Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.01.2019.

BRANKO SMRČEK O DEL VECHIU I DRAGANU ČOVIĆU : I MATER BI PRODALI

Branko Smrček o Del Vechiu i Čoviću: I mater bi prodali

Branko Smrček o Del Vechiu i Čoviću: I mater bi prodali
U povodu posthumnog odlikovanja ratnog zločinca Slavka Lisice (rukovodio artiljerijskim napadom na Šibenik) tokom jučerašnje neustavnog "dana RS-a", te prisustvu banjalučkoj proslavi Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechia razgovarali smo s Brankom Smrčekom, predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja obojelih od PTSP-a Šibensko - Kninske županije.

On je kazao kako je odlikovanje Lisice sramotno, da je on za njih zločinac, a da su Čović i Del Vechio samo političari koji se okreću kako vjetar puše.
 
- Što je za nas grozno, za njih (u Banjoj Luci, op. a.) je on heroj. Za nas je Lisica ratni zločinac, za njih je on heroj. I to se ne da promijeniti dokle god oni neće priznati da su vodili agresorski rat. Kada oni to priznaju, onda će i te ratne zločince, koje smo mi osudili, priznati da su oni ratni zločinci - rekao nam je na početku razgovora Smrček.
 
Upitali smo ga kako gleda na to da su proslavi neustavnog "dana RS-a" na kojoj je posthumno odlikovan zločinac Slavko Lisica prisustvovali i Dragan Čović predsjednik HDZ BiH i Ivan Del Vechio ambasador Republike Hrvatske u BiH.
 
- Sve što ste pomenuli te ljude, oni su političari. A moje osobno mišljenje i kako čujem od mojih članova Udruge je da bi političar svoju rođenu mater prodao za stolicu. Prema tome, oni se savijaju kao grana na vjetru. Koji vjetar puše, oni se njemu povinuju i nikakvo čudo nije. Taj Čović, šta je napravio za Hrvate u Bosni i Hercegovini? Iz godine u godinu sve ih je manje u Bosni i Hercegovini i sve manje imaju prava. A isto tako veleposlanik Hrvatske Del Vechio. To je na krilima Evropske unije da sa susjedima treba biti dobar i oni će ići tamo, bez obzira šta narod o tome misli - rekao nam je Smrček.
 
Pitali smo ga da li osuđuje njihovo jučerašnje prisustvo u Banjoj Luci, obilježavanju neustavnog dana RS-a.
 
- Ako je Ustav Bosne i Hercegovine (Ustavni sud, op. a.) zabranio i rekao da je to protustavno, onda takve osobe ne bi smjele biti tamo. Prema tome, onaj ko ide tamo, znači da priznaje taj dan. Neko je Del Vechiu dao mig i odobrenje da ide tamo. Treba ih pitati ko je to? Da li je to ministrica vanjskih poslova (Marija Pejčinović-Burić), da li je to predsjednica Republike (Kolinda Grabar Kitarović), to treba ispitati jer ja ne vjerujem da je on samostalno otišao tamo. Ako jeste, onda naša ministrica vajskih poslova u saradnji s predsjednicom i premijerom neka daju takvu izjavu i smijene čovjeka. Ali, ja čisto sumnjam da je on samovoljno otišao tamo. Jer, to nije znate: "Zovete me jučer, da dođem danas na neku proslavu". Te pozivnice se šalju mnogo ranije i naravno na njih se treba očitovati. Neko mu je dao zeleno svjetlo da se očituje da će doći tamo - naglasio je Smrček.

(Vijesti.ba / Faktor)

10.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ OD MILORADA DODIKA ŽELI PODRŠKU ZA NEŠTO ŠTO JE EKVIVALENT RS-U TREĆI ENTITET

Čović od Dodika želi podršku za nešto što je ekvivalent RS-u, treći entitet

Čović od Dodika želi podršku za nešto što je ekvivalent RS-u, treći entitet
Dragan Čović od Milorada Dodika očito očekuje podršku za nešto što bi po njemu valjda trebalo biti ekvivalent Republike Srpske, gdje bi onda HDZ BiH bio neprikosnoveni pobjednik na svim budućim izborima.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić prokomentarisao prisustvo lidera HDZ-a BiH obilježavanju neustavnog dana RS u Banjoj Luci.

- Poznato je da su Čović i Dodiku relativno dobrim odnosima. A kad bi dobri odnosi vodili i dobrim političkim potezima, to bi bilo nešto što bi čovjek morao pohvaliti na ovim prostorima gdje su uobičajeni loši, a ne dobri odnosi. Međutim, moram priznati da mi se čini kako u ovom konkretnom slučaju - ako su odnosi dobri, namjere nisu - poručuje Pusić.

Naglašava da bi u BiH znatno više trebalo raditi na njenoj cjelovitosti - dakle u obrnutom smjeru od onoga što rade Čović i Dodik - a manje na njenom razbijanju.

Na naše pitanje na šta konkretno misli kada govori o ekvivalentu Republike Srpske, Pusić navodi podjelu BiH na tri entiteta.

- Ako Čović i Dodik imaju slične stavove, sasvim je onda normalno da on prisustvuje jednom ovakvom događaju u Banjoj Luci. A to da su njihovi stavovi oko toga kako bi trebala izgledati BiH - ako bi to uopće više i bila BiH - slični, opće je poznato - ističe Pusić.

Dodaje kako je posmatrač sa strane sklon vjerovati kako se tu ipak radi o političkim interesima, odnosno o tome da Čović i Dodik imaju slične stavove i smatraju da mogu politički računati jedan na drugoga.


D.K.

(Vijesti.ba)


10.01.2019.

NAJVEĆA HRVATSKA DIPLOMATSKA SRAMOTA

Najveća hrvatska diplomatska sramota

Najveća hrvatska diplomatska sramota
Na predstavnika interesa hrvatske države u Sarajevu ne bi smjela utjecati avanturistička politika Dragana Čovića i njegove svite.

I dosad su neki hrvatski diplomati ozbiljno sramotili državu, koju zastupaju u inozemstvu, od toga da su optuživani za napastovanje služinčadi, do toga da su se upleli u šverc, kriminal, zloupotrebu droga. Međutim, nitko nikad nigdje nije Hrvatsku tako snažno osramotio kao što je to 9. siječnja u Banja Luci učinio Ivan Del Vechio, sada već vjerojatno bivši hrvatski ambasador u Sarajevu.

Kad su me iz jednog zapadnog medija jučer pitali kako je moguće da se Del Vechio našao na banjolučkoj proslavi genocida, nisam mogao vjerovati da je njegova prisutnost na Dodikovoj proslavi plod „vlastite pameti“ ovog diplomata, koji je još od listopada 2013. godine akreditiran kao veleposlanik u Sarajevu.

Republika Hrvatska spada među one države koje poštuju odluku Ustavnog suda BiH o tome da je proslava takozvanog „Dana Republike Srpske“ protuustavna, i dijeli uvjerenje da se tom proslavom u Banja Luci zapravo slavi genocid nad Bošnjacima, Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom na području što su ga zauzele Karadžićeve i Mladićeve trupe.

Prijateljska čavrljanja s tipovima poput Dodika

Nije, doduše, Del Vechijin incident prva hrvatska neugoda vezana uz 9. siječnja i Milorada Dodika. Prije nekoliko godina, u vrijeme predsjedničkog mandata Ive Jospovića, Dodik se pohvalio time da mu je Josipović čestitao Dan Republike, a ovaj to nije demantirao. Legenda kaže da to nije ni mogao, zato što je tog dana njegova savjetnica prijateljski čavrljala s Dodikom i usput mu rekla da ga pozdravlja Predsjednik i da mu čestita državni praznik. Prijateljska čavrljanja s tipovima poput Dodika uvijek imaju visoku cijenu.

Ipak, odluka da bude jedini diplomatski predstavnik iz neke od demokratskih država (pustimo nastranu Rusiju i Srbiju i njihove interese) na Dodikovoj proslavi nije nešto što veleposlanik donosi sam. Na predstavnika interesa hrvatske države u Sarajevu ne bi smjela utjecati avanturistička politika Dragana Čovića i njegove svite, koja je u savezništvu s Dodikom.

Osim zaštite hrvatske zajednice u BiH, hrvatski veleposlanik ima i složeniji zadatak - zastupati državne interese Hrvatske. A Hrvatska, kao članica EU i NATO saveza, mora poštivati međunarodni poredak i kloniti se podrške počiniteljima genocida, ratnim zločincima i ratnim profiterima, što se roje oko Dodika, i zagovarati politiku jačanja cjelovitosti i održivosti BiH.

Paradoks u skandalu, što ga je Del Vechio počinio u Banja Luci 9. siječnja, je i to što Hrvatska insistira na provođenju judikature Ustavnog suda BiH kad je riječ o izbornom zakonodavstvu i zaštiti biračkog prava Hrvata u BiH, a da odluku tog istog Ustavnog suda njen veleposlanik tako flagrantno krši, prisustvovanjem Dodikovoj proslavi genocida. To da će na takvoj proslavi onda kao junak biti apostrofiran i neki Lisica, koji je prema hrvatskim sudbenim vlastima pravomoćno osuđen ratni zločinac, pa da će onda Del Vechio figurativno s Dodikom, osim pogromu Bošnjaka i Hrvata nazdraviti i raketiranju Šibenika, logična je posljedica politike bez pameti kakvu u Sarajevu provodi ambasador Del Vechio.

Isprika službenog Zagreba službenom Sarajevu

Ovaj nesretnik će sada biti umirovljen, uz sve izraze sramote koju je zaslužio. Valja se nadati da nezadovoljstvo premijera Plenkovića njegovim postupkom neće stati na skrivljenom opozivu Del Vechija, nego da će slijediti i isprika službenog Zagreba službenom Sarajevu u kome će se javno reći da Hrvatska poštuje ustavni poredak BiH, osuđuje genocid, ne želi komunikaciju s ratnim zločincima i ispričava se Sarajevu zbog pogrešnog dojma koji je njen ambasador u Sarajevu stvorio o hrvatskoj politici prema BiH.

Krajnje je vrijeme da Zagreb u Sarajevo uputi kompetentnog diplomata ili diplomatkinju, poznavaoca regionalnih prilika i osobu koja će biti sposobna zastupati hrvatski državni interes u Sarajevu, a ne pretvoriti se u zatočenika politike Dragana Čovića.

Mandat Ivana Del Vechia obilježen je time što hrvatski veleposlanik uglavnom ne sudjeluje na koordinacijskim sastancima veleposlanika država članica EU, vjerojatno zato što mu je engleski previše loš da bi mogao iznositi stavove i zastupati hrvatske politike i policy rješenja.

Vrijeme je da sramota, što ju je ovaj akter od listopada 2013. nanosio Hrvatskoj, sada bude prekinuta, a da budući diplomatski predstavnik Hrvatske u Sarajevu bude sposoban razlučiti odnose s Hrvatima u BiH i državne odnose.

Možda bi u tome moglo pomoći iskustvo bivšega predsjednika Stjepana Mesića, jedinog hrvatskog državnika čiji mandat nije bio obilježen pogrešnim koracima prema BiH, a najvažnija njegova rečenica bila je poruka Hrvatima da je Sarajevo njihov glavni grad, i da u Sarajevu, u savezništvu s Bošnjacima, trebaju rješavati svoje probleme. Ako Čović misli da je Hrvatima glavni grad Banja Luka, za takvo mišljenje ne smije dobiti potporu hrvatske politike i diplomacije.


Piše: Davor Gjenero

(Vijesti.ba / Al Jazeera)
10.01.2019.

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ PORUČIO DRAGANU ČOVIĆU: NE MOŽE I IZBORNI ZAKON I DAN RS

Hajduković poručio Čoviću: Ne može i Izborni zakon i Dan RS

Hajduković poručio Čoviću: Ne može i Izborni zakon i Dan RS
Ambasador Hrvatske nema šta raditi na proslavi neustavnih datuma, kako kaže sama institucija Ustavnog suda BiH, poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba zastupnik SDP-a u Saboru Hrvatske Domagoj Hajduković, komentarišući prisustvo hrvatskog diplomate Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS, kojom prilikom je posthumno odlikovan Slavko Lisica, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Osvrćući se na činjenicu da je proslavi Dana RS prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ovaj saborski zastupnik je konstatovao kako se "u Banjaluci okupilo zanimljivo društvo".

"Milorad Dodik koji na razne načine izražava nepriznavanje BiH kao države, a sjedi u njenom Predsjedništvu, te Dragan Čović koji bi htio da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, a ostale ne. Recimo, Čović bi u slučaju izmjene Izbornog zakona BiH htio da se poštuju odluke ove pravosudne instance, dok mu očito odluka o neustavnosti 9. januara ne odgovara", kazao je Hajduković.

Podsjećamo, brojni zvaničnici Hrvatske uputili su oštre kritike na račun ambasadora Del Vechia zbog prisustva obilježavanju neustavnog Dana RS, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske saopštilo je da nije bilo upoznato s njegovim odlaskom u Banjaluku, te da će detaljno ispitati kako je došlo do toga.

"Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije", navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Istaknuto je takođe da Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.


(Vijesti.ba)10.01.2019.

HRVATSKU DIPLOMATIJU ČINI BIVŠA UDBA, JE LI OVO POLITIKA HRVATA KOJI SU DALI GLASOVE DRAGANU ČOVIĆU

Hrvatsku diplomatiju čini bivša UDBA, je li ovo politika Hrvata koji su dali glasove Čoviću

Hrvatsku diplomatiju čini bivša UDBA, je li ovo politika Hrvata koji su dali glasove Čoviću
Ko je njima uopće dao "zeleno svjetlo" da prisustvuju tom događaju, po čijem su nalogu bili tamo, ko će ih pozvati na odgovornost?

Pitanja su ovo na koja u razgovoru za Vijesti.ba traži odgovor Željko Glasnović, nezavisni zastupnik u Saboru Hrvatske i penzionisani hrvatski general.

Glasnović je ovom prilikom aludirao na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i druge visoke dužnosnike ove stranke, ali i na ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija koji su jučer u Banjoj Luci prisustvovali svečanoj akademiji povodom neustavnog dana RS-a.

Podsjetimo, delegaciju HDZ-a BiH činili su i dopredsjednici Vjekoslav Bevanda i Davor Čordaš, dopredsjednik RS-a Josip Jerković, te ministar pravde BiH Josip Grubeša.

- Ja sam sve već davno rekao o hrvatskoj diplomaciji, koja je za mene anacionalna i čine je bivši kadrovi UDBA-e. Nažalost, rak-rana postkomunističkih društava je da su se ti kadrovi samo preobrazili u nekakve pluralne demokrate koje zagovaraju multikulturalizam, slobodu vjere, pravnu državu, a ustvari je njihov mentalni sklop ostao zarobljen negdje u staljinističko doba 1955. godine - kaže Glasnović.

Naš sagovornik ponovo se pita ko je Čoviću, Del Vechiju i ostalima dao odobrenje da se uopće i pojave na svečanoj akademiji u Banjoj Luci.

- Koliko ja znam, Čović je osvojio više od 80 posto glasova hrvatskog biračkog tijela, i ako oni to odobravaju, onda on tu politiku provodi u ime svog biračkog tijela - smatra Glasnović.

Retoričko je pitanje, nastavlja, je li uopće bilo moralno prisustvovati prijemu na kojem je predsjednica RS-a Željka Cvijanović posthumno odlikovala Slavka Lisicu, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Glasnović tvrdi kako je država BiH danas de facto najskuplji eksperiment u povijesti Evrope. Za to je, ocjenjuje, direktan krivac Dejtonski mirovni sporazum.

- Milijarde dolara potrošene su da se stabilizira zemlja iz koje ljudi bježe, jer nema ni ekonomske, ni gospodarske, ni pravne sigurnosti. Ako se taj problem ne riješi, sve više ljudi napuštat će tu zemlju i ona se nikad neće integrirati tamo gdje joj je i mjesto - ističe Glasnović.

Naglašava kako je BiH podijeljena država jer u njoj djeluje "paradržava RS" koja je došla kao nagrada za etničko čišćenje i genocid.

- Ako vi imate tu paradržavu tamo, kako onda BiH može biti funkcionalna država? Vi treba da riješite problem BiH, a mislim da bi svi katolički sveci i hindu bogovi takvo kompleksno stanje, najsloženiji politički sustav na planeti, teško riješili - govori Glasnović.

Kako navodi, ukoliko BiH ne dosegne pravnu i ekonomsku sigurnost, njeni građani sve će više odlaziti, a to će značiti i promjenu cijele etničke strukture "u kojoj su Hrvati najugroženiji".

- To se ne može dogoditi sve dok neke sile gledaju prema Bosforu, a druge prema Moskvi i Beogradu, jer se Hrvati nalaze u tom "sendviču" - zaključuje Glasnović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
D.K.

(Vijesti.ba)


10.01.2019.

PLENKOVIĆU JE LI TEBI OK ŠTO DRAGAN ČOVIĆ IDE U BANJALUKU PROSLAVLJATI 200.000 PROTJERANIH HRVATA

Plenkoviću je li tebi OK što Čović ide u Banju Luku proslavljati 200.000 protjeranih Hrvata

Plenkoviću je li tebi OK što Čović ide u Banju Luku proslavljati 200.000 protjeranih Hrvata
Oskarovac i bh. reditelj Danis Tanović oglasio se povodom prisustva Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, proslavi neustavnog dana RS u Banjoj Luci, uputivši pitanje hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

- Nego, Andreju Plenkoviću, je l' tebi OK što Čović ide u Banju Luku proslavljati 200.000 protjeranih Hrvata i prisustvovati dodjeli ordena ratnom zločincu (RH)? Ako nije, hoćeš li to javno reći ili ćeš se praviti da nisi čuo? Ako je..., ništa. Zaboravi... - napisao je Tanović na svom Twitter profilu, prenosi Avaz.

Podsjećamo, Čović je, zajedno s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom del Vechiom, te ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom, prisustvovao prijemu u Banjoj Luci povodom neustavnog dana RS.

capture-20190110-143427

(Vijesti.ba)


10.01.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : SUDJELUJE LI HRVATSKA U SLAVLJENJU ZLOČINA NAD VLASTITIM GRAĐANIMA

Komšić: Sudjeluje li Hrvatska u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?

Komšić: Sudjeluje li Hrvatska u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?
Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić za Index je komentirao jučerašnju proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je odlikovan u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica, koji je između ostaloga sudjelovao u razaranju Šibenika 1991. godine.

Na toj proslavi su se pojavili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

"Postupak Čovića i Del Vechia nije u interesu hrvatskog naroda"

Komšić je istaknuo kako “postupak Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, odnosno njihovo sudjelovanje u obilježavanju tzv. Dana RS-a, nije u interesu ni građana BiH niti u interesu hrvatskog naroda čije interese žele zastupati, a zapravo ih pokušavaju zarobiti kako bi opravdali svoju propalu antieuroatlantsku politiku. S obzirom na to da je ambasador Del Vechio prisustvovao obilježavanju neustavnog Dana RS-a, postavlja se pitanje je li to Hrvatska uzima učešće u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?”

Komšić poziva i javnost da osudi njihovo sudjelovanje u događaju tokom kojeg je glavni naglasak bio na dodjeli odlikovanja Slavku Lisici.

“Podsjetimo, Slavko Lisica koji je posthumno odlikovan ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a je bivši oficir JNA koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991.", poručili su iz Komšićeva ureda za Index.
 
(Vijesti.ba / Index)10.01.2019.

NENAD STAZIĆ: AMBASADOR JE NA PROSLAVI U RS BIO PO NALOGU PLENKOVIĆA, TO JE POLITIKA PODJELE BiH


Stazić: Ambasador je na proslavi u RS bio po nalogu Plenkovića, to je politika podjele BiH

Stazić: Ambasador je na proslavi u RS bio po nalogu Plenkovića, to je politika podjele BiH
Brojni zvaničnici Hrvatske problematizovali su prisustvo ambasadora ove države u BiH Ivana Del Vechia i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića obilježavanju Dana RS u Banjaluci, tim prije što je ovom prilikom posthumno dodijeljen orden Slavku Lisici, koji je osuđen zbog ratnog zločina na području Šibenika 1991. godine.

Jedan od njih je i zastupnik SDP-a u Saboru Hrvatske Nenad Stazić, koji u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je to kontinuitet aktuelne političke garniture u ovoj državi koja veliča ratne zločince.

"To ne rade samo u BiH, nego i u Hrvatskoj. Recimo, imamo mnoštvo spomenika sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' koji se ne uklanjaju. Stoga me ne čudi da to rade i u BiH", kaže Stazić.

Mišljenja je da ambasador Del Vechio na proslavi Dana RS u Banjaluci nije bio svojom voljom, nego po nalogu Vlade Hrvatske.

"To je sustavna politika, koja BiH šalje poruku da oni uvažavaju RS i da bi voljeli da i Hrvati imaju svoj entitet, a šta će biti sa Bošnjacima... To ih nije previše briga", smatra naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, to je nastavak politike Franje Tuđmana.

"Osnivanje Herceg-Bosne bila je jasna poruka: 'Želimo svoj entitet i podržavamo da i Srbi imaju svoj'. Nažalost, to je to", konstatuje Stazić.

Ovaj saborski zastupnik tvrdi - između njih i Milorada Dodika nema nikakve razlike.

"To su najobičniji ekstremisti koji ne poštuju niti vole BiH. Oni ne shvataju da je ta država njihova domovina, ne cijene je i ne čuvaju je. U stanju su oprostiti i zločin nad vlastitim narodom ako time mogu veličati neke ekstremiste", naglašava naš sagovornik.

Šta o svemu tome misli, dodaje, rekao je prilikom usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatske.

"To ne samo da je miješanje u unutrašnje stvari druge države, nego i nastavak loše i zločinačke politike", zaključuje Stazić.

 

(Vijesti.ba)


10.01.2019.

DORIS PACK: SRAMIM SE ČOVIĆEVOG PONAŠANJA

Doris Pack: Sramim se Čovićevog ponašanja

Doris Pack: Sramim se Čovićevog ponašanja
Njemačka političarka (CDU) i zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack oglasila se na Twitteru povodom obilježavanja neustavnog dana RS.

Pack u svojoj objavi proziva premijerku Srbije Anu Brnabić, ali i oštro osuđuje bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

- Obilježavanju dana RS - koji je Ustavni sud u BiH zabranio - prisustvovali su srbijanska premijerka - i ono što ne mogu vjerovati - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Je li on zaboravio šta se desilo s bosanskim Hrvatima (i Bošnjacima) u tada takozvanoj RS? Hrvati se sigurno osjećaju poniženima i ismijanima. Sramim se njegovog ponašanja - poručila je Doris Pack.

10.01.2019.

GRADONAČELNIK ŠIBENIKA O DANU RS: LISICA JE ZLOČINAC, KAKO MOŽE BITI ODLIKOVAN

Gradonačelnik Šibenika o Danu RS: Lisica je zločinac, kako može biti odlikovan

Gradonačelnik Šibenika o Danu RS: Lisica je zločinac, kako može biti odlikovan
Prisustvo hrvatsko ambasadora u BiH Ivana Del Vechia i predsjednika HDZ BIH Dragana Čovića obilježavanju neustavnog 9. januara, Dana RS, proizvelo je niz reakcija zvaničnika Hrvatske.

Posebno su ogorčeni građani Šibenika jer je tom prilikom posthumno odlikovan Slavko Lisica, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Komentar smo zatražili i od Željka Burića, gradonačelnika Grada Šibenika.

"Ne bih ulazio u postupke i nazočnost predstavnika institucija Republike Hrvatske na navedenom događaju. Naravno da Grad Šibenik i Šibenčani ne mogu gledati s odobravanjem postupak odlikovanja ratnog zločinca Slavka Lisice. Pod njegovim zapovijedanjem Šibenik je pretrpio najteža ratna stradanja u kojima su devastirana brojna kulturna dobra i izgubljeni ljudski životi. Teško je vjerovati da ono što je zločin u jednoj državi u drugoj može biti predmet odlikovanja", poručio je Burić u ekskluzivnoj izjavi za Vijesti.ba.

Podsjećamo, Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik. 

(Vijesti.ba)10.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ SLAVIO SA ŠAJKAČAMA I KOKARDAMA, AMBASADOR DEL VECHIO JE SRAMOTA

Jutarnji: Čović slavio sa šajkačama i kokardama; SDP: Ambasador Del Vechio je sramota

Jutarnji: Čović slavio sa šajkačama i kokardama; SDP: Ambasador Del Vechio je sramota
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, prisustvovao je Danu Republike Srpske u Banjoj Luci, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još 2015. ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim. Ali, Čović i HDZ su se odazvali skupu sa šajkačama i kokardama jer su bliski politički saveznici s vođom bosanskih Srba, Miloradom Dodikom, koji je, recimo, jučer izjavio da je “Drina - srpska rijeka”.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Tko zna političke prilike, nije iznenađen Čovićem, iako su najveće žrtve etničkog čišćenja u Republici Srpskoj upravo Hrvati, kojih je na tom području prije 9. siječnja 1992. živjelo 220.000, a danas je ostalo manje od 10 tisuća ili jedan od nekadašnjih 25. Franjo Komarica, banjolučki biskup, često se žalio da HDZ BiH ne mari zbog egzodusa Hrvata iz RS-a, ali njegova upozorenja redovito su odlazila u vjetar. Nastradali su i Bošnjaci, kojih je sada oko 100 tisuća, a nekada ih je bilo 440.000.

Persona non grata

Uostalom, banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no njoj su, sjedeći u prvom redu s Čovićem, sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Vulina je prošle godine hrvatska Vlada proglasila personom non grata, a Irinej današnju Hrvatsku voli uspoređivati s NDH.

Na kraju je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana RS-a. Ulicama Banje Luke prodefilirala je jedinica odjevena u srpsku uniformu iz 1. svj. rata, uz jednog konja i zastave, a kako ništa u RS-u ne može proći bez Haaškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić. Parada je protekla bez ikakva znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS-a i Srbije, a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna, piše Jutarnji.

Ambasador na proslavi

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić sve je koemntarisao na društvenim mrežama.

- To što član HDZ-a Čović ide na ovo je njegov problem i problem HDZ-a. S kim si, takav si. Međutim to sto RH šalje svog veleposlanika na proslavu stvaranja Karadžićeva tvorevine i na dodjelu odlikovanja osobi koja je napadala Šibenik je sramota za sve nas, napisao je Miljenić.

(Vijesti.ba)


10.01.2019.

DRAGAN BURSAĆ : NACI-ŽURKA U SLAVU TVOREVINE NASTALE NA GENOCIDU I...

10.01.2019.

FRA IVO MARKOVIĆ OPTUŽUJE: "DRAGAN ČOVIĆ JE SRAMOTA HRVATSKOG NARODA, ON JE SAUČESNIK U ZLOČINU, MASOVNIM GROBNICAMA POSIJALI SU SVU BiH..."

FRA IVO MARKOVIĆ OPTUŽUJE: "Čović je sramota hrvatskog naroda, on JE SAUČESNIK U ZLOČINU, masovnim grobnicama posijali su svu BiH..."

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu i ustrajni kritičar svakog nacionalizma u našem društvu, komentirao je za Radiosarajevo.ba današnje obilježavanje neustavnog dana RS.FRA IVO MARKOVIĆ OPTUŽUJE: 'Čović je sramota hrvatskog naroda, on JE SAUČESNIK U ZLOČINU, masovnim grobnicama posijali su svu BiH...'


.....................

'Dan RS, 9. januar, ne samo da nije ustavan, nego je duboko kriminalan i nemoralan, to je Dan političke tvorevine čiji su osnivači i politička i vojna vlast mahom osuđeni kao ratni zločinci pred Međunarodnim sudom u Hagu. Velikosrpski graditelji te genocidne tvorevine ne samo da su počinili genocid u Srebrenici, nego su sotonizacijom Albanaca, Bošnjaka i Hrvata bili pripremljeni počiniti genocid i nad svima njima, i počinili su ga koliko su mogli. Masovnim grobnicama posijali su svu BiH, Hrvatsku i Kosovo. Sve institucije RS baštine tu zločinačku tradiciju na kojoj su utemeljene", oštro je komentirao Marković

Prema njegovim riječima, "zločin je proslava te zločinačke tvorevine jer vrijeđa žrtve".

Osvrnuo se i na prisustvo Dragana Čovića i njegovih bliskih saradnika u Banjoj Luci.

"To je tragedija prije svega srpskog naroda koji i dalje trune u besmislu mržnje i zločina, umjesto da krene putem pokajanja i pomirenja. Svaki sudionik na toj proslavi je sudionik u zločinu, Dragan Čović je sramota hrvatskog naroda jer je ulaskom u moralnu tminu RS uvrijedio svakoga časnoga Hrvata, i mene osobno, a pogotovu Državu kojoj je bio predsjednik", zaključio je fra Ivo Marković.

10.01.2019.

JADRANKA KOSOR: DRAGANA ČOVIĆA ZBOG ODLASKA NA PROSLAVU DANA RS U BANJALUKU NIKO NEĆE PROGLASITI PERSONOM NON GRATE

Kosor: Čovića zbog odlaska u Banju Luku niko neće proglasiti personom non grata

Kosor: Čovića zbog odlaska u Banju Luku niko neće proglasiti personom non grata
Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, reagovala je na društvenoj mreži Twitter na pojavljivanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na akademiji povodom neustavnog dana RS u Banjoj Luci.

"Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan S. Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i A.Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i D.Čović. Neće ga niko zbog toga proglasiti personom non grata", napisala je Kosor.

 Podsjećamo, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić reagirajući na Čovićevo pojavljivanje danas u Banjoj Luci u razgovoru za Vijesti.ba je kazao da "RS postoji tek nakon Dejtonskog sporazuma i ovaj datum nema nikakve veze s RS-om. A svako ko se uključuje u proslavu tog dana manifestira i svoje mišljenje o BiH."

"Sve što učini gospodin Dragan Čović mene više i ne iznenađuje, jer je on već odavno u dogovoru s Miloradom Dodikom kako razbiti Bosnu i Hercegovinu", kazao je Mesić.

 

(Vijesti.ba)
10.01.2019.

HRT: STRANI DIPLOMATI BOJKOTIRALI DAN RS, NO ONDJE SU BILI BRNABIĆ, ČOVIĆ I AMBASADOR HRVATSKE U BiH IVAN DEL VECHIO

HRT: Strani diplomati bojkotirali Dan RS, no ondje su bili Brnabić i Čović

HRT: Strani diplomati bojkotirali Dan RS, no ondje su bili Brnabić i Čović
U svom centralnom Dnevniku Hrvatska radio-televizija (HRT) kratko se osvrnula na obilježavanje neustavnog Dana RS-a, prenoseći izjave Željke Cvijanović i Ane Brnabić sa svečane akademije.

U izvještaju HRT-a se navodi da su vlasti Republike Srpske ponovno u Banjoj Luci organizirale obilježavanje Dana RS, iako je još 2015. Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim jer diskriminira Bošnjake i Hrvate. 
 
- Proslavu su bojkotirali gotovo svi strani diplomati, no ondje su među ostalima bili srbijanska premijerka Ana Brnabić te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čelnica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je više osoba, među njima i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika, navodi HRT. 
 
U izvještaju HRT-a nije navedeno da je svečanom prijemu u Vladi RS prisustvao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

 

(Vijesti.ba)
10.01.2019.

POMPEOVO PODSJEĆANJE BiH NA NATO INTEGRACIJE

10.01.2019.

ARSEN BAUK DAO NA SMJEH DRAGANA ČOVIĆA: "DRAGI HDZ-OVCI, SRETAN VAM DAN REPUBLIKE SRPSKE"

NAJOŠTRIJA I UJEDNO NAJDUHOVITIJA KRITIKA ČOVIĆU IZ HRVATSKE: "Dragi HDZ-ovci, sretan vam dan Republike Srpske"

Bauk je na Facebooku čestoko kritizirao HDZ-ovce koji su bili na proslavi dana Republike Srpske.


NAJOŠTRIJA I UJEDNO NAJDUHOVITIJA KRITIKA ČOVIĆU IZ HRVATSKE: 'Dragi HDZ-ovci, sretan vam dan Republike Srpske'

...............

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk komentirao je na Facebooku dolaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te njegovog stranačkog kolege, ministra financija BiH, Vjekoslava Bevande na obilježavanje dana Republike Srpske. 

Na njoj je, podsjetimo odlikovan srpski ratni zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

Osim Čovića i Bevandi na proslavi dana Republike Srpske bio je i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji se završio i na fotografiji s Miloradom Dodikom.

Bauk je na Facebooku čestoko kritizirao HDZ-ovce koji su bili na proslavi dana Republike Srpske.

"Smatram da je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sramotno, apsurno i pomalo bizarno. 
Sljedeću obljetnicu možete obilježiti u Grazu.

Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali sudjelovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135 tisuća protjeranih Hrvata.

Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina. Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti "personom non grata".

Ujednom, brišem svoj prethodni status o 10.travnju po julijanskom kalendaru. Nakon što sam saznao da HDZ slavi 9.1. više mi nije do šale. Dragi HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske", napisao je Bauk.

...............................

Arsen Bauk

Smatram da je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sramotno, apsurno i pomalo bizarno.
Sljedeću obljetnicu možete obilježiti u Grazu.

Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili ...

See More
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946445

Powered by Blogger.ba