji on zbog njih nego oni zbog njega.     

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

11.01.2019.

PROSLAVA U BANJALUCI POKAZALA DA HDZ SLIJEDI VELIKOSRPSKU POLITIKU

Proslava u Banja Luci pokazala da HDZ slijedi velikosrpsku politiku

Proslava u Banja Luci pokazala da HDZ slijedi velikosrpsku politiku
Teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić nije nimalo iznenađen prisustvom visokih dužnosnika HDZ-a BiH svečanoj akademiji u Banjoj Luci organizovanoj povodom neustavnog dana RS-a.

U razgovoru za Vijesti.ba, Babić tvrdi kako se radi o nastavku saradnje HDZ-a BiH sa velikosrpskom politikom u BiH.

- Imamo tu tradiciju da Hrvati slijede srpsku politiku, a HDZ BiH samo nastavlja raditi ono što je i dosad konstantno radio. Dovoljno je samo da pročitate sporazume Tuđmana i Miloševića, Bobana i Karadžića - kaže Babić.

Podsjetimo, uz lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, jučerašnjem prijemu u Banjoj Luci prisustvovali su i dopredsjednici te stranke Vjekoslav Bevanda i Davor Čordaš, dopredsjednik RS-a Josip Jerković i ministar pravde BiH Josip Grubeša. Također je bio prisutan i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Prema riječima našeg sagovornika, ponovo se pokazala Čovićeva i samovolja lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji se ne drže zakona.

- Oni hoće da Ustavni sud bude u njihovoj službi, da se provede samo ono što se njima sviđa, a odbaci ono što im se ne sviđa. Dodik i Čović vjeruju u svoju moć i provode je ne držeći se zakona. Demokratske procedure samo su pokriće za njihovu samovolju - dodaje Babić.

Smatra da je ambasador Del Vechio primoran slijediti Čovićevu politiku, te je stoga prisustvovao akademiji.

- Mislim da on i nije baš tog uvjerenja, ali ipak mu valja slušati Čovića - zaključuje Babić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

11.01.2019.

VELIMIR BUJANEC: DRAGAN ČOVIĆ JE PLJUNUO U LICE ŽRTVAMA VELIKOSRPSKE AGRESIJE

Bujanec: Čović je pljunuo u lice žrvama velikosrpske agresije

Bujanec: Čović je pljunuo u lice žrvama velikosrpske agresije
U ZAGREBU SU ZNALI TKO ĆE U BANJA LUKU?! Teška sramota: Veleposlanik Del Vechio i notorni Dragan Čović dali legitimitet Slavku Lisici, zločincu odgovornom za napad na Šibenik, ubojstvo Roberta Zadre na Kupresu i smaknuće 28-ero hrvatske djece u Slavonskom Brodu!

Samo izdajice hrvatskoga naroda mogu slaviti tzv. Dan Republike Srpske. Odlazak notornog Dragana Čovića u Banja Luku 09. siječnja nije nas nimalo iznenadio. On odavno nije hrvatski političar i ne zastupa interese hrvatskog naroda, nego svoje osobne i srpske... To svi znamo. Ali strašna je odluka hrvatskog veleposlanika u Sarajevu Ivana Del Vechia da ode u Banja Luku. Svojom nazočnošću na obilježavanju krvavog datuma kojeg su izmislili Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, veleposlanik Del Vechio u ime hrvatske države dao je legitimitet onima koji su iz Bosanske Posavine, Prijedora i Banja Luke te ostalih hrvatskih krajeva na području današnje tzv. Republike Srpske, protjerali više od 200.000 Hrvata. Konkretno – od 220.000 naših ljudi danas tamo ne živi niti 10.000 , svi ostali Hrvati su protjerani ili pobijeni...
 
Da stvar bude morbidnija, Dodikova sobarica, tzv. predsjednica tzv. RS Željka Cvijanović povodom dana genocidne tvorevine, odlikovala je ratnog zločinaca Slavka Lisicu. Svi su se odmah s pravom raspisali o njegovim zločinima u Šibeniku i okolici, no, ako pročitate đeneralovu knjigu 'Komandant bez potrebe' vidjet ćete monstruozno priznanje: Lisica se u knjizi otvoreno pohvalio granatiranjem Slavonskog Broda, u kojem je poginulo 28-ero hrvatske djece! Za taj zločin nikada nitko nije odgovarao, zahvaljujući – hrvatskom pravosuđu. Također, isti taj Lisica kojeg su Dodikovci odlikovali 'Karađorđevom zvezdom’ zapovijedao je akcijom JNA i tzv. Vojske Republike Srpske na Kupresu, u travnju 1992. godine. 30. partizanska divizija 5. korpusa JNA i 9. oklopna bojna 9. korupusa pod zapovjedništvom Lisice na Kupresu su pobile 160 pirpadnika HOS-a, Hrvatske vojske i HVO-a. Lisica je izravno naredio akciju u kojoj je ubijen i sin hrvatskog generala Blage Zadre - Robert Zadro, u kojoj je teško ranjen zapovjednik hrvatskih snaga general Željko Glasnović i u kojoj su srpski zločinci Glasnovićevom teško ranjenom bratu blizancu Davoru - odrezali uho! A Dragan Čović i Ivan Del Vechio takvim neprijateljima sada daju legitimitet. Odvratno!
 
Ivan Del Vechio je u diplomaciju otišao kao kadar SDP-a iz Požege. Volio ga je Josipović, a Kolinda ga nikada nije htjela smijeniti. Danas njegova nedjela pokriva kontroverzni Mate Granić, koji je i danas kod Plenkovića lobirao da ga ne smijeni, iako ga je pozvao na konzultacije u Zagreb. Bujica raspolaže informacijama koje smo dobili od pouzdanog izvora u HDZ-u, da Del Vechio uopće nije otišao u Banja Luku na svoju ruku, već je imao odobrenje Ureda predsjednice i pojedinaca u Ministarstvu vanjskih poslova! Kolinda Grabar-Kitarović i inače je sklona Draganu Čoviću, a u zadnje vrijeme vodi politiku popuštanja prema sve agresivnijim Srbima – pa kroz tu prizmu možemo sagledati suludi postupak veleposlanika u Sarajevu.
 
Odlaskom u Banja Luku Dragan Čović još je jednom pljunuo u lice svim poštenim Hrvatima, a naročito žrtvama velikosrpske agresije u Bosni i Hercegovini. Zategnuti odnosi sa Sarajevom, u ovom slučaju nisu mu baš nikakvo opravdanje. Potpuno je jasno da je on od jučer i službeno glavni čuvar zapadnih granica tzv. Velike Srbije. Što se pak tiče Del Vechia, bit će zanimljivo vidjeti je li zaista imao upute službenog Zagreba da ode u Banja Luku i da se zajedno sa Vulinom i Brnabićkom, uz himnu zloglasnih Crvenih beretki 'Hriste Bože', pokloni Miloradu Dodiku i patrijarhu Irineju. Ako ih je imao, kao što kaže naš pouzdani izvor, onda će netko za to ipak morati politički odgovarati.Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940402

Powered by Blogger.ba