Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2019.

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ PORUČIO DRAGANU ČOVIĆU: NE MOŽE I IZBORNI ZAKON I DAN RS

Hajduković poručio Čoviću: Ne može i Izborni zakon i Dan RS

Hajduković poručio Čoviću: Ne može i Izborni zakon i Dan RS
Ambasador Hrvatske nema šta raditi na proslavi neustavnih datuma, kako kaže sama institucija Ustavnog suda BiH, poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba zastupnik SDP-a u Saboru Hrvatske Domagoj Hajduković, komentarišući prisustvo hrvatskog diplomate Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS, kojom prilikom je posthumno odlikovan Slavko Lisica, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Osvrćući se na činjenicu da je proslavi Dana RS prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ovaj saborski zastupnik je konstatovao kako se "u Banjaluci okupilo zanimljivo društvo".

"Milorad Dodik koji na razne načine izražava nepriznavanje BiH kao države, a sjedi u njenom Predsjedništvu, te Dragan Čović koji bi htio da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, a ostale ne. Recimo, Čović bi u slučaju izmjene Izbornog zakona BiH htio da se poštuju odluke ove pravosudne instance, dok mu očito odluka o neustavnosti 9. januara ne odgovara", kazao je Hajduković.

Podsjećamo, brojni zvaničnici Hrvatske uputili su oštre kritike na račun ambasadora Del Vechia zbog prisustva obilježavanju neustavnog Dana RS, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske saopštilo je da nije bilo upoznato s njegovim odlaskom u Banjaluku, te da će detaljno ispitati kako je došlo do toga.

"Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije", navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Istaknuto je takođe da Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.


(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932944

Powered by Blogger.ba