Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ OD MILORADA DODIKA ŽELI PODRŠKU ZA NEŠTO ŠTO JE EKVIVALENT RS-U TREĆI ENTITET

Čović od Dodika želi podršku za nešto što je ekvivalent RS-u, treći entitet

Čović od Dodika želi podršku za nešto što je ekvivalent RS-u, treći entitet
Dragan Čović od Milorada Dodika očito očekuje podršku za nešto što bi po njemu valjda trebalo biti ekvivalent Republike Srpske, gdje bi onda HDZ BiH bio neprikosnoveni pobjednik na svim budućim izborima.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić prokomentarisao prisustvo lidera HDZ-a BiH obilježavanju neustavnog dana RS u Banjoj Luci.

- Poznato je da su Čović i Dodiku relativno dobrim odnosima. A kad bi dobri odnosi vodili i dobrim političkim potezima, to bi bilo nešto što bi čovjek morao pohvaliti na ovim prostorima gdje su uobičajeni loši, a ne dobri odnosi. Međutim, moram priznati da mi se čini kako u ovom konkretnom slučaju - ako su odnosi dobri, namjere nisu - poručuje Pusić.

Naglašava da bi u BiH znatno više trebalo raditi na njenoj cjelovitosti - dakle u obrnutom smjeru od onoga što rade Čović i Dodik - a manje na njenom razbijanju.

Na naše pitanje na šta konkretno misli kada govori o ekvivalentu Republike Srpske, Pusić navodi podjelu BiH na tri entiteta.

- Ako Čović i Dodik imaju slične stavove, sasvim je onda normalno da on prisustvuje jednom ovakvom događaju u Banjoj Luci. A to da su njihovi stavovi oko toga kako bi trebala izgledati BiH - ako bi to uopće više i bila BiH - slični, opće je poznato - ističe Pusić.

Dodaje kako je posmatrač sa strane sklon vjerovati kako se tu ipak radi o političkim interesima, odnosno o tome da Čović i Dodik imaju slične stavove i smatraju da mogu politički računati jedan na drugoga.


D.K.

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89546222

Powered by Blogger.ba