Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ SLAVIO SA ŠAJKAČAMA I KOKARDAMA, AMBASADOR DEL VECHIO JE SRAMOTA

Jutarnji: Čović slavio sa šajkačama i kokardama; SDP: Ambasador Del Vechio je sramota

Jutarnji: Čović slavio sa šajkačama i kokardama; SDP: Ambasador Del Vechio je sramota
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, prisustvovao je Danu Republike Srpske u Banjoj Luci, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još 2015. ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim. Ali, Čović i HDZ su se odazvali skupu sa šajkačama i kokardama jer su bliski politički saveznici s vođom bosanskih Srba, Miloradom Dodikom, koji je, recimo, jučer izjavio da je “Drina - srpska rijeka”.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Tko zna političke prilike, nije iznenađen Čovićem, iako su najveće žrtve etničkog čišćenja u Republici Srpskoj upravo Hrvati, kojih je na tom području prije 9. siječnja 1992. živjelo 220.000, a danas je ostalo manje od 10 tisuća ili jedan od nekadašnjih 25. Franjo Komarica, banjolučki biskup, često se žalio da HDZ BiH ne mari zbog egzodusa Hrvata iz RS-a, ali njegova upozorenja redovito su odlazila u vjetar. Nastradali su i Bošnjaci, kojih je sada oko 100 tisuća, a nekada ih je bilo 440.000.

Persona non grata

Uostalom, banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no njoj su, sjedeći u prvom redu s Čovićem, sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Vulina je prošle godine hrvatska Vlada proglasila personom non grata, a Irinej današnju Hrvatsku voli uspoređivati s NDH.

Na kraju je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana RS-a. Ulicama Banje Luke prodefilirala je jedinica odjevena u srpsku uniformu iz 1. svj. rata, uz jednog konja i zastave, a kako ništa u RS-u ne može proći bez Haaškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić. Parada je protekla bez ikakva znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS-a i Srbije, a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna, piše Jutarnji.

Ambasador na proslavi

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić sve je koemntarisao na društvenim mrežama.

- To što član HDZ-a Čović ide na ovo je njegov problem i problem HDZ-a. S kim si, takav si. Međutim to sto RH šalje svog veleposlanika na proslavu stvaranja Karadžićeva tvorevine i na dodjelu odlikovanja osobi koja je napadala Šibenik je sramota za sve nas, napisao je Miljenić.

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932995

Powered by Blogger.ba